Nectar de fructe


Retete culinare Bauturi – Nectar de fructe

Nectar de fructe - www.lauraadamache.ro

Nimic nu este mai bun si mai sanatos decat un pahar cu nectar de fructe. Mai ales iarna, cand oferta de fructe proaspete este destul de saraca, un pahar cu nectar de fructe, baut la micul dejun sau in oricare alt moment al zilei, ne incarca cu energie si voie buna. Acum cateva zile am fost intrebata pe pagina facebook a blogului daca nu cumva am o reteta de nectar. Mi-am amintit de reteta mea de nectar pe care o faceam foarte des acum cativa ani. Eu l-am conservat si pentru iarna si a rezistat de minune. Chiar daca nectarul meu preferat este cel de pere, de data aceasta l-am facut dintr-o combinatie de piersici saturnine, prune galbene si pepene galben. Puteti folosi ce fruct doriti sau o combinatie de fructe preferate.

Ingrediente – Nectar de fructe  (1000 ml)

  • 1 kg fructe (pepene galben, piersici, prune sau orice alte fructe)
  • 600 ml apa
  • 325 g zahar
  • 1/2 lamaie (doar sucul)

Mod de preparare – Nectar de fructe 

  • Punem apa si zaharul intr-o cratita, pe foc mic, si amestecam. Dupa ce zaharul s-a topit complet si siropul incepe sa fiarba usor, adaugam fructele curatate si taiate in bucatele mici si sucul de lamaie.
  • Fierbem nectarul 6 minute, pe foc mic, nu mai mult. In timpul fierberii, eliminam spuma formata la suprafata.
  • Stingem focul si lasam nectarul sa se odihneasca cateva minute (4-5 minute), apoi il pasam cu blenderul.

Preparare nectar de fructe

  • Daca dorim sa il consumam in decurs de maxim 2 zile, il punem intr-o carafa, in frigider, sau intr-o sticla. Daca vrem sa consumam nectarul de fructe in maxim 1 luna, sterilizam sticlele, prin fierbere sau cuptor, le umplem cu nectar si apoi le intoarcem pe capac si le lasam sa se raceasca. Le depozitam in camara dupa ce s-au racit complet.
  • Daca dorim sa conservam nectarul pentru 1 an, sterilizam sticlele inainte de a le umple, le umplem cu nectar si apoi le sterilizam din nou, prin fierbere, pentru 30 de minute. Lasam sticlele sa se raceasca in vasul in care le-am fiert, apoi le stergem si le depozitam in camara.

Carafa cu nectar de fructe

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Nectar de fructe
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 127 Review(s)

39 comentarii la “Nectar de fructe

    • Laura spune:

      Amalia, da, exista, dar un nectar cu indulcitori trebuie consumat intr-un timp scurt. Zaharul este un conservant foarte bun, daca il inlocuiesti cu indulcitor, nu stiu cum rezista pentru o perioada mai lunga.

  1. Andra G spune:

    Buna! Minunata reteta! As vrea sa o fac si eu ! O intrebare am : cand pun sucul de la lamaie ? Multumesc ! O seara frumoasa !

    • Laura spune:

      Simona, pepenele rosu nu este indicat pentru aceasta reteta din cauza continutului ridicat de apa. Poti folosi pepene galben.

  2. Antonela spune:

    Azi am facut de pere ! DELICIOS !!! Multumesc pentru reteta ! Din 4 kg de fruct ras mi-au iesit 21 sticlute de 330 ml…. pe care nu cred ca o sa le prinda iarna ! Multumesc inca o data !!!

  3. emese spune:

    Cu gandul la zilele de iarna, ma intrebam daca s-ar putea folosi fructele si zeama de la cate un borcan de compot? Daca da, care ar fi raportul cantitativ?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Emese, nu am incercat niciodata sa fac nectar cu fructe din compot. Daca doresti sa faci acest lucru, poti folosi aceeasi cantitate de fructe si inlocuiesti apa cu siropul din conserva. Daca fructele si siropul sunt foarte dulci, poti reduce cantitatea zaharului cu cca 100 g.

  4. Anca Nitu spune:

    Vreau sa fac si eu aceasta reteta.
    Mi se pare grozava.
    Pe YouTube am vazut ca cineva pasa la blender fructele si apoi le punea la fiert cu zaharul si apa. Are vreo importanta ?
    Daca as folosi miere, care ar fi echivalentul pentru 325 g zahar?
    Va multumesc pentru tot ce ne oferiti!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anca, ma bucur ca-ti place reteta. Nu iti recomand sa le pasezi si sa le pui la fiert pentru ca in acest fel prelucrarea termica dureaza mai mult, pana se topeste zaharul, si nu vrem ca fructele sa isi piarda gustul si proprietatile. Daca incalzim mierea la peste 40°C, enzimele se distrug, iar proprietatile nutritive ale meirii se reduc drastic, asadar nu este o idee foarte buna sa inlocuiesti zaharul cu mierea.
      Cu mult drag!

  5. Anca Nitu spune:

    Da, am citit din nou cu atentie si aveti dreptate.
    Voi urma intocmai pasii teretei.
    Vin din nou cu intrebari.
    As vrea sa sterilizez in cuptor sticlele pline ,la o temperatura de 110 grade Celsius timp de o ora.
    Eventual sa repet procedeul si a doua zi.
    As alege aceasta varianta pentru a scapa de aburul care se face prin fierbere.
    Imi puteti da un sfat, va rog?
    Va multumesc!

  6. Anca Nitu spune:

    Fructelor trebuie sa le eliminam coaja (pielita)?
    Multumesc din nou!
    Scuze ca pun atatea intrebari, dar sunt hotarata sa fac nectar.
    Si vreau, cand ma apuc de treaba, sa stiu bine de tot lectia.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anca, asa cum am mentionat si in reteta, fructele trebuie decojite.
      Stai linistita, nu trebuie sa iti ceri scuze. Abia astept sa imi spui cum a iesit nectarul.

  7. Monicaiulia spune:

    De o săptămână fac în fiecare zi câte o portie?este delicios!Mulțumesc frumos pentru toate rețetele minunate,întotdeauna urmând pașii au ieșit delicioase!

  8. Anca Nitu spune:

    Am facut nectarul.
    Exceptional.
    Acum vreau safac de piersici si pere.
    Multumesc pentru ca ne impartasiti talentul si priceperea dumneavoastra!

    • Laura Adamache spune:

      Bogdana, draga mea, acest nectar are o densitate medie, nici prrea lichid, nici prea dens, exact cum trebuie.

  9. Marieta spune:

    Iti multumesc pentru aceasta reteta!Insa am o intrebare,as putea folosi portocale sau mandarine?Pana acum am facut numai cu piersici,insa gandul imi zboara numai la mandarine si as vrea sa fac un Nectar de mandarine.Multumesc!

  10. Naty spune:

    Am facut sucul dar s.a separat putin in sticle. E ok sau ceva nu e in regula. Vreau sa.l las p.u iarna si sa nu am surprize:) Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Naty, nu este nimic anormal. Inainte de a deschide sticla, o agiti putin astfel inat nectarul sa isi recapete consistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor