Panettone – Cozonac Italian (Reteta rapida)

24 comentarii

Retete culinare aluaturi dulci – Panettone (cozonac italian)

Panettone - cozonac italian detaliu final

Panettone este un cozonac traditional italian, extraordinar de gustos, care se face in Italia de Craciun si Anul Nou. Reteta de panettone, ma refer la reteta originala a acestui cozonac italian, nu este deloc simpla. Ca sa obtinem un cozonac panettone adevarat in propria bucatarie, avem nevoie neaparat de drojdie naturala (maia), de mult curaj si rabdare. Pana acum, singurul “ingredient” care mi-a lipsit pentru reteta originala de panettone, a fost drojdia naturala. Imediat dupa ce voi preparara drojdia, va promit un panettone pufos si delicios.

Pana atunci, sa revenim la reteta de astazi. Nu este vorba despre reteta originala, ci de  o reteta rapida facuta la masina de paine. Sa spunem ca este un cozonac italian pentru incepatori cu un aspect foarte asemanator cu cel al panettonelui si cu o textura relativ similara cu cea  a acestuia din urma.

Ingrediente – Panettone – Cozonac Italian 

  • 525 g faina (am folosit 300 g faina manitoba si 225 g faina 000)
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 2 oua medii
  • 30 g drojdie
  • 250 ml lapte
  • zahar vanilat
  • coaja lamaie sau potocala
  • 200 g rahat tocat marunt

Mod de preparare

  • Aluatul l-am preparat la masina de paine in felul urmator: am pus in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele usor caldut (avand in vedere ca e cald afara, nu este nevoie sa il incalzim ci doar sa il scoatem cu jumatate de ora inainte pt a atinge temperatura camerei), ouale, untul din frigider taiat bucatele micute, zaharul si la sfarsit  faina in centrul careia am format o gropita in care am sfaramat drojdia. Atentie, drojdia nu trebuie sa intre in contact cu lichidul.
  • Setam masina pe programul de framantare si in momentul in care masina a emis semnalul sonor, adaugam rahatul taiat in bucatele mici, aromele si un varf de sare.
  • Obtinem un aluat pufos si foarte bine crescut pe care il rasturnam pe planul de lucru infainat.

Panettone - cozonac italian aluat

  • Aplatizam cu mainile usor pudrate cu faina aluatul, dandu-i o forma patrata. Aducem partea de sus in centrul foii dupa care aducem partea de jos peste cea de sus. Rotim aluatul la 90 de grade dupa care repetam operatia de impaturire. Obtinem un patrat mai mititel si impaturit. Ii dam o forma rotunda, rotindu-l pe planul de lucru, dupa care il asezam in forma tapetata cu unt si faina.
  • Imi pare cumplit de rau ca nu am facut poze dar mi s-a terminat bateria si nu am avut cum sa astept sa se incarce. Sper tare mult sa fi explicat cat de cat coerent.

Panettone - cozonac italian la dospit

  • Lasam panettonele sa creasca pana atinge buza formei (in maxim 2 ore a crescut).

Panettone - cozonac italian in forma

  • Incalzim cuptorul la 180°C. Pensulam suprafata mincinosului cu putin lapte dupa care il bagam la cuptor pentru 45-50 minute pe a doua treapta a cuptorului (a doua treapta numarand de jos in sus). Dupa 30-35 minute daca vi se pare ca incepe sa se bronzeze prea mult il scoatem si il acoperim cu o folie de aluminu dupa care il mai lasam pana se coace.
  • Il scoatem din cuptor, il lasam vreo 5-10 minute sa isi traga sufletul, apoi il rasturnam pe un gratar unde il vom lasa cu fundul in sus sa se raceasca.

Panettone - cozonac italian detaliu

  • Il taiem numai in momentul in care s-a racit complet si il servim alaturi de un pahar de lapte rece.

 Panettone - cozonac italian, felie

[stextbox id=”info”]In momentul in care il scoateti din forma si il rasturnati veti avea impresia ca nu este copt in interior deoarece este extrem de moale . In momentul in care va incepe sa se raceasca isi va schimba consistenta, devenind mai compact. Trebuie avuta mare grija cand il rasturnam ca sa nu se rupa.[/stextbox]

 

Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Panettone - Cozonac Italian (Reteta rapida)
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

24 Comentarii

  1. ghiocel07

    Ce minunatie! Miroase pana la mine si e bunnnn. Trebuie incercat. O sa studiez masina de paine sa vad cum o fac sa framante numai.

  2. Offf ce m-as minti si eu cu cateva feliute din mincinosul asta. O sa il prestez sambata dimineata pentru micul dejun. Toate iti ies perfecte Laura, parca fara nici un efort.Te pup!

  3. Diana Didona

    M-ai minciunit si pe mine; cand am vazut titlul, am crezut ca a mai venit vreun mincions furacios de poze, dar iata ca am dat de ceva atat de placut: panetone. Minunat.

  4. laura laurentiu

    Superb mincinosul si merita premiat! Te astept!

  5. Ooo, eu am crezut ca ti-a furat cineva o reteta :)).

  6. Anonymous

    Buna Laura,abia de vreo cateva zile ti-am descoperit blogul si de atunci stau numai cu ochii pe el.azi am facut merluciu la cuptor si a iesit minunat.As vrea sa te intreb la mincinosul asta se framanta mult daca nu e la masina?mersi mult.Alina

  7. Draga Laura,ce e manitoba?E tot un fel de faina?Vad ca ingredientele sunt ale cozonacului cu rahat!E foarte aratos!

    E lincul de la reteta mea de cozonac,pe GUSTOS.E facut tot sub forma panetonelui.Poate intr-o zi,faci si panetone!pupici

  8. Alina draga bine ai venit!! Multumesc mult ca imi vizitezi blogul si tare ma bucur ca ai incercat reteta de merluciu si ca ti-a placut.
    Pentru mincinos poti lucra aluatul la mana ca aici:

    Reteta mincinosului este cea a trecciei russe numai ca am modificat putin cantitatile ca sa iasa si mai pufos.
    Te pupic si te mai astept pe la mine!!

  9. Ghiocel frumos ma bucur mult ca iti place mincinosul meu. La masina mea de paine, butonul cu numarul 6 se ocupa de framantare si dureaza 1.58 minute!! Pupici!!

  10. Lucia scumpa mea draga nu imi ies toate perfect. Am destule esecuri in bucatarie numai ca nu le postez. Pupicei cu drag si tare ma bucur ca iti place mincinosul meu.

  11. Didona draga mea eu am scapat de data asta. Am citit zilele trecute ce au patit fetele si tare rau m-a infuriat situatia pentru ca si eu am trecut prin treaba asta si stiu cat de frustrant este. Te pupic si ma bucur ca ai trecut pe la mine!

  12. Laura scumpa multumesc mult pentru premiu. Pupicei draga mea!!

  13. Amalia de data asta am avut noroc se pare.

  14. Katy scumpa manitoba este o faina cu un continut gluteic superior fainii normale. Se foloseste mult la produsele de patiserie pentru ca le confera o pufosenie si o elasticitate extraordinara. Se obtine dintr-un tip de grau specific regiunii Manitoba(Canada).
    Draga mea rar am vazut un cozonac mai frumos ca al tau!!! Cu sigutranta o sa-l incerc desi nu cred sa imi iasa atat de perfect. Felicitari scumpa!!

  15. Eiiiii,multumesc Laura!Eu nu mi-am luat aparat de facut paine,pentru ca m-am obisnuit sa framant manual.Fac painica la 2 zile,chiar 3.Am un sac de faina neagra si prefer sa o fac in casa,e mai sanatoasa.Cozonacul il fac destul de repede daca faina si drozdia sunt bune.Cu siguranta iti va iesi si tie!Nu are cum sa nu-ti iasa!Eu ii fac in vase de iena si ies mai interesanti!pupici

  16. CristinaK

    Foarte, foarte pufos "mincinosul"! Si rapid!
    Laura, ai un premiu la mine! pupicei!
    week-end placut!

  17. Katy scumpa si eu fac painea exclusiv in casa si cam tot din 3 in 3 zile. Te pupic si neaparat o sa incerc cozonacul tau pentru ca arata extraordinar de bine.

  18. Cristinuta scumpa mea iti multumesc mult ca iti place mincinosul meu si pentru premiu. acum fug la tine!! pupicei!!

  19. am o intrebare Laura te rog:cati litri are forma in care ai copt Mincinosul?eu am o forma care are cam 1,5l si ma gandesc ca e cam mica!multumesc.

  20. Adela draga forma mea are 26 cm diametru si parca 2 l capacitate. eu zic ca forma ta este perfecta pentru cantitataea asta de aluat. Cand ajunge aproape de buza formei il poti baga la cuptor. Te pup!!

  21. ai avut dreptate Laura in legatura cu forma, a iesit super frumos Mincinosul(eu l-am facut cu stafide tinute 10 minute in putina apa calda), seamana foarte mult cu Panettone (pe care inca nu-mi fac curaj sa-l inerc).Multumesc pt retetele tale minunate!Sa ai parte de un An Nou Fericit si Binecuvantat!

  22. Ieri am avut cerere de ceva bun. Prima idee erau cornetti cu ciocolata, tot de la tine de pe blog, dar le-am tot facut (cu succes) si am vrut sa schimb. Rasfoind dosarul cu retete (da, am un dosar plin cu retetele tale si altele :))) am dat de Mincinosul si m-am oprit la el.
    Am facut aluatul la masina, eu nu am manitoba iar faina mea e usor mai umeda decat e media si a trebuit sa mai adaug putina sa nu iasa prea moale. Am pus cipsuri de ciocolata ca nu am avut rahat. Am folosit forma de la ciambella (nu am inca forma de panettone), am lasat sa creasca cca 2 ore (cam cat a crescut painea si s-a copt) si l-am tinut in cuptor, la foc mic, pe nivelul de jos cam 45 min.
    A iesit super delicios, pufos, s-a copt uniform, fara sa lase senzatia de crud.

    Singura modificare care mi s-a cerut a fost sa pun mai mult zahar, desi eu il prefer asa cum a iesit.
    Data viitoare voi incerca sa il fac si cu umplutura de nuca si cacao, in strat subtire, sa nu fie prea grea.
    Multumesc de reteta, va deveni “cozonacul” familiei.

    • Dana, draga mea, tare mult ma bucur ca ai incercat mincinosul si ca ti-a placut!!
      Pupicei cu mult drag si iti multumesc ca l-ai incercat!!

  23. Laura ,nu-i prima reteta ce-o incerc ,ci a-100-a,….Aiesit f bun la gust, dar in timp ce s-a racit s-a mai lasat, nu a ramas cu inaltimea ce-a avut-o cand l-am scos. Mentionez ca nu l-am izbit, nu l-am dus la rece si l-am intors cu fata in jos, precum indicatiile. Te rog intuieste ce s-a intamplat, ptc mi-a placut. Pupici!

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.