Chiftele de vinete, dovlecei si ton


 Retete culinare – Chiftele de vinete, dovlecei si ton

chiftele-dovlecei-vinete

Daca va plac chiftelele la cuptor, va recomand cu mare drag aceasta reteta de chiftele de vinete, dovlecei si ton. Aveam in frigider 2 vinete mari si un dovlecel gigant cu care chiar nu stiam ce sa fac. M-am gandit sa le tai cubulete, sa le fierb la aburi si sa le congelez pentru cand voi decide ce sa fac cu ele, asa ca m-am apucat sa le tai. In timp ce le fierbeam, m-am gandit ca nu ar fi deloc rau daca le-as transforma in chiftele. Am scotocit prin frigider si am descoperit o cutie de ton in suc natural pe care am adaugat-o chiftelelor. Au iesit pur si simplu divine!

Ingrediente – Chiftele de vinete, dovlecei si ton (30-35 chiftele mari)

  • 300 g vinete (cantarite dupa curatare)
  • 300 g dovlecei (cantariti dupa curatare)
  • 2 oua medii
  • 2 catei usturoi
  • 1 ceapa mica/1 salota
  • 1-2 felii paine inmuiate in lapte/apa
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 50 g cascaval ras/parmezan ras
  • pesmet (cca 100 g) + pesmet pt tavalit
  • sare
  • piper
  • 1 conserva ton in suc natural (160 g)
  • ulei de masline/floarea soarelui

Chiftele de vinete, dovlecei si ton – Mod de preparare

  • Curatam vinetele si dovleceii si ii taiem in cubulete mici (daca dovleceii sunt prea mari, curatam semintele iar vinetele le puteti curata partial de coaja. Eu asez vanata in picioare si curat pe lungime, din loc in loc, cate o fasie de coaja cam de 2 cm).
  • Fierbem cubuletele de vinete si dovlecel la aburi pentru 6-7 minute si apoi le lasam sa se raceasca.

chiftele-preparare

  • Punem la inmuiat in lapte sau apa 2 felii de paine, fara coaja, pentru 10 minute.
  • Mixam la robot cubuletele de vanata si dovlecel cu feliile de paine stoarse bine, tonul scurs bine, ouale, patrunjelul tocat, cateii de usturoi curatati, cascavalul si ceapa.
  • Mutam mixul obtinul intr-un vas de plastic si adaugam pesmet pana obtinem un aluat legat care poate fi modelat. Eu am pus cca 100 g pesmet dar daca fierbeti in apa vinetele si dovleceii s-ar putea sa fie nevoie de mai mult pesmet. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
  • Cu mana usor umeda, formam chiftele mai maricele pe care le trecem prin pesmet si le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

chiftele-dovlecei-in-tava

  • Stropim chiftele cu ulei de masline sau floarea soarelui.

chiftele-in-tava

  • Le coacem pentru 30 minute, la 180°C, cuptor preincalzit. Dupa primele 15 minute, intoarcem chiftele pe cealalta parte, le mai stropim cu putin ulei si le coacem pentru inca 15 minute.

detaliu-chiftele

  • Sunt delicioase si calde si reci. Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chiftele de vinete, dovlecei si ton
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

48 comentarii la “Chiftele de vinete, dovlecei si ton

  1. RODICA-STEFANIA spune:

    FF BUNA IDEE…
    CRED CA SAND FF BUNE .
    FELICITARI PTR. TOT CE FACI .
    AM STAT 1 AN SHI 10 LUNI IN SAN POLO d’ENZA , REGGIO EMILIA . A VENIT ACASA , PE 2 OCT.2011 …
    FF BINE IN ITALIA , DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE .

  2. Tarra spune:

    Nu m-as fi gandit la combinatia asta – dar te cred ca sunt delicioase, n-au nici un motiv sa nu fie 🙂 candva, am sa incerc su siguranta 😉

  3. Angela spune:

    Le-am facuuut! :)))
    Sunt delicioase! O tava a trecut in max 15 minute 😛 Mersi inca o data!
    O sa le postez si eu, sper sa nu te deranjeze 🙂

    Te pup!

  4. Nicoleta spune:

    Nu stiu de unde reusesti sa scoti asa retete minunate. Am o intrebare… cu ce pot inlocui tonul? Eu nu pot sa-i accept gustul, cu toate ca vad ca e foarte apreciat in rest.

    • Laura spune:

      Nicoleta scumpa, pup si ma bucur ca-ti plac retetele mele. Mi-e teama ca tocmai tonul da acel gust minunat acestor chiftelute dar daca nu-l suporti il poti, desigur, exclude din reteta.
      Il poti inlocui cu orice alt tip de peste, fiert si curatat bine de oase.
      Pup cu drag!!

  5. ioana spune:

    mie nu mi-au iesit bune:((( si nu stiu cu ce am gresit pt ca sunt convinsa ca sunt extraordinare daca stii sa le gatesti:D

    • Laura spune:

      Ioana draga mea, imi pare tare tare rau ca nu ti-au iesit dar nu dispera pentru ca sigur daca imi spui de ce nu ti-au iesit si iti explic ce sa faci, iti vor iesi.
      Pup cu drag si astept raspunsul tau!!

  6. adriana spune:

    buna Laura,am facut si eu chiftelutele si sunt foarte bune.Au un gust si un miros nemaipomenit nici nu ai zice ca sunt cu peste.mersi pentru reteta.as avea o intrebare,te rog.eu am cuptor electric,pe ce treapta de jos in sus,ar trebui sa coc prajiturile?mersi mult

    • Laura spune:

      Adriana, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-au placut!!
      In general, se coc pe treapata a treia de jos in sus. Daca ai o prajitura mai sensibila ( care stii ca se coace mai greu si ti-e frica sa nu se arda la suprafata ) o poti coace pe treapta a doua de jos in sus.
      Pup dulce!!

  7. raluca spune:

    Buna Laura
    Iti multumim ptr retete dar sunt suparata ca aspectul chiftelelor lasa
    de dorit.Nu mi-au iesit asa rumenii.M-am gandit sa le introduc ptr cateva
    minute intr-un ulei incins ca altfel nu le pot pune pe masa.
    Astept raspuns
    Multumesc

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, daca le mai incerci, muta tava, in ultimele 10 minute de copt, pe treapta cea mai de sus a cuptorului si fixeaza cuptorul pe grill.
      Sigur se vor bronza in acest fel.
      Pup cu drag.

    • raluca spune:

      Dupa ce ti-am scris m-am gandit exact la raspunsul tau.
      Asa ca am procedat la fel si am salvat imaginea lor si platoul meu:)
      Multumesc

      • Laura spune:

        Raluca, draga mea, ma bucur mult ca au iesit rumene si frumoase pana la urma. Eu mereu bag la grill diversele preparate care nu vor sa se bronzeze deloc.
        Data viitoare, incearca sa le stropesti cu mai mult ulei de masline pentru ca ajuta tare mult la un bronzat uniform.
        Pup si sa-ti fie de bine!!

  8. minara spune:

    D/na Laura, multumim ptr. aceasta reteta.Intrebarea mea ar fi…daca pot folosi vinete coapte din punga de la congelator?

  9. Cristina spune:

    Mie mi-au ieșit cam cleioase in interior 🙁 așa trebuie? Zici ca sunt nefacute si le-am ținut la cuptor chiar mai mult decât ai scris tu. Si cred ca le-am făcut si mai mici.

  10. Monica spune:

    Le-am incercat cu retinere, dar au iesit excelente! Data viitoare o sa incerc si cu ceapa un pic calita. Multumesc pentru reteta!

  11. Diana spune:

    Vai, ce gustosenie!!! Acum le/am scos din cuptor si, fara rabdare, am infulecat una. Trebuie insa sa mentionez ca am facut cateva schimbari in reteta. Bunaoara, in loc de ton am pus somon marinat, iar in loc de pesmeti, gris sau manca, cum ii spunem aici, la Chisinau :). S/au prins foarte bine chiftelutele cu gris. Din pacate, nu aveam in camara nici ton si nici pesmeti. Dar, chiar si asa, au iesit foarte gustoase. Multumesc, draga Laura.

    • Laura spune:

      Diana, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut!
      Superbe modificarile tale. O sa le incerc sigur cu somon.
      Pup cu drag! Sa-ti fie de bine!

  12. Mariana spune:

    Eu vreau sa incerc intrucit am in gradina si vinete si mai ales dovlecei si mereu caut retete noi care sa cuprinda dovlecei. Multumesc.
    MM

  13. Cristina spune:

    Sunt absolut excelente! Mai devreme le-am scos din cuptor si nu ne-am putut opri pana nu le-am terminat aproape pe toate 🙂

  14. Ramona spune:

    As incerca sa le fac la dry cooker, ai idee daca merge?
    Toate retetele tale sunt minunate, este blogul meu preferat.
    Multumesc

  15. Rad Maria spune:

    Am facut chitelutele.Sunt excelente!!!Mai bune decat cele cu carne.Va multumesc pentru toate sugestiile din fiecare wekend.Va imratisez cu tot dragul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor