Retete culinare de post – Chec de post cu nuci si ciocolata
Checul de post cu nuci si ciocolata este una dintre cele mai delicioase retete de prajituri de post facute pana acum. Cand l-am incercat prima data, inspirata de o reteta dintr-o revista mai veche, nu mi-a placut deloc consistenta finala. Astazi l-am refacut, cu cateva modificari si a iesit un chec de post absolut delicios. Noroc ca am apucat sa fac cateva poze inainte de a veni Cris acasa. In mai putin de 3 ore, nu a mai rams decat o singura felie. Nu am reusit anul acesta sa tin tot postul, asa cum planuisem, dar miercuri si vineri tinem amandoi post. In zilele de post cel mai mult imi lipseste desertul, nu mancarea. Si cum stim cu totii, prajiturile de post cu adevarat gustoase sunt destul de dificil de facut. Va recomand aceasta reteta de chec de post. Este foarte gustos si simplu de facut.
Ingrediente – Chec de post cu nuci si ciocolata (forma dreptunghiulara 30x10cm)
- 360 g faina
- 90 g amidon de porumb
- 260 g zahar
- 500 ml lapte de soia
- 5 linguri ulei
- 60 g nuci prajite tocate
- 40 g ciocolata neagra (continut cacao de 60%)
- 1 1/2 plic praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
- Amestecam faina, amidonul si praful de copt si apoi le cernem intr-un vas. Adaugam zaharul, sarea si treptat, laptele amestecat cu uleiul.
- Amestecam pana la completa omogenizare.
- Prajim miezul de nuca, intr-o tigaie antiaderenta neunsa, pentru 1-2 minute. Dupa ce nuca s-a racit, o taiem in bucatele potrivite. Nu foarte mici, dar nici foarte mari. Taiem si ciocolata in bucatele portivite.
- Adaugam nucile si ciocolata in compozitia de faina si lapte.
- Amestecam pana la omogenizare. Tapetam forma cu ulei si faina si o umplem cu aluatul checului de post.
- Il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru 40 minute. Facem neaparat proba cu scobitoarea inainte de a-l scoate din cuptor.
- Il pudram cu zahar pudra vanilat si dupa ce s-a racit, il feliem si il servim.
Pofta buna!
De dulce, se poate inlocui laptele de soia cu lapte?
Sigur ca da.
Ce pufos a iesit!!
Dea, ma bucur mult ca iti place!
Se poate inlocui laptele de soia cu apa, apa minerala? Multumesc
Oana, draga mea, poti incerca cu apa naturala, nu minerala.
Arata tare bine. L-am încercat şi eu dar nu mi-a ieşit. Nu îmi ies prăjiturile de post deloc. Mă dau bătută. Ies cleioase , parcă necoapte, şi grele. Nu stiu unde greşesc.
si mie mi-a iesit crud desi am respectat reteta intocmai si pana acum checurile mi-au iesit extraordinar. e o greseala in reteta?
Catalina, draga mea, nu este nicio greseala in reteta. In general, aluaturile de post au o consistenta diferita de cele care au ou in compozitie si necesita un timp mai lung de coacere. Iti recomand sa faci intotdeauna proba cu scobitoarea inainte de a scoate un chec de post din cuptor. Te pup!
Am incercat aceasta reteta si nu neaparat pt ca am tine post ci pt ca fetita mea este alergica la lapte si ou. A iesit minunat,promit sa fac o poza.Am inlocuit laptele de soia cu 200 g smantana de cocos plus 300 ml apa si nu am mai pus ulei Si ciocolata si nuca le am inlocuit cu ananas confiat si smochine ai am micsorat cantitatea de zahar.A crescut foarte frumos!
Mi as dori sa gasesc retete care sa nu contina lapte sau orice derivat din lapte si oua specifice pt copii.
Urmaresc site ul dv de foarte multa vreme si am facut retete care au fost un adevarat succes.
Va multumesc ca existati!
Draga mea, ma bucur tare mult ca i-a placut micutei tale.
Multumesc pentru sugestie! Cu siguranta o sa postez si retete dedicate intolerantelor alimentare.
Astept cu mult drag poza! Te pup!
Laura, tu poate l-ai facut de mai multe ori, ce parere ai daca as face acest chec ca blat pentru un tort de post cu mere?
Reteta clasica cu mere caramelizate intregi sau felii. Crezi ca s-ar coace sau ar absorbi prea mult lichid?
Multumesc mult!
Diana
Draga mea, eu zic ca este foarte potrivit pentru un blat de tort.
Multumesc tare mult!
Cu drag!