Gem de smochine


Gem de smochine, o reteta simpla cu fructe de toamna

Gem-de-smochine-in-borcan

Inainte de a pleca in vacanta, am tot vrut sa fac gem de smochine, dar, din diferite motive, am tot amanat si pana la urma am plecat fara sa-l mai fac. Cand m-am intors, smochinele erau pe ultima suta de metri, dar am reusit totusi sa fac rost de 1 kg de smochine perfect coapte si intacte, lucru absolut necesar pentru un gem reusit. Eu iubesc smochinele negre, dar pentru gem sunt recomandate cele verzi pentru ca sunt mult mai parfumate. Am folosit un mix de smochine verzi si negre si am obtinut un gem delicios. Va recomand sa incercati aceasta simpla reteta de gem.

Ingrediente – Gem de smochine (800 g)

  • 1 kg smochine verzi/negre
  • 700 g zahar
  • 1 baton de scortisoara (3 cm)
  • 1 lingura cacao
  • 4-5 cuisoare
  • 1 mar verde
  • 1/2 lamaie medie (doar sucul)

Mod de preparare – Gem de smochine

  • Curatam coaja smochinelor, le taiem in bucati si le punem intr-un vas. Adaugam sucul de lamaie, marul taiat in 4 (curatat de samburi si codita, dar  cu tot cu coaja) zaharul, batonul de scortisoara si cuisoarele (va recomand sa puneti cuisoarele intr-un saculet de in special pentru condimente pentru ca va trebui sa le indepartam dupa fierbere).
  • Amestecam bine si punem smochinele in frigider pentru 5-6 ore.
  • Punem gemul de smochine pe foc mic si il fierbem cca 30 minute, apoi adaugam cacaua si amestecam bine (cacaua scoate in evidenta gustul smochinelor si coloreaza frumos gemul).
  • Fierbem gemul de smochine inca 30-40 de minute, pe foc mic (eliminam spuma formata la suprafata) si, inainte de a stinge focul, facem proba picaturii. Picuram pe o farfurie foarte rece putin gem. Daca picaturile isi pastreaza forma, stingem focul, daca nu, il mai fierbem inca 5-10 minute si repetam testul.

Fierbere-gem-de-smochine

  • Eliminam batonul de scortisoara, cuisoarele si marul si turnam gemul fierbinte in borcane sterilizate fierbinti.
  • Intoarcem borcanele pe capac, le acoperim cu cateva carpe si le lasam sa se raceasca pana a doua zi, apoi le depozitam in camara.

Gem-de-smochine-in-borcan

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Gem de smochine
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 71 Review(s)

8 comentarii la “Gem de smochine

  1. Suzana spune:

    Laura, am o intrebare. E nevoie de ceva conservant?
    Momentan locuieste in Creta, intentionez sa culeg smochine sa fac si eu cateva borcane de gem pentru ca sunt atatia smochini de care nu se ingrijeste nimeni ca ar fi si pacat. Sunt bio, nimeni nu trateaza pomii cu nimic dar as vrea totusi sa reziste gemul…

    • Laura Adamache spune:

      Draga Suzana, nu este nevoie de conservant, doar borcanele trebuie sterilizate. Rezista sigur gemul, nu iti face probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor