Tort cu mousse de ricotta si frisca


Tort cu mousse de ricotta si frisca, o reteta simpla si delicioasa de tort

Tort cu mousse de ricotta si frisca

Tortul cu mousse de ricotta si frisca este un tort simplu, rapid si delicios. Nu am avut nicio ocazie speciala care sa explice prezenta acestui tort pe blog, doar o foarte mare pofta de ceva dulce si 2 cutii de ricotta care trebuia sa fie consumate cat mai curand. Reteta chiar este foarte simpla, iar tortul foarte gustos. Va recomand cu drag sa-l incercati.

Tort cu mousse de ricotta si frisca – Ingrediente (forma 24 cm ø)

Ingrediente Blat Tort 

  • 150 g faina
  • 125 g zahar
  • 2 galbenusuri medii
  • 4 albusuri
  • 3 g praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat

Mousse de ricotta – Ingrediente 

  • 500 g ricotta
  • 400 ml smantana lichida pentru frisca
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri medii
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 16 g gelatina (8 foi)
  • 1 lamaie/1 portocala (doar coaja rasa)

Decor – Tort cu mousse de ricotta si frisca

  • 100 -150 g frisca
  • zahar pudra vanilat

Blat tort – Mod de preparare

  • Mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se deschid la culoare.
  • Punem 1 varf de cutit de sare peste albusuri si le mixam pana nu mai cad de pe paleta mixerului.
  • Amestecam faina si praful de copt si le cernem. Adaugam aternativ, faina si albusurile mixate, in crema de galbenusuri si amestecam cu grija, de jos in sus.
  • Tapetam o forma de 24 cm cu unt si faina si adaugam aluatul. Il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 15-20 minute. Dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi.

preparare-tort-mousse-ricotta-frisca (3)11

Mousse de ricotta – Mod de preparare

  • Punem la inmuiat gelatina in apa rece pentru 10 minute.
  • Amestecam cu o lingura galbenusurile si 80g zahar din cele 200g, pana la omogenizare, nu mai mult, apoi adaugam laptele rece si amestecam. Punem crema pe foc mic si in momentul cand este foarte fierbinte (nu trebuie sa fiarba, ci doar sa fie fierbinte) stingem focul si adaugam gelatina foarte bine stoarsa. Amestecam pana cand gelatina se dizolva complet.
  • Punem crema in frigider si o controlam des ca nu cumva sa se intareasca. Amestecam ricotta cu restul de zahar ramas, zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai sau portocale. Scoatem crema din frigider (trebuie sa fie rece si lichida), adaugam ricotta si cele frisca mixata foarte bine si amestecam pana cand obtinem o crema sustinuta.

preparare-tort-mousse-ricotta-frisca (1)11

  • Punem prima foaie intr-un cerc detasabil si adaugam mousse-ul de ricotta. Il nivelam frumos si punem tortul in frigider pentru cca 2 ore sau pana cand s-a intarit suficient.
  • Dupa ce mousse-ul s-a intarit, scotem cu grija cercul din jurul tortului si ornam suprafata cu ciufulete de frisca.

preparare-tort-mousse-ricotta-frisca (2)11

  • Numaram cate ciufulete au iesit, dupa care taiem a doua foaie in tot atatea triunghiuri si  le sprijinim pe moatele de frisca.

detaliu-tort-ricotta-frisca (1)1

  • Pudram tortul cu zahar vanilat si il servim cu pofta.

detaliu-tort-ricotta-frisca (3)1

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tort cu mousse de ricotta si frisca
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

62 comentarii la “Tort cu mousse de ricotta si frisca

  1. Ina spune:

    Demult, de f mult timp nu am mai vazut asa tort frumos. L-ai putea expune lejer intr-o cofetarie de lux. Superb! Felicitarile mele bucatarului! Pupici cu sacul! 😉

  2. Lucia spune:

    Fara cuvinte ,Laura draga! Simplu, minunat delicios, de mare clasa, marca Laura Adamache! Felicitari si pupici, o sa il fac si eu in curand!

  3. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    Ricotta si Friscä aromatisata pe un asa fein si pufos Pandispan, o Minunätie.
    De la Optikä , ce sä zic , este Träznet. Compliment mare.

    Cu drag Jacob

  4. Laura spune:

    Lucia scumpa esti o dulce!! Mutltumesc mult ca iti place si abia astept sa il incerci sa imi spui cum ti se pare!! Pup dulce!!

  5. Laura spune:

    Alizel mic si frumos lui Cristi nu ii venea sa il taie dar dupa ce a papat o felie nu a mai avut nici o retinere si a preluat cutitul. Pupicei iubita mica!!

  6. Laura spune:

    Hallo Jacob,

    Combinatia ricotta-frisca este o nebunie. Ma asteptam sa fie un tort destul de greu ca gust dar este foarte lejer si racoros. Iti multumesc mult pentru cuvintele tale si pentru vizita!!

    Cu drag,
    Laura.A

  7. DiAnais spune:

    Arata super tortul! E decorat destul de simplu dar arata de milioane! Si lingurita aceea in forma de inima e adorabila!
    Ai o leapsa la mine pe blog daca ai timp si chef de ea. 🙂
    Pupici :*.

  8. Oana spune:

    Draga Laura,

    Aseara am sarbatorit ziua de nastere a sotului meu. Nu a fost o petrecere mare, doar un gratar cu prietenii, iar ca desert am facut acest tort minunat. A iesit super si toata lumea a fost foarte incintata..asa incit trebuie sa mai fac unul miine cind vor veni niste musafiri din Romania. Iti multumesc pentru reteta si pentru faptul ca imparti cu noi aceste mimunatii culinare.
    Te pup din America

  9. Laura spune:

    Ce dulce ai fost Criss!! Si eu as fi fost capabila cu siguranta sa pap 3 sferturi din el dar m-am abtinut ca altfel sigur trebuia sa sa fac altul. Te pupic!!

  10. Laura spune:

    DiAnais scumpa ma bucur mult ca iti place tortuletul. Initial am vrut sa-l decorez altfel dar era atat de cald incat ma mir ca am ajuns sa-l termin de facut. Lingurita am cumparat-o din Germania si imi vine sa ma impusc ca nu mi-am cumparat decat 2, avand in vedere ca una a costat 1 euro!! Poate o sa am noroc sa gasesc cand vom merge din nou acolo. Te pupic scumpa mea si iti multumesc muuult pt leapsa. Trec acum pe la tine!!

  11. Laura spune:

    Draga mea Oana, in primul rand La Multi Ani sotului tau si multa sanatate!! Iti multumesc ca ai incercat tortul si tare ma bucur ca v-a placut. Te pup scumpa mea si iti multumesc ca ma vizitezi!!

  12. Alexandra spune:

    salut, laura! planuiesc sa fac tortul tau maine, pentru ca e ziua mamei mele si cred ca merita o asemenea frumusete! Mi se pare delicat, elegant si foarte foarte frumos si asta imi aduce aminte de mama.
    o singura problema as avea: nu am gasit gelatina foi, asa ca am luat la pliculet. Poti sa-mi spui, te rog, de unde as putea lua foi (pentru viitoarele retete) si cam cate plicutele (sunt ca cele de zahar vanilat, micute) sa folosesc in loc de 8 foi de gelatina?
    multumesc anticipat si mult succes in continuare!

  13. Nemes Andra spune:

    Servus,

    Uite vreau sa fac astazi tortul. Intrebarea mea e daca l-ai insiropat sau nu? Nu as vrea sa fie prea uscat dar in acelasi timp nu stiu cat e de moale mousse-ul.
    Te pup

  14. Laura spune:

    alexandra draga mea, iti raspund destul de tarziu si te rog mult sa ma scuzi pentru acest lucru. Nu stiu unde se gaseste la noi gelatina in foi, dar 1 pliculet de 9 grame de gelatina praf corespunde cu 6 foi de gelatina care au cate 2 grame fiecare. Deci poti pune 12 grame de gelatina praf.

    Te pup!!

  15. Laura spune:

    Andra draga mea, blatul merge insiropat, dar nu excesiv. Mousseul iese compact dar aerisit in acelasi timp. Eu nu l-am insiropat si nu m-a deranjat deloc, dar data viitoare o sa incerc sa-l insiropez putin de tot.

  16. Nemes Andra spune:

    Draga Laura, acum am taiat tortul. E foarte bun si usor.
    O sa-l mai fac cu siguranta.
    Acum ca am terminat cu tortul pot pune ochii pe alta reteta :))
    Te pup

  17. Anonymous spune:

    buna Laura , ma numesc Crina si sunt din Alicante (España) sunt de cateva zile pe blogul tau ,esti ceva adeosebit si mie imi place bucataria in special cofetaria ,pana cand nu am intrat pe pagina ta m-am crezut o experta in asta dar acum am renuntat sa cred ca asi fi .. ei bine nu zic ca nu am deloc experienta in ale cofetariei dar nu ca si tine , vreau sa iti spun ca am si incercat deja cateva retete de -ale tale mi-au iesit super acum asi incerca acest tort dar credema ca nu stiu ce este ricotta ,daca ai putea sa imi spui si mie mi-ai fi de mare folos. mersi mult si numai bine,iti doresc sa ne incanti in continuare cu retetele tale pupici CRINA

  18. Laura spune:

    Bine ai venit draga mea Crisna si multuesc mult pentru cuvintele tale. Sunt convinsa ca si tu faci lucruri absolut minunate.
    Darag mea, ricotta seamana mult cu urda de la noi. In Spania se numeste tot ricota dar se scrie cu un singur t.
    Iti dau un link sa vezi cum arata cutia de ricota la voi. Sper tare mult sa gasesti in magazine:

    Pup cu drag si te mai astept pe la mine!!

  19. Andreea spune:

    Buna Laura! Astazi am facut tortul tau minunat pentru ziua fiului meu de 1 an. A iesit delicios. I-a placut si lui 🙂 Iti multumesc si vroiam sa iti spun ca eram convinsa ca daca aleg un tort de la tine va iesi super.

  20. Bunica spune:

    Scumpa, am facut tortuletul asta in we si a fost delicios! M-ai cucerit cu pozele, iti spun drept. Eu nu prea le am cu decoratul dar tortul asta a fost super usor de decorat si efectul a fost absolut deosebit!
    Nu mi-a iesit chiar ca al tau 😀 mai am cativa ani de practica pana acolo :)))) dar sunt multumita:

    Te pupic cu drag si iti multumesc pentru idei!
    Buni

  21. Alina spune:

    Buna Laura. Arata traznet tortul tau!!! As vrea sa-l fac si eu, dar spune-mi te rog frumos cu ce as putea inlocui ricotta?
    Te pup!

  22. raluka spune:

    Buna seara doamna!Iar doresc sa va intreb ceva m0am tot uitat si in dictionar dar ceva nu e in regula.Deci mi0am cumparat la cutie de 200 ml scrie Milbona Schlagsahne 30% Fett akuma nu scrie nici pe engleza numai pe germana..si nu sunt in clar e frisca lichida?smantana pt frisca?vreau sa fac acest super tort cu ricotta si frisca si am 400 ml de smantana sau ce e si nu stiu cum sa o bat sau nu e frisca?Nu am gasit nimic gen hulala sau Megle..va rrog sa ma ajutati!am mai folosit acesta smantana si la cheesecake cu cocos dar ca noroku akolo nu trebuia batut foarte tare frisca. va rog spuneti-mi si kat anume se bate?cat timp ka sa stea bat?

    • Laura spune:

      Raluka, draga mea, exact cu acelasi tip de frisca ma lupt si eu in Germania si la inceput deloc nu mi se mixa cum trebuie. Uite cum trebuie sa faci: bagi vasul in care urmeaza sa o mixezi si paletele mixerului in frigider pentru 30 minute pentru ca trebuie sa fie foarte reci in momentul in care mixezi frisca. Bineinteles ca si frisca trebuie sa fie ffff rece deci o scoti din frigider inainte de-a o mixa. Dupa 30 minute, scoti vasul si paletele din frigider, scoti si frisca si o pui in vas si incepi sa mixezi pentru 2-3 minute la viteza 2 a mixerului apaoi pentru inca vreo 3 minute la viteza 4 si cand incepe sa prinda consistenta, reglezi mixerul la viteza cea mai mare si mixezi frisca pana se intareste. O sa obtii o frisca teapana care nu cade de pe paleta daaaaar are o consitenta tare delicata si fina, diferita fata de hulala care e teapana teapana.
      Pentru tortuletul asta nu este absolut necesar ca frisca sa fie mixata perfect. Este ideal sa fie mixata bine dar nu necesar. Deci tu mxeaza frisca cat poti de bine si adaug-o in mousse. O sa iasa perfect! Garantez!!
      Pup cu drag si spor la treaba!!

  23. Nemes Andra spune:

    Draga Laura, a fost Sf.Ion, ziua mamei de nume si am facut din nou, tortul cu ricotta si frisca. E preferatul ei. S-a mancat cu mare pofta.
    In 16ianuarie va fi ziua ei.Vreau sa fac acest tort.Oare i se va schimba gustul daca inlocuiesc brandy cu coniacul? Coniac am.Daca da,voi lua o sticluta mica de brandy.
    Acest tort si un bilet la „Spargatorul de nuci” e cadoul ei de la mine.
    Multumesc.
    Te imbratisez cu drag,
    Andra

  24. Alina spune:

    Draga Laura ,acest tort arata superb vreau sa te intreb despre gelatina ,am gasit pliculete de praf si nu stiu sa le pun in laptele pt. crema sau cum? in apa si apoi o scurg sunt putin debusolata ca nu am m-ai facut nimic cu gelatina ….te rog sa ma clarifici ,trebuie sa fac acest tort pt .cumnata mea de ziua ei pt. vineri 15 martie mersi mult .pupici xoxox.

  25. Lorena spune:

    Am facut acest tort cu mare incredere, deoarece nu este prima reteta incercata de pe blogul tau,Laura, si a fost extraordinar! felicitari pt blog pentru ca ne ajuti sa ne inspiram si sa avem curaj sa incercam retete noi! felicitari pentru toate aceste minunatii pe care ni le impartasesti!

  26. Oana Suhani spune:

    O intrebare:daca pui gelatina stoarsa in compozitia foarte fierbinte nu-si pierde proprietatile? Felicitari pentru tort arata super.Multumesc.

    • Laura spune:

      Oana, draga mea, atata timp cat lichidul in care este topita nu fierbe, nu isi schimba proprietatile.
      Te pup si iti multumesc pentru aprecieri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor