Bistecca alla fiorentina


Bistecca alla fiorentina

Carnea de vită se numără printre preferatele noastre aşa că o dată la 2-3 săptămâni ne răsfăţăm cu o bistecca alla fiorentina care are un gust aparte atâta timp cât este preparată cum trebuie. Ideal este să o pregătim la un foc bun de lemn de fag sau măslin, dar este excelentă pregătită şi pe grătar când timpul de afară nu ne permite încă să facem un grătar adevărat.

Ce este bistecca alla fiorentina? Un  fel tipic toscan cu o istorie veche şi frumoasă legată de numele Medici şi de sărbătoarea Sfântului Lorenzo, sărbătorită  pe data de 10 august. Se spune că în onoarea acestui Sfânt, oraşul Firenze era luminat de focul grătarelor unde se prăjeau mari cantităţi de carne de viţel.

Firenze era un oraş unde puteai întâlni călători din toate colţurile lumii şi chiar cu ocazia celebrării Sf .Lorenzo, s-a întâmplat să fie prezenţi câţiva cavaleri englezi cărora le-a fost oferită o friptură de manzat la grătar. Aceştia au numit-o beef steak, nume care se va transforma ulterior în Italia, în bistecca.

Bistecca alla fiorentina se obţine din zona lombară a manzatului,  mai exact din partea corespondentă vertebrelor lombare dintre jumătatea spatelui şi coadă. În mijloc are un os în formă de T, pe o parte a osului aflându-se fileul iar pe cealaltă parte, contrafileul. Englezii numestec această bucată de carne, T-bone steak.

Manzatul, cu o vârstă cuprinsă între 18-24 luni trebuie să apartina rasei Chianina, una dintre cele mai vechi şi mai mari rase bovine cunoscute în lume. Un taur adult  atinge 2 metri înălţime şi are o greuntate de 1, 700 kg. În trecut, această rasă era folosită pentru carne şi pentru diverse munci agricole, în prezent fiind a doua rasă de carne din Italia.

Chianina Toscana

Cum preparăm bistecca alla fiorentina? Extrem de simplu. Se cere această simplitate a modului de-a o găti tocmai pentru a-i simţi gustul în toată splendoarea lui. O bistecca adevărată va avea întotdeauna cel puţin 2 degete înălţime şi 1 kg greutate deci dacă nu aveţi o familie mai numeroasă, invitaţi-vă prietenii la cină pentru că este destul de mare pentru două persoane.

Dacă o facem pe grătarul din casă, avem grijă să îl încingem extrem de bine. Punem grătarul pe foc maxim pentru cca 10 minute. Carnea trebuie să fie proaspătă, necongelata şi scoasă din frigider cu 30 minute înainte de-a o pregăti.

Când grătarul sfârâie, adăugăm carnea. Nu o condimentăm cu absolut nimic şi nu ungem grătarul cu nimic. O lăsăm 5 minute pe o parte după care o întoarcem pe cealaltă parte, fără să o înţepăm, pentru încă 5 minute. Nu întoarcem decât o singură dată carnea de pe o parte pe cealaltă.  În contact cu grătarul fierbine, carnea va forma o crustă delicioasă şi o culoare invitanta iar interiorul va rămâne în sânge. În nici un caz nu se depăşeşte timpul de coacere pentru că va deveni pur şi simplu o bucată de carne tare, fără gust, şi nu o bistecca alla fiorentina.

O servim condimentată cu puţină sare, un fir de ulei de măsline proaspăt, şi o bucată de pâine abia scoasă din cuptor.

Bistecca alla fiorentina

Pofta buna!

Surse: www.wikipedia.com , http://www.agraria.org/, https://www.cacciamici.it/

Print Friendly, PDF & Email

28 comentarii la “Bistecca alla fiorentina

  1. retete- ina spune:

    foarte bun,si frumoasa prezentarea,se cere un istoric sa-l stim cand preparam ceva,avem mai mult respect pentru bucate si sigur ies mai gustoase

  2. Ramona spune:

    Arata perfect, dar as vrea sa stiu de unde se poate cumpara acest tip de carne,
    cred ca e important sa fie rasa de vitel potrivita.

  3. Adelina Pavel spune:

    Buna Laura, iti vizitez blogul zilnic si am vazut ca stii fel si fel de trucuri. Daca tot ai postat o reteta de carne de vita am si eu o intrebare: cum putem fragezi carnea de vita? Ultima data cand am facut-o era ca si o talpa de pantof :-((.
    Multumesc,
    Adelina

  4. Laura spune:

    Ai perfecta dreptate, Ina draga mea. Daca picuram un strop de istorie, bucatele parca sunt mai savuroase, nu?
    Pup cu mare drag si ma bucur ca-ti place reteta.

  5. Laura spune:

    Ramona draga mea, ma bucur ca-ti place.
    Ai dreptate, rasa chianina are un gust aparte, dar este foarte buna si carnea raselor noastre. Important este sa cumperi bucata asta de carne despartita de osul in forma de T si vitelul sa nu aiba mai mult de 2 ani.
    Pup!

  6. Laura spune:

    Adelina draga mea, in primul rand carnea de vita nu prea se preteaza pentru gratar, ci numai la fripturi, rasol, tocanite.
    Ca sa fe mai frageda, o lasi 24 de ore in bait. Pui carnea intr-un vas si adaugi peste ea: vin rosu sau alb, ceapa taiata solzisori, morcovi taiati rondele, piper boabe si putin ulei. Important este ca bucata de carne sa fie complet acoperita de lichid. Sigilezi vasul cu folie de plastic si il lasi 24 de ore la frigider dupa care o pui in tava cu putin ulei si o parte din marinata, o acoperi cu folie de aluminiu si o bagi la cuptor unde va sta acoperita cca 1.30-2 ore si inca vreo 30 minute o coci fara folie ca sa prinda culoare. In tot acest timp, ai grija sa o descoperi si sa mai adaugi din marinata daca scade iar in cele 30 minute cat o lasi descoperita o pensulezi de vreo 2-3 ori cu lichidul din tava.
    Daca o vrei totusi la gratar, o poti marina si apoi o tai feliute fffff subtiri pe care le pui pe gratarul incins pentru 2 minute maxim pe fiecare parte.
    Pup!!

  7. Adelina spune:

    Multumesc frumos. Eram la o dieta cand am facut-o la gratar (mi-am dat seama ca nu era o idee buna cand era gata :-)) ) si nu am vrut sa o mananc fiarta. Mulummesc, inca o data!Te pup!

  8. FES spune:

    Ideea-i superba si prezentarea pe masura!!! Da' vreau sa fac o mentiune referitoare la terminologie… denumirea de vitel se foloseste numa' pt animalele aflate in perioada de alaptare. La varsta de doi ani se vorbeste despre tineret taurin, respectiv carne de manzat.
    Si la noi exista o rasa inrudita cu Chianina, rasa Sura de stepa. Ii tot o rasa din "grupa raselor sure", familia Podolica de taurine europene. Numa' ca noi ne-am cam batut joc de ea… in tara mai sunt sub 100 de exemplare. Gasiti imagini pe net si filmulete faine din Ungaria.. ca aia nu si-o batut joc..

    Sa bem pentru asta!

  9. FES spune:

    Salut!!! Nu vreau sa insist foarte mult cu chestia asta, intrucat is convins ca nu prea intereseaza pe nime'!
    Confuzia o aparut de la traducerea din italiana. intr-adevar vitellone inseamna ceea ce spui tu: bullok (in engleza), bou (in romana, denumirea corecta pentru taurii care-o fost castrati).
    Daca dai un search pa google.ro dupa "manzat" o sa vezi ca n-are 3-4 ani si nu e musai sa fie castrat (dex online sa orice similar).
    In cazul de fata, pentru un plus de corectitudine, cred ca se poate folosi termenul "vitellone", mai ales fiind vorba de un preparat cu specific local.

    Numa' bine! Rau la nime'!!

  10. Laura spune:

    FES, iti multumesc foarte mult pentru comentariu. Nu stiu in ce categorie de la noi as putea sa inscriu bistecca alla fiorentina pentru ca aici este obtinuta din vitellone( 18-24 luni) sau scottona ( 16-22 luni). Manzatul are o varsta cuprinsa intre 3-4 ani si este castrat astfel incat carnea isi pastreaza fragezimea in ciuda varstei inaintate. Categoriile astea nu stiu daca exista numai aici sau exista si la noi. Deci vitellonele este mai batran decat vitelul si mai tanar decat manzatul.
    Chiar nu am stiut ca si la noi exista o ruda a Chianinei si tare rau imi pare sa aud ca ne-am batut joc de ea, fapt care nu ma mira atat de mult pentru ca in general ne batem joc de tot ce avem bun in tara.
    Multumesc inca o data pentru comentariu.

    P.S Te rog mult sa ma corectezi in cazul in care nu am dreptate. Informatiile de mai sus le-am primit de la macelarul nostru care mi-a explicat sambata care este diferenta dintre vitellone si manzo.

  11. Laura spune:

    Fes, eu sunt convinsa ca este un subiect care intereseaza. Pe mine cel putin ma intereseaza si iti multumesc mult pt toate informatiile.
    Eu totusi am trecut in text manzat pentru ca e mult mai apropiat de vitellone decat vitelul care are o carne destul de grea.

    O zi excelenta sa ai!

  12. Costel spune:

    Complimenti Laura !Ai facut o prezentare foarte frumoasa pentru aceasta „Bistecca all Fiorentina” dar as dori sa mai adaug un mic amanunt foarte important.Pentru ca aceasta bistecca sa aiba gustul sau aparte si sa fie asa frageda trebuie sa stea minim doua saptamani la macerat in camere frigorifice ceea ce ma indoiesc ca in Romania stie cineva sa faca asa ceva.Referitor la portie eu cred ca cine se respecta trebuie sa manance o bistecca de unul singur ,binenteles acompaniata de o sticla de vin Chianti.

    • Laura spune:

      Costel, ai perfecta dreptate!! De foarte multe ori cand am mers la macelarul nostru dupa bistecca ne-a spus ca „inca nu e gata”, in sensul ca vitelul de abia fusese taiat si carnea trebuia sa stea pentru a capata acel gust delicios.
      In schimb, iti marturisesc ca eu nu pot manca o bistecca intreaga.:)) Nici macar sotul meu nu reuseste.:)) O bistecca are 1 kg si chiar e muuult prea mare pentru o singura persoana. Si in doi abia ne descurcam sa o mancam.

    • Emil Sirbu spune:

      chiar daca sunt 9 ani de la comentariu, voiam doar 1. sa subcriu la ‘cine se respecta trebuie sa manance o bistecca de unul singur ,binenteles acompaniata de o sticla de vin Chianti.’ 🙂 si 2. intre timp se gaseste si in Romania carne de vita maturata atat din import cat si local, de la vite crescute la noi (chiar foarte buna)

  13. natalia spune:

    Scumpo,tare mi as dori sa pot face si eu o bistecca atit de minunata,ador carnitza de vitel in sange,insa din pacate nu prea imi dau seama cum sa o prepar,caci din cate ai descris mai sus,carnitza tre macerata cateva saptamini si apoi preparata pe gratar,insa aici in Norvegia nu mi dau seama unde as putea gasi asa ceva.Chiar aseara am cumparat o bucata de carnitza de vitel obisnuita din magazin(nefiind macerata) si eram atat de entuziasmata ca imi va iesi ceea ce imi propusesem,luind in calcul fiecare pas de preparare descris de tine,insa m am ales cu o bucata de carne care era rumenita in exterior si cruda,tare in interior,un total esec..dupa care am ramas atat de dezamagita si suparata.

    • Laura spune:

      Natalia, scumpa mea, din pacate tipul acesta de bistecca se gaseste cam greu in alte parti. Nici eu nu am reusit sa o gasesc in Germania.
      Datorita speciei vitelului care face parte din rasa Chianina, carnea are un gust deosebit, mult diferit fata de carnea vitelului obisnuit. Dupa ce se taie vitelul, carnea se tine intr-o camera frigorifica pentru 1-2 saptamani inainte de a se vinde.
      Bistecca trebuie sa fie in sange cand se serveste si sunt multe persoane care o servesc aproape cruda. Eu o prefer un picut mai patrunsa, ca cea din imagine.
      Pup cu mare drag si in cazul in care treci prin Italia, neaparat sa incerci o bistecca alla fiorentina.

  14. natalia spune:

    Draga mea,mergem adeseori la un restaurant din oras unde au inclus in meniu friptura de vitel in sange.Prima data cand am incercat o nu ma lasat deloc impresionata,insa apoi din ce in ce mai mult mi a placut si de fiecare data cand mergem fac cate o analiza la carnitza din farfurie,astfel facandu ma curioasa prepararea ei si uite ca am inceput sa caut ametita prin magazine si habar nu am cum tre sa arate,caci sfaturile tale imi sunt de mare ajutor sa o pot prepara,numai carnitza sa o pot gasi…Abia astept sa venim in Italia sa incerc o pizza italiana si o bistecca alla fiorentina.

    • Laura spune:

      Natalia, draga mea, bistecca este intr-adevar nemaipomenita. Si su si sotul meu adoram tipul asta de carne si o consumam cu muuulta pofta destul de des.
      Pup cu drag si daca ajungi in Italia, sa incerci neaparat bistecca, pizza si inghetata.

  15. Pirvulescu Alexandru spune:

    Salut
    Câteva sfaturi când cumpărați carnea de vita pentru grătar sau tava:
    – carnea măturată (16-28 zile in carcasa) are culoarea brun roșcată cu aspect uscat la exterior
    – obligatoriu sa fie marmorata, adică intre fibrele de carne sa se observe grăsime în puncte de culoarea laptelui
    – daca grăsimea este galbena fugiți mâncând pământul
    – cu cat este mai marmorata cu atât este mai gustoasa
    – nu sărați niciodată carnea înainte de a fi gatita
    Cu drag
    Alexandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor