Prima pagină » Concurs

Concurs

Retete concurs “Da, Lapte!”

  • Completati campurile obligatorii (nume, adresa de email, povestea momentului cu lapte) si incarcati o poza de maxim 1 Mb in campul “Alegeti fisierul“.
  • In cazul in care pozele au o dimensiune mai mare de 1Mb, veti primi eroare in momentul incarcarii. Inainte de a le incarca, asigurati-va ca pozele se inscriu in dimensiunea acceptata.

Nume (*)

E-mail (*)

Povestea ta cu lapte(*)

Incarca Foto (dimensiune maxima 1Mb)

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

———————————

Ultima saptamana de concurs ne aduce un nou moment cu lapte castigator! Acesta ne-a fost trimis de Zgimbau Ioan, povestea cu numarul 9. Felicitari Ioan! Astept detaliile pentru livrarea premiului (nume, adresa, numar de telefon) pe adresa de email: contact@lauraadamache.ro

castigator-saptamana-4

Pentru ca povestea cu lapte cu numarul 57 nu este in concordanta cu tema concursului desfasurat pe blogul meu, si prin urmare nu a fost validata, astazi am refacut tragerea la sorti si va anunt castigatoarea acestei saptamani. Este vorba de povestea cu numarul 40 care ne-a fost trimisa de Andreescu Nina-Andreea! Felicitari Andreea!  Astept detaliile pentru livrarea premiului (nume, adresa, numar de telefon) pe adresa de email: contact@lauraadamache.ro

castigatoare robot

Povestea castigatoare din a doua saptamana de concurs este cea cu numarul 17. Felicitari, Oana! Astept detaliile pentru livrarea premiului (nume, adresa, numar de telefon) pe adresa de email: contact@lauraadamache.ro

 Castigator concurs

Povestea castigatoare a primei saptamani de concurs poarta un numar norocos de data aceasta. Este vorba despre Lidia Simion, povestea cu numarul 13. Felicitari, Lidia! Astept detaliile pentru livrarea premiului (nume, adresa, numar de telefon) pe adresa de email: contact@lauraadamache.ro

castigator-saptamana-1

————————————————————————————————————————–

 Bejenaru Simona – Alina

Bea-Lapte

Nu am să repet clişee spunând că laptele mă duce cu gândul la anii copilăriei, tocmai pentru că laptele ne aduce aminte tuturor de momentele acelea fără de griji ale începutului de viaţă. Problema este că o dată înaintând în vârstă, uităm. Uităm de noi, uităm de lucrurile care ne fac bine, uităm să ne hrănim corespunzător. Până când dai nas în nas cu realitatea, şi-ţi dai seama că ar fi trebuit să… Ar fi trebuit să-ţi aduci aminte, ar fi trebuit să ai grijă de tine, ar fi trebuit să trăieşti sănătos. Eu, din păcate, din această categorie fac parte. A uitucilor.
Viaţa a fost totuşi generoasă cu mine, aşa că după îndelungi aşteptări am aflat că în corpul meu bate de şapte luni şi jumătate o inimioară în plus. Inimioara aceasta în plus m-a făcut să-mi dau seama de importanţa unei alimentaţii corecte. Din păcate, fiind tot timpul ocupată, mult prea ocupată pentru a avea grijă de sănătatea mea, m-am trezit dintr-o dată cu toate simptomele care prevesteau o lipsă acută de calciu din organism, lipsă de calciu cu care se confruntă majoritatea gravidelor: cârcei puternici la picioare, sensibilitate dentară şi oboseală, care au culminat nu o dată cu pierderea cunoştinţei.
Ceea ce nu ştiam însă până acum este că în acest moment niciun medic nu recomandă pacientelor sale gravide administrarea de suplimente pe bază de calciu, pentru că acest calciu ar putea provoca gravidelor contracţii, până la pierderea sarcinii şi că singura modalitate pentru o gravidă este de a asimila acest calciu din alimentaţie.
Nu pot să vă spun că de când am aflat acest lucru, nu mă mai dezlipesc de lapte. Pe care-l beau cel mai mult ca atare, dar pe care îl folosesc însă şi în reţetele de dulciuri, ale căror mare fan este chiar tatăl lui bebe, care adoră aluaturile dulci dospite precum cozonacul, gogoşile şi rulourile cu lapte şi scorţişoară.
De rulourile cu lapte şi scorţişoară m-am îndrăgostit iremediabil. Nu ştiu de ce, dar pentru mine aceste rulouri reprezintă familia, întrucât la servirea lor cu lăptic se strange toată familia şi le devorează. Şi ca să vă daţi seama cât de bune sunt, în imagine o aveţi pe Maya, “fetiţa” noastră, încercând să-mi “substituie” ruloul 🙂
—————————————————————————————————————————————-
  Alina Bruma
prajitura-cu-lapte (Mobile)
Este ziua de 6 noiembrie, si asa cum toata lumea stie in aceasta seara va veni mos Nicolae…sunt acasa, afara ninge f. frumos iar iubitul meu trebuie sa apara, asa ca i-am pregatit o mica surpriza… Este un mare iubitor de dulciuri fapt pentru care i-am gatit o prajitura glazurata si un pahar cald cu lapte dulce pentu început . . .
——————————————————————————————————————————————
  Aluculesei Brandusa
momentu-meu (Mobile)
In aceasta seara va veni Mos Nicolae si ca in fiecare an noi il vom astepta cu turta dulce preparata in casa,din turta dulce facuta vom imparti apoi la vecini si mai apoi vom pleca la tara ma parinti sa ducem ,acest obicei este pastrat de la mama.ea ne pregatea mereu caci cand eram eu copil nu existau asa multe dulciuri pe piata si bucuria noastra era lapte dulce sau iaurt facut in casa cu turta dulce la gustarea de dupa masa.
Pentru prepararea ei am folosit 1 kg.de fainsa de grau,200 gr.untura curate,4 galbenusuri ,albusurile le vom folosi sa facem spuma de zahar prin care vom da turta dulce dupa ce o vom scoate din cuptor.200 gr de zahar caramelizat si stins mai apoi cu apa ,un plic de bicarbonate de amoniu si un plic de scortisoara macinata.
—————————————————————————————————————————————–
  Ancuta
biscuiti
Imi amintesc cu drag de un ghemotoc de fetita, care isi petrecea mult timp la bunicii ei din Maramures. Si taaare-i mai placea, mai ales iarna, cand dupa ce alerga prin zapada mai mare uneori decat ea, venea inauntru si bunica o astepta la gura sobei, cu laptele cald pe marginea plitei. Iar primul lucru ce-l face fetita era sa agate cu degetele ei micute si dolofane, stratul de spuma ce se forma deasupra laptelui in timpul fierberii. Si ah, ce bun mai era! Hihi, acuma gata bunico, poti sa-mi pui si in pahar, spunea fetita cea nazdravana 🙂 Iar apoi, dintr-un bol acoperit cu un prosop, scotea bunica ce-i placea fetitei langa lapte: copturi, caci asa se numeau acolo la Maramures, niste biscuiti simpli si rotunzi, facuti in casa. Si lua fetita cate-o coptura si o inmuia in cana cu lapte, devorand-o pana la ultima firmitura. Si mai cerea 🙂
Si pentru ca fetita a crescut si la randul ei pregateste “copturi”, s-a hotarat sa faca niste biscuiti care sa ii aminteasca cu drag de serile petrecute la bunica. Si uite-asa, a trait fetita, de-acum mare, un moment magic! Cu lapte si “coptúri” 🙂
———————————————————————————————————————————————–
 Claudia
Fotografie0822
Reteta mea pentru “momentul meu cu lapte” este o reteta pentru dieta 🙂
Gandul de a ma apuca sa tin dieta ma cam speria, mai ales ca o dieta presupune de obicei sa renunti la dulciuri, la momentul acela cand savurezi ceva dulce, langa o cana cu lapte caldut, dupa o zi de munca, ca un premiu pentru truda de peste zi…
Dar cititnd mai mult despre dieta Dukan, caci despre ea este vorba, am descoperit ca exista muuulte retete de prajituri acceptate (limitate, ce e drept) si mi-am facut curaj sa incerc 🙂
Asa ca iata momentul meu dulce cu lapte, ideal pentru o pauza binemeritata de dupa-amiaza, o rulada cu crema 🙂
—————————————————————————————————————————————–
 Grigorescu Violeta
Prajitura moment lapte
Este 6 decembrie ,mosul a venit si la noi,l-am asteptat cu un pahar de lapte cald si o feliuta de prajitura cu mult lapte la care am adaugat si crema de ciocolata sa se indulceasca putin:))) si sa ne lase mai multe cadouri.Este o prajitura cu blat de pandispan umplut cu crema jofree si crema de lapte facuta din 1200ml lapte,120gramidon,150gr lapte condensat,5 lg zahar,120grciocolata alba ,200gr unt,esenta vanilie,si suc de la o portocala optional.Este o crema care se foloseste la KINDER BUENO, dar eu am combinat si cu crema de ciocolata.Sper din suflet sa incercati,credeti-ma ca merita:))
———————————————————————————————————————————————-
 George
Felii de cozonac si lapte
Imi amintesc cu nostalgie serile de iarna pe care le petreceam in cadrul familiei cu parintii si fratii…mama framanta si cocea niste cozonaci mari si pufosi apoi ne aduman toti si savuram cozonacul aburind cu o cana de lapte si ascultam povestile bunicii . . Memorabile clipe si de multe ori imi doresc sa retraiesc acele momente…
————————————————————————————————————————————————–
 Andreescu Nina Andreea
Felii prajitura cu lapte
Povestea mea cu lapte..devine greu de exprimat in cuvinte..e ceva ce tine de trecut. Mama imi spune ca atunci cand eram mica beam atat de mult lapte ca nu mai avea de unde sa-mi mai dea! Desigur ca acum, cand am mai crescut, lucrurile s-au schimbat.. Dar nu cu mult! Imi amintesc cum fierbea mama laptele, cum stateam langa ea in bucatarie sa adulmecam mirosul acela buuuun! Ne facea fidea cu lapte! Si gris cu lapte! Si multe, multe prajituri, saleuri, checuri, cornuri, cozonaci. Le devoram intr-o clipita! Insa de fiecare data ne dadea langa ele si cate o canita cu lapte. Acum, de cand am invatat sa le prepar si eu singura, am preluat bunul obicei al mamei mele: langa orice bunatate facuta cu manutele mele pun si un pahar cu lapte! Nu e nevoie de un preparat anume. LAPTELE e bun cu aproape orice! Si atunci cand nu poate fi combinat cu ceva, e perfect asa simplu! Momentul meu cu lapte a fost de data aceasta o prajiturica cu miere si lamaie! Absolut delicios!
————————————————————————————————————————————————-
  Zgimbau Ioan
moment cu lapte prajitura
Tarta cu fructe de padure si visine este gustarea mea preferata de dupa-amiaza bineinteles intotdeauna mai buna cu lapte!!
———————————————————————————————————————————————–
 Dumitrescu Carmen-Gabriela
Biscuiti moment cu lapte
Poveastea mea este despre unul dintre momentele “dulci” pe care il savurez cu mare placere in fiecare dupa-amiaza, cand iau o mica pauza de la lucrul la birou. Aveti in poza o farfurie cu niste fursecuri asortate facute de mine: chocolate crinkles si biscuiti cu ciocolata alba si cocos, alaturi de o cana de cacao cu lapte! 🙂
———————————————————————————————————————————————-
  Cristina Caldare
Impletituri cu unt pufoase
Desi e deja un cliseu, prietenia mea cu laptele a inceput in copilarie, atunci cand bunica era inca printre noi si avea o vacuta care dadea cel mai bun lapte din lume.
Mi-am obisnuit si copiii sa bea lapte si sa manance produse lactate, asa ca si ei, desi sunt inca micuti, stiu ca laptele e bun. Le place sa bea cu paiul, in fiecare seara, un pahar de kefir insotit de ceva bun, copt de mine. De data asta au fost impletituri cu unt, pufoase si deosebit de gustoase. Aaamm, aaamm, cum spune micutul meu.
———————————————————————————————————————————————
  Didi
Moment cu lapte Didi
Povestea mea nu este legata de preparatul care il insoteste, ci de lapte. Este prima care mi-a venit in minte, cand am citit regulamentul concursului, pentru ca este una memorabila in familia mea. De fapt doua povesti am legate de lapte, ambele horror, una nu o s-o pot spune niciodata. O povestesc pe cea mai putin horror.
Laptelui se pare ca ii datorez viata. Eram prea mica atunci cand s-a intamplat ca sa imi mai amintesc ceva dar, am auzit-o de fiecare data cand aveam ciuperci la masa si eu nu le puteam inghiti, mi se facea rau fie si numai daca simteam mirosul lor. Am convietuit cu imposibilul pana la vreo 25 de ani. Mult timp.
De unde neputinta asta de a manca ciuperci? Pai, cand aveam vreo doi ani, ai mei incinsesera in curte un gratar pe care coceau ciuperci, desigur, comestibile. Fiind cea mai mica de pe acolo, ma luau dupa ei pe unde aveau activitati. Nu ma intrebati cum am procedat sa subtilizez o cantitate de ciuperci abia puse pe gratar fara ca sa ma ard dar, se pare ca luam una cate una in fiecare moment de neatentie al lor si le mancam crude. Nu mai intru in alte detalii pe care nici nu le stiu, cert este ca mi-am pierdut cunostinta si m-au adunat disperati de pe jos si fiind in preajma gratarului, au priceput ca lesinul meu era legat de lipsa multor ciuperci de pe gratar. Habar nu aveau ce sa-mi faca.
Cum se pare ca mai aveam totusi zile de trait, absolut intamplator a venit in vizita un naş care era tehnician veterinar 🙂 sau ceva prin zona, cu oarece cunostinte medicale. Ori au presupus ca s-au strecurat si ciuperci otravite, nu stiu, dar vorba lor pe care am auzt-o toata viata a fost ca: “sa tii minte ca te-am inviat cu lapte!”. Povestea, precum vedeti, este cu happy end.
Cat despre biscuitii din poza, sunt unii fragezi cu unt, preparati dupa o reteta tradusa de pe blogul Marthei Stewart.
INGREDENTE
unt nesarat – 227 g (la temperatura camerei)
Zahar farin -94g (nu se cere din cel cu amidon)
sare grunjoasa-1 + 1/2 lingurita rasa
157g – nuci macinate, migdale, alune de padure (macinate) fructe confiate
faina – 292g
zahar tos – 80g (pentru decorare)
PREPARARE
1. Se macina nuca la o granulatie medie spre fina.
2. La robot se omogenizeaza untul cu zaharul farin si sarea.
3. Se adauga faina si nuca macinata, se proceseaza putin, doar cat sa se omogenizeze. Se obtine un amestec sfaramicios.
4. Se transfera intr-un bol si se framanta pana se obtine o bila compacta. Se aplatizeaza intr-un disc de 20 cm, se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider pentru minim 30 de minute.
5. Cu 10 minute inainte de a intinde foaia se preincalzeste cuptorul gol la temperatura de 175 grade si se pregatesc o tava foarte mare sau doua medii protejate cu hartie de copt.
6. Se infaineaza usor blatul de lucru si sucitorul si se intinde o foaie de 6mm grosime.
7. Se decupeaza aluatul cu forma dorita (cca. 4 cm diametru). Daca doriti, rotiti prin zahar tos (nu foarte grunjos) cantul biscuitilor si asezati in tava.
Nu cresc in volum mai deloc la coacere, deci nu trebuie lasata o distanta prea mare intre ei.
8. Se coc timp de 15-18 minute pana capata o culoare maro-aurie de-a lungul marginii.
Dupa primele 10 minute se intoarce tava. Eu i-am intors biscuitii pe partea cealalta pentru ca deja se rumenisera pe fund si i-am mutat in treimea superioara a cuptorului.
9. Dupa ce se scot se mai lasa 5 minute in tava, apoi se transfera pe un gratar ca sa se raceasca fara sa condenseze.
Sa va fie de folos!
—————————————————————————————————————————————————-
  Lidia Simion 
Alba ca Zapada
Traindu-mi copilaria pe vremea comunismului, am apucat cozile imense la produse alimentare. Tin minte cum in preajma sarbatorilor de iarna toata familia se trezea la 3 dimineata si fiecare statea la vreo coada (la lapte, la ulei, la zahar, la carne). Mie imi revenea misiunea sa cumpar lapte. Mama imi dadea doua sticle pe care trebuia sa le dau la schimb si primeam doua sticle pline. Intalnirea cu restul familiei avea loc acasa si fiecare se lauda cu ce a reusit sa cumpere. Reteta noastra preferata era prajitura “Alba ca Zapada” pe care mama o facea cu 2-3 zile inainte de Craciun pentru a se inmuia foile.
Bineinteles ca noi, copii fiind, nu mai aveam rabdare, iar mama taia marginile prajiturii pe care le inmuiam in lapte. Ei bine, prajiturile nu mai ajungeau pana la Craciun, pentru ca ne placeau atat de mult incat dimineata, la pranz si seara nu mai aveam nevoie de altceva decat de o prajiturica si o cana plina ochi cu lapte.
—————————————————————————————————————————————————
 Maria Catarina Damian
Gogosi
Pe mine nu laptele ma duce cu gandul la copilarie, ci gogosile! Gogosile fac parte din dulcea amintire a copilariei la bunici, cand mancam gogosi fierbinti, atat de bune erau!
Le savurez mereu cu gandul la bunica mea care le facea si inca le face cu drag! Acum le fac si eu cu drag copiilor mei. Asa, simple, sunt numai bune langa o cana cu lapte.
——————————————————————————————————————————————————
 Mihaela
Taitei cu lapte
 Mie laptele imi aduce aminte de copilarie. Cand veneam de la scoala si aveam pofta de dulce, iar pe vremea aia nu se gaseau atatea prin magazine, mama imi pregatea mereu cate ceva bun cu lapte si alte ingrediente pe care le avea la indemana prin casa. Preferatele mele erau orezul cu lapte, servit cu scortisoara, taiteii cu lapte sau grisul cu lapte si dulceata. La randul meu si eu ii fac acum fiicei mele astfel de gustari cu lapte ori de cate ori am ocazia, din pacate nu foarte des… din lipsa de timp si pentru ca acum magazinele sunt pline de tot felul de tentatii dulci. Cand am vazut concursul de pe blogul tau mi-am adus aminte ca nu am mai facut de foarte multa vreme taitei cu lapte. Orez cu lapte fac destul de des, dar taitei nici nu stiu de ce nu am facut pana acum, desi fiicei mele ii plac foarte mult. Asa ca reteta de taitei (facuti in casa!) cu lapte sunt propunerea mea pentru o gustare de dupa-amiaza.
—————————————————————————————————————————————————-
  Elena Filipescu
Focaccia cu rosii cherry
Cand suntem in criza de timp putem prepara retete delicioase si rapide.
Eu am preparat o reteta rapida si gustoasa care se poate servi cu o cana de lapte!
Foccacia cu rosii cherry, rosmarin si ansoa
Este un preparat “sarat” si se poate servi oricand…calda sau rece, alaturi de o cana de lapte cald.
—————————————————————————————————————————————-
 Oana
Tarta cu prune
Tati, ce culoare are laptele?
Copil fiind, mergeam adesea cu tata la bunicii mei din zona Fagarasului. Drumul era lung, obositor, mergeam cu trenuri aglomerate, adesea in picioare. Nici pana in ziua de azi nu imi pot imagina de unde avea atata putere sa ma tina in brate tot drumul, pret de 4-5 ore… Si pentru ca nu prea aveam ce face atat amar de vreme, povesteam si nascoceam vrute si nevrute. Una din placerile mele era sa caut cirezile de vaci si sa incerc sa gasesc vaca bunicii mele:
– Tati, tati, uite-o pe Voinica!
– Da, cred ca o vad, dar esti sigura ca e ea?
– Ea e tati, uite, e maro si are pata aia alba in frunte si are cel mai bun lapte dintre toate vacutele de aici.
– Nu, nu cred ca e ea, ca uite, laptele ei este maro cu pete albe
– Ba da, ea este, ca are lapte alb
– Cum sa aiba laptele alb, ca uite ce maro este! Sigur are laptele maro!
– Cum sa aiba laptele maro, mai tati? Laptele este alb!
– Ba nu, nu este alb, daca vaca e alba are lapte alb, daca e maro ere laptele maro.
– Pai si daca vaca are pete?
– Atunci laptele are si el pete!
– Cum sa aiba laptele pete? Pai tu ai vazut lapte patat?
– Da, am vazut, pe bluza ta aia noua!
– Nu mai tati, nu stii nimic, acolo era ciocolata! Dar cum se face ca laptele care ii iei tu de la Alimentara e alb?!?!?!
– Aaaa, pai pe ala il spala bine inainte sa il vanda
– Mda, cred ca il spala, ca tare are gust de apa….
Si discutia tinea asa ore in sir… Intrata pe poarta la bunici, alerga fuga la bunica mea :
– Mama Leana, ia auzi ce zice tata! Cica laptele e maro! Da tati nu stie nimic! Ia hai sa mulgem vaca!
– Vaca e la pascut draga mea, abia deseara vine acasa si aduce lapte.
– Si eu pana deseara ce fac?
– Pai ne amagim foamea cu niste prune uscate….
Si acum imi aduc aminte cu drag de laptele gras, plin de spuma, pe care mi-l mulgea bunica direct in canita. Si nimic nu era mai bun sau mai gustos. Il beam cu pofta si cu mustati albe 
Iar prune uscate ca la bunica, mai rar gasesti!
Cu dor de lapte, va invit la o portie de tarta cu prune din Bretania. Mai mult lapte ca aici gasesti doar intr-o canita de lapte…
Pentru 6 portii avem nevoie de :
– 200 g făină
– 200 g de zahăr
– 4 ouă
– 2 pachete de zahăr vanilat sau, cel mai bine, o lingura generoasa de zahar vanilat preparat in casa
– 750 ml de lapte
– Aproximativ 20 de prune uscate
Prepararea este una din cele mai usoare : se pun toate ingredientele, mai putin prunele, intr-un vas si se mixeaza pana la omogenizare. Se lasa sa stea deoparte circa o ora, timp in care putem hidrata prunele putin. Aluatul este moale, foarte moale. Asa trebuie sa fie 🙂
Se poate sari peste timpul de asteptare, dar este recomandat sa se lase sa stea deoparte deoarece in timpul acesta se desface amidonul si , la copt, se va lega mai bine.
Se preincalzeste cuptorul 200 ° C. Se unge o forma termorezistenta cu unt. Eu am folosit un vas yena de circa 18 cm/ 28 cm. Se toarna aluatul.
Prunele se tavalesc prin faina si se presara peste aluat. Faina le va ajuta sa stea in suspensie, sa nu cada pe fundul tartei.
Se coace timp de 1 h la 200 grade. La jumatatea timpului se roteste tava ca sa se rumeneasca uniform.
IMPORTANT : din momentul în care tarta este gata, nu se deschide usa cuptorului timp de o ora.
Se taie si se serveste rece. Foarte rece as spune eu. Vara este excelenta scoasa direct din frigider.
—————————————————————————————————————————————————-
 Radu  Monica
Cornulete cu nuca
Ce aş putea să vă spun despre aceste cornuleţe cu nucă? Că sunt nemaipomenite şi merg de minune lângă o cănuţă cu lapte. Sunt excelente în această perioadă, mai ales că se apropie Crăciunul. Cu atât mai bine, fiindcă ne vom strânge cu toţii în jurul bradului şi ne vom bucura de momentele petrecute împreună. Cei mai încântaţi vor fi băieţelul meu şi nepoţeii. Că tot am adus vorba, până şi Moşul va fi răsfăţat cu aceste deliciose cornuleţe „acompaniate” de un păhărel cu lapte cald, nu de alta dar va fi frig şi va trebui să se încălzească cumva.
Aşa că, spunem cu toţii în cor: Adorăm laptele!!!
——————————————————————————————————————————————————
 Cristina Ilie 
Biscuiti lapte
Povestea mea……..pentru ca asteptam din moment in moment cea mai mare minune de pana acum, mamica grijulie a decis sa si incerce norocul in bucatarie 🙂 astfel au iesit cele mai bune turte dulci( doar e momentul lor) pe care le mancam cu laptic….iamiiii delicios 🙂
——————————————————————————————————————————————————–
 Aurelia Calinic
Prajitura mozaic
Imi amintesc cu drag de zilele copilariei cand aveam pofta de ceva dulce si mama imediat ne facea prajitura mozaic pe care abia o asteptam sa fie gata. Savuram fiecare bucatica cu o cana de lapte si ascultam sfaturile culinare ale mamei. Erau asa de fragede incat nu imi statea gandul decat la ele; de cum ma trezeam de dimineata mancam doua prajiturele cu o cana cu lapte, luam pachetel la scoala cu prajiturele si mancam la pranz , iar seara nu mergeam la somn decat dupa ce mai savuram o prajiturica cu lapte.
———————————————————————————————————————————————–
  Miron Mariana Diana
chec-portocale
N-as zice ca exista un anume moment al zilei in care familia noastra bea lapte.Sigur e ca atunci cand o facem e de fiecare data insotit de ceva buuuun facut de mine.Si credeti-ma ca-mi place la nebunie sa gatesc:de la covrigii simpli la cornuri cu ciocolata,placinte torturi,checuri,cozonaci cu tot felul de umpluturi si-n toate formele ce-mi trec prin minte,surprinzandu-mi mai ales copiii.Imi place sa le vad fetisoarele uimite si spunandu-mi mereu :”Doamne ,mami cate-ti mai trec prin cap” !!!! Am ales sa pregatesc un chec cu portocale de pe blogul dumneavoastra(a iesit fenomenal de bun,mai ales datorita glazurii de lamaie de deasupa).Copiii l-au savurat alaturi de un pahar de lapte,inainte de a pleca,la amiaza,la scoala.Cert e ca aceste momente cu lapte sunt mereu perfecte atunci cand suntem toata familia la masa !!!!!
—————————————————————————————————————————————————–
 Cojan Silvia
Orez cu lapte
Mancarea preferata a sotului meu :
orez cu lapte…ar manca in fiecare zi si la orice ora
————————————————————————————————————————————————–
 Angheluta Elena
biscuiti
Momentul meu cu lapte a inceput de mica fiecare vacanta o petreceam la bunici si cum fiecare ograda de om gospodar are si cate o vacuta in curte nu aveai cum sa nu ai zi de zi mustacioare de laptic dimineata sau seara cand vacuta intra la muls asa ca de fiecare data cand bunica termina treaba si lapticul era gata strecurat noi cei mici ne infruptam din oala cu laptic,amintiri placute si clipe frumoase pe care nu le putem uita.
————————————————————————————————————————————————–
 Vascenco Irina
Strudel cu mere
Ce poate fi mai placut sa te trezesti dimineata in miros de mar copt si scortisoara? Asa ma rasfata mama in copilarie si a continuat sa ma rasfete si acum chiar daca am plecat din orasul natal in capitala ca sa studiez. Imi trimite pachete in care gasesc deseori desertul preferat, strudelul cu mere si scortisoara pe care il savurez cu o cana de lapte dimineata; imi iau la facultate sa mananc in pauza de pranz un strudel , iar seara ma rasfat din nou cu o bucata de strudel cu mere. Acest desert imi va aminti mereu de gustul copilariei….
——————————————————————————————————————————————————–
  Baloi Oana
Cornulete cu nuca si gem
Povestea mea cu lapte o traiesc in fiecare seara alaturi de ceva bun facut in casa. De aceasta data s-au nimerit a fi niste cornulete bune cu nuca si gem. Cum timpul imi permite, intru-cat un bebita simpatic este pe drum, fara exagerare, cam la fiecare 2 zile incerc cate o reteta de ceva bun facut in casa. Iar pentru un somn linistit si relaxat nu exista seara care sa nu se incheie cu o cana de lapte fierbinte.
——————————————————————————————————————————————————–

  Saksa Maria Alexandra

Salam biscuiti
Imi aduc aminte, de obicei in perioada asta, de iernile in care veneam de afara inghetata si gaseam cate o prajitura preparata cu lapte. Uneori mama pregatea sarlota, o punea cu grija in canute si o orna cu biscuiti rupti in bucatele. O aseza afara la geam sa se raceasca. Nu am mai pregatit de foarte mult timp sarlota, dar salamul de biscuiti pe care l-am pregatit pentru concurs, este exact dupa reteta mamei. Acelasi gust, aceeasi textura(doar biscuitii nu mai sunt cum erau inainte, si nu arata spectaculos). In schimb, gustul este excelent. Se serveste cu pofta multa, indiferent de ora si cu o cana mare de lapte.
——————————————————————————————————————————————————–

 Saksa Maria Alexandra

Clatite cu lapte
Clatitele, fie ele dulci sau sarate, sunt printre preferatele mele. Cel mai mult imi plac cele cu gem, pentru ca se mananca foarte usor alaturi de o cana de lapte.
Multe prajituri se pregatesc cu lapte: alba ca zapada, sarlota, salamul de biscuiti, cremele pentru torturi si clatitele acestea pe care le-am pregatit cu mare drag. Ne-am rasfatat cu ele la micul dejun si le-am servit ca desert la masa de pranz.
Clatitele necesita putin timp de pregatire si de obicei, se intampla sa le prepar in weekend, de aceea, atunci cand mananc clatite cu alte ocazii, gandul imi zboara la zilele libere de la sfarsitul saptamanii, in care stam la masa din bucatarie sau trandavim in pat, cu o farfurie plina de clatite cu gem si cate o cana de lapte cald.
Se apropie weekend-ul.. 🙂
——————————————————————————————————————————————
 Liana Parvulet
prajitura-dukan
In ultimul timp gatesc tot felul de dulciuri in stil Dukan, deoarece am inceput acasta dieta si mai am drum lung inainte.
 Astfel, mai imi indulcesc viata cu paine dulce Dukan si cate o cana de lapte. Imi iese ca un fel de chec … permis insa 🙂
————————————————————————————————————————————————
  Claudia
tiramisu
Am descoperit Tiramisu acum cativa ani buni si cum sunt mare amatoare de cafea, am tot facut aceasta prajitura cu diverse ocazii. Imi place pentru ca este aromata si are o crema pufoasa…ce sa mai, are cafea, are crema, este prajitura perfecta!!
Am facut-o si acum, cu gandul la momentul meu dulce de dupa-amiaza si am folosit o reteta permisa in dieta. Mi-a infrumusetat ziua 🙂
——————————————————————————————————————————————————-
  PicincuHobjila Viorica
cafea-cu-lapte
zilnic ma rasfat cu o cafea cu lapte…e momentul meu unic, de liniste si placere
——————————————————————————————————————————————————–
  Claudia
clatite
Zilele duminica au ceva magic. Suntem in prag de sarbatori si parca peste tot se simt arome de vanilie, rom, portocale…mere coapte sau dovleac copt in cuptor, arome de sarbatoare care trezesc simturile si hranesc imaginatia. O prajiturica ar fi potrivita langa cana mea cu lapte cald, dar cum nu pot manca orice, am ales sa fac clatite potrivite pentru dieta 🙂
Din doua oua batute bine, amestecate cu 4 linguri faina din tarate de ovaz, 1 lingura de budinca de vanilie Dr. Otker, 2 linguri indulcitor pudra, 12 linguri lapte degresat si 4 linguri apa minearala, am facut doua clatite. Nu va faceti probleme, nu le-am mancat pe amandoua…una am uns-o bine cu gem de capsuni si am impartit-o baietilor mei, care atunci cand au simtit mirosul de clatite nu au mai parasit bucataria (ce v-am spus…aromele trezesc simturile!)
Pentru clatita mea am folosit crema de ciocolata pe care o aveam deja in casa. Am facut-o din 2 linguri branza de vaci, doua linguri indulcitor, 2 linguri cacao degresata, esenta de vanilie si cateva linguri de lapte.
——————————————————————————————————————————————————
 Didi
salam-biscuiti
Salam de biscuiti
Am fost tentata sa il denumesc “Salam de biscuiti in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, atasata fiind de ei imaginea clasica a salamului de biscuiti.
Era ajunul venirii lui Mos Nicolae. Se lasase seara la orele cand fiica mea venea de la scoala. Desi nu mai este o copilita cu codite, sa nu va mirati ca inca mai asteapta venirea Mosilor. Aschia nu sare departe de trunchi pentru ca eu, pana si acum, in seara de ajun mai trag cu coada ochiului la ghetele mele.
Sigura pe sine si legitima, lucrarea la care butonam de zor imi suprimase orice alta activitate domestica. Eram prinsa in viesparul toxic al lucrului noaptea. Mi-a transmis timid ca spera sa duca prietenor ei a doua zi la scoala ceva bun … Clar, opiniile noastre nu coincideau cand am emis solutia uzata prin supra-folosire de a cumpara ceva preparat industrial.
Dupa ce toata lumea s-a retras la culcare, la gandul ca paharul nu era insotit de ceva-bun si ghetele ramaneau goale,
vedeam ingerii cum asteptau in pozitia ganditorului de la Hamangia. Vorbind in termeni simbolici, am consimtit la propriul martiriu de a sta fie si toata noaptea si imbraca hainele lui Mos Nicolae.
Cand vreau sa prepar ceva dulce care sa surprinda, sunt convinsa de eficacitatea modelarii. Trebuia sa gasesc si solutii de executie rapida, prin urmare, am decis ca salamul de biscuti care se asambleaza la rece si nu necesita coacere corespundea imaginii pe care mi-o schitasem in minte, pestritele-i maruntaie decorau convenabil dar nu suficient de … wow! pentru incantarea unor dragi fete cochete. Voiam si putina culoare pentru configurarea discreta a tabloului. Cum toata viata am fugit de pasta din zahar, trebuie sa fii tenace in cautarea web, sa gasesti intr-o a noua pagina deschisa informatia alcatuirii unei paste relativ usor de modelat din miere si lapte praf. Constiinta mi-a fost impacata in privinta naturalului dar am fost lipsita de putere in fata tentatiei de a proba pentru prima oara niste coloranti artificiali ros-albastrii pe care ii achizitionasem responsabil si obligatoriu prepararii viitoarei surprize dulci de Craciun.
Prin camara zaceau decupatoare achizitionate “just in case” si neprobate. Mi-era clar ca formele vor deveni mai atragatoare daca intervin cu bagheta magica-scobitoarea si coada rotunjita a unui cutit in chip de diapazon cu care poti schimba un banal triunghi intr-o petala de floare. Cand s-a lansat acest concurs, pe farfurie mai ramasesera nu cele mai delicate si reprezentative modele, de aceea atasez suplimentar si de neluat in seama la jurizarea randomizer cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei.
Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica fetei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zana, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil.
Dupa-amiaza, cand a sosit obosita si infrigurata de la scoala, a avut bucuria tainica sa stea cu Mos Nicolae la masa si sa bea o cana cu lapte cald alaturi de salamul de biscutiti.
Va dau reteta cum puteti si voi deveni zane si zani peste noapte: PENTRU SALAM-300 gr biscuiti simpli, 300 gr zahar, 120 gr unt, 60 gr cacao, 90 gr nuca prajita si migdale , 140 ml lapte, extract de vanilie Bourbon, esenta de rom (sau rom) – optional. PENTRU PASTA DE LAPTE: miere sau sirop din dulceata sau sirop legat din zahar -5 linguri, lapte praf (cat cuprinde)
PREPARARE: prajim nuci+migdale, le maruntam mediu, zdrobim biscuitii la robot, ii mutam in bol. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, obtinem un conglomerat. Restul de lapte + zahar pe foc mediu pana se topeste zaharul. Adaugam untul. Dezlegam cu o parte conglomeratul de cacao si pasta aceasta pusa in laptele+unt. Oprim focul, adaugam estentele, turnam peste biscuiti, framantam adaugand 3 linguri lapte praf pt. elasticizare ca sa puteti decupa. Intindeti foaie de 1.5cm, dati la rece. Pasta: miere+lapte praf cat cuprinde, se framanta si se obtine elasticitatea plastilinei. este un pic lipicios, am “infainat” cu lapte praf la modelare. Adaugati (optional) colorant alimentar in portii mici. Decupati forme din foaia de salam si ornati cu pasta cu manutele astea doua si imaginatie. M-am folosit de niste decupatoare simple carora le-am schimbat forma manual.
Sa va fie de folos!
———————————————————————————————————————————————-
  Munteanu Carmen Mihaela
briose (2)
Se stie ca laptele contine mult calciu si alaturi de briose reprezinta o gustare delicioasa,sanatoasa si satioasa, numai buna pentru o zi de iarna mohorata si rece.
————————————————————————————————————————————————
  Munteanu Carmen Mihaela
chec (2)
Aceasta reteta de chec o am de la mama mea. Este o reteta usoara si foarte gustoasa, perfecta alaturi de un pahar cu lapte pentru zilele friguroase si nu numai.
—————————————————————————————————————————————————-
  Ilinca Andreea
melci-crema-vanilie
Nici nu va pot explica aroma pe care o au acesti melci pufosi cu crema vanilie! De cum i-am vazut prima data intr-un supermarket am zis ca trebuie sa-i fac si eu …m-am indragostit de ei, a fost dragoste la prima vedere:D si nu m-am inselat deloc pentru ca au un gust divin. E un dulce pe care l-as manca oricand, la orice ora si neaparat alaturi de un pahar cu lapte cald yummmm!!
—————————————————————————————————————————————————-
  Ilinca Andreea
mini-bagheta-usturoi
Usturoi, cartofi si cascaval afumat…toate astea la cuptor…simtiti parfumul? Eu ador usturoiul aproape in orice mancare, dar cand este pregatit si la cuptor nu ii pot rezista! Asa ca in aceste zile friguroase am savurat o mini bagheta cu cartofi, usturoi si cascaval afumat topit alaturi de care nu a lipsit un pahar cu lapte cald!O bunatate usor crocanta la exterior si frageda si aromata in interior!
———————————————————————————————————————————————————
 Claudia
negresa
Fiecare lucru, moment, poate avea o poveste. Prajitura aceasta este cunoscuta azi ca “Dintii negrului”. Eu o stiu de la mama, de cand eram mica, este chiar una dintre prajiturile copilariei si-i spuneam simplu, “Negresa”. Este asa de simplu de facut si atat de buna si bineinteles, contine lapte!!
Batem bine 5 galbenusuri cu 200 gr zahar, pana cand isi dubleaza cantitatea si zaharul se topeste. Adaugam 120 gr unt moale (scos de la frigider cu 30 minute inainte), 200 gr faina amestecata dinainte cu 4 linguri cacao si un pachet praf de copt. Se incorporeaza usor si 200 ml lapte, iar compozitia se toarna intr-o tava de 25/35 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit pentru 20 de minute, pana cand se incheaga si ramane usor umeda deasupra. Dupa ce bagam compozitia la cuptor, preparam bezeaua, batand albusurile spuma cu 200 gr zahar. Dupa cele 20 de minute, scoatem prajitura si intindem deasupra bezeaua. Dam prajitura la cuptor pentru inca 5- 10 minute.
————————————————————————————————————————————————-
  Alina Vicu
biscuiti-cacao
Povestea mea cu lapte incepe din frageda pruncie. Cand, la cateva saptamani de la nastere am refuzat total laptele de la sanul mamei desi nu se punea problema sa nu ma alimenteze la san, dar asa am fost eu 🙂 incapatanata din primele clipe de viata. Nici laptele praf nu mi-a placut, nu l-am suportat, nu stiu din ce motiv faceam bubite de la el si mai mult flamanzeam. Mama a vazut ca sufar de foame si a recurs la o soutie banata in momentul actual, laptele de vacuta. 🙂 Da, da, stiu… nu este recomandat la varste asa mici, dar cu astfel de lapte am crescut si n-am avut nimic. 🙂
Cand am mai crescut putintel, mama imi facea lapte cu cacao in fiecare dimineata. Daca nu apucam sa beau dimineata (stiti cred ca stiti si voi cum sunt copii cand merg a scoala, cauza principala a intarzierii mele la scoala era ca uneori imi era atat de somn incat ma mutam de pe un pat pe altul pana punea mama piciorul in prag si ma “fugarea” la scoala) la amiaza mama avea intodeauna pregatita portia mea de laptic cu cacao. Il asteptam cu atata drag si pofta de parca nu exista ceva mai bun pe pamant. Iar seara de seara asteptam ca o pisicuta (cum imi zicea buni) cuminte in usa grajdului si sorbeam prima canuta de lapte cu muuulta spuma (asa nestrecurat si nu m-am imbolnavit niciodata din aceasta cauza 🙂 mulsa de buni special pentru mine. S-apoi de la spuma aia alba, frumoasa faceam ditamai mustacioarele si radeam cu buni de ma prapadeam… Oh, ce vemuri si ce dor mi s-a facut de copilarie. 🙂
Pisicuta de atunci s-a transformat in ditamai pisica care are la randul ei pisoiasi. Ei bine copilasii mei consuma cu aceeasi placere lapte crud. Stiti si voi ca laptele este o sursa buna de calciu, iar copiilor mei nu le-a lipsit niciodata acest element.
Fiindca inevitabil cand spui lapte te gandesti la copilarie, am incercat sa reinvii aromele acelei perioade cu acesti biscuiti, imbinand laptele, cacaoa si putina crema de branza care-mi aminteste de spuma laptelui proaspat.
Va poftesc cu drag sa-i incercati.
——————————————————————————————————————————————-
 Monica Horoiu
prajitura-visine
Campania “spune DA laptelui” mi-a adus aminte de copilarie. De acele vremuri minunate petrecute la tara, sub privirea blajina a bunicii, sub mangaierea bunicului. De vremurile cand veneam de l agradi, aruncam ghiozdanelul pe unde apucam si apoi fugeam sa ma cocotez pe stalpul portii unde cantam fel si fel de cantecele, de ma stiu vecinii si acum >iar unii dintre ei nu rateaza sa ma intrebe, bineinteles cand mi-e lumea mai draga, “iti aduci aminte cum cantai pe stalpul portii ??”
Tot cam din acea perioada, e si povestea asta. Reala de altfel. Cu mandrie recunosc ca eu am baut lapte din bibe pâna pe la 6 ani, cand mi s-a spus ca sunt cam mare si ar trebui sa renunt. La bibe, nu la lapte. Însă eu am renunţat la amandoua. Si din acel moment n-am mai pus gura pe lapte vreo 2 ani. Uite-asa, de ciuda, de mofturi de ţânc răzgâiat, de …cine stie de ce. Indiferent ce incercau ai mei, refuzam categoric. Pâna intr-o vacanta de vara cand m-au “abandonat” la tara , la mamaie si tataie. Am intrat pe poarta zumzaind si fiind 100 % sigura ca obtin ce vreau . Wrong !
– Mamaieeeee…vreau prajitura cu unt si nuci !! Vreauuuu !!!
– Bei si un pahar cu lapte??
– NU !!
– Bine. Atunci nu-ti fac prajitura !!
– Hai mamaieee !!
– Nu !!!
….si povestea s-a repetat vreo saptamana. M-am pisicit, m-am alintat, m-am suparat….ba am varsat si vreo 3 lacrimi poate-poate o impresionez. Nimic. Mamaie se pare ca nu ceda. Pana la urma tanjind după acea bunatate, m-am dat batuta si m-am dus la mamaie cu paharul, cu capul plecat si cu jumate de gura am cerut…… lapte. Cu gand ca-l dau la mâţă, când se întoarce baba cu spatele. Dar ti-ai gasit. Şi-a pus mâinile-n sold, şi mi-a spus:
– Ei, acum bea-l !!
Probabil ştia ce-mi poate capuşorul :))
Si l-am băut. Pe nerasuflate. Nu va spun cat de bun era. Si ce gust…si…si…am mai cerut. Si mamaie s-a ţinut de cuvânt. Mi-a facut prajitura mea preferata. Cu crema de unt şi nuci. Simplă, dar delicioasă .
Am pastrat reteta. O fac si acum, insa parca nu mai are acelasi gust . Insa mereu e servita lânga un pahar cu lapte.
Ingrediente:
blat:
10 ouă,
10 linguri ulei,
10 linguri făină,
10 linguri zahăr,
1/2 lingurită sare.
crema de unt:
300 g unt moale dar nu topit
350 g zahar praf ,
100 gr nuci macinate,
½ lingurita de sare
2 lingurite esenta de vanilie,
frisca lichida sau smantana (cat este nevoie)
50 gr cacao
sirop pentru blat :
1 esenta de migdale,
200 ml apă,
200 gr zahăr
pt adulti:
vişine in alcool.
pt.decor:
100 gr ciocolata ,
100 gr frisca lichida sau smantana.
Preparare:
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul.
Faina se amesteca cu praful de copt.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul.
Dupa obtinerea unei spume tari din albusuri, se adauga galbenusurile si faina, amestecand in continuare, de aceasta data, de jos in sus, cu lingura.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se baga in cuptorul incins in prealabil, pentru 30 minute.
Dupa ce trece testul scobitorii, se lasa la racit pe un gratar si se taie in 3 “felii”.
Crema de unt:
Intr-un bol incapator, se bate untul cu un mixer la viteza medie. Se opreste mixerul si se adauga zaharul praf si nuca. Se amesteca intai cu o lingura ca untul sa cuprinda zaharul si sa nu riscati sa aveti o bucataria plina de zahar, apoi dati drumul iar la mixer.
Se mareste viteza mixerului si se bate pâna zaharul si nuca devin o crema. Se adauga si esenta de vanilie. Daca glazura are o consistenta rigida se adauga frisca sau smantana lichida. Se adauga atat cat e nevoie pentru a obtine consistenta care o dorim.
Se imparte crema in doua portii egale. In una din portii se adauga cacaoa si se omogenizeaza.
Sirop:
Se pune la fiert apa cu zaharul pana obtinem un sirop mai consistent. Se adauga esenta si se lasa la racit.
Se insiropeaza fiecare blat.
Asamblare:
Pe primul blat se intinde un strat generos de crema de unt cu cacao.
Se aseaza al doilea blat si urmatorul strat de crema de unt (alba, de data asta) .
Se adauga si visinele din alcool si ultimul blat.
———————————————————————————————————————————————
Andreescu Nina – Andreea
chec
Am pregatit de data asta o alta bunatate ce merge neaparat cu lapte! E cel mai simplu chec de pe lume!:D Si cel mai bun! Trebuie doar sa batem 2 ouă cu o cană de zahar. Sa adaugam apoi o jumatate de cana (aceeasi cana) cu ulei si o jumatate de cana cu lapte. Peste acest amestec turnam in ploaie faina (2 cani umplute pe 3 sferturi fiecare) in care am pus un pliculet de praf de copt. Turnam amestecul intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt. Nu chiar tot aluatul, ci oprim deoparte foarte putin in care punem o lingura de cacao. La final, adaugam si particica de aluat negru peste cea alba din tava. Punem in cuptorul preincalzit pentru 40-45 minute. Il scoatem dupa ce trece testul cu scobitoarea. Il lasam sa se racoreasca, apoi il pudram cu zahar pudra. Si il mancam cu o canita de lapte, dimineata la pranz sau seara! Pofta buna!
——————————————————————————————————————————————
Ilinca Mihaela Roxana
briosa-ciocolata
Acel moment… in care, dupa o zi petrecuta la serviciu,in plina iarna, o briosa cu bucatele de ciocolata amaruie si glazura de ciocolata alba alaturi de paharul cu lapte este tot ceea ce am nevoie. Acesta e momentul meu…rasfat cu lapte!
———————————————————————————————————————————————-
Claudia
Prajitura-dieta
Aceasta este prima prajitura pe care am facut-o din randul dulciurilor de dieta. Si de atunci am tot refacut-o, pentru ca este atat de buna!! Este o prajitura care n-ar putea exista fara lapte 🙂
Blatul:
4 albusuri, 4 linguri tarate de ovaz, 2 linguri tarate de grau, 5 linguri budinca de cacao Dr. Otker, 2 linguri branza de vaci degresata, 3 linguri indulcitor pudra, 1 lingurita praf de copt, 1 lingura cacao degresata (eu am folosit pudra de roscoave).
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un alt vas amestecam ingredientele uscate, adaugand branza degresata. In aceasta compozitie incorporam usor spuma de albusuri. Aceasta compozitie o asezam intr-o tava de 25/35 cm, pe hartie pentru copt. Se da la cuptorul preincalzit pentru 10-12 minute, nu mai mult! Se lasa apoi la racit.
Crema:
3 galbenusuri, 3 linguri indulcitor, 3 linguri budinca de vanilie Dr. Otker, 300 ml lapte degresat, esenta de vanilie.
Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu indulcitorul si incorporam budinca.
Intr-o alta craticioara punem laptele la foc pana cand incepe sa fiarba. Turnam incet laptele cald (nu fierbinte) peste compozitia cu galbenusuri, amestecand mereu. Compozitia rezultata o punem la foc mic pentru cateva minute, amestecand continuu, pana cand capata consistenta de budinca.
Crema se lasa la racit.Blatul racit se taie in trei parti egale
Prima foaie se aseaza pe o folie de aluminiu si se pune jumatate din crema, apoi cea de-a doua foaie si restul de crema, peste care se pune ultima foaie. Prajitura se impacheteaza in folia de aluminiu si se da la rece peste noapte.
Merita asteptarea!!
——————————————————————————————————————————————-
Maria Catarina Damian
prajitura-mere-gris
Praijtura cu mere si gris e perfecta in orice moment al zilei, dar dupa-amiaza cand vrem o gustare usoara, dar buna, crocanta si nu prea dulce, atunci prajitura asta este perfecta. Alaturi de o cana cu lapte, desigur.:)
——————————————————————————————————————————————–
Claudia
chec
Checul este una dintre prajiturile dragi mie, care-mi aminteste de copilarie. Nu m-am incumetat de multe ori sa-l fac, dar pentru ca am un copil mare amator de chec si ciocolata m-am gandit sa incerc o vaianta care sa le cuprinda pe amandoua. A iesit muuult chec din urmatoarea reteta: 9 oua, o cana cu zahar, o cana cu faina, un pahar cu ulei, 2 linguri de cacao (cred ca mergea si mai multa), esenta de rom si esenta de vanilie. Am batut albusurile spuma cu zaharul si am adaugat galbenusurile. E clar ca piticul meu era foarte nerabdator si ma tot intreba cand e gata checul 🙂 .
Am adaugat si uleiul, amestecand usor, apoi faina impreuna cu cacaoa, incorporand-o cu la fel de multa grija. Din aceasta compozitie ies 2 checuri mari, pufoase si foarte gustoase, ce pot fi mancate in orice moment al zilei, alaturi de o cana cu lapte 🙂
———————————————————————————————————————————————–
Sasarman Amalia
gogosi
Povestea mea cu lapte incepe asa: bunica si 4 nepoti zvapaiati,jucandu-se pe-afara cat e ziua de lunga; ne aduna prin casa doar la masa…si atunci mancam si pietre daca ne-ar fi dat! Si ca sa scape de grija, ne framanta repede niste gogosi, ne umplea canile cu lapte proaspat,stateam afara,la umbra si mancam pe intrecute.
————————————————————————————————————————————————-
Andreescu Nina  – Andreea
bulbucei
O alta gustare de seara ce merge perfect (dar peerfeeect!) cu lapte este cea alcatuita dintr-un preparat ce poarta numele de „bulbuci”! Suna ciudat, insa asa mi s-a spus ca se numesc! Nu am o denumire mai moderna, sa spun asa. E vorba despre niste globulete delicioase facute din aluat de cozonac. Dupa ce a dospit aluatul, luati din vas cu o lingura inmuiata in ulei o cantitate mica de aluat (asa cum procedati cu carnea la chiftele) si formati bile pe care le scaldati in nuca macinata amestecata cu zahar. Asezati apoi bilele una langa alta, lipite, fara spatiu intre ele, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Puneti tava la cuptor la foc potrivit. Dupa vreo 20-25 de minute, scoateti tava si puneti peste bulbucei (cu o lingura) lapte amestecat cu zahar si un zahar vanilat. Bagati tava din nou la cuptor. Cand se rumenesc frumos (dupa 20-25 de minute) sunt gata! Ii scoateti frumos (se desfac ca niste chifle) si ii mancati cu un pahar maaare de lapte! Sunt foarte deliciosi, cu gust de cozonac, usor umezi de la lapte! Pofta buna!
———————————————————————————————————————————————–
Angelica Nistor
cornuri-pufoase
Cornuri pufoase in doua culori umplute cu rahat, nuca, magiun, sau prune uscate si savurate impreuna cu o cana de lapte cald.Aceast desert mi-l amintesc prima data cand ma gandesc la un moment cu lapte drag mie.
Cand mama ni le pregatea nici nu mai conta ca este mic dejun, pranz, sau cina, noi le savuram cu aceeasi nesfarsita placere langa o cana generoasa de lapte cald.Mirosul imbietor ne dadea gata, asa ca, luam cate doua-trei cornuri aburinde de cum scotea tava din cuptor.Ne placeau tare mult.
In ziua de azi, eu am continuat traditia mamei si fac aceste cornuri cu tot felul de umpluturi, iar copiiilor mei le plac enorm de mult.Cand ii vad cu ce pofta le mananca, parca ma vad pe mine cu cativa ani in urma:)
Pentru aceste pufosenii delicioase in doua culori am framantat faina cu lapte cald, oua, drojdie,le-am lasat la dospit, apoi le-am umplut cu bomboane de brad si stafide ”inecate” in esenta de lamaie.Dupa ce le-am scos de la cuptor le-am ”dat o baie” intr-un sirop de zahar cu lamaie.
Le servim obligatoriu alaturi de o cana de lapte si in orice moment al zilei.
Sunt absolut delicioase!
Savurati cu placere!
———————————————————————————————————————————-
Simona- Alina Bajenaru
Saratele
Cateodata simt nevoia sa fac o pauza de la dulciuri. Iar eu cum ador rontzanelele (saratelele, grisinele, biscuitii sarati), le consider o gustare perfecta pentru pauza de dupa-amiaza, cand esti inca in febra muncii si ai vrea sa sa rontai ceva rapid.
Reteta este preluata de la si updatata putin pentru a ma scapa de framantat 🙂
Asadar se iau 500 g faina, 260-280 ml lapte cald, 15 g drojdie proaspata sau o lingurita de drojdie uscata, 1,5 lingurite sare, 1 lingurita zahar si
30 ml ulei de masline. Se arunca in masina de facut paine, pe programul “aluat”.
Se intinde apoi o foaie cat mai subtire, care se unge cu ulei de masline, apoi se presara cu usturoi granulat, oregano, cimbrisor uscat, parmezan ras si sare de mare si se taie fasii. Se ruleaza putin fasiile si se pun la copt in cuptorul preincalzit la 200°C aproximativ 15 minute.
———————————————————————————————————————————————
Andreescu Nina-Andreea
Turta dulce
Am descoperit de curand o reteta foarte buna de turta dulce! Fara scortisoara si fara alte condimente: doar turta buna, moale, bicolora, pufoasa si glazurata!Iata reteta: puneti intr-un bol 250 ml lapte batut (sau chefir sau iaurt), 1 ou, 250 g zahar si 3 linguri de ulei. Amestecati bine cu un tel. Adaugati apoi 4 linguri de faina si 1 lingurita de praf de copt. Impartiti aluatul rezultat in 2 vase: in unul puneti 1/3, in celalalt 2/3. In bolul cu 2/3 puneti apoi 16-20 de linguri cu faini; framantati un aluat moale, putin lipicios, bun de lucrat pe masa infainata. In celalalt bol (cu 1/3 din aluat) puneti 2 linguri cu cacao si circa 10 linguri de faina; framantati putin. Taiati in 2 bucati aluatul alb. Avem deci o bila de aluat cu cacao si 2 bile de aluat alb. Intindem 3 foi rotunde/ovale, apoi le suprapunem: alb+negru+alb. Rulam strans. Taiem pe lungime ruloul obtinut. Vom obtine 2 bucati de rulou de aceeasi lungime, dar pe jumatate de groase. Fiecare bucata o taiem in bucati mici, putin mai mari decat o nuca. Formam cu mana bile mici si le punem in tava de cuptor (pe hartie de copt). Le turtim putin, le bagam la cuptor la 200 grade C pentru 15-20 de minute (la mine a durat mai mult). Va uitati sa fie usor rumene pe fund.Pana se coc, pregatiti glazura. Bateti bine un albus, adaugati apoi 1 pahar de zahar pudra. Imediat cum le scoateti din cuptor, le scaldati in glazura: intr-un vas puneti 7-10 turte si turnati peste ele cateva linguri de glazura. Amestecati usor cu o lingura sa se distribuie glazura pe toate. Le scoateti apoi pe un platou/farfurie/tava cu hartie de copt si le lasati sa se intareasca/usuce glazura. Iar apoi le savurati cu mare-mare pofta cu un pahar mare de lapte! E cea mai buna turta dulce (fara scortisoara si condimente – pentru ca mie nu imi plac! 😀 ) pe care am mancat-o vreodata!
———————————————————————————————————————————-
Claudia
Amandina Dukan
O reteta foarte usoara pentru cineva care este la dieta si vrea o prajitura consistenta si aromata este cea de amandina Dukan. Am facut-o deja de doua ori si mai urmeaza, cu siguranta, de sarbatori 🙂
Pentru blat avem nevoie de 3 oua, 4 linguri tarate de ovaz (macinate sau nu), 2 linguri tarate de grau, 2 linguri amidon, 3 linguri indulcitor pudra, 1 lingurita cacao degresata, 1 plic ness, 1 lingurita praf de copt.
Pentru crema ne trebuie 250 g branza de regim, 6 linguri lapte praf degresat, 1 lingurita cacao degresata, 1 pachet ness, indulcitor.
Pentru sirop folosim 200 ml lapte degresat, esenta de rom, indulcitor, 1 plic ness.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare si adaugam galbenusurile. Intr-un alt castron amestecam bine toate ingredientele uscate pe care apoi le vom incorpora in compozitia de oua, cu ajutorul unei linguri, amestecand usor.
Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc mediu, pentru 35-40 minute.
Intre timp preparam siropul: incalzim laptele si-l amestecam cu celelalte ingrediente, apoi il lasam la racit.
Dupa ce scoatem blatul din cuptor il lasam sa se raceasca, apoi il intepam din loc in loc cu ajutorul unei scobitori. Scoatem blatul din tava si-l taiem pe lung in doua parti egale pe care le punem la loc in tava si le insiropam. Dam la frigider pentru cateva ore.
Preparam apoi crema, amestecand bine toate ingredientele.
Scoatem prajitura de la frigider si o asamblam, tot in tava. Se poate servi dupa ce sta cateva ore la frigider.
Asteptarea merita si stam linistiti doua zile, pentru ca nu o putem consuma pe toata intr-o zi 🙂
Contine lapte si da, putem sa mai bem o cana cu lapte si in timp ce o mancam!
———————————————————————————————————————————–
Catalina B.
Inghetata lapte
Este iarna dar ca intotdeauna ma intorc la desertul care imi place cel mai mult .Mai precis frozen dessert numit gelato,ce are la baza un mix de lapte si galbenusuri.Ce se poate spune despre inghetata ? multe …ce are inghetata de este irezistibila indiferent de vreme? lapte ..si daca are si ciocolata in compozitie iti pregatesti si pastilele de durere in gat la indemana ca sa poti manca cat mai multa.Adevarata dependenta de inghetata s a produs in prima vizita in Italia.Un week end scurt dar suficient de lung pentru a gusta gelato la aproape orice colt de strada.Intri in gelaterie , astepti rabdator sau nu sa iti vina randul,intri in discutie cu cei de langa tine pe tema care flavour iti place mai mult .Te simti iarasi copil asteptand sa primesti desertul preferat.Si placerea se datoreaza laptelui pe care il consumam indiferent de varsta.
————————————————————————————————————————————-
Simona Alina – Bajenaru
Prajitura biscuiti
Prajitura cu biscuiti si crema de vanilie cu mere.
Este o gustare dulce si usor de facut, foarte potrivita pentru copii, datorita continutului scazut de zahar. Merge foarte bine cu o cana de lapte alaturi
Reteta: 400 g biscuiti, 4 mere, scortisoara, 200 ml lapte, 2 galbenusuri, o pastaie de vanilie (eu n-am avut si am pus o sticluta de esenta), 25 g zahar (eu am pus zahar brut), o lingurita amidon si una de faina.
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc, se adauga amidonul, faina si se amesteca bine.
Se fierbe laptele cu vanilia iar apoi se incorporeaza usor, cate putin, in crema de oua. Se aduce la fierbere amestecand cu un tel si dupa ce se leaga, se ia de pe foc, urmand sa se amestece cu merele rase in care am pus scortisoara si pe care le-am calit putin inainte.
Apoi punem o folie de plastic intr-o tava de chec, urmand sa punem un strat de biscuiti si unul de crema pana cand terminam compozitia, iar deasupra daca ne place putem pudra cu zahar sau orna cu frisca si dam la rece.
Prajitura mea a iesit un pic inchisa la culoare deoarece eu folosesc in toate retetele de prajituri numai zahar brut.
—————————————————————————————————————————————————
Ilinca Andreea
fursecuri
Fursecuri cu ciocolata si nuca
Momentul in care savurez aceste fursecuri cu ciocolata si nuca alaturi de un pahar cu lapte cald este probabil cel mai relaxant moment al zilei.
Ador aceste fursecuri pentru ca sunt putin crocante la exterior si fragede in interior, iar in combinatie cu un pahar cu lapte sunt excelente!
——————————————————————————————————————————————-
Catalina B.
eclere
Reteta de eclere sau in acest caz choux a la creme a fost una din primele retete invatate cu ajutorul sau mai bine spus sub supravegherea mamei.Nu cred ca trebuie sa mai spun satisfactia de la sfarsitul intregului proces culinar cand ceea ce ai pregatit ti a reusit si dispare in timp record din farfurie.Crema realizandu se pe baza de lapte am spus sa inscriu si aceste mici minunatii in concursul dvs.
Reteta este urmatoarea:
Pentru aluat avem nevoie de 1 ceasca ulei(120 ml cana);2 cesti apa;2 cesti faina;5 oua si sare dupa gust.
Se pune la fiert apa,uleiul si sarea si se dau in clocot.Lasa ti sa clocoteasca bine intreg amestecul.Da ti focul la putere mica.Cu ajutorul unui tel incepeti sa amestecati apa formand un mic vartej apoi adaugati faina , amestecand rapid cu telul.Se ridica de pe foc cand se face ca si o coca pripita(va incepe sa se lipeasca de vas, undeva la 5 minute dupa ce ati adaugat faina in ploaie).Puteti sa folositi si o lingura de lemn si veti obtine o bila de aluat .Doar sa nu il uscati prea mult.O sa aveti nevoie de mai multe oua decat sunt trecute in reteta in acest caz.
Se lasa sa se raceasca aluatul pana in punctul in care daca il atingem nu ne frige(aluatul sa fie caldut).Se incorporeaza ouale.Se adauga cate unul si se incorporeaza bine cu ajutorul mixerului.Compozitia trebuie sa fie suficient de moale pentru a o putea pune cu posch ul sau cu lingura (depinde ce dorim sa realizam: eclere , profiterol etc) dar nici sa fie prea lichida si sa nu poata sa isi pastreze forma.Faceti o proba pe hartia permagent si abia apoi mai adaugati oua daca mai este nevoie.
Se dau la cuptor mai intai la 200 de grade 15 minute apoi la 180 de grade 20 minute.Mai lasati le in cuptorul oprit in jur de 5 minute apoi intredeschide ti usa cuptorului si lasati le sa se raceasca tot in cuptor.
Pentru crema:
500 ml lapte
5 linguri faina fara varf
4 oua
1 cescuta de zahar
vanilie dupa gust
Se bat separat galbenusurile cu zaharul .Se adauga faina si la urma laptele cald cu vanilia.Se amesteca si albusurile batute spuma.Toata compozitia se pune la foc mic pana se ingroasa,in jur de 10-15 minute.
Daca va hotarati sa o incercati nu imi mai ramane decat sa va urez pofta buna!
——————————————————————————————————————————————-
Camber Iuliana
chec-lapte
Cand spun “Momentul meu cu lapte” ma gandesc la ceva ce-mi adduce liniste,o stare de bine,in care nimeni si nimic nu ma deranjeaza.Un astfel de moment am trait acum cativa ani,cand plecati prin tara in vacanta,am facut o oprire pe Valea Ariesului.Zona fenomenala…era ceea ce cautam:liniste,frumusete ,odihna.Singura mea grija era sa urmaresc vacutele cand plecau la pascut dimineata sau seara cand se intorceau.Asa ne-am gandit cat de bun ar fi laptele si atunci ampornitprin sat si am gasit o casa de unde am inceput sa cumparam in fiecare seara cate 1 litru de lapte.Nu va pot spune cat de bun era…A fost cel mai frumos concediu al meu chiar daca nu am facut nimic acolo,dar amintirile acelor locuri mi-au ramas in suflet.Mi-am promis ca am sa ma reintorc acolo.Pana atunci retraiesc momentele alaturi de dumneavostra.
—————————————————————————————————————————-
Simona- Alina Bajenaru
negresa (Custom)
Imi place prajitura “negresa” foarte mult. Cand eram mica, matusa mea ma rasfata intotdeauna cu reteta ei de negresa (care mie nu mi-a iesit niciodata asa cum ii iesea ei). In schimb am descoperit de-a lungul timpului ce bine merge ciocolata cu fructe acrisoare precum portocale sau visine. Asa ca la reteta obisnuita de negresa am adaugat visine congelate si o glazura delicioasa de ciocolata topita in sucul lasat de la visine. Si pe cuvant daca nu e un rasfat cu o cana de lapte alaturi 🙂
—————————————————————————————————————————–
Ana-Maria L. Berghian
cornulete-fragede (Custom)
Si in acest an mama mea a pregatit aceste cornulete fragede. Se topesc pur si simplu in gura…. Ne place sa le servim dimineata mai ales in prima zi de Craciun cu lapte cald. Atat eu cat si surioara mea savuram laptele impreuna cu cornuletele pregatite de mamica noastra draga.
Cornulete Fragede
Ingrediente :
500 g faina
200 g untura(unt)
1/2 lingurita sare
o lingura zahar
20 g drojdie
100 ml lapte
200 g smantana
4 galbenusuri ou
coaja rasa de la o lamaie
150 g unt (pentru uns aluatul)
Mod de preparare :
Dizolvam in laptele caldut drojdia impreuna cu sarea si o lingura de zahar si lasam la dospit. Adaugam la faina maiaua, cele patru galbenusuri de ou, smantana, coaja de lamaie, untura si framantam pana obtinem un aluat elastic.
Untul se topeste. Aluatul se imparte in 4 parti. Fiecare parte se intinde, si se unge cu untul topit, apoi se presara cu putina faina.
Rulam partea intinsa si unsa, dupa care il impartim in 10 bucati. Procedam la fel si cu celelalte trei bucati de aluat ramase. Dupa ce sunt taiate le lasam la dospit pentru 25 – 30 minute. Fiecare bucata o intindem subtire, se pune umplutura , le rulam, le dam forma de cornulete dupa care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Se coc pana se rumenesc usor. La final se pudreaza cu zahar praf.
Ana-Maria L. Berghian
—————————————————————————————————
Mihaela
biscuiti-fulgi-ovaz (Custom)
Santa’s Cookies! 🙂 Biscuiti cu fulgi de ovaz si merisoare, biscuiti cu ciocolata neagra si fursecuri cu cocos alaturi de o cana de ciocolata calda cu lapte… ceva dulce si bun pentru ca Mos Craciun sa lase cat mai multe cadouri sub bradul nostru! 😀 Sarbatori fericite! :*
————————————————————————————————————
Angelica Nistor
cozonac-bezea
Cornuri si cozonaci savurati impreuna cu o cana de lapte cald.Acest desert mi-l amintesc prima data cand ma gandesc la un moment cu lapte drag mie.
Cand mama ni le pregatea nici nu mai conta ca este mic dejun, pranz, sau cina, noi le savuram cu aceeasi nesfarsita placere langa o cana generoasa de lapte cald.Mirosul imbietor ne dadea gata, asa ca, serveam cate o felie si-o bucata de cum scotea tava din cuptor.Ne placeau tare mult.
In ziua de azi, eu am continuat traditia mamei si fac cornuri si cozonaci cu tot felul de umpluturi, iar copiiilor mei le plac enorm de mult.Cand ii vad cu ce pofta le mananca, parca ma vad pe mine cu cativa ani in urma:)
Azi am pregatit un cozonac minunat umplut cu nuca de cocos, bezea, stafide, nuca si inmiresmat cu glazura de mandarine si un cozonac pliiiiiiin cu nuca.Sunt absolut delicioase!
Le servim obligatoriu alaturi de o cana de lapte si in orice moment al zilei.
Sarbatori fericite!!!
—————————————————————————————————————————-
Catalina B.
sarlota-doua-culori
Laptele se poate consuma sub atat de multe variante iar ceea ce urmeaza sa va propun este doar una dintre ele.Cati dintre noi nu am mancat sarlota facute de mama cu lingura, nu cu lingurita.Cred ca multi.Eu m am numarat printre aceeia care nu erau fan pahar de lapte dimineata de abia daca imi dadeam acordul sa mananc un iaurt cu zahar.Dar cand venea vorba de sarlota eram in prima linie a frontului de lupta cu platoul.Acum sunt la varsta la care fac singura reteta dupa placerile mele.Sarbatori cu bine!
Sarlota in doua culori
Cantitati:3 oua,1 plic gelatina de 10 grame, 150 ml lapte,100 grame de
zahar( in functie de cat de dulce va place),250 ml smantana pentru frisca
,1 plic zahara vanilat,100 grame ciocolata alba cu alune ritter sport,6
cubulete de ciocolata neagra schogetten,3 linguri de cacao,scortisoara si cardamon dupa gust,coaja de la o portocala.
Mod de prepare:se separa galbenusurile de albusuri;albusurile se bat
spuma tare,apoi se adauga 50 grame de zahar si se bate pana se intareste
din nou albusul.Se da la rece.Gelatina se pune in laptele rece si se lasa
la inmuiat timp de o jumatate de ora.Frisca se bate spuma cu 25 de grame
de zahar si se da la frigider.Galbenusurile se pun intr o farfurie adanca ,care se potriveste perfect deasupra unui vas cu apa clocotita.Se freaca galbenusurile cu o lingura de zahar,se subtiaza cu laptele cu gelatina si vanilie.Se pune apoi pe foc deasupra vasului cu apa clocotita si se amesteca incontinuu cu o lingura sau se bate cu telul in jur de 7 minute.Sa fie fierbinte amestecul la atingere dar sa nu friga.Se ia de pe foc ,se amesteca incontinuu pe un vas cu apa rece,ca sa nu se inchege gelatina.Compozitia se va imparti in doua vase.In unul din ele vom adauga
ciocolata alba data de razatoare iar in celalalt vas ciocolata neagra
amestecata cu 3 linguri de cacao,scortisoara,cardamon,esenta de rom,coaja de portocala.Cand compozitiile s au racit, se amesteca usor cu albusul batut spuma si imediat cu frisca.Compozitia alba se pune in forma de tort, de 18 cm sau mai mica daca aveti,udata cu apa.Se da la frigider sa
se inchege.Dupa o ora , o ora si jumatate verificati daca puteti sa
turnati si compozitia de ciocolata neagra peste cea alba.Dati la frigider
pana a doua zi .
————————————————————————————————————————————
Adela Cotea
prajitura cu crema de lapte (Custom)
Mie laptele imi aminteste de copilarie. De viata la tara, cu vacuta in curte, de laptele proaspat muls si fiert. Apoi bunica punea oala la racit pe treptele casei si in mod surprinzator laptele era mereu fara smantana pentru ca eu cu sora mea aveam grija sa o mancam imediat ce se forma. 🙂
Reteta propusa de mine foloseste mult lapte, 1 litru. Pentru foi eu am folosit foi de pandispan cumparate, era mai bine daca erau cu cacao, pentru contrast dar nu am gasit.
Pentru crema de lapte am folosit:
– 1 litru lapte
– 100 g. amidon sau faina
– 4 linguri zahar
– 100 g. ciocolata alba
– 250 g. unt la temperatura camerei
– 150 g. zahar pudra
Amestecam cele 4 linguri zahar plus amidonul. Daca folositi faina, cerneti-o de doua ori, si folositi doar 80 de grame in loc de 100.
Adaugam laptele (150 ml) putin cate putin, ca la budinca, ca sa nu faca cocoloase. Restul de lapte se toarna intr-o cratita, se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele si se incalzeste la foc mic pana da in clocot; reducem focul si adaugam amestecul de amidon, amestecand mereu pana se ingroasa.
E suficient de groasa daca atunci cand radem partea de jos a oalei cu lingura, se vede fundul oalei. Lasam la racit. Mixam untul cu zaharul pudra si adaugam in crema de lapte.
Pentru glazura am folosit:
– 200 g. ciocolata cu lapte, rupta bucati
– 5 linguri cu lapte
– 3 linguri cu zahar
– 150 g. unt
Se pun toate ingredientele la bain-marie si se incalzesc pana se obtine o crema. Lasam sa se raceasca apoi mixam.
Se asambleaza : 1 foaie blat, 1 strat crema, 1 strat glazura.
Am decupat-o in forma de steluta pentru a se adapta sezonului.
Va urez tuturor sa aveti sarbatori fericite!
———————————————————————————————————————————————–
Adela Cotea
stollen
Imi amintesc cu mare drag cum dimineata , dupa ce veneam de la Inviere bunica ne dadea sa ciocnim ou iar apoi mancam si o felie de cozonac cu lapte. Asa ca am ales pentru momentul meu cu lapte cateva felii de cozonac Stollen.
————————————————————————————————————————————-
Bota Ionela Carmen
Placinta economica
“Momentul meu cu lapte” sau momentul meu de relaxare.
Asa s-a intamplat si acum dupa un Craciun cu multi colindatori si un Sf. Stefan cu multi musafiri a sosit si dupa amiaza de azi cand am reusit sa le pun pe toate la locul lor. E din nou ordine si liniste (copilul meu doarme cu taticul lui) si miroase a brad si a placinta economica facuta dupa reteta ta(cu toate resturile de prin frigider).
Stau…. savurez o cana de lapte rece si o bucata de placinta.
E dupa amiaza perfecta dupa fiecare sarbatoare sau petrecere cu multi invitati caud eu am momentul meu de liniste.
Un an nou fericit sa aveti!
———————————————————————————————————————————
Radu George
Biscuiti glazurati ciocolata
Povestea mea incepe cam in felul urmator: Acum patru ani m-am casatorit cu o femeie minunata care ma rasfata mereu. De fiecare data cand vin de la serviciu, dupa-amiaza, ea stie sa-mi “indulceasca” ziua cu acesti minunati biscuiti glazurati cu ciocolata si un pahar cu lapte. Acum are cine sa-mi tina companie: baietelul nostru de un anisor si sapte luni. Bineinteles ca au fost pregatiti si pentru
Mosul cel darnic, iar el ne-a adus foarte multe cadouri.
Craciun Fericit.
———————————————————————————————————————————
Mihaela
Cozonac Silvia Jurcovan
O felie de cozonac alaturi de o cana de lapte este intotdeauna o gustare delicioasa! Anul acesta am ales reteta de cozonac cu aluat oparit a Silviei Jurcovan. Am facut un cozonac cu umplutura de cacao si nuca si unul cu crema caramel.
——————————————————————————————————————————————-
Ilinca Andreea
briose-ciocolata
Ce poate fi mai placut decat pauza de dupa amiaza in care savurezi o briosa pufoasa de ciocolata si un pahar cu lapte cald? Mmmmmm…eu una as fi intr-o continua pauza:D
——————————————————————————————————————————————-
Didi
Macarons
Macarons
Dupa ce am petrecut noaptea Revelionului alaturi de cei dragi, cand ne culcam in zorii zilei, micul dejun devine clar un brunch breakfast servit la orele dupa-amiezii. Cum altfel sa ne incepem prima dupa-amiaza a anului, decat cu o cana cu lapte cald alaturi de ceea ce am preparat in ajun cu entuziasm?! Macarons in culori pastelate la cererea speciala a fiicei mele, generatia lor fiind atasata de imaginea macarons colorate asa cum ei vad in cofetariile frantuzesti.
Cana cu lapte cald si macarons ne-a reunit in jurul mesei ca sa incepem anul impreuna.
Am incercat mai multe variante privind proportiile ingredientelor si aceasta reteta a fost cu cele mai bune rezultate. Le-am lipit traditional cu crema ganache.
INGREDIENTE: 100 g albus de ou (2-3 oua), 45 g zahar tos dar nu foarte grosier, 1 praf de sare (doua ciupituri cu 2 degete), 200 g zahar pudra cu continut slab de amidon, 100 g faina de migdale alba de preferinta, coloranti naturali de preferinta (pudra sau gel, interzis lichid).
PREPARARE: Gramajul se va respecta intocmai. Ca sa nu aveti pierderi de material, cantariti albusul si apoi calculati cu regula de trei simpla restul ingredientelor respectand formula de mai sus. Ouale se vor separa cu 3 zile inaintea prepararii si albusurile se vor tine la frigider intr-un borcan prevazut cu capac etans.
Albusul se recomanda sa fie vechi de 3 zile dar mi-a reusit la fel de bine si cu albus vechi doar de cu o seara inainte.Cu 2 ore inainte se va scoate din frigider ca sa ia temperatura camerei (sau cu o seara inainte).
1. Daca nu ai tava speciala pentru macarons cu cercuri imprimate (cum nici eu nu am avut) deseneaza pe o hartie de marimea tavii cercuri de 3 cm la o distanta de vreo 2-3 cm intre ele. de fapt va trebuie doua sabloane pentru doua tavi.
2. Pune sablonul in tava si deasupra hartie de copt. Prin transparenta vei vedea cercurile. Sablonul il vei refolosi ori de cate ori vei prepara cu alte ocazii.
3. Un sac a poche il punem intr-un pahar inalt cu varful in jos si rasfrangem marginile ca un guler, facem asta ca sa introducem comod compozitia in posh.
4. Macina faina de migdale impreuna cu zaharul pudra.
5. Cerne de 2-3 ori ca sa se desfaca conglomeratul si se separa astfel eventualele fragmente ramase nemacinate.
6. Degreseaza cu o felie de lamaie bolul in care vei bate bezeaua si il stergi cu un prosop de hartie.
7. Bati albusul si sarea, fara zahar 2-3 minute la viteza medie.
8. Adaugi 1/3 din zaharul tos si il bati 3 minute marind viteza.
9. Adaugi 1/3 din zaharul tos si il bati 3 minute marind mai mult viteza.
10. Adaugi restul de zahar tos si il bati 2-3 minute la viteza maxima.
11. Adaugi colorantul si omogenizezi timp de 20 secunde.
12. Opresti robotul, cureti paletele de bezea, si adaugi tot amestecul de zahar pudra+migdale.
13.Amesteci ferm cu spatula cu miscari de adunare a compozitiei de pe pereti, spre centru de cca. 10 ori.
14.Omogenizezi mai departe cu miscari obligatoriu de jos in sus (ca sa nu se piarda f. mult aer) de cca 30-50 ori.
15.Compozitia curge ca o panglica, nu este o compozitie tare care sa stea bat cu varf dar nici prea moale, altfel se vor labarta intr-o balta.
16.Daca hartia de copt sta ridicata, o fixezi in 4 colturi cu bezea.
17.Incingi cuptorul la 150 grade, cel pe gaz clasic la treapta 2.5-2.7, nu mai mult.
18.Pui compozitia toata sau doar o parte in posh atat cat sa manevrezi comod. Daca e punga, o legi in partea de sus ca sa nu stai cu grija ca rabufneste compozitia.
19.Aplici buline fix in centru, musai tinand posul perpendicular. Nu il tii la distanta ci destul de aproape de tava retragandu-l usor dar nu de tot.
Are impotanta covarsitoare pentru a nu schimba centrul de greutate, altfel se deformeaza.
20.Dupa ce ai completat tava, o bati de masa ferm de doua ori, o intorci 180grd si bati iar de doua ori. Vei observa mici cratere ale bulelor mari pe care daca nu le spargi
vor crapa cochilia la copt. Nu bati de mai multe ori ca sa nu scada compozitia.
21.Le coci cu usa inchisa intre 13-15-20 minute, depinde de capriciile cuptorului vostru. Acest cuptor reprezinta una din cheile reusitei.
Pana nu-i cunosti bine relatia lui cu macarons nu vei reusi. La unii dintre voi s-ar putea sa fie nevoie in ultimele 5 minute sa le mutati pe raftul de sus daca rumeneste mult la baza,
sau chiar intredeschizi usa ca la friptura grill, cu protectia din tabla sus. Aici e pe incercate, de aceea am preparat cate jumatate din compozitie, pana am
invatat capriciile cuptorului cand coace macarons.
Dupa primele 5-6 minute vei observa cum se ridica piciorusul macarons. La racire, se mai lasa, adesea formand gulerasul care este in standard daca nu este inestetic de mare.
22.Se lasa la racit pe hartia de copt, apoi se scot de obicei usor. Daca sunt lipite, udati blatul de lucru cu un buret cu apa, puneti hartia cu macarons cat sa se ude putin
si astfel veti scoate usor macarons pe un gratar.
23. Dupa ce s-au racit, se sorteaza dupa marime doua cate doua, daca nu sunt egale si se lipesc cu crema ganche sau o alta crema preferata, aplicata cu posul astfel incat la presarea partilor sa nu iasa in afara.
Sa va fie de folos!
———————————————————————————————————————————
Sasarman Amalia
Malai
Reteta de “Malai cu lapte” o stiu de la bunica. In fiecare an,in vacanta de iarna ne rasfata cu aceasta minunatie in fiecare dupa-amiaza,dupa ce bunicul mulgea bivolitele…Stateam lipiti de poalele bunicii pana cand fierbea laptele…apoi ne umplea canitele de tabla…le scotea in tarnatz la racit…ne asezam apoi roata pe dupa masa si mancam malai cu lapte…Si acum aud focul trosnind in soba si simt gustul dulce al laptelui proaspta muls!
————————————————————————————————————————————-
Aluculesei Brindusa
cozonac
Pauza de dupa amiaza este cozonac cu lapte!
Cozonac cu nuca,cacao,rahat,stafide aurii si dulceata de trandafiri,este reteta traditionala a familiei mele care merge de minune alaturi de o cana de lapte cald cand vom veni de afara la vreme de iarna.
—————————————————————————————————————————
Andreea Imbuzan
prajituri-craciun
Prajiturile ramase de la Craciun merg perfect cu un pahar de lapte
—————————————————————————————————————————
Butnaru Mihaela
prajitura-crema-lamaie
Este iarna, ba mai mult, sunt sarbatorile de iarna si totusi nici un pic de zapada. Ca sa combin cele doua elemente, m-am gandit sa Fac o prajitura cu crema de lamaie, ciocolata deasupra dar pentru a da impresia de zapada, am adaugat nuca de cocos. Cand eram copil imi placea foarte mult sa privesc cum ninge.
Am asezat prajitura pe un platou si cu o cana de lapte am inceput sa depan amintiri si sa savurez prajitura.
Asa mi-am dat seama ca poti aduce copilaria inapoi servind prajituri care amintesc de ceva care iti face placere.
——————————————————————————————————————————
Adela Cotea
cheesecake
Momentul meu cu lapte se intampla cam din trei in trei ore cand imi tin pufosenia mica in brate si papa cel mai bun lapte din lume, lapticul de mami.
Si printre alaptari reusesc sa mai gasesc cate ceva, ca de exemplu acest cheesecake cu fructe de padure.
Cheesecake-ul meu e fffff bun! Iata reteta: 15-20 de biscuiti digetivi. Acum depinde cat sunt de mari. Ii fac pudra la robot, amestec cu unt topit, cam 50-100g, in functie de cati biscuti sunt. Tebuie sa aiba consistenta nisipului umed. Apesi cu mana pe fundul tavii (cu pereti detasabili) si faci un blat de o jumatate de cm. Dai la cuptor cat sa se rumeneasca putin. Scoti si lasi la racit. Separat amestec 4 oua, coaja rasa de lamaie si portocala, o cana zahar si 3 cutii Philadelphia natur, 200 gr de fructe pasate, o cutie 300g smantana 20% grasime. Nu trebuie amestecate mult, numai cat sa se omogenizeze. In retata originala se puneau si 3 lg de faina, nu se crapa, dar eu prefer fara. Se toarna amestecul peste biscuiti, se da la cuptor la foc mic, cam o ora sau pana se rumeneste. E mai buna a doua zi.
————————————————————————————————————————
Emil Hossu
prajitura-lapte-ciocolata
o prajitura delicioasa pentru un revelion de poveste a fost surpriza mea pentru sotia mea am facut-o fericita am savurat prajiturile cu ciocolata calda.Prajitura este facuta cu lapte si cu crema de ciocolata.
——————————————————————————————————————————-
Claudia Hossu
cremsnit
cremsnit delicios si negresa cu crema de ciocolata o reteta delicioasa care am savurat-o dupa-amiaza la o cana de cacao cu lapte alaturi de sotul meu
—————————————————————————————————————————–
Roxana Dumitrascuta
paine-cu-miere
Si acum tin minte cum erau iernile in copilaria mea – cu zapada muuulta, care era cat casa noastra. Aveam grija mereu sa bagam lemne pe foc, si adoram mirosul de lemne care trosneau! Nici o alta gustare nu era mai potrivita decat…”milk and toast and honey”, servita in timp ce ascultam melodia omonima cantata de Roxette. Mi-am facut un obicei, ca in orice zi in care ma simt plictisita sau deprimata sa ascult melodia respectiva si sa imi pregatesc paine prajita cu miere si lapte dulce, usor incalzit:)
——————————————————————————————————————————
Sasarman Amalia
cozonac
Va amintiti mirosul proaspat al cozonacului proaspat scos din cuptor? Eu da! In fiecare an, de Craciun ,mama ne facea cozonac cu rahat.Era gustarea noastra preferata de dupa amiaza,alaturi de o cana cu lapte caldut.
—————————————————————————————————————————————
Sasarman Amalia
salam-biscuiti
Salamul de biscuiti cred ca este unul din deserturile favorite ale copiilor.Imi amintesc cum mama ne punea sa sfaramam biscuitii si cum asteptam cu nerabdare sa se intareasca pentru a-l savura …de-abia asteptam sa ma intorc de la scoala(eu mergeam de dupa masa),sa ma asez in fotoliu si sa savurez cateva felii cu o cana de lapte caldut alaturi si,eventual,o carte sau sa visez cu ochii deschisi…
——————————————————————————————————————————
Serafimciuc Claudia Lavinia
alba-ca-zapada
Povestea mea cu lapte este legata foarte mult de copilarie. Prajitura “Alba ca zapada” este prajitura pe care doream ca mama sa o faca foarte des. Acest lucru, din pacate, se infaptuia doar iarna si se sevea la masa de Craciun. Nu cunosc foarte bine considerentele din cauza carora aceasta prajitura aparea doar iarna, langa un pahar cu lapte cald, dar stiu foarte bine ca aceste momente mi s-au intiparit foarte bine in minte. Asociam aceasta delicatesa cu laptele si obisnuiam sa-i spun “Alba ca laptele”. Fac aceasta prajitura acum, nu atat de rar precum o facea mama, insa, nu stiu din ce considerente, ea nu are gustul de altadata. Am presimtirea insa ca atunci cand voi deveni mama, aceasta prajitura va avea acelasi gust ca aceea care era preparata de mama mea.
——————————————————————————————————————————
Crasmaru Mirela
paine-gem-caise
Laptele este foarte hranitor, de aceea il servesc de fiecare data cu drag alaturi de o felie de paine cu gem de caise.
———————————————————————————————————————————
Elena Stefan
tort-egiptean
Povestea acestei retete incepe intr-o dimineata nu prea geroasa de iarna. 🙂 Doream sa pregatesc un tort deosebit pentru noaptea de revelion, iar atentia mi-a fost atrasa de reteta tortului egiptean, un tort cremos, cu multa nuca. Si astfel, ajustata de fetitele mele in varsta de 9 si 3 ani am purces la treaba. Intr-adevar este un tort migalos, dar rezultatul merita toata munca. Si pentru ca este destul de dulce, asa cum le sta bine torturilor, am hotarat sa il servim alaturi de o cana cu lapte. A fost delicios! Prin urmare povestea continua, pentru ca o sa il refac in curand, la aniversarea unui moment placut din familie: implinirea varstei de 4 anisori de catre fetita mea cea mica.
————————————————————————————————————————————
Placinta Oana
prajitura-nuca-ciocolata
Imi vin in minte multe clipe minunate petrecute la bunici (impreuna cu sora si fratele meu), pe vremea copilariei mele. Pe atunci laptele era aliment de baza in alimentatie. Dimineata bunica ne facea clatite pe care le mancam cu lapte, la amiaza mancam ca desert lapte cu mamaliga, iar seara ne pregatea lapte cu fricatei. Toate deserturile bunicii erau delicioase si n-am fi renuntat la ele pentru nimic in lume.
Eu va recomand o reteta delicioasa de prajitura care merge de minune cu o cana de lapte (la orice ora din zi):
Prăjitură cu nucă şi ciocolată
Ingrediente:
-pentru blat:
4 ouă
200 g zahăr pudră
100 ml ulei
100 ml apă
200 g făină
½ praf de copt
2 linguri de cacao
-pentru crema 1:
200 ml lapte
100 g zahăr
250 g nucă măcinată
1 fiola esenta de rom
– pentru crema 2:
150 ml lapte
3 linguri gris
100 g zahăr pudră
200 g margarină
-pentru decor:
100 g ciocolată neagră
nuci
Mod de preparare:
Separi ouăle, gălbenuşurile le amesteci cu zahărul, apoi adăugi uleiul şi apa, după care făina amestecată cu praful de copt si cele 2 linguri de cacao. Le amesteci bine după care adăugi albuşurile bătute spumă, iar toată compoziţia o torni într-o tavă tapetată cu hartie de copt. Introduci tava in cuptorul preincălzit pentru 25-30 de minute, iar după ce s-a răcit o scoti din tavă.
Pentru crema 1 fierbi laptele cu zahărul şi nuca. După ce s-a răcit adăugi şi esenta de rom. Pui crema peste blat şi pui prăjitura la frigider.
Pentru crema 2 pui laptele la fiert, adaugi grisul in ploaie si lasi la racit. Incorporezi margarina frecată in prealabil cu zahărul pudră. Pui această cremă peste crema de nuci şi dai prăjitura la frigider.
Tai prăjitura in pătrătele si o decorezi cu ciocolată neagră topită pe baie de aburi iar deasupra asezi bucati de nuci.
————————————————————————————————————————————-
Butnaru mihaela
cornulete
Cornuletele cu lapte sunt intotdeauna bune mai ales cand sunt trista ma bine dispune. Sunt delicioase.
————————————————————————————————————————————–
Mariea Iulian
foietaj
Lapte cu o bucatica de foietaj…Imi aminteste de momentele magice din copilarie,cand bunica pregatea foietajul …iar noi ii furam laptele mai de fiecare data si era nevoita sa puna apa.
—————————————————————————————————————————————
Mariea Iulian
biscuiti
Biscuiti cu lapte.Serviti dimieata,seara,sau ca gustare,oricand…sunt deliciosi.Imi aduc amninte cu drag ce greu am reusit sa o invat pe fiica mea sa bea lapte.Acum nu este zi fara aceasta delicioasa gustare.
—————————————————————————————————————————————–
Mariea Iulian
prajitura-desteapta
Aceasta prajitura se numeste DESTEAPTA.Se face un aluat cu multe ingrediente,printre care si lapte.In timp ce se coace,ea se separa in 3 straturi.Sotia mea o pregateste foarte des pentru ca mie imi place foarte mult.Este deliciasa.
——————————————————————————————————————————————-
Mariea Iulian
savarina
Savarina.Acasta prajitura imi aduce aminte de lucruri frumoase…atunci cand erau copii mici si mergeam la cofetarie,dintre toate prajiturile existente aceasta era singura pe care o alegeau de fiecare data.
—————————————————————————————————————————————–
Mariea Iulian
lebada
Prajitura Lebada.Sotia mea este foarte priceputa in bucatarie si are o imaginatie fantastica.De sarbatori,ne-a impresionat cu aceasta prajitura.Copilasii veniti in vizita au fost foarte incantati de”lebada”.
—————————————————————————————————————————————-
Mariea Iulian
prajitura-moment-lapte
A devenit un obicei in familie sa bem in fiecare seara cate o cana de lapte.Insa,duminica sotia pregateste si prajitura.Ce delicioase sunt impreuna!Intr-o seara,fiica mea bause tot laptele,asa ca am mancat prajitura… fara laptic.
——————————————————————————————————————————————
Mariea Iulian
cereale-lapte
Cereale cu lapte.De cand era mica am invatat-o pe fiica mea sa manance cereale cu lapte,amestecate intr-un castron.Intr-o zi a incercat sa papa cereale simple si i-au placut foarte mult.de atunci asa procedeaza si bea laptele separat.
—————————————————————————————————————————————–
Mariea Iulian
lapte-ciocolata
Ce poate fi mai bun decat lapte cu ciocolata ? Fiica mea cand era mititica,vroia sa bea cafea cu noi in fiecare dimineata.Asa i-a venit sotiei ideea sa-i prepare “cafeluta pentru copii”-o cana cu lapte cu o lingurita crema de ciocolata.Fetita era incantata ca bea si ea cafea.
——————————————————————————————————————————————-
Ursan Mihaela
cozonac
Mereu am mancat cozonacul cu lapte .
Dar parca nu e asa de bun ca atunci cand il mananc de Sarbatori .
Parca atunci cand sunt sarbatori si am cozonacul meu cu lapte, lumea e mai buna, cozonacul e mai pufos isl aptele mai dulce .
La voi se intampla acelasi lucru?
———————————————————————————————————————————————
Bratosin Valentina
piscoturi
Eu n-am o poveste de poveste despre lapte. Beau lapte de cand ma stiu, cand eram mica il preferam cald cu cacao, o perioada am cam uitat de el insa de cand sunt mamica consum zilnic lapte cu cereale alaturi de micuta mea.
Acum dupa sarbatori, dupa consumul de multe preparate traditionale specifice Craciunului si Revelionului ma relaxez si ma racoresc cu un pahar de lapte rece si cateva piscoturi.
——————————————————————————————————————————————–