Minciunele fragede Crostoli


Retete culinare de aluaturi dulci – Minciunele fragede Crostoli

minciunele2

Minciunelele fragede mi-au fost cele mai bune prietene in copilarie. Daca ma intreba bunica ce vreau sa-mi faca bun, spuneam minciunele, daca mami imi punea aceeasi intrebare, eu tot minciunele vroiam. Nu ma saturam niciodata de ele. Cunoscute si sub numele de uscatele, pancove, surcele, cirighele etc., minciunelele sigur au fost si dulciurile copilariei voastre, nu-i asa? Se pare ca si italienii sunt mari amatori de uscatele, asadar astazi va propun o reteta de minciunele fragede italiene, numite crostoli. Avem nevoie doar de doua ingrediente pentru aceasta delicioasa reteta: smantana pentru frisca (aceasta poate fi vegetala sau naturala) si faina.

Ingrediente – Minciunele fragede

  • 200 gr smantana lichida pentru frisca
  • 270 gr faina
  • esenta vanilie/coaja lamaie/coaja portocala/esenta rom

Mod de preparare

  • Punem smantana intr-un vas si adaugam faina treptat.

aluat-minciunele

  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Consistenta aluatului ne permite sa lucram foarte usor cu el.

aluat-minciunele-crostoli

  • Intindem aluatul intr-o foaie foarte subtire (gen foaia pentru paste) pe care o taiem cu o rotita zimtata in patratele de cca 2-3 cm. Practicam 1-2 taieturi in centrul fiecarui patratel.
  • Prajim minciunele in baie de ulei incins foarte bine.

preparare-minciunele

  • Le scoatem pe o hartie absorbanta si dupa ce s-au racit le pudram cu zahar vanilat,

minciunele

  • Sunt deosebit de fragede datorita smantanii lichide pentru frisca.

minciunele 3

37 comentarii la “Minciunele fragede Crostoli

  1. Lavinia spune:

    Of! Trebuie sa le incerc si pe acestea! M-ai facut curioasa! Si mai trebuie sa-ti spun ceva….pana sa decopar blogul tau nici nu indrazneam sa pun mana pe vreun aluat, dar retetele tale minunate m-au convins! Multumesc, Laura!

  2. pescarusul pofticios spune:

    facut,mancat,lesinat de bune ce sunt! am facut doar din juma din cantitate si au iesit minunate!incredibil cat de bine se lucreaza foaia!musumesc mult. pup, pescarusul

  3. Laura spune:

    Si pescarusului i-ai dat? Ca nu vreau sa moara saracutul de pofta!! Aluatul este o minune si se intinde singur cum imi place mie sa zic. Ma bucur ca ti-au placut!!! Te puup.

  4. Laura spune:

    Lavinia cat ma bucur ca retetele mele sunt te-au impulsionat ca sa te apuci de aluaturi. Iti marturisesc ca aluaturile sunt marea mea pasiune si sufar enorm ca nu am cuptor. Mi-e atat de dor de mirosul painicii proaspat copate!!! Dar in curand se va termina perioada asta. Te pup si iti multumesc pt cuvintele tale!!

  5. Laura spune:

    Cata sunt asa finute si crocantoase de iti vine sa manaci in prostie. Si azi au fost la fel de crocantele. Pupic si sigur Alexiei ii va placea sa rontaie la ele!!

  6. Edith spune:

    Super idee! Chiar combinatia asta nici ca imi trecea prin cap.
    Foarte faine, poate le incerc si eu, desi.. daca dau dependenta e cam grav :))

  7. Laura spune:

    Draga Laura rotita am cumparat-o din Germania dintr-un magazinut mic mic. In italia am tot cautat rotita din asta dar nu am gasit. Te pup!!

  8. coralia spune:

    de mult imi fac cu ochiul pozele de pe siteul tau si aseara am facut crostoli! f fini si aduc a aluat frantuzesc, cand musti parca vezi mai multe straturi. sau poate nu i-am intins eu destul de subtiri :)) oricum f buni! multumim

  9. Laura spune:

    Coralia draga mea tare ma bucur ca i-ai incercat si ca ti-au placut. Ai dreptate, au foite subtirele si sunt finuti foc. Te pupic cu mare drag!!

  10. Anonymous spune:

    Laura draga. Am tot vizitat si incercat retetele tale minunate. Azi voi face minunatia de Crostoli. I-mi aminteste oarecum de minciunelele copilariei.Adresa mea de mail este . Ar fii o surpriza pentru mine , pläcutä recunosc sä mai discutam. Succes si multa sanatate . Pup. Sorina
    ps-primesc retetele tale de cei de la PTIT CHEF zilnic pe mail

  11. Mirabela spune:

    Wow cum arata, pacat ca am gasit reteta seara si nu mai am chef de bucatarie, dar maine sunt pe lista mea 🙂 ce o sa se bucure maimutele mele cand o sa vada aceste minunati care seamana cu chipsurile mult dorite de ele dar pe care eu nu le cumpar decat rar 1-2 ori pe an :))

  12. dana spune:

    Foarte buuuuune!!! Am facut din jumatate de portie ( am fost un pic sceptica la inceput si imi era teama sa nu prapadesc frisca degeaba). Data viitoare ma gandesc sa incerc in loc de frisca(fiindca nu mereu am frisca in casa si la noi frisca naturala se gaseste doar la 1 litru si e destul de scumpa)sa pun lapte( de tara gras). Dar oare ar trebui sa pun un pic de zahar in compozitie in acest caz?

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, tare ma bucur ca ti-au placut! Vor iesi delicioase si cu lapte dar cu o consistenta un picut diferita. In cazul in care vei folosi lapte, o sa trebuiasca sa mai aduagi putina faina iar zahar poti pune 1-2 linguri dar nu e deloc obligatoriu. Oricum, le pudrezi bine cu zahar dupa ce le faci.
      Te pup si spor!

  13. Madalina spune:

    Tocmai mi-am amintit ca nu ti-am multumit pentru aceasta reteta ce am facut-o acum ceva timp in urma! Tare mult ne-au placut Laura! Sunt mortali! Multumim!

    Pup!

  14. Mariana spune:

    le-am facut!!! au iesit o minunatie!!….dementiale!!! ..si as putea continua…
    Multumesc Laura!!multumesc!…. de mii de ori!!!!

  15. Antonella spune:

    Incredibila reteta…cu numai 2 ingrediente!
    Esti fenomenala! Ai un blog minunat!
    P.S. Ma trag de loc din Mures si am fost surprinsa de denumire „Minciunele”….si mama le numea exact asa, numai ca aluatul era diferit. Aluatul il taia in forma de romburi , fiecare cu cate o taietura in mijloc si trecea o parte din aluat prin acea gaura….forma un fel de nod.
    Praga te saluta!

  16. Daniela spune:

    Cred ca aici se gasesc rotitele zimtate . Magazinele KitchenShop sunt prin mall-uri, este unul la Baneasa. Eu nu am rotita, dar ma gandesc sa imi iau una.

  17. Diana spune:

    Buna. Ma numesc Diana si locuiesc in Arabia Saudita cu sotul meu egiptean. Tocmai am facut aceste minunatii, sunt foarte bune, toata familia le-a savurat cu placere. O sa repet reteta doar ca de data asta o sa intind foaia mai bine, sa fie mai subtire. Multumesc pentru reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor