Salata picanta de ansoa


 

Inainte de a trece la reteta vreau sa va spun cateva lucruri despre consumul pestelui crud care poate fi extrem de periculos pentru sanatatea noastra.

Descoperit acum 35 ani, Anisakis Simplex este un parazit intestinal prezent la anumite mamifere marine ( foci, lei de mare, balene, delfini). Larvele acestui parazit pot fi gazduite de anumite tipuri de pesti: somon, merluciu, ton, ansoa, macrou. Ca sa evitam infectia cu acest periculos parazit trebuie sa curatam pestele imediat dupa ce l-am cumparat, deoarece parazitul traieste in intestinul pestilor si nu trebuie sa consumam niciodata peste crud fara sa-l congelam inainte la -30°C pentru 15 ore.

Acest parazit este distrus prin coacerea completa a pestelui sau prin congelare.

Prezenta acestui parazit nu este destul de cunoscuta si tocmai de aceea am considerat necesara aceasta introducere. Daca mergeti la restaurant si comandati carpaccio de somon sau ton sau orice alt preparat unde pestele nu necesita prelucrare termica, intrebati neaparat bucatarul daca pestele a fost congelat inainte de preparare. De asemenea, nu pregatiti absolut niciodata acasa retete cu peste crud fara ca acesta sa nu fie congelat inainte si daca-l prajiti sau coaceti la cuptor, asigurati-va ca este complet patruns.

Organismul uman poate fi serios afectat daca este infectat cu acest parazit. Cel mai bun tratament este prevenirea.

Sper ca nu v-am taiat pofta de salata picanta de ansoa dar am considerat absolut necesara aceasta introducere pe care, daca doriti, o puteti prelua pe blogurile dumneavoastra in cazul in care pregatiti retete unde pestele nu este prelucrat termic.

Ingrediente:

  • 500 gr ansoa proaspete ( congelate la -30°C pt 15 ore)
  • 6 linguri otet de mere
  • 2 lamai (doar sucul)
  • 1/2 pahar ulei de masline
  • 3 ardei uscati picanti
  • 1 ceapa rosie
  • piper
  • sare
  • patrunjel

Dupa decongelare, taiem capul pestilor, ii despicam pe burta, inlaturam coloana si intestinele si ii deschidem in doua in forma de carte. Spalam bine pestii dupa care ii tamponam cu hartie absorbanta.

Separat pregatim marinata, amestecand otetul cu sucul lamailor, ardeii uscati tocati, uleiul, sare, piper si patrunjel tocat ( puteti pune mai mult sau mai putin patrunjel, nu exista o cantitate fixa). Curatam ceapa si o taiem in inele subtiri. Intr-un vas incapator din ceramica, plastic sau yena, punem cateva linguri de marinata si cateva ineluse de ceapa,

Asezam circular pestii alternand fiecare strat de ansoa cu marinata si ineluse de ceapa,

Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la marinat pentru 12-14 ore. Scurgem pestele si il servim cu felii de paine proaspata sau prajita si putin ardei iute presarat pe deasupra,

Pofta buna!!

 

Print Friendly, PDF & Email

20 comentarii la “Salata picanta de ansoa

    • Laura spune:

      Coco, somonul afumat din comert trebuie sa treaca prin niste controale deci nu este nici un pericol atata timp cat il achizitionam din magazin si nu il facem in casa fara sa il congelam inainte.

  1. Dora spune:

    Buna ziua!

    Am cautat la disperare o reteta cu ansoua.Am cumparat un borcanel gata marinat ci nu stiu ce sa fac cu el.
    Imi surade o salata cu ceva leguma la care sa pun ardei iute ,ceapa rosie din belsug si verdeata. cred ca e mai gustos pestisorul asta delicat cu paine prajita si unsa cu usturoi.

    Ce zici ,Laura?

  2. razvan spune:

    Arata apetisant,abia astept sa o prepar vineri dupa-amiaza pt.sambata la micul dejun,dar cu parazitul m-ai pus pe ganduri k am fost de curand la Londra,unde am servit sushi la Gilgamesh,a fost delicios dar e bine de stiut . Mersi !

    • Laura spune:

      Razvan, in general in restaurante nu ar trebui sa existe acest risc. Oricum, este bine de stiut de existenta acestui parazit, in cazul in care hotaram sa pregatim pestele acasa.
      O zi excelenta sa ai!

  3. raluca spune:

    In reteta spuneti ca pestele folosit este ansoa……..poate hamsie? La noi eu nu am vazut in piata sau magazin ansoa…..conform informatiilor de pe internet este un peste f scump (1000 lei kg??), traieste in Marea Mediterana si la noi se gaseste doar la conserva – aprox. 12-13 lei un borcanel f mic.
    Imi place ideea din reteta si as vrea sa fac, dar nu sunt lamurita ce fel de peste trebuie folosit ….cred totusi ca hamsie este ceea ce ati folosit dvs.
    Multumesc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, ansoa si hamsia fac parte din aceeasi familie, Engraulidae. Ansoa mai este numita si hamsia europeana, deci sigur poti folosi hamsii pentru aceasta reteta.

  4. Simona spune:

    Este cat se poate de absurda ideea ca daca congelezi pestele omori parazitii, microbi, etc. Mai degraba se conserva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor