Panzerotti – placinte Italiene


Panzerotti – placinte umplute prajite, foarte populare in centrul si sudul Italiei

Panzerotti

 

Panzerotti seamana ca forma cu calzone numai ca sunt prajiti si nu copti in cuptor, iar consistenta aluatului este mult mai delicata.

Umplutura clasica este compusa din: mozzarella si rosii proaspete pasate dar la fel de populare sunt si umpluturile care au ca baza ciupercile, spanacul, ricotta, carnea tocata sau diferite legume.

Aluatul pe care l-am folosit este mai deosebit dar va garantez ca este deosebit de pufos datorita iaurtului si piureului instant de cartofi.

 Ingrediente – Panzerotti

  • 500 gr faina
  • 20 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
  • 150 gr iaurt simplu
  • 300 gr lapte caldut
  • 1 lingurita miere
  • 1 lingurita sare fina
  • 40 gr  praf pentru piure
  • 120 gr ulei

Ingrediente umplutura

  • mozzarella
  • brié (branza cu mucegai alb)
  • busuioc
  • rosii pasate
  • ulei masline

Mod de preparare

  • Pentru inceput voi pune o poza cu piureul instant. Sunt convinsa ca exista si la noi, nu stiu daca e aceeasi marca, dar sigur exista.
Panzerotti
  • Aluatul l-am facut la masina de paine, punand la inceput ingredientele lichide si terminand cu faina, praful de piure si drojdia.
  • Daca il faceti manual procedati astfel: Incalzim usor laptele si dizolvam drojdia proaspata in el si mierea (daca folosim dojdie uscata o amestecam cu faina, nu o dizolvam in lapte). Punem faina intr-un vas, facem o gaura la mijloc in care adaugam intai sarea, apoi iaurtul, uleiul, praful de piure si la sfarsit laptele cu drojdia si mierea. Framantam pana la omogenizare dupa care lasam la crescut, maxim 1 ora, intr-un loc ferit de curent.
  • Programul masinii a durat 1h50min. Dupa ce s-a terminat am rasturnat aluatul pe masa infainata.
Panzerotti
  • Am intins aluatul intr-o foaie cam de 1 cm grosime pe care am taiat-o in cercuri potrivit de mari pentru a putea fi umplute si apoi pliate.
  • Punem umplutura (pe care am facut-o mixand in robot toate ingredientele pentru umplutura) doar pe o parte a cerculetului si nu foarte pe margine pentru ca trebuie sa pliem apoi aluatul.
Panzerotti
  • Si apoi pliem partea fara umplutura peste partea cu umplutura si inchidem bine marginile ori cu o furculita ori presand bine cu buricele degetelor. Va sfatuiesc sa le presati cu dintii unei furculite ca sa fie perfect sigilate,
  • Incingem destul ulei intr-o cratita si prajim panzerotti pe ambele parti pana devin aurii.
Panzerotti
  • Le scoatem pe o hartie absorbanta si le servim.

Panzerotti

 Note

  1. Cel mai bine folosim mozzarella speciala pentru pizza care nu contine lichid. Daca folosim mozzarella proaspata o taiem bucatele si o punem la scurs cu 1 ora inainte.
  2. Eu la umplutura de mai sus am folosit 100 gr mozzarella, 100 gr brie, 15 frunze busuioc, 1 rosie mare taiata cubulete si 3 linguri de ulei. Daca nu doriti ca mozzarella sa fie tocata, o puteti taia cubulete mici mici si atunci ungeti doar baza cerculetului cu suc de rosii si puneti deasupra cubuletele mici dupa care inchideti.
  3. In loc de mozzarella puteti utiliza orice alt tip de branza sau cascaval.

 Umpluturi sarate

  1. Carne tocata: caliti o ceapa tocata marunt in putin ulei sau unt dupa care adaugati carnea tocata, sare, piper si ceva boia iute si o lasati la foc mic pana pierde lichidul. Cand se raceste umpleti pliculetele.
  2. Ciuperci: orice tip de ciuperci (hribi, galbiori, champignon, iutari) caliti intr-o lingura de unt cu piper si sare si eventual un catel intreg de usturoi cu tot cu coaja pe care ulterior il aruncam.
  3. Spanac: oparim spanacul,il tocam marunt si il calim in unt cu cateva picaturi de zeama lamaie, un catel intreg usturoi pe care il aruncam, 1 ardei mic iute rosu, sare.
  4. Ricotta si spanac: dupa ce calim spanacul in putin unt, il lasam la racit si il amestecam cu ricotta.

Umpluturi dulci

  1. Ricotta amestecata cu coaja de lamaie sau portocala si putin zahar pudra si eventual cu stafide inmuiate in rom si scurse bine
  2. Marmelada de orice tip
  3. Nutella
  4. Crema de nuci: nucile tocate le puneti pe foc cu putin lapte si miere si amestecati pana cand laptele este absorbit de nuci.
  5. Crema de mac: macul il lasam la muiat cam 1 ora dupa care il punem pe foc cu lapte si miere si amestecam pana absoarbe tot laptele.
Print Friendly, PDF & Email

16 comentarii la “Panzerotti – placinte Italiene

  1. ina spune:

    Umplutura imi place f mult insa nu prea sunt fan prajeli. Ma gandesc ca ar merge ca umplutura pt pizza calzone, nu? Sa-ti fie de bine, cred c-au fost f bune.
    Ai primit mesajul aseara cu linkul?
    Te pup!!!!!!!!!!

  2. Laura spune:

    Mie-mi plac prajelile enorm dar le fac foarte rar. Merge perfect umplutura pentru calzone sau daca nu poti face acesti panzerotti la cuptor. Aluatul este delicios si pentru pizza. Are o consistenta ffff pufoasa iar la cuptor face o crusta crocanta si miezul ramane pufos.

    Am primit linkul Inisor si imediat dupa ce termin curatenia de luni plus spalat si calcat ma apuc de citit. Acum am fugit ca am toata casa intoarsa pe dos si ma stii ca sunt putin obsedata de curatenie. Pupici si sper sa pot intra diseara daca nu face tampenia asta de mess iar figuri…

  3. ina spune:

    Ok, te astept! Eu azi pun la dospit maiaua pt painica 🙂 si saptamana asta mai am bunataturi in plan, ai sa vezi. M-am gandit mult la ce am vb aseara si vreau sa incep acel proiect = blog. Te pup, harnicuta mica!

  4. Laura `s Leckereien spune:

    Laura,am zis ieri ca fac piinea Ciabatta.Acum intru si gasesc alta minune,care la fel imi lasa gura apa.Nu stiu ce faci,cum faci dar iarasi este pe unda mea cu retetele(hi,hi)
    Aluatul de Panzerotii seamana cu cel de Langosi postat de Cali pe Culinar si preparat si de mine(e si pe Blog – .
    Dar al tau imi place mai mult ,ca se prepara mult mai repede,cu fulgi de cartofi,decit cu cartofi fierti,zdrobiti….
    Interesante umpluturile.Am retinut si acesta reteta.Laura iti multumesc mult si voua va urez ,SA VA FIE DE BINE!!!!
    Te pup dulce si iti urez o saptamina plina de succese!
    Cu prietenie
    Laura S.

  5. mariana spune:

    Ce bunatate!!!!!!!!!!pacat ca nu am timp sa le fac!vai cite vreau sa fac!!!te pup cu drag!ma bucur ca macar ca trec rar si vad ce bunataturi mai faci tu!ce le=as face dar ce leasi mai papa!

  6. Laura spune:

    Inisor incerc de ieri sa descarc ppt-urile dar nu reusesc si nu inteleg de ce. Mai incerc azi si daca nu pot o sa te rog cand ai timp sa mi le mai trimiti o data. Sa ma anunti cum merge cu ciabatta si te astept cu bunataturi muuulte multe. Diseara intru sa vb despre celalat blog. Puuuuuuuuuuuup

  7. Laura spune:

    Draga Mariana ma bucur mult ca-ti sunt pe plac retetele si tare te-as invita pe la mine sa le si gusti dar din pacate distanta e f mare. Cand o sa ai mai mult timp retetele le gasesti aici si le poti icerca. Te pup cu drag.

  8. ina spune:

    ma intreb de ce n-or merge… s-ar putea ca vista sa nu le citeasca?! am trimis mai multor persoane si a mers. Chiar nu stiu. Le mai trimit o data. Din pacate nu m-am apucat de ciabatta pt ca am recitit reteta si imi trebuie mult timp. Eu ajung acasa pe la 16 si o termin tarziu. Ma gandesc sa o fac duminica, am timp atunci. Azi fac ceva mai special, un desert si te invit sa-l vezi. Ne auzim diseara, da. Te pup, o zi frumoasa iti doresc!

  9. Laura spune:

    Draga Laura esti o scumpa si o draguta si mereu ma binedispui cu comentariile tale. Eu daca nu intru o zi in bucatarie nu ma simt in apele mele. Slava Domnului ca nu imi place sa mananc asa cum imi place sa gatesc!! Imi place mult aluatul de langosi si intr-adevar combinatia lapte+cartofi fierti da un gust aparte aluatului. Neaparat sa incerci si combinatia iaurt+fulgi de piure pentru ca vei ramane surprinsa de cat de repede creste aluatul (din cauza fulgilor care se umfla) si de cat de pufos iese. Eu nu sunt fan semipreparate de nici o culoare si nu as face in veci piure din fulgi dar pentru aluaturi este ideal. Poti de asemenea sa faci din aluatul asta si pizza care iese absolut delicioasa. Te pup cu mare drag si dau o fuga la tine sa ma desfat cu langosii tai.

  10. Laura spune:

    Nu e de la Vista Inisor pentru ca formatul .ppt il citesc cu Open Office pe care il am instalat. Cred ca e de la tampenia de motor de descarcare pentru ca mi-a descarcat 1 kb dupa care s-a oprit. Am luat-o de la cap si iar s-a oprit. acum o sa inchid absolut toate programele care ruleaza in background si mai incerc o data. Pupici si te astept cu desertul ca mi-e pofta de ceva dulce.

  11. Nico spune:

    Laura, te rog sa imi spui cum trebuie sa procedez daca vreau sa folosesc cartofi fierti in locul prafului de cartofi ? Multumesc mult.

  12. Nico spune:

    Servus, Laura. Imi poti spune te rog, daca se poate inlocui praful de cartofi cu cartofi ? Si daca da, cum se modifica gramajul ingredientelor? Multumesc.

    • Laura spune:

      Nico, din pacate nu se poate inlocui praful pentru piure cu cartofii fierti. Piureul instant are o consistenta uscata, cartofii fierti, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor