Schiacciata cu cartofi, tarta subtire italiana, reteta rapida
Schiacciata cu cartofi, tarta subtire rapida italiana. Mod de preaparare si ingrediente tarta schiacciata cu parmezan, cartofi noi si rozmarin.
Schiacciata este o tarta subtire foarte des intalnita in restaurantele din centrul Italiei. Este un aperitiv delicios, se poate manca ca atare sau insotit de branzeturi sau mezeluri. Se face foarte rapid, nu contine nici drojdie, nici praf de copt, iar consistenta aluatului, inainte de coacere, seamana foarte mult cu cel al clatitelor. Trebuie sa tinem cont de doua lucruri pentru o schiacciata crocanta si bine coapta.
- Cartofii trebuie taiati in rondele foarte subtiri, circa 2-3 mm grosime.
- Tava in care o veti coace trebuie sa fie larga astfel incat schiacciata sa nu depaseasca 2-3 cm grosime.
Daca doriti, puteti sa inlocuiti rozmarinul cu cimbru, iar daca doriti sa o faceti cu alte legume, va recomand dovleceii, taiati si ei in rondele foarte subtiri. Mie imi place cel mai mult cu cartofi, uneori adaug cateva feliute foarte foarte subtiri de ceapa. Este atat de gustoasa! Daca o incercati, cel mai bine sa o mancati calda, dar si rece este foarte buna. Haideti sa vedem cat de rapid se face aceasta tarta schiacciata cu cartofi.
Schiacciata cu cartofi – Ingediente tava 40×37 cm
- 400 g cartofi noi
- 200 g faina
- 320 ml apa
- 50 ml ulei de masline
- 60 g parmezan ras
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- rozmarin proaspat dupa gust
Schiacciata, tarta italiana cu cartofi – Preparare pas cu pas
- Daca folosim cartofi noi, ii spalam bine, dar nu le curatam coaja, si ii taiem in feliute foarte foarte subtiri. Ii punem intr-un vas si ii acoperim cu apa rece. Ii lasam in apa 20 de minute, apoi ii scurgem.
Daca folositi cartofi vechi, trebuie neaparat curatati de coaja, feliati foarte subtire si tinuti in apa rece pentru 30 de minute.
- In timp ce cartofii stau la scurs, pregatim aluatul.
- Punem faina intr-un vas, adaugam parmezanul ras, uleiul de masline, sare si piper dupa gust (cca jumatate de lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper). Adaugam treptat apa si amestecam.
- Aluatul va avea o consistenta asemanatoare cu cea a clatitelor, deci nu trebuie sa mai adaugati faina.
- Cand aluatul este omogen, adaugam cartofii bine scursi si rozmarinul.
Puteti sa opriti cateva feliute de cartof pe care sa le puneti deasupra schiacciatei, inainte de o introduce in cuptor. Repet, feliile de cartof trebuie sa fie foarte subtiri, altfel nu se vor coace.
- Amestecam pana cand cartofii sunt acoperiti de aluat.
- Tapetam tava cu hartie de copt, adaugam compozitia si o nivelam cu grija. Ideal ar fi sa nu se suprapuna feliile de cartof.
- Adaugam feliile ramase de cartofi, cativa stropi de ulei de masline si inca putin rozmarin, daca doriti.
- Coacem schiacciata, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru circa 40-45 minute sau pana cand se rumeneste uniform. O servim calda si cu multa pofta.
