Povestea gogonelelor


Gogonele murate

Primele gogonele facute vreodata au o poveste mica mica.

In ziua aniversarii casniciei noastre imediat dupa ce am terminat tortul la care am muncit cam 6 ore per total si tocmai cand ma indreptam cu pasi hotarati spre o baie calda si relaxanta, se aude soneria. Sincer, am ezitat sa raspund pentru ca eram destul de obosita si destul de in “dezordine vestimentara”. Stateam pe hol si ma intrebam: “Ce sa fac, sa raspund sau nu?” Nu imi sta in fire sa nu deschid usa si cum soneria a insistat sa piuie am zis, hai sa deschid. Afara ploua cu tunete si fulgere, se formasera baltute bune de apa in fata usii, dau perdeaua la o parte si ma trezesc fata in fata cu o ladita de vreo 7 kg de gogonele purtate de niste picioare pline de noroi. Am invitat gogonelele in casa si ele au intrat fara nici o ezitare avand grija sa lase in urma lor mici urme de noroi pe gresia stralucitoare pregatita pentru marele eveniment din acea seara. Dupa ce am ramas numai eu si ele, ne-am privit adanc si am stabilit tacit ca baia mai poate astepta, gogonelele mele nu. Am incercat sa negociez, sa cer o pasuire, nimic. Am pus mana pe telefon si mi-am sunat tatal, expertul numarul 1 al familiei in muraturi. Am notat, am multumit si am zis sa ma apuc de treaba…… din pacate era imposibil, nu aveam borcane! Am rascolit toate dulapurile in cautarea unei solutii salvatoare si cand colo pe ultimul raft am gasit doua borcane golase care asteptau parca sa faca cunostinta cu gogonolele rotofeie. Asa ca m-am apucat sa fac o parte din ele care deja nu mai aveau rabdare iar restul le-am rezolvat astazi cu ajutorul unor mici galetuse de iaurt cu capacel. Asta a fost povestea lor si a mea si acum sa va spun cum le-am dichisit,

 Ingrediente Gogonele

  • gogonele
  • morcovi
  • marar
  • cimbru crengute
  • cimbru
  • boabe mustar
  • boabe piper
  • usturoi
  • crengute visin
  • frunze visin
  • apa
  • sare

Mod de preparare Gogonele

  • Ca prima regula la fiecare litru de apa se pune o lingura rasa de sare.
  • Amestecam 1 litru de apa rece (sau mai mult in functie de gogonelele dumneavoastra) cu 1 lingura de sare.
  • Spalam gogonele care nu trebuie sa fie verzi verzi ci un pic rosiatice spre codita. Astfel vor fi mai savuroase.
  • Taiem morcovii rondele, tocam mararul marunt, pregatim niste crengute de cimbru uscat plus ceva cimbru frunzulite, curatam usturoiul, pregatim boabele de piper si mustar, crengutele de visin si frunzele de visin care dau un gust nemaipomenit gogonelelor.
  • Luam un borcanel si ii frecam bine interiorul (fundul si peretii) cu un catel de usturoi zdrobit, dupa care asezam pe fundul borcanului cimbru, crengute de cimbru, marar, boabe mustar si piper si cateva feliute de usturoi subtirele.
  • Adaugam gogonelele iar printre ele rondelele de morcov.
  • Acoperim complet cu apa in care am dizolvat sarea fiecare borcan si strecuram pe langa ele cateva frunze de visin si o crenguta cat un degat de visin.
  • Lasam borcanele cateva zile acoperite cu o farfurioara si cand incep sa bulbuceasca le acoperim cu capac.
  • In vreo 2-3 saptamani se pot manca.
  • Se pastreaza in loc rece si intunecos.

  • Noi le adoram langa iahnie de fasole cu ciolan afumat sau langa fripturica in ulei.
  • Pofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email

13 comentarii la “Povestea gogonelelor

  1. Amalia spune:

    Asa dulcica povestioara cu gogonelele, numai tu putea sa o scrii… Prezentarea e de nota 10!
    Anul trecut am pus si muraturi asortate: conopida, varzuta, gogonele si gogosari intr-un mic butoias iar dintre toate gogonelele au fost cele mai apreciate. Eu vreau sa pun multe borcane cu castraveti la murat ca ne plac tare mult. Imi poti da o reteta simpla (insa cu otet si zahar daca ai..). Multumesc!!!

  2. Cristina spune:

    Draga Laura ce as mai manca si eu niste gogonele insa aici unde eu locuiesc nu gasesc asa ceva si mi-ai facut o pofta….
    Te-as ruga sa-mi spui daca nu cumva la tine pe blog am vazut eu mai demult niste cosulete din cascaval parca,pe care le-ai prajesti si apoi calde le puipe dosul unui pahar.Eu asa mi-aduc aminte si tare as vrea sa fac si eu reteta dar nu o mai gasesc.Daca cumva stii de aceasta reteta imi poti da si mie linkul te rog? O seara buna iti doresc.

  3. Laura spune:

    Cristina draga mea cat ma bucur sa te revad!! Am vazut ca iar nu aveam blogul tau la favorite asa ca te-am trecut repejor la loc. Nu stiu din ce cauza tot imi dispar multe bloguri din lista.
    Scumpa mea, adevarul e ca daca nu aveam in curte rosioarele astea nu aveam de unde sa cumpar nici eu. Nici in Italia nu se mananca si in general ultima transa de rosii, gogonelele, sunt aruncate.
    Ai drepate, la mine ai vazut cosuletele de parmezan. Uite aici linkul:

    Te pupic cu drag si te rog eu mult daca nu te vezi in lista de favorite sa ma tragi de manecuta!!

  4. Laura spune:

    Amalia scumpa ma bucur tare mult ca ti-a placut povestioara mea!! Pentru mine este prima data cand fac gogonele. Pana acum nu am avut cantitati mari de fructe si legume si sincera sa fiu daca nu le primeam nu stiu daca m-as fi apucat. Acum ma bucur mult ca le-am facut si chiar o sa incerc si cu niste castraveciori. Scumpa mea din pacate nu am nici o reteta de castraveti in otet dar cand vorbesc cu tatal meu il intreb cum ii prepara si o sa-ti trimit reteta.
    Te pupic dulce!!

  5. Cristina spune:

    Laura, iti multumesc tare mult pentru link, deci memoria nu m-a inselat stiam eu ca la tine am vazut cosuletele. Vreau maine sa le pregatesc pt ca voi avea musafirii si as vrea mult sa imi si reuseasca. Eu din pacate nu am mai avut foarte mult la dispozitie pentru a mai fotografia ce am mai gatit deoarece casa noua este gata si am fost ocupata cu mutatul, dar voi reveni si eu imediat ce ma voi linisti.La tine imi fac mereu timp sa intru sa vad ce bunatati ai mai facut si ma surprinzi mereu cu talentul tau. Inca o data mersi mult si un week-end cat mai frumos sa ai.

  6. Laura spune:

    Draga mea Cristina cu mare placere!! Sper tare mult sa-ti fi reusit si invitatii tai sa fi fost multumiti.
    Iti doresc multa sanatate si fericire in noua casuta si abia astept sa te intorci dupa ce termini treaba.
    Iti multumesc tare mult scumpa mea ca iti faci timp sa ma vizitezi si ca iti place ceea ce pregatesc.
    Te pupic cu mare drag si spor la treaba!!

  7. gabojsza spune:

    Draga Laura, am pus azi un borcan de gogonele dupa reteta ta, peste vreo 2 saptamani aflam cum iese:-)
    Eu nu ma omor dupa gogonelele puse pe iarna cu otet, dar fac un gem deosebit de bun din rosiile ramase verzi, dupa reteta: la 1 kg de gogonele taiate bucati pun 500 g zahar, coaja si zeama de la o lamaie, o bucatica cat un degetel de ghimbir proaspat ras, o pastaie de vanilie spintecata si o bucatica de scortisoara. Se fierbe pana se ingroasa "-3 ore, amestecand din cand in cand). Are un gust extraordinar, merita de incercat!:-)
    Te pup si iti multumesc pentru reteta!

  8. Laura spune:

    Gabojsza draga abia astept sa-mi spui cum au iesit. Eu zilnic dau tarcoale borcanelor si sunt momentan tulburele dar in curand o sa se limpezeasca si os adesfac un borcan sa vad cum sunt.
    Chiar zilele trecute am dat de o reteta de dulceata de gogonele. Nu auzisem niciodata de ea si la anul sigur o sa o incerc. Iti multumesc tare mult pentru reteta.
    Te pupic cu drag!!

  9. Elena Peric spune:

    Salut!esti foarte frumoasa si desteapta probabil pt ca esti leu ca si mine?!de cand te am descoperit nimic nu mi scapa din ochi nici fructe nici legume sa nu te caut sa vad ce as putea face din ele
    .ce ma bucura mai mult la tine e faptul ca iti respecti tatal si ii ceri sfatul ori cand ai nevoie.eu sant casatorita in serbia ,numele meu e ELENA si imi place la fel ca si tie sa gatesc sa intreb sa caut ceva nou fiind si eu leu in horoscop,dar ma bucur mult ca si tu eviti sa folosesti conservanti.eu am vreo 12 ani mai mult decat tine dar esti pt mine un indrumator excelent.Iti doresc mult succes si multa sanatate si tie si familiei tale,te pup dulceeeeeee!!!!!

  10. Elena Peric spune:

    Salut!esti foarte frumoasa si desteapta probabil pt ca esti leu ca si mine?!de cand te am descoperit nimic nu mi scapa din ochi nici fructe nici legume sa nu te caut sa vad ce as putea face din ele
    .ce ma bucura mai mult la tine e faptul ca iti respecti tatal si ii ceri sfatul ori cand ai nevoie.eu sant casatorita in serbia ,numele meu e ELENA si imi place la fel ca si tie sa gatesc sa intreb sa caut ceva nou fiind si eu leu in horoscop,dar ma bucur mult ca si tu eviti sa folosesti conservanti.eu am vreo 12 ani mai mult decat tine dar esti pt mine un indrumator excelent.Iti doresc mult succes si multa sanatate si tie si familiei tale,te pup dulceeeeeee!!!!!

  11. carmen spune:

    Buna. O reteta simpla si interesanta; pana acum nicaieri nu am intalnit faza cu frecatul borcanului pe interior cu usturoi. Eu pun pur si simplu cateii de usturoi in borcan impreuna cu celelalte ingrediente.
    Daca te intereseaza si alte retete eu recent am debutat cu un blog care se numeste ” carmenart.ucoz.ro” . Mai sunt multe de facut la el , dar partea cea mai reusita mi se pare sectiunea in care am prezentat retetele mele de conserve pentru iarna. Poate gasesti ceva care sa-ti mai umple camara.
    O seara placuta!

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur ca iti place reteta. Cu siguranta voi vizita blogul tau.
      Iti doresc muuult mult succes si la cat mai multe retete reusite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor