Evantai Sarat Umplut

18 comentarii

Evantaiul sarat umplut este delicios! Aluatul este foarte pufos si simplu de facut.

Reteta evantaiului de aluat umplut apartine surorilor Simili, renumite pentru diversitatea retetelor de aluaturi si a modului de preparare ale acestora. Se face usor iar rezultatul este de mare efect. Prima data cand l-am facut, l-am servit la o cina unde aveam invitati cativa prieteni. Au fost extrem de incantati atat de gust, cat si de aspect.

Ingrediente – Evantai sarat umplut

  • 500 gr faina
  • 125 ml lapte
  • 125 ml apa
  • 1 ou
  • 1 lingurita miere
  • sare
  • 50 gr unt
  • 20 gr dojdie/7 gr drojdie uscata
  • 200-250 gr mortadella/sunca/salam
  • 150 gr parmezan/cascaval/branza telemea
  • 1 galbenus+2 linguri lapte pentru uns

Mod de preparare

  • Eu am facut aluatul la masina de paine dar daca il faceti la mana procedati ca la un aluat de paine incorporand intotdeauna untul si sarea la sfarsit (dupa ce il framantati, il lasati la dorpit, intr-un loc ferit de curenti reci de aer, pentru 2 ore).
  • Pentru masina de paine puneti ingredientele lichide intai si la urma faina si drojdia. Setam masina de paine pe programul framantat+dospit si poi ii dam drumul. Dupa cca 2 ore, aluatul  si-a triplat volumul.
  • Intindem aluatul pe suprafata de lucru usor infarinata, intr-o foaie dreptunghiulara groasade cca 0,5 cm, presaram jumatate din parmezanul/cascavalul ras, pe toata suprafata aluatului apoi punem feliile de mortadella, sau orice alt mezel doriti dumneavoastra, peste care presaram parmezanul ramas.
  • Aducem una dintre laturi pana la jumatatea foii si pe cealalta la fel si presam usurel unde se imbina. Si-acum e acum: o rostogolim pe partea cealalta ori pe planul de lucru ori daca va e mai usor direct pe hartia de copt din tava. Eu am continuat pe masa.
  • Taiati cu o foarfeca fasii late cam de 4 cm pe care le rasuciti un pic astfel incat sa se vada umplutura, dupa care dati aluatului o forma de semicerc.
  • Lasam sa creasca in jur de 45 minute. Dupa 45 minute o ungem cu un galbenus amestecat cu putin lapte si presaram pe deasupra, niste mac sau seminte de susan.
  • Coacem evantaiul sarat umplut in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 25-30 minute.
Pofta buna!!

18 Comentarii

  1. Of,of ,mai,mai Laura cu fiecare reteta ma faci sa nu am rabdere pina ce o fac!!!!!!!!!!SUPER,SUPER,ARATOASA,si de efect!bineinteles c-am so fac!hai ca te las !ai mai postat ceva oare?te pup!pa,pa

  2. Superba! Felicitari pt indemanare! 🙂

  3. waw, ce frumusete !!…mie cred ca nu mi-ar iesi in veci asa ceva…este o specialista !!..
    pupice:)

  4. Edith multumesc mult ca iti place!!Te pup!!

  5. Mona draga sunt convinsa ca ti-ar iesi de o mie de ori mai frumos decat al meu!!Pupici!!

  6. Te pup Mariana si ma bucur ca-ti place si asta!!

  7. Ceau Laura!pentru ca e cald bine,tare bine mi-ar prinde un evantai!macar din asta care arata minunat!inca nu l-am facut dar nu ma las eu!il fac!am sa revin sa-ti zic cum mia reusit mie!pa,pa

  8. Foarte ,foarte bun ,l-am facut si nu numai o data .Retetele tale sunt minunate !

  9. Draga Lissa iti multumesc mult de tot ca l-ai incercat si ma bucur tare mult ca ti-a placut. Tare l-as mai reface si eu numai ca imi este absolut imposibil acum pentru ca nu am cuptor si deci pana la anul in martie nu prea ma mai intalnesc cu aluturile mele dragi. Te pup!!

  10. Buna Laura,ieri seara am facut evantaiul.Trebuie sa iti multumesc pentru aceasta minunata reteta care nu credeam ca imi va placea asa mult.Am ramas foarte surprinsa pentru ca ma asteptam sa fie mult mai mic.Am folosit multa umplutura formata din cca 200 g prosciutto+mortadella si cca 400g branzeturi,4-5 feluri.Rezultatul a fost peste asteptari de delicios,insa…..nu mi-a iesit un evantai ci o,,bestie''asa am numit noi aceasta reteta,pentru ca dupa 45 de min de lasat la crescut,cand l-am bagat in cuptor a depasit in timpul coptului dimensiunea tavii,adica era ceva mai lat decat cuptorul.Ca aspect arata exact ca si al tau,foarte frumos,dar dimensiunea…m-a facut sa rad.As putea sa fac 2 mai mici data viitoare dar prefer sa il las asa ca e deosebita ,,BESTIUTA''.Abea astept sa imi uimesc musafirii cu aceasta placintica minunata,si acum mai simt mirosul pe care il avea abea scos din cuptor.Minunata reteta,multumim din suflet.

  11. Anonymous

    Am facut si eu azi evantaiul asta, si trebuie sa spun ca mi-a iesit minunat, cu aluatul foarte pufos. Am fost nevoita sa fac doua din toata compozitia pentru cu am un cuptor electric cam mic si la sigur nu ar fi incaput tot intr-o singura data.
    draga laura felicitari pentru retetele minunate pe care le postezi
    Olga

  12. Buna, Laura! Iti ziceam acum cateva saptamani ca urmeaza sa fac biscuiti cu lavanda. N-am mai apucat, in schimb am facut rosti, aripioare crocante la cuptor, risotto cu ficat si salvie, cinnamon rolls, chocolate crinkles si – chiar azi – chec cu ciocolata si rom. Toate delicioase! Acum planuiesc sa fac aceasta reteta, dar nu am masina de facut paine asa ca te rog sa ma lamuresti: cum fac aluatul manual, in ce ordine pun ingredientele? Multumesc anticipat!
    Cristina

  13. Buna Laura,

    am incercat si eu astazi evantaiul, desi am un “talent” de o iei la fuga 😉

    Culmea e ca am reusit 😉

    Am o intrebare: pot sa-l fac cu o zi inainte sa vina musafirii? Si cum sa-l tin, ca sa ramina proaspat?

    Stiu ca nu e acelasi lucru, dar nu pot sa pregatesc totul in aceeasi zi ;-(

    Iti multumesc pentru raspuns.

    Ah, inca ceva: sint pentru prima oara aici, dar vad ca ai niste retete minunate si am ramas intepenita aici 😉

    • Doina, draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a reusit. Sigur ca-l poti face cu o zi inainte. Dupa ce se raceste il pui pe un platou si il bagi intr-o punga de plastic pe care o inchizi apoi foarte bine ca sa nu intre aerul in ea. Aerul usuca aluaturile.
      Il lasi apoi in bucatarie. Nu e nevoie sa stea la frigider daca il faci doar cu 1 zi inainte.
      Te sfatuiesc sa il incalzesti usor ( in cuptor la maxim 40°C) pentru 10-15 minute, inainte de a-l servi.
      Puuup cu drag!!

  14. am acum la crescut in cuptor aluatul, ca in casa nu e asa cald. eu n-am mortadella, am sunca taiata fff subtire. trebuie sa finisez efectele, ca sambata zburam. abia astept sa vad cum iese!!!

  15. revin…
    a iesit fantastic, eu a trecvuit sa-l tai in doua evantaie mai mici, mi-a mai cerut coca niste lichid
    dar…superb!
    multumesc, Laura!!

  16. L-am facut si eu Laura ! Este urias, dar foarte buun ! 🙂

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.