Gem de rosii cu mere si scortisoara


 

Foarte fin si parfumat este ideal pentru micul dejun alaturi de o cana de cafea, lapte sau ceai. Putem face crostate, biscuiti sau  fursecuri cu acest gem. Datorita culorii foarte intense, dulciurile vor capata un aspect foarte placut.

Gem de rosii cu mere

Ingrediente 1 kg gem:

1 kg rosii coapte bine dar tari

600 gr mere mai acre

200 ml apa

2 lamai (doar sucul)

700 gr zahar

un betigas scortisoara/un baton vanilie

In primul rand folosim rosii bine coapte si mere coapte dar mai acre  care nu au nici o pata sau nu sunt lovite. Un mar sau o rosie care nu sunt perfect sanatoase pot compromite tot gemul.

Folosim neaparat mere care au un grad de aciditate ridicat. De ce acest lucru? Pentru ca rosiile, la fel ca smochinele si mare parte din fructele exotice, nu contin pectina. Pectina ajuta gemurile sa se lege, iar daca un fruct este sarac in pectina putem sa fierbem gemul ani in sir fara ca acesta sa se lege vreodata.

Merele, in special cele care au un gust acrisor, contin foarte multa pectina si de accea se folosesc in gemurile realizate din fructe care sunt sarace in pectina.

Daca doriti ca marul sa nu se simta intr-un anumit gem, taiem merele necuratate de coaja si samburi ( coaja si samburii sunt foarte bogate in pectina), le punem intr-un saculet si le punem sa fiarba in gem dupa care aruncam saculetul si merele. Gemul se va lega foarte frumos si va capata consistenta potrivita unui gem.

Spalam rosiile si le crestam,

Gem de rosii si mere

dupa care le scufundam pentru 30 de secunde intr-o oala cu apa care fierbe. Le scoatem din apa, le trecem rapid printr-un jet de apa rece dupa care le curatam de coaja.

Taiem rosiile in jumatati, le curatam de samburi si de apa de vegetatie si le taiem in cubulete mici.

Pentru ca eu am vrut ca gemul meu sa nu fie foarte comapct, am curatat merele de coaja si de samburi si le-am taiat in bucatele mici si subtiri. Daca doriti ca gemul sa fie mai gros, curatati merele dar nu aruncati coaja si samburii ci ii puneti intr-un saculet de unica folosinta si le puneti la fiert in gem pana la sfarsit dupa care le aruncati.

Amestecam cubuletele de rosie cu cele de mar si le amestecam cu sucul proaspat al unei lamai,

Gem de rosii cu mere

Intr-o cratita cu fund gros, punem zaharul amestecat cu apa si cu sucul celeilalte lamai si lasam pe foc mic pana ce siropul atinge 110 grade. Daca nu avem un termometru, ne dam seama ca siropul a atins acaesta temperatura in momentul in care se formeaza o spuma alba, fierbe cu bulbucei maricei iar o picatura din sirop lasata sa cada pe o farfurie rece nu isi pierde forma.

Gem de rosii cu mere

Adaugam in sirop mixul de mere si rosii si cateva bucatele de scosrtisoara sau un baton de vanilie crestat pe lungime,Gem de rosii cu mere

Lasam gemul sa fiarba la foc mic 30-45 minute,

Gem de rosii cu mere

Luam o lingurita de gem, o asezam pe o farfurie tinuta in congelator 5 minute ca sa se raceasca bine, si bagam farfuria la frigider pentru 5-10 minute. Daca gemul se intareste, atunci este gata.

Putem lasa gemul cu bucatele de rosie si mar in el sau putem sa il pasam cun un mixer vertical. Eu l-am pasat pentru ca vreau sa il folosesc mai mult pentru dulciuri care intra la cuptor. Daca il pasati, il mai lasati pe foc inca 15-20 minute.

Il turnam fierbinte in borcanele sterilizate.

Pentru sterilizare, bagam borcanele, curate si complet usacte in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 20 minute. Dupa 20 minute, crapam usa cuptorului si le lasam sa se raceasca inauntru. Dupa ce borcanele sunt usor caldute, turnam gemul fierbinte in ele, le intorcem pe capac si le lasam sa se raceasca de pe o zi pe alta dupa care pastram borcanele intr-un loc uscat si intunecat.

Gem de rosii si mere

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email

14 comentarii la “Gem de rosii cu mere si scortisoara

  1. Alina Stefanescu spune:

    Laura draga mea, gemul asta arata minunat. Acum imi printez reteta si fug la piata sa cumpar ce imi trebuie si sa o execut maine. Iar mi-ai dat de lucru week-endul asta dar sunt tare curioasa sa vad ce gust are. Oricum din ultima poza se vede o culoare foarte frumoasa si vad ca ai lasat in borcan si batonul de scortisoara. De abia astept sa vad ce imi iese si promit sa revin cu impresii luni.
    Week-end placut.
    Alina

  2. cristina spune:

    Draga mea Laura,

    Foarte interesanta si inedita aceasta dulceata. Merita incercata. O voi face cat de curand, mai exact saptamana aceasta (cat mai sunt rosii gustoase, in piata).

    Cu drag,

    Cristina

  3. Sara & Miki spune:

    Geniala ideea, nu m-am fi gandit. Cu toate ca… asa cum exista dulceata din patlagele verzi, de ce nu ar fi si gem din rosii coapte. Multam de idee. Pupici.

  4. Laura spune:

    Alina scumpa mea tare ma bucur ca iti place gemuletul. E tare delicat ca aroma! Sper sa-ti fi placut si tie in caz ca l-ai incercat. Am lasat 4 betigase mici de scortisoara in borcan pentru o aroma mai pregnanta. Pupicei cu mare dtrag!!

  5. Laura spune:

    Sara draga mea si eu am fost putin sceptica in privinta gustului dar sa stii ca e tare fin. Gustul rosiei se simte foarte discret. Pup!!

  6. Alina Stefanescu spune:

    Laura draga mea, gemul este delicios. Are o culoare frumoasa si un gust minunat. Nici nu ai zice ca este facut din rosii. Mi-a iesit un borcan de 800 grame,l-am etichetat si l-am pus la pastrat pentru dulciurile de iarna. Aseara am facut (pentru a doua oara) tortul tiramisu si biscuitii bicolori. Ma pregatesc cu multe dulciuri pentru venirea iubitului meu dupa un voiaj de 5 luni pe mare. Diseara am sa fac si eclere si sper sa am timp ca sa pun si gogonele tot dupa reteta ta.
    O saptamana minunata in continuare!
    Alina

  7. Gabi spune:

    Nu stiu ce gust are, dar ma face sa ma gandesc la gemul de macese. Eu am facut dulceata de gogonele si aveam in ea si rosii aproape coapte, iar gustul lor era cert diferit de al gogonelelor.
    Cred ca as putea la fel de bine sa mananc dulceata asta de rosii pe post de sos de friptura, chiar daca e dulce…

  8. Andreea spune:

    Tocmai am terminat de facut acest gem. Eram foarte curioasa sa vad ce-o sa iasa; combinatii interesante…. A si iesit foarte bun, delicios 🙂 Multumesc de reteta! Si de multe altele pe care le-am facut deja 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor