O cina consistenta

21 comentarii

Carnati prajiti cu mamaliga

De vreo 2 zile ploua incontinuu, e frig si ceata. Chiar nu-mi amintesc de cand nu a mai fost atat de urat si deprimant afara. Si cum in ultima perioada am tot servit la cina paine prajita, iaurturi dietetice si ceai verde sau negru, aseara ne-a fost pofta de ceva intr-adevar foarte consistent dar si tare bun, ceva care sa mearga cu vremea friguroasa de afara. Nu am numarat caloriile din carnaciorii si muschiuletul de porc prajite si nici a mamaligutei aburinde sau a mujdeiului de usturoi alaturi de care i-am servit, stiu doar ca ne-au placut foarte mult.

Ingrediente

6-8 carnati de porc proaspeti

100-150 gr muschi/pulpa porc

1 pahar vin alb

1 foaie de dafin

ulei

1 lingura de untura (optional)

Incingem uleiul si untura intr-o tigaie si punem la prajit la foc mic carnatii taiati in bucatele de 4-5 cm si muschiul de porc taiat in patratele potrivite.

Adaugam in  tigaie o frunza de dafin, eventual proaspata, pe care o udam bine inainte, ca sa nu se arda.

Cand carnea incepe sa se rumeneasca, adaugam 1 pahar plin cu vin alb demisec, de buna calitate. Lasam sa se evapore tot alcoolul, dupa care adaugam 1 canita mica de apa fierbinte (cca 75-100 ml), acoperim cu capac si lasam tigaia pe foc mic.

Dupa ce se evapora apa, verificam carnea si carnatii. Daca furculita intra usor in carne, nu mai adaugam apa, dar daca este inca tare, mai adaugam o cescuta de apa. In general, eu adaug de 2-3 ori apa ca sa obtin o friptura frageda bine.

Dupa ultima transa de apa, inlaturam capacul, marim putin flacara aragazului si lasam carnea pe foc pana se rumeneste frumos pe toata partile.

O servim alaturi de o mamaliguta fierbinte si mujdei de usturoi.

Eu fac mujdeiul in felul urmator: razuiesc 4-5 catei de usturoi, ii frec cu 2 lingurite de ulei de floarea soarelui si un praf de sare, adaug 1 lingurita de otet balsamic si cca 100 ml apa. Puteti pune apa mai multa sau mai putina, in functie de cat de puternic doriti sa se simta gustul usturoiului.

Pofta buna!!

21 Comentarii

  1. Ada Rusu-Milea

    Arata intr-un mare, mare fel … daca stiam, aseara ma lipeam de usa voastra, poate primeam si eu o farfurie :))
    La multi ani – esti unul dintre romanii mei preferati si te asteapta un premiu la mine pe blog! sa ai o zi minunata!!

  2. La Multi Ani Ada, draga mea!!! Cu mare drag te invit la o portie de fripturica cu mamaliga. Esti binevenita oricand!!
    Multumesc mult pentru premiu!! Imediat trec pe la tine.
    Te pup si iti doresc o zi excelenta!!

  3. La multi ani, Laura!
    Arata delicios aceasta cina, numai cu drag as manca!
    La noi ploua dar pe masini deja se vede un stat de gheata…
    Abia astept Craciunul, colidatorii si impodobeala!
    La mine la liceu s-a facut pomul de Craciun…Si abia astept sa incerc sa fac reteta ta "Tozzetti" pentru Sarbatori!
    Pupici si un Craciun plin de bucurii si surprize!

  4. Alina Stefanescu

    Draga mea Laura,

    La multi ani pentru tine si Cris, doi romanasi putin mai departe de casa! Desi nu sunt un fan carnita, mi-a lasat gura apa la cina ta, dar ma tin tare pentru ca vreau sa tin tot postul. Am facut eu asa un pact cu Doamne- Doamne si am sa tin tot postul in speranta ca iubitul meu va trece cu bine peste examenul de capitan. Aseara am incercat tortul cu ricota si frisca. Pur si simplu demential si pentru ca era pentru mama iubitului meu, care a venit din Italia dupa 1 an, i-am scris pe feliute si cate un mesaj amuzant. Mare succes a avut tortuletul tau. Multumesc pentru reteta. Pupuci si sa avem o zi buna, chiar daca si la tine si la mine ploua.

    Alina

  5. La multi ani Laura de ziua noastra a romanilor ! Si eu fac azi mamaliguta cu branza si carnati :).

  6. Vai Laura, arata nemaipomenit…
    La multi ani!

  7. Vai,ce bine arata,Laura!Mi se face o poftaaaaa!
    O zi buna iti doresc!!!

  8. ghiocel07

    La Multi Ani ROMANI de pretutindeni. Laura un deliciu ca la mama acasa.

  9. lauralaurentiu

    Sa va fie de bine, Laura! La multi ani de ziua romanilor! Laura Laurentiu

  10. Mi-ai facut asa pofta !! Un mod foarte intersant de preparare. Trebuie neaparat incercat.

    Cu drag,

    Cristina

  11. La Multi Ani, Ade draga mea!! La noi a fost tare urat pana astzi cand a fost destul de cald si mult soare. Pupieci cu drag si sa-mi spui cum ti-au iesit tozzeti si un Craciun superb si alb iti doresc!

  12. La Multi Ani, Ade draga mea!! La noi a fost tare urat pana astzi cand a fost destul de cald si mult soare. Pupieci cu drag si sa-mi spui cum ti-au iesit tozzeti si un Craciun superb si alb iti doresc!

  13. La multi ani Alina draga mea!! Tinem pumnii stransi stransi pentru iubitul tau!! Sa aiba bafta multa si sa treaca cu succesc peste examen. Pupicei cu mare drag si tare ma bucur ca v-a placut tortuletul!!

  14. Amalia scumpa mea, La multi multi ani!!! tare bine ne-au picat carnaciorii astia si cred ca foarte curand o sa-i repet!
    Pup cu mare drag!!

  15. Ma bucur mult ca-ti pac, Corina draga mea!!
    Ma bucur tare mult ca-ti place reteta!!
    Pup cu drag!

  16. Ghiocel drag, la multi ani!! exact ca la mama acasa au fost.
    Pup!

  17. Cristina scumpa, sper tare mult sa-ti placa! Pup cu drag!

  18. Multumim mult, Laura draga mea!!
    La Multi Ani!!!

  19. Alina Stefanescu

    Multumim mult, Laura pentru sustinere. Chiar avem nevoie. Eu nu am gustat din tort pentru ca tin post dar l-am savurat din priviri. Spre uimirea mea, a disparut in mai putin de 24 ore din frigider. Chiar acum ma inspir de pe blogul tau pentru urmatorul tort. O sa fie pentru Mos Nicolae, ca sa vada ca nu l-am uitat si poate scoate ceva mai mult din sacul lui.
    O zi buna!

    Alina

  20. Imi cer mii de scuze,Laura pentru ca,te-am deranjat!!nu se va mai intampla,promit!!!
    NUMAI BINE ITI DORESC!!!

  21. Cum faci mamaliga?:)

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.