Aluat foietaj cu faina integrala

10 comentarii

Retete culinare Aluaturi – Aluat foietaj cu faina integrala

Aluat foietaj cu faina integrala

Aluatul foietaj cu faina integrala are un gust mult mai parfumat si pronuntat decat foietajul cu faina alba. Nu va propun reteta clasica a aluatului foetat, ci o versiune rapida, ideala pentru tarte rustice, pateuri, strudel, etc. Am plecat de la reteta foietajului rapid folosit pentru pateurile cu carne, dar am schimbat tipul de faina, branza si modul de impachetare. Nu este o reteta absolut deloc grea, avem nevoie doar de maxim 30 de minute de munca efectiva si cateva pauze la frigider.

Ingrediente – Aluat foietaj cu faina integrala

  • 250 g faina integrala + 50 gr faina integrala
  • 250 g branza quark/ricotta/branza de vaci
  • 250 g unt
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare – Aluat foietaj cu faina integrala

  • Cernem 250 g faina, de doua ori, printr-o sita deasa, si o amestecam cu sarea.
  • Punem in robot untul rece, taiat in bucatele si branza bine scursa. Mixam pana obtinem o crema omogena, apoi adaugam treptat faina integrala si mixam pana la omogenizare.
  • Vom obtine un aluat moale, pe care il rasturnam pe masa pudrata cu putina faina integrala cernuta (din cele 50 g).
  • Aplatizam aluatul, il invelim intr-o folie de plastic alimentara si il bagam la rece pentru 30 de minute.
  • Dupa repaus, scoatem aluatul din folie si il intindem pe planul de lucru, pudrat cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara.
  • Aducem partea superioara a aluatului pana in centrul acestuia, apoi o acoperim cu partea inferioara a aluatului.
  • Invelim foietajul in folie de plastic si il introducem in frigider pentru 30 de minute.
  • Dupa repaus, punem aluatul pe masa pudrata cu faina si il rotim, astfel incat partea impaturita sa se afle in dreapta noastra.

Preparare aluat foietaj

  • Il intindem din nou intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1,5 cm grosime, apoi il impachetam in trei si il introducem in frigider pentru 30 de minute.

Preparare aluat foetat

  • Repetam impachetarile inca de doua ori, cu repaus de 30 de minute la frigider intre fiecare impachetare.
  • Dupa ultimul repaus, intindem aluatul pe masa pudrata cu putina faina, intr-o foaie de cca 4-5 mm sau chiar mai subtire. Grosimea se stabileste in functie de reteta pe care dorim sa o pregatim.

Rezumat al pasilor de impachetare

  1. Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara.
  2. Impaturim aluatul in trei si il bagam la frigider.
  3. Rotim aluatul astfel incat sa avem partea cu marginile impachetate in dreapta.
  4. Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara.
  5. Impachetam foietajul in trei si il bagam la frigider.
  6. Repetam pasii de mai sus inca de 2 ori cu pauze de 30 de minute la frigider.

Conservare aluat foietaj

  • Putem pastra aluatul, invelit in folie de plastic, in frigider, pentru cca 3-4 zile sau il putem congela pentru cca 30 zile. Decongelarea se face in frigider, cu cateva ore (2-3) inainte de a folosi aluatul.
Coacere aluat foietaj
  • Aluatul foietaj se coace la o temperatura de 200°C, cuptor preincalzit, functia traditionala (caldura si de jos si de sus). Este foarte important sa avem o caldura constanta si uniforma in cuptor. In acest fel, foietajul se va coace perfect.

Cu aluatul foietaj, am facut o portie de pateuri umplute cu ciuperci si cascaval. Maine voi posta reteta pe blog. 

Pateuri cu ciuperci

 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Aluat foietaj cu faina integrala
Publicata:
Timp preparare:
Timp total:
Voturi
41star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)

10 Comentarii

  1. mihaela cornelia dragomirescu

    Încă nu am îndrăznit să purced la o așa capodoperă, dar dacă nici în prag de pensie nu încerc……ce ștrudele sau pateuri o să fac pentru nepoți ??!!!! La care încă visez….. Este așa de frumos aluatul de parcă ar fi un prosop curat de bucătărie împăturit cu grijă !!! :)) Trebuie încercat !!!
    ncercat !!!

    • Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place.
      Sunt sigura ca daca-l incerci o sa iasa cel putin la fel de frumos ca al meu.
      Pup cu drag!

  2. EMILIA DRAGOI

    AM FACUT CU FAINA ALBA SI MI-A REUSIT

  3. Buna Laura, ai scris cam de mult reteta. Spune-mi te rog, aluatul e foite? Iese sigur cu faina integrala? Ar fi super. Multumesc anticipat.

    • Laura Adamache

      Draga mea, da, aluatul se desface in foite. Este delicios.
      Cu drag!

  4. Prin cernerea fainii integrale ….obtinem faina ce fel?

    • Laura Adamache

      Draga Emilia, obtinem o faina mai fina, potrivita acestui tip de aluat.

  5. Buna ziua,
    Ma intreb si eu … nu ar fi mai bine sa punem untul in aluat si sa-l impachetam, ca la reteta clasica?
    Multumesc,

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.