Calamari cu lamaie si usturoi


Retete culinare fructe de mare – Calamari cu lamaie si usturoi

Calamari cu lamaie si usturoi detaliu
Calamari cu lamaie si usturoi, reteta de vara cu fructe de mare

Ador calamarii! Sambata trecuta am cumparat 1 kg de calamari proaspeti si tare tare frumusei asa ca imediat cum am ajuns acasa i-am si pregatit. Imi plac mult calamarii umpluti dar de data asta i-am facut la tigaie cu lamaie si usturoi. Au iesit extraordinar de gustosi si parfumati. Si pentru ca nu am avut cum sa fac poze in timp ce curatam calamarii, va propun un clip micut, preluat de pe youtube, unde puteti vedea exact cum se curata corect calamarii,

Ingrediente – Calamari cu lamaie si usturoi

  • 1 kg calamari
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 1-2 ardei iuti uscati
  • 1 lingura suc proaspat de lamaie
  • 50 ml vin alb demisec
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura rasa patrunjel proaspat tocat
  • sare
  • piper

Mod de preparare – Calamari cu lamaie si usturoi

  • Spalam bine calmarii si ii curatam ca in clipul de mai sus. Dupa ce i-am curatat, taiem sacul calamarilor in doua pe lungime.

Calamari cu usturoi si lamaie

In video de mai sus observam ca sunt trei tipuri de a-i taia: in inele de cca 1 cm grosime, sacul curatat dar intreg pentru calamarii umpluti sau taiati pe lungime in doua.

  • Intr-o tigaie antiaderenta sau ceramica, punem 2-3 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi zdrobiti dar necuratati si ardeii uscati tocati (daca nu vreti sa fie foarte picanti, eliminati semintele ardeilor).

Calamari cu usturoi si lamaie

  • Sotam usturoiul 1 minut, apoi il eliminam din tigaie si adaugam calamarii. Ii sotam cca 1-2 minute pe foc mediu, apoi adaugam vinul alb. Cand vinul s-a evaporat, adaugam sucul de lamaie si patrunjelul tocat.

Calamari cu usturoi si lamaie

  • Mai lasam calamarii pentru 2-3 minute pe foc mediu,  adaugam sare si piper dupa gust, stingem focul si ii servim imediat. Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Calamari cu lamaie si usturoi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 70 Review(s)

31 comentarii la “Calamari cu lamaie si usturoi

  1. lola spune:

    yo hago calamares al aceite que son parecidos y luego queda un aceitillo de toma pan y moja, esos tuyos se ven muy ricos te los copio para los proximos

    ¡¡besos¡¡

  2. maya spune:

    Nimic mai bun decît calamari,pregatiti astfel!Îi ador!
    Laura,de la mine multi pupici cu lipici si un concediu frumos si relaxant îti doresc!
    Pupici :*:*:*

  3. Delicioasa spune:

    Imi plac la nebunie calamarii! Arata delicios. In Grecia i-am tot savurat, fie cu lamaie, fie prajiti, fie la gratar sau stil saganaki… Yummi 🙂

  4. Ionela spune:

    Minunati, cred ca ii voi executa si eu pe langa caracatita de la care nu-mi mai pot lua gandul. Nu-mi spui, te rog, cum faci calamarii umpluti?

  5. mariam spune:

    Buna Laura
    Vreau sa te intreb daca noi nu folosim vin la gatit , de fapt alcool deloc , cu ce pot inlocui vinul pentru aceasta reteta?

    • Laura spune:

      Mariam, draga mea, daca nu folosesti vin, il poti exclude. In acest caz, dupa ce arunci catelul de usturoi, adaugi direct calamarii si un pahar de apa calda, sau supa vegetala. In momentul in care calamarii sunt patrunsi si apa sau supa s-au evaporat, stingi focul si ii servesti.
      Pup cu drag!

    • Laura spune:

      Anca, draga mea, poti combina jumatate de pahar de vin alb dulce cu tot atata apa sau poti folosi doar apa calduta.

  6. alin spune:

    Buna Laura! Unde ai gasit ” calamarii”? Am cautat si eu in toate magazinele si nu am gasit decat calmari…nici macar un „calamar”. Puteti sa nu mai pronuntati acest cuvant , „calamar”, si sa vorbiti corect? Plus ca toti cititorii folosesc acelasi termen, chiar daca unii stiu ca pronunta gresit. Nu vreau sa fiu rautacios ci doar sa atrag atentia.

    • Laura spune:

      Alin, conform DEX, ambele variante sunt corecte:
      CALAMÁR, calamari, s. m. (La pl.) Gen de cefalopode comestibile, cu corpul alungit, cu înotătoarele triunghiulare și cu gura înconjurată de opt brațe și două tentacule (Loligo); (și la sg.) animal din acest gen. [Var.: calmár s. m.]- Din fr. calmar. „.
      In majoritatea supermarketurile din Romania gasim aceste fructe de mare sub denumirea de calamar, nu calmar.

  7. Burlacu Sofia spune:

    Ce rost mai are vinul daca , inainte sa punem calamarii, asteptam sa se evapore tot ? Poate nu am inteles eu ?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Sofia, multumesc ca mi-ai atras atentia. Reteta a fost reeditata de curand si se pare ca modul de preparare a fost putin incurcat. Am corectat acum reteta, vinul se adauga dupa ce sotam cateva minute calamarii.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Laura, nu recomand sa ii fierbi in lapte. Ii poti spala foarte bine inainte de preparare, sigur vor avea un gust delicios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor