Briose cu crema de nuci


Retete culinare aluaturi dulci – Briose cu crema de nuci

Briose cu crema de nuci

Anul acesta de Pasti am pregatit, pe langa traditionalul cozonac cu nuca, si o portie de briose cu sos de zmeura, crema de nuci si frisca. Sunt o versiune modificata a renumitilor maritozzi pe care ii putem gusta in barurile din Roma si imprejurimi, la micul dejun. In reteta originala, gasim in aluat stafidele, samburii de pin si coaja de portocala. Maritozzi se umplu doar cu frisca, eu am adaugat sosul de zmeura si crema de nuci.  Sosul de zmeura este un sos parfumat, cu o consistenta usor cremoasa, ideal pentru inghetate, panna cotta, budinci si pentru orice prajitura careia doriti sa ii adaugati un plus de gust.  Reteta sosului se afla si in una dintre urmatoarele carti de bucate, disponibile in curand in librariile din Romania.

Ingrediente – Briose cu crema de nuci (9 briose)

Aluat briose pufoase

  • 500 -550 g faina
  • 320 ml lapte
  • 90 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata/7 g drojdie deshidratata
  • 75 g unt la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri ou
  • 5 g sare
  • 1 portocala (coaja rasa)
  • 1 albus

Ingrediente – Crema de nuci

  • 500 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 60 g amidon porumb
  • 100 g nuci macinate
  • 2 galbenusuri
  • 125 g mascarpone
  • 125 g frisca
  • 1/2 lingurita scortisoara

Ingrediente – Sos de zmeura

  • 300 g zmeura proaspata/congelata
  • 100 g zahar
  • 15 ml lichior de zmeura
  • 1 lingura apa

Mod de preparare – Aluat briose

  • Punem faina intr-un vas si adaugam in centrul ei drojdia dizolvata in laptele usor caldut, galbenusurile, zaharul si coaja rasa de portocala. Incepem sa framantam si cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam untul si sarea. Framantam pana obtinem un aluat elastic.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il punem intr-un loc ferit de curenti reci de aer. Lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (cca 90 minute).
  • Rasturnam aluatul pe planul de lucru, usor uns cu ulei de floarea soarelui/arahide si il impartim in 9 bucati. Dam fiecarei bucati de aluat o forma ovala (forma clasica a maritozzilor).

Aluat briose

  • Asezam briosele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le ungem cu un albus usor batut cu furculita.
  • Le lasam la dospit pentru 30-40 minute si apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 minute, sau pana cand se rumenesc uniform.
  • Le scoatem din cuptor, le ungem cu siropul de zahar si le lasam sa se raceasca complet, asezate pe un gratar.

Briose coapte

Mod de preparare – Crema de nuci

  • Punem laptele la incalzit, pe foc mic. Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile, zaharul, amidonul si 2-3 linguri de lapte cald (din cantitatea totala de lapte). Adaugam alternativ nucile macinate si laptele cald si amestecam pana la omogenizare.
  • Punem crema intr-o craticioara, pe foc mic, si amestecam pana cand capata o consistenta cremoasa (consistenta este putin mai lichida decat a cremei de vanilie, dar dupa ce se raceste, crema se intareste). Stingem focul, acoperim suprafata cremei cu folie de plastic alimentara si o lasam sa se raceasca complet.
  • Dupa ce s-a racit, adaugam branza mascarpone si amestecam pana la omogenizare. La sfarsit, incorporam cu grija, amestecand de jos in sus, frisca mixata foarte bine.

Mod de preparare – Sos de zmeura

  • Stergem zmeura cu hartie de bucatarie usor umezita apoi o pasam cu ajutorul unui blender. Strecuram piureul obtinut printr-o sita cu gauri mici. Punem zaharul intr-o craticioara antiaderenta, pe foc mic, adaugam apa si lichiorul de zmeura. Cand zaharul este complet topit si siropul incepe sa fiarba, adaugam piureul de zmeura. Amestecam bine si fierbem sosul inca 5 minute, pe foc mic. Stingem focul si il lasam sa se raceasca.
  • Daca folosim zmeura congelata, o dezghetam complet si apoi o pasam.

Mod de preparare – Sirop de zahar

  • Punem intr-o craticioara mica, 3 linguri de apa si 2 linguri de zahar. Fierbem siropul, pe foc mic, pentru 2 minute, calculate din momentul in care siropul incepe sa fiarba. Stingem focul si ungem briosele cu siropul cald, imediat dupa ce le scoatem din cuptor.

Asamblare briose cu crema

  • Taiem briosele pe lungime (avem grija ca cele doua parti ale briosei sa ramana unite in partea inferioara) si le ungem, din belsug, cu sosul de zmeura.
  • Le umplem cu crema de nuci si frisca si le servim, eventual cu inca putin sos de zmeura.

Briose umplute cu crema de nuci

  • Sunt delicioase! Pofta buna!

Briose cu crema de nuci si sos de zmeura

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Briose cu crema de nuci
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

7 comentarii la “Briose cu crema de nuci

  1. Dorina spune:

    Mda, eu intrasem sa mai vad una-doua retete pt Dukan (sa mai dau vreo 2kg jos) si tu m-ai lovit sub centura!!! Primul post asemenea minunatii! :((((
    Acum ma tin tare, insa la o masa de sarbatoare tot le fac 😀 Yum yum

  2. Mihaela spune:

    Multumesc, am facut astazi poale-n brau dupa reteta ta,tot la masina de paine. Ceva de vis aluatul, foarte pufos,se topeste in gura ;-). Crezi ca pe viitor vei avea o sectiune unde cei care incearca retelete tale sa ataseze si pozele? Eu sincer cred ca am incercat aproape jumatate din retetele de aici si te consider in momentul asta, persoana pe care ma pot baza cel mai mult in bucatarie. Mult succes in ceea ce faci!

    • Laura Adamache spune:

      Mihaela, draga mea, ma bucur foarte mult ca ti-au placut.
      Lucrez la o sectiune pentru pozele voastre si foarte curand va fi disponibila pe blog.
      Te pup cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor