Ce este bobul?


Ce este bobul si cum il folosim in bucatarie?

Ce este bobul si cum il folosim in bucatarie
Ce este bobul si cum il folosim

Ce este bobul?

Bobul (Vicia faba) este o leguminoasa agatatoare, originara din Asia centrala, in zilele noastre fiind cultivat pe tot globul.

Tarile cu cele mai mari culturi de bob sunt China, Egipt, Australia si Etiopia. In Romania, cultura bobului s -a redus mult, fiind inlocuita cu cea a fasolei si mazarii, in prezent zonele mari unde se cultiva bobul se afla in Bucovina, Oltenia, Maramures si sporadic in celelalte regiuni ale tarii.

Vrejul bobului poate atinge 1,6 m inaltime, iar semintele acestuia sunt putin mai mari decat bobul de fasole. In bucatarie il putem folosi la prepararea supelor, ciorbelor, mancarurilor, sosurilor sau salatelor.

Din semintele uscate, prajite si ulterior macinate, putem obtine un surogat de cafea, iar din faina de bob, combinata cu cea de grau, pregatim o paine delicioasa.

Cum curatam si conservam bobul?

Bobul proaspat trebuie sa aiba pastaia de o frumoasa culoare verde, fara pete maronii. Acesta se poate consuma crud sau gatit.

Cum curatam bobul? Nimic mai simplu.

Despicam pastaia, extragem semintele (bobul) si le punem intr-un vas. Vom observa ca bobul are o mica excrescenta in partea superioara.

Culoarea acesteia ne indica prospetimea bobului. Daca este verde, inseamna ca bobul a fost cules chiar in ziua in care l-am achizitionat, daca culoarea este neagra, inseamna ca este recoltat deja de cateva zile. Indepartam excrescenta, apoi eliminam coaja.

Bobul proaspat este destul de delicat, de aceea il vom conserva in frigider, acoperit cu folie de plastic alimentara, pentru 2-3 zile.

Daca dorim sa-l congelam, il oparim 1-3 minute, in apa fierbinte, trecem boabele oparite printr-un jet de apa foarte rece, apoi le punem pe un servet de bumbac curat unde le lasam sa se scurga si raceasca complet. Punem bobul in pungi si il congelam.

Bobul uscat nu este atat de sensibil. Se poate conserva in camara, in recipiente inchise ermetic pentru 4-6 luni.

Bobul, un izvor de sanatate

flori-bob

Bobul este bogat in potasiu, magneziu, fier, seleniu, zinc, fibre si saruri minerale. Se inscrie in categoria legumelor cu cele mai putine calorii.

Frunzele foarte tinere ale acestei leguminoase se pot consuma crude, in salate, sau se pot folosi la prepararea supelor,ciorbelor, piureurilor. Gustul acestora este usor acrisor si sunt bogate in vitaminele A si B.

Din pastaile tinere se prepara supe, ciorbe, mancaruri si sunt bogate in fier si sulf.

Boabele verzi, o adevarata delicatesa, se folosesc in salate, supe, ciorbe, mamaliga de bob si multe alte mancaruri.

Bobul uscat se recolteaza in momentul in care pastaile au atins maturitatea. Se conserva si se foloseste ca fasolea sau mazarea uscata.

Bobul este folosit in tratarea obezitatii, cataplasmele din frunzele verzi trateaza pielea afectata de abcese. Durerile reumatismale pot fi ameliorate daca in apa de baie adaugam decoct din flori de bob. Florile de bob se recolteaza in iunie-iulie si se usuca la umbra, in locuri uscate si bine aerisite.

Tulpina, frunzele, florile si pastaile sunt diuretice si au o actiune sedativa.

Denumirile populare ale bobului: boaba, baclale, cochie, fava, pasule.

Incearca si tu aceste delicioase retete cu bob:

Summary
Ce este bobul
Article Name
Ce este bobul
Description
Cum folosim bobul in bucatarie
Author

2 comentarii la “Ce este bobul?

  1. Genoveva spune:

    La mine in Moldova, in vremea copilariei, bobul se consuma incepand din primavara, cand din frunzele sale, care erau mult mai carnoase si mai gustoase decat cele ale salatei verzi, sa facea salata cu ridichi, ceapa verde si marar, mai apoi se faceau pastai de bob cu usturoi, care erau delicioase, dupa care se facea asa-numitul „bors cu boghi”, cand boabele erau tinere, iar iarna se facea bob batut, care era o delicatesa si dadea clasa humusului de astazi! E mare pacat ca aceasta planta s-a cam dat uitarii dar sunt sigura ca va reveni in forta la un moment dat!

    • Laura Adamache spune:

      Genoveva, foarte interesante informatiile tale. tare mult mi-as dori sa ne spui cateva retete cu bob.
      Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *