Franzela Umpluta


Franzela umpluta – Retete culinare aluaturi sarate

Franzela umpluta si feliata

Franzela umpluta poate fi servita ca aperitiv, calda sau rece, este la fel de buna si de pufoasa. Umplutura franzelei poate varia in functie de preferintele proprii. Puteti umple franzela cu diferite tipuri de mezeluri si branzeturi sau, daca va place mai mult in varianta dulce, o puteti umple cu marmelada, crema de vanilie sau de ciocolata, etc.

Ingrediente – Franzela Umpluta

  • 500 g faina
  • 35 g zahar(daca o faceti cu umplutura sarata)/ 50 gr zahar daca o faceti dulce
  • 50 g untura/unt
  • 15 g sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • 250 ml apa calduta
  • mezeluri, branzeturi, legume, diverse creme, etc (pentru umplutura)
  • 1 galbenus+2 linguri de lapte (pentru uns)

Mod de preparare

  • Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar (din cantitatea de zahar totala mentionata la ingrediente) si se amesteca cu o lingurita de apa calduta (atentie sa nu fie fierbinte pentru ca drojdia poate deveni inactiva).
  • Facem o gropita in centrul fainii, adaugam drojdia, untura sau untul la temperatura camerei, zaharul, sarea si apa calduta, treptat.
  • Framantam aluatul pana devine elastic si nu se mai lipsete de mana  apoi il lasam sa dospeasca pentru cca 90 minute,  intr-un loc ferit de curenti de aer rece (ideal in cuptorul preicalzit pt 10 minute la 40 grade si apoi stins)
Mod de preparare al franzelei umplute
  • Intindem aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de cca 0,6 cm.
  • Cu muchia unui cutit impartim foaia in trei parti egale, dar fara sa o taiem (doar o presam putin cu cutitul)
  • Taiem partile exterioare in fasii egale si nu prea groase (mie mi-au iesit 21 fasiute pe dreapta si 21 pe stanga).
Preparare aluat franzela umpluta
  • Umplem partea centrala a franzelei cu ce dorim: sunca, cascaval, crema de vanilie, etc. Eu am umplut-o cu mortadella (am pus feliile de mortadella primele) iar peste ele am pus parmezan ras, cubulete de cascaval picant, cubulete de salam si rosii cheri. Am acoperit rosiile cu inca 2-3 felii de mortadella.
  • Am acoperit umplutura alternand fasiile din dreapta cu cele din stanga.
  • O ungem cu galbenus amestecat cu 2-3 lingurite de lapte.
  • Coacem delicioasa noastra franzele umpluta, in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 25-30 minute.
Preparare aluat franzela umpluta

Mod impletire franzela umpluta

  • Este delicioasa si foarte pufoasa.

Franzela umpluta coapta

  • Se taie dupa ce am lasat-o sa se raceasca pentru 4-5 minute.
Sectiune franzela umplutaPofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Franzela Umpluta
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

55 comentarii la “Franzela Umpluta

  1. mariana spune:

    Deci Lura draga asta ramine pe luni sau marti!si se va numi franzela Laura!!!!!!!!!se pot face 2 franzele nu?pt.ca mie aluatul de la parizienele Laura!mi s-a triplat cred eu!da uite mam hotarit voi face 2 franzele LAURA!

  2. Laura spune:

    Esti draguta foc Mariana!!Sigur ca poti face 2 franzele doar ca iti vor ieis mai micute un picut!!Neaparat sami spui cum ti s-au parut!!Te pup!!

  3. laura thomas spune:

    Foarte frumos site-ul si retetele tale sunt toate apetisante. Te-am „filat” de pe Culinar si am dat fugutza sa-ti vad si site-ul.Vroiam sa fac maine Focaccine-le, am salvat reteta, dar acum cu franzela aceasta mi-ai dat planurile peste cap! :)) Sa-mi tii pumnii sa iasa ca eu is cam antitalent…

  4. Anonymous spune:

    Laura ,am facut franzela care am botezat-o Laurici!a iesit super!si alor mei lea placut mult!am facut 2 buc.si sint tare multumita!acu te las sa vad evantaiul!!!!

  5. Laura spune:

    Laura multumesc mult ca-ti place blogul meu si mii de scuze ca raspund atat de tarziu dar am avut o perioada ffff incarcata!!Te pup si sper sa-ti fi iesit franzela!!

  6. Anonymous spune:

    buna draga mea
    aseara am facut reeta minune,a iesit atat de frumoasa si aspectoasa incat cu greu m-am hotarat sa o tai….am facut doar o jumatate de portie pt ca am fost doar eu si sotul meu,vreau sa iti spun ca am papat aproape tot,am lasat cat sa ii duc la soacra sa vada ce stie sa faca nora ei……
    a fost delicios.mmmm
    te pup

  7. Laura spune:

    Anonim,sper ca soacra ti-a dat un vot pozitiv si ca a fost tare mandra de tine!!Ma bucur mult ca v-a placut.Si noi suntem tot doi si se duce foarte rapid cand o fac.Multumesc ca ai incercat-o!!Te pup!!

  8. Laura spune:

    Nati draga cred ca a fost un deliciu placinta ta cu peste. Ma bucur atre mult ca ai fost multumita de aluat si sa papi si pentru mine o bucatica de placinta ca tare mi-ai facut pofta!!! Te pup si Sarbatori fericite!!

  9. Anonymous spune:

    sursa mea de inspiratie!dupa ce am facut (deja a doua oara )nasturasii fragezi care sunt mult prea bestiali, acum doar ce am terminat si franzela sarata pe care eu am umplut-o cu mai multe neamuri de branza.excelenta !!tot familionu e in extaz.pupici, miha

  10. Laura spune:

    Draga Miha te pup si multumesc ca ti-a placut franzela si ca ai incercat si nasturasii. Pupici tie si intregului familion!!
    Numai bine in Noul An si muuulta sanatate!!

  11. pescarusul pofticios spune:

    asaaa… cred ca am facut o oarescare obsesie pt treccia asta ca imi vin in cap tot felul de combinatii. sa-ti spun ce am realizat azi din 2 portii de aluat: am facut 4 treccii mai piticute, 3 umplute cu ciupercute tocate maruntel si calite cu nitelus marar(ca si pt asta am obsesie)siun fel de branza mai cremoasa da nush cum ii zice si inca una, doar pt mine(hi hi hi)cu branzica aia cremoasa si parmezan. nu am cuvinte ca sa-ti explic cum au iesit.acu daca ne mai tii mult cu dulciurile s-ar putea sa mor de foame!!!pup. miha si pescarusul(mai mult mort de pofta decat viu)

  12. Laura spune:

    Mamaaa pescarusule pofticios m-ai dat gata cu umpluturile astea minunate!!! Cred ca au iesit o nebunie. Sa stii ca si eu am o obsesie la ciupercute si la marar!! Te pup Miha draga si da-i si pescarusului o bucatica sa nu moara de pofta!!!

  13. Laura spune:

    Am facut-o si pe asta, si a iesit o minune. Copiii au declarat ca o vor la scoala pentru masa de pranz. Acum imi trag cu ochiul trufele ce tocmai le-ai pus pe blog. Poate weekend-ul viitor. Te pup

  14. Laura spune:

    Vai ce ma bucur Laura draga ca v-a placut!! E una din retetele mele preferate si tare dor imi e sa o refac si eu. Te pup si numai bine iti doresc!!

  15. ana .araki spune:

    buna ,,Laura ! reteta e superba si de abia astept sa o incerc dar vreau sa te intreb ceva :daca nu folosesc drojdie proaspata, pt ca nu am de unde ,,,si am sa folosesc cea uscata ,,pun tot 20 grame? te intreb pt ca mi se pare mult..mersi frumos!

  16. Laura spune:

    Ana scumpa scuza-ma te rog ca raspund atat de tarziu!! daca folosesti drojdie uscata folosesti numai 7 gr, adica un pliculet. Te pupic si tare mult sper sa iti placa!!

  17. Anonymous spune:

    Tulai Doamne asa o "mocaneasca" se porni!…. da numa-n gurile noastre cand daduram peste minunatia asta de la tine.Musai s-o pun in practica, altfel nu mai am liniste.
    Esti o adevarata comoara la casa omului Laura draga si nici nu sti pe cat de multi oameni ii faci fericiti .
    Multumesc muuuuuult!Te pup dulce!
    Rodica

  18. Laura spune:

    Vai Tu Rodica ce scumpa ai fost!! Tare buna e impletita asta si sper sa iti placa si tie daca o incerci. Te pupic si sa-mi dai de stire dupa ce o faci!!

  19. micki spune:

    Am incercat si eu aceaasta reteta….a iesit super buna….am facut-o de ziua mea ca am avut niste musafiri….s-a "evaporat" in jumatate de ora(am facut 2).Felicitari pentru tot ceea ce faci…

  20. Laura spune:

    Micki draga mea ma bucur tare mult ca v-a placut!! Iti multumesc mult pentru cuvintele tale si te astept sa ma mai vizitezi!! Te pup!!

  21. ana-maria spune:

    este extraordinara reteta. multumim mult. s-a stins in cateva minute. sotul meu se frigea la limba dar tot nu se oprea din mancat :)). o sa incerc si alte umpluturi. acuma am descoperit blogul tau, dar cred ca o sa petrec multa vreme pe aici. imi place, mai aduce inspiratie cand ne lipseste

  22. Laura spune:

    Ce draguta ai fost Ana Maria!!! Bine ai venit si tare ma bucur ca v-a placut!! Te mai astept cu mare drag pe la mine!

  23. Ile spune:

    Buna! Am incercat si eu reteta ta. De mult timp pusesem ochii pe ea si uite ca am si facut-o 🙂 A fost foarte, foarte buna 😀
    Imi place foarte tare blogul tau si nu e prima reteta pe care o incerc.

  24. mada spune:

    Buna.

    Am si eu o intrebare: se poate oare face un fel de umplutura care sa si contina ricota?

    PS: am mai incercat-o anterior, am pus muschi de porc, cascaval ras, un rest de branza philadelphia si am uns-o cu ou. a iesit fff buna, asa ca vreau s-o mai incerc dar sa schimb putin compozitia.

    Deci tu ce zici? merge si ricota?

    merci frumos si felicitati pt reteta!!

  25. Laura spune:

    Mada draga mea, sigur ca se poate folosi o umplutura pe baza de ricotta.
    Iti recomand umplutura spiralei cu spanac si ricotta. este perfect pentru treccia:

    Pupicei cu mare drag si spor la treaba!

  26. mada spune:

    merci frumos de raspuns.

    pana una alta eu am uns blatul (partea interioara) cu ricotta, dar sa stii tu ca e mai bine sa incluzi ricotta intr-o crema, nu s-o folosesti ca atare pt ca bagata la cuptor mie mi s-a parut ca s-a cam branzit… s-au format niste cocoloase.

    acum stiu pt data viitoare 🙂

    o zi frumoasa!!

  27. Laura spune:

    Mada scumpa, ricotta intr-adevar face cocoloase mici daca umplem o tarta doar cu ea, dar daca o combini cu legume, iese o minune.
    Pup cu mare drag!!

  28. Bianca spune:

    Laura, e o minune franzela asta, o fac destul de des si cu toate astea inca nu am gasit secretul sa o transfer in tava de copt fara sa se rupa. solutia pe care o folosesc e ca intind aluatul direct pe foaia de copt :). Intrebare intrebatoare 😀 tu cum procedezi?
    p.s. chiar acum am la tava o franzela umpluta cu ficatel de pui prajit cu multe legume 🙂

  29. didi spune:

    buna Laura am facut aztazi treccia cu ricotta si parmigiano si putin patrunjel,a iesit super sa mancat toata la cina ca earau si cativa vecini din condominio,peste cateva zile plec in Romania si abia astept sa le fac si la copii cu diverse umpluturi.eu din compozotia asta am facut 2 buc 1 cu bucatele de pere si ciocolata rasa,buna tare si asta.multumesc pt retete

    • Laura spune:

      Didi, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut treccia!!!
      Pupicei cu mult drag si multumesc ca ai incercat reteta!!

  30. poppteo spune:

    Buna ziua

    excelenta reteta, foarte apreciata si ceruta cu insistenta din nou.

    multumesc pt aceasta descoperire culinara

  31. Vlad poliana spune:

    Multumesc pentru aceasta reteta minunata.Este tare buna si aspectoasa. Aluatul moale merge tare bine si pentru pizza. te felicit pentru ceea ce faci.

  32. Eveline spune:

    Draga Laura, iti multumesc ca existi! Aceasta reteta este minunata, sotul meu este innebunit dupa ea. Am facut-o de trei ori pana acum, cu diferite umpluturi, de fiecare data s-a terminat in mai putin de jumatate de ora!!!

  33. Elena spune:

    Buna, am incercat si eu reteta ta si mi-a iesit foarte buna. Am facut mici modificari, adica am umplut-o cu un salam uscat, bucatele de bacon, cascaval si ciuperci. Eu am lasat-o la cuptor 10 minute la 200grade si am observat ca se face prea repede asa ca am mai lasat-o 10 minute la 170grade si a fost gata.

    Daca dai click pe linkul urmator vei vedea cum arata. Eu sunt incepatoare in ale gatitului, dar zic ca arata destul de bine.

    Weekend placut,
    Elena

    • Laura spune:

      Elena, draga mea, o minunatie de franzela ai facut!! Am vazut pozele si a iesit perfect!
      Pup cu drag si sa va fie de bine!!

  34. MIrela spune:

    Buna,
    Subscriu ce a zis si Elena…temperatura cam mare la 200grade, asa ca dupa 15 min am lasat-o mai moale 😀
    In rest, super faina coca, super bun produsul finit.
    Nota 10 Laura!

  35. flavia spune:

    Super reteta. Pe mine m-ai convins total, de azi inainte incep experimentele cu celelalte retete ale tale. Am incercat doar vreo 10 retete de pe alte siteuri (sa mai diversificam meniul) si am fost dezamagita. Mi-ai dat incredere si iti multumesc. Pupici dulci! si spor la treaba.

    • Laura spune:

      Flavia, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut aceasta reteta!!
      Pup cu drag si te mai astept sa incerci si altele!!

  36. GREBENISAN VERONICA spune:

    Multumim pentru retetele postate. Am incercat aceasta reteta si a fost un succes total. Mi-a iesit o franzeloaie mare, abia a incaput in tava !!!

    Nota 10!!

  37. Dorina spune:

    Laura, daca ar exista un premiu pentru Regina Aluatului tu ai fi castigatoarea :))
    Ti-am mai zis si ma repet: nu e reteta de aluat facuta dupa instructiunile tale care sa nu fi iesit demential! Franzela este de 1000 de ori mai buna decat ma asteptam! Yummy yummy!

  38. NYTO spune:

    Buna seara Laura!Am facut in aceasta seara aceasta franzela si mi-a iesit o bunatate.O sa incerc si cu alte umpluturi.Iti doresc o seara placuta si multa sanatate.

  39. Oana spune:

    Buna, Laura! Crezi ca se poate pastra in congelator cateva zile? Mai creste apoi in cuptor? Am facut rulourile cu mozzarella de mai multe ori si au iesit superb si dupa congelare 🙂

    • Laura spune:

      Sigur ca da! Las-o la decongelat in frigider, nu afara, si apoi pune-o in forma sa dospeasca.
      Dupa ce dospeste, o poti coace.
      Te pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor