Salata de saricica


 

Agretti (Salsola Soda) numita la noi saricica sau caruta dracului este o planta primavaratica cu un puternic efect depurativ si diuretic. 100 gr de saricica cruda contin  numai 17 Kcal, drept urmare se consuma foarte des in curele de slabire sau intretinere.

Saricica

Arealul natural al plantei este extins în prezent, pe lângă bazinul Mediteranei, şi la zonele de coastă ale Mării Negre, coasta atlantică a Franţei şi Portugaliei şi coasta pacifică a Americii de Nord, existând dovezi şi despre extinderea în America de Sud . În SUA, săricica a devenit o specie invazivă, în special pe solurile saline din California.

Este o planta bogata in saruri minerale si clorofila, este tonificanta si este foarte utila in combaterea anemiei. Contine potasiu, vitamina C si B3 si mai ales calciu. Datorita continutul bogat de saruri minerale si clorofila ajuta la depurarea sangelui si la reducerea colesterolului si al trigliceridelor.

Saricica

Exista foarte multe retete care au ca ingredient principal saricica sau agretti dar astazi m-am oprit la cea mai simpla si dietetica dintre ele , si anume, salata de saricica . Se poate servi simpla asa cum am facut eu sau alaturi de friptura sau in combinatie cu paste, in omleta, in tarte, etc.

Cruda este asemanatoare spanacului, usor acrisoara si foarte crocanta. Eu am mancat cam unsfert de legatura cruda simi-a placut tare mult.

Ingrediente:

2 legaturi de saricica

migdale

seminte de floarea soarelui

susan

ulei de masline

lamaie

Taiem radacinile  si parte usor lemnoasa a tulpinei , in total cam 4-5 cm din plantuta si o spalam bine. Punem apa la fiert cu 2 –3 lingurite de sare si in momentul in care incepe sa fiarba adaugam saricica. Acoperim cu capac si o lasam sa fiarba cam 5 minute dupa care o punem intr-o sita si o trecem printr-un jet de apa cat mai rece ca sa isi pastreze culoarea. O lasam la scurs si la racit cam jumatate de ora.

Prajim migdalele, semintele de susan si floarea soarelui intr-o tigaie teflonata fara sa adaugam ulei sau unt si le lasam sa se raceasca.

migdale, seminte de susan si floarea soarelui

Separat amestecam ulei de masline si suc de lamaie (cantitatile le stabiliti voi).

In momentul servirii amestecam saricica impreuna cu semintele reci si mixul de ulei de masline si lamaie si servim.

Salata de saricica

Delicioasa, lejera si foarte sanatoasa.

Print Friendly, PDF & Email

13 comentarii la “Salata de saricica

  1. Alina Stefanescu spune:

    Laura draga mea, chiar imi era pofta de ceva verde. Cred ca e tare buna, dar si tare greu de gasit daca nu imposibil in Romania. Nu am auzit niciodata de aceasta planta la noi in tara desi cunosc mai toate plantutele, pentru ca sunt vegetariana. Oricum in speranta ca o voi manca cat mai curand am sa iau la picior hipermarketurile din Constanta. Te pup. O zi usoara.

  2. Laura spune:

    Chiar nu stiam ca nu se gaseste la noi pe piata pentru ca de crescut creste sigur. Draga mea Alina eu tare imi doresc sa o gasesti pt ca este tare buna si foarte sanataoasa!! Te pupic!

  3. raluca spune:

    Buna, Laura. Noi ne-am mutat in zona Seattle acum, sunt curioasa daca e si pe aici, desi ma indoiesc deoarece vremea este mai rece si mai ploioasa. Dar fiecare trebuie sa gaseasca sanatate in plantele din zona lui. azi am iesit cu copiii la plimbare pe potecile din jurul casei, si mi-am amintit de siropul de muguri de brad pe care mama ni-l dadea de tuse cand eram mici, asa ca ad-hoc am schimbat planurile, si ne-am pus pe cules. e prima oara cand fac eu, dar sper sa-mi iasa. de sanatos, stiu ca e foarte sanatos si indicat la anemii si stari de raceala. te pup.

  4. Laura spune:

    Raluca draga mea sper tare mult sa se gaseasca pentru ca este foarte buna si foarte sanatoasa. Vara trecuta cand am fost acasa am baut foarte mult sirop din muguri de brad facut de tatal meu si tare tare mult mi-a placut. Aici din pacate nu am cum sa fac pentru ca nu exista brazi. pupicei cu mare drag!!

  5. Laura spune:

    Anonim, nu sunt acelasi lucru. Saricica are un gust usoar acrisor iar erba cipollina are un gust discret de ceapa. Erba cipollina se numeste la noi iarba ciorii si se gaseste in supermarketurile bine aprovizionate. Din pacate, nu stiu unde se gaseste saricica..:(

  6. Constantin spune:

    Nu se numeste deloc „caruta dracului” ci „caruta racului” fiindca crabii si racii se ascund in tufele de saricica, si daca le ia vantul le rostogoleste cu tot cu calatori. Va rog sa modificati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor