Retete concurs „Castiga 300 RON cu desertul tau”


Concursul s-a incheiat astazi, 7 noiembrie 2011, ora 10.00 a.m! Toate retetele sunt absolut divine si prezentate foarte frumoasa asa ca juriul chiar o sa aiba de lucru la acest concurs!:)) Felicitari tuturor!!
Va rog mult sa verificati daca reteta voastra se afla in lista retetelor participante!! In cazul in care nu se afla deja inscrisa, va rog sa-mi semnalati acest lucru la adresa de email: ladamache(at)googlemail.com
1. Cheesecake cu vanilie – reteta propusa de Roxana’s Blog   

Cheesecake cu vanilie - reteta propusa de Roxana's blog

 2. Black Forest Gateau – Reteta propusa de Corina Diaconu

Black Forest Gateau - Reteta propusa de Corina Diaconuingrediente pentru un tort cu diametrul de 26 cm:

stratul 1 – blat madeleine:

  • 50g unt nesarat topit
  • 1 ou mare
  • 30g miere- eu am folosit 30 g zahar pudra
  • 60g faina „000”
  • 30g zahar pudra
  • 1 lingurita praf copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 15ml lapte (1 lingura)

Intr-un castron de sticla am mixat oul intreg cu zaharul pudra pana si-a dublat volumul si a devenit spumos apoi am adaugat faina , laptele, praful de copt, sarea iar la final untul topit si racit usor. Am copt 20 de minute la 180 grade C in forma de tort de 26 cm diametru tapetata cu hartie de copt si am verificat din cand in cand astfel incat sa iasa auriu blatul si nu sa se faca prea mult
Am lasat sa se raceasca blatul in forma lui dupa ce l-am scos de la cuptor iar apoi l-am insiropat foarte bine dupa gustul meu cu un ameste de sirop de la compot de visine cu visinata facaut in casa de mine si binenteles esenta de vanilie.

stratul 2 – jeleu de visine

  • 500 ml sirop de la compot de visine – eu am folosit pentru toata reteta : insiropat + jeleu 6 borcane de compot de visine din alea mici de 400 g cred facut de mine cu zahar vanilat facut cu pastaile cumparate de la dna Lucia
  • 2 plicuri de jeleu de la dr Oetcker

Am amestecat praful de jeleu cu siropul si l-am pus pe foc 1 minut cat sa se lege jeleul apoi l-am mai lasat 2 minute sa stea afara si l-am turnat peste primul strat de blat apoi am dat la frigider

stratul 3 – ganache ciocolata 82% cacao si crema de visine
ganache ciocolata:

  • 150 ml ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
  • 30 g unt

Am pus pe foc untul si frisca lichida si cand au facut bule exact inainte de a da in clocot am turnat peste ciocolata bucati si am amestecat pana s-a topit ciocolata apoi am dat la rece pana s-a racit complet si a rezultat o crema densa si delicioasa

Am pus-o in punga si am format 3 cercuri peste jeleul de visine si iar am dat la frigider tortul.

crema de visine:

  • 300 g visine din compot fara samburi
  • 2 linguri rase de amidon
  • 1 lingura zahar vanilat facut in casa

Le-am pus pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat. Am racit bine crema si apoi am turnat-o pe tort peste jeleul de visine in spatiul ramas gol de la cercurile efectuate de crema ganache.

stratul 4 – blat de ciocolata

  • 65g ciocolata neagra
  • 7 galbenuse(140g)
  • 65 g zahar tos
  • 5 albusuri (150g) – eu am pus 7 albusuri
  • 65g zahar tos
  • 1 lingura (5g) cacao
  • 2 linguri de faina – am considerat ca mi-as dori sa aiba ceva consistenta blatul sa nu fie atat de pufos si usor ca erau creme pufoase
  • 1 praf de sare

In castron am mixat galbenusurile cu 65 g zahar pana au rezultat pufoase si si-au dublat volumul peste care am turnat cacao cernuta ca sa nu faca cocoloase apoi faina si ciocolata topita pe bain marie si racita usor. La final am adaugat albusurile batute spuma bine cu un praf de sare la inceput pana a rezultat o bezea iar apoi am adaugat restul de 65 g de zahar si am mixat pana a rezultat o meringue – nu cunosc termenul in romana doar ca este o bezea foarte tare si lucioasa. Mentionez ca meringue am adauagat-o in 2 transe – prima ca sa se subtieze compozitia de galbenusuri si a 2-a pentru a iesi pufoasa ai am amestecat cu grija de susu in jos- cred ca se cunoaste procedura.
Am copt 20-30 minute la 180 grade C in tava tapetata cu hartie de copt.
Foarte important blatul este gata abia cand trece proba cu scobitoarea si nu mai devreme- mentionez acest lucru deoarece am observat ca cuptoarele difera foarte multe intre ele.

Mentionez ca avand in vedere ca am facut 2 torturi la fel si de fapt asa si recomand sa se faca intai blaturile – cel madeleine si cel de ciocolata intr-o zi iar cremele in urnatoarea zi

Am pus blatul peste creme si l-am insiropat cu sirop din compot + visinta+ esenta de vanilie

stratul 5 – mousse de vanilie

  • 8 gr gelatina
  • 5 galbenusuri (100g)
  • 90g zahar tos
  • 250ml lapte
  • 220ml frisca
  • 20 ml kirsch === dar eu am pus 3-4 linguri esenta de vanilie – trebuie sa recunosc ca am pus dupa ochi si am tot gustat pana mi-a placut mie gustul de vanilie

Am pus gelatina granule la inmuiat in 100 ml din cei 250 ml folositi vreo 10 minute si apoi am topit-o la bain marie
Intre timp am mixat spuma galbenusurile + zahar si am adaugat in fir subtire laptele pus pana a facut bule adica cat sa nu dea in clocot si am amestecat cu o lingura de lemn bine si apoi am pus din nou pe foc ca sa se faca crema amestecand mereu cateva minute cu linmgura de lemn pana rezulta o crema ca o smantana mai groasa lichida si daca am trecut cu degetul aratator pe lingura de lemn ramane urma degetului clara- cred ca se stie procedura apoi am luat d epe foc am adaugat gelatina topita pe bain marie si am pus crema la racit afara acum este destul de frig amestecand mereu in ea si la sfarsit am adaugat frisca batuta nu foarte tare si binenteles esenta de vanilie.
Am turnat crema peste tort si am dat la frigider sa se intareasca

stratul 6 – mousse de ciocolata

  • 8 gr gelatina
  • 5 galbenusuri (100g)
  • 90g zahar tos
  • 250ml lapte
  • 220ml frisca
  • 150 g cicolata cu lapte am folosit eu pentru ca am considerat ca nu toti adora ca mine ciocolata amaruie
  • 1 praf de sare

Am invatat de la Heston ca de cate ori folosesc ciocolata sa pun un praf de sare deoarece accentueaza si mai bine gustul fin de ciocolata.

Am urmat toti pasii ca si la mousse de vanilie – de fapt eu am facut ambele creme o data si apoi am impartit in 2: in una am adaugat vanilia iar in cea de-a doua am adaugat ciocolata topita si racita usor si un praf de sare.

Am turnat peste mousse-ul de vanilie si am dat la frigider.

Am ornat – desi nu am talent dupa cum se observa in poza

Cu deosebit respect si va recomand din caldura sa incercati aceasta reteta.

Black Forest Gateau - Reteta Corina Diaconu

3. Desert de vanilie cu fructe de padure – Reteta propusa de Bucate Apetisante

Desert de vanilie cu fructe de padure

4. Tort Ecler cu crema de vanilie – Reteta propusa de Bucate pe alese

Tort Ecler cu crema de vanilie

5. Prajitura Orhideea – Reteta propusa de Epurasha

Prajitura Orhideea - Reteta propusa de Epurasha

6. Clafoutis cu dovleac – Reteta propusa de Bucataria Elenei

Clafoutis cu dovleac - Reteta propusa de Bucataria Elenei

7. Prajitura cu mousse de ciocolata alba si vanilie – Reteta propusa de Dianu Andreea

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si vanilie - Reteta propusa de Dianu Andreea

8. Prajitura cu bezea si mac – Reteta propusa de Denisa Bolohan

Prajitura cu mac si bezea - Reteta propusa de Denisa Bolohan

Prajitura cu bezea si mac

Am aceasta reteta dintr-un caietel de-al mamei pe care eu am adaptat-o putin. Nu este pretentioasa si nici opera de arta, dar mi-a placut ca este tare buna asa aromata cu vanilie, e racoroasa si are blat cu mac ( sunt fun mac J )

Reteta originala suna cam asa:

  • 8 oua
  • 300g zahar
  • 100g nuca cocos
  • 4 pachete biscuiti picnic
  • 50g mac
  • 5 linguri faina
  • 1 pachet budinca vanilie
  • 1 parchet margarina
  • Glazura ciocolata Dr Oetker

Pentru ca mie nu imi place sa fac prajituri cu prafuri, margarina si glazura cumparata din comert, am inlocuit crema de vanilie din galbenusuri, budinca cumparata si margarina cu o crema de vanilie clasica facuta din lapte, galbenus de ou, pastaie de vanilie, amidon si 2 foi gelatina.

Reteta adaptata este:

  • 8 oua
  • 300g zahar
  • 100g nuca cocos
  • 4 pachete biscuiti picnic
  • 100 g mac
  • 4 linguri faina
  • 1 pastie vanilie
  • 1 l lapte
  • 2 foi gelatina
  • 80 g amidon alimentar
  • 2 ciocolate kandia 50%
  • 1 lingura unt

Si acum procesul de fabricatie:
Se face un blat din 8 albusuri batute spuma tare cu 100g zahar, care se amesteca usor ( de jos in sus) cu macul, nuca de cocos si faina. Se intinde intr-o tava clasica de cuptor clasic tapisata cu hartie de copt si se coace aproximativ 20-30 min (depinde de cuptor).

Cat timp se coace blatul, facem crema de vanilie. Batem bine galbenusurile cu amidonul. Punem laptele la fiert cu zaharul si cu semintele de vanilie si pastia de vanilie. Cand laptele incepe sa fiarba luam de pe foc si lasam 5 minute sa se racoreasca. Scoatem pastaia de vanilie si apoi turnam laptele in fir subtire in compozitia de oua amestecand in continuu cu telul ca sa nu transformam crema intr-o omleta dulce. Apoi turnam totul inapoi in cratita unde a fiert laptele si lasam la foc mediu cateva minute amestecand in continuu pana se ingroasa si imbraca lingura. Luam cratita de pe foc si o punem cu fundul intr-un vas cu apa rece .

Adaugam gelatina pe care am inmuiat-o in prealabil in apa si amestecam.
Turnam crema peste blatul de mac si cocos si asezam biscutii unul langa altul ca niste soldatei. Glazuram cu o compozitie facuta din ciocolata topita la bain maire la care eu mai adaug si 1 lingura ulei vegetal pentru luciu ( un tips&triks de la mama meaJ ).Pudram cu nuca de cocos.
Dam la frigider si lasam sa se raceasca. Eu nu am avt f mare rabdare ca muream de pofta asa ca am taiat-o mai repede nitel si am mancat-o alaturi de cafeaua mea cu lapte de la ora 4. Aparat foto nu am dar m-a salvat telefonul care a pozat destul de decent zic eu :P. Pastaia am uitat sa o pozez si nici nu mai stiu soiul; este una dintre cele 3 comadate de pe pastaidevanilie.ro, acum 1-2 sapt , dar am zis ca nu are rost desigilez un pachetel ca sa pozez ca nu e corect.
Multumesc si astept juriul!
Denisa

9. Tort mousse de ciocolata, cafea si praline – Reteta propusa de Lorena

Tort mousse de ciocolata, cafea si praline - Reteta propusa de Lorena

Blat
  • 100g ciocolata neagra, de buna calitate
  • 100g unt 85%
  • 200g zahar
  • 3 oua la temperatura camerei
  • 100g faină 000
  • 1 varf cutit de sare
  • 1 pastaie vanilie (orice alt inlocuitor modifica gustul de la divin la …ordinar)
  • 125g ciocolata neagra, maruntita grosier

Se topeste ciocolata la bain-marie, impreuna cu untul, amestecand pana devine o crema matasoasa. Se lasa apoi la racit, pana la temperatura corpului, amestecand pentru a preveni formarea pojghitei. Se adauga zaharul si ouale, pe rand, cate unul. Dupa omogenizare, adaugam faina, sarea si semintele de vanilie, iar la final, dupa ce compozitia e unitara, punem si ciocolata maruntita.

(pont: sarea potenteaza aroma de vanilie, asa ca, la toate preparatele in care folositi vanilie, intr-o forma sau alta, adaugati si un strop de sare)

Compozitia astfel rezultata se toarna intr-o forma rotunda (24-26 cm), cu fund detasabil (ar fi cel mai usor de lucrat) si tapetat cu hartie de copt, unsa cu putin unt/ulei. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C, pentru 30-35′ (blatul trebuie sa fie „elastic” la atingere, asa ca deschideti usa cuptorului dupa 30′ si verificati).

 Pralinele
  • 100-120g alune de padure/arahide crude
  • 150g zahar
  • apa cat cuprinde
  • 1 foaie de copt
  • putin ulei
Cat timp blatul e la cuptor, preparati pralinele. Eu folosesc alune in stare cruda, le sarez si le rumenesc putin intr-o tigaie teflonata, neunsa. Cand s-au racit, rasturnati-le pe o foaie de copt unsa cu ulei; pastrati-le adunate unele langa altele, fara a le imprastia prea mult si fara a le suprapune.

Puneti zaharul intr-o craticioara adanca si turnati apa peste el, cat sa fie in intregime absorbita (scurgeti, eventual, excesul). Dati la foc moderat si asteptati ca zaharul sa se transforme in caramel (acea culoare galbuie; atentie sa nu-l ardeti!!). Luati de pe foc imediat si turnati caramelul peste alune, incercand sa le acoperiti pe toate. Lasati sa se raceasca. Odata devenita crocanta, spargeti „insula” de praline in bucati mai mici si introduceti-le in blender, pentru a obtine pudra (dupa preferinta, puteti sa o faceti fina-fina sau mai grosier; eu prefer a doua varianta).

Mousse de ciocolata si cafea
  • 2lgt ness
  • 1lg apa fierbinte
  • 200g ciocolata neagra
  • 50g unt 85%
  • 5lg zahar brun
  • 50ml smantana (e buna si cea de 12%)
  • 500g smantana pentru frisca

Se dizolva ness-ul in apa fierbinte, se sfarma ciocolata si se pune la foc mic intr-o craticioara impreuna cu cafeaua, untul, zaharul si 50 ml smantana. Se amesteca continuu pana la obtinerea unei creme fine, matasoasa. Luati de pe foc, asteptati sa se raceasca, amestecand ocazional. Intre timp, bateti frisca bat si turnati crema de ciocolata peste, amestecand de jos in sus, cu delicatete. Aceste 2 compozitii ar trebui sa aiba temperaturi apropiate in momentul omogenizarii, pentru a nu risca „taierea” cremei.

De asemenea, aceasta etapa trebuie parcursa doar dupa ce blatul e complet rece. Eu fac blatul cu o zi inainte, e mai comod asa.

Asamblare:

Am folosit aceeasi forma cu fund detasabil. Se asaza blatul, se pune jumatate din mousse peste, apoi un strat generos de praline, cam jumatate din cantitate, apoi restul de mousse. Daca ii neteziti suprafata sau ii dati orice forma neregulata, ramane in voia imaginatiei voastre. Dati tortul la frigider cateva ore bune, cel mai bine peste noapte.

Decorare:

A doua zi, scoateti tortul din forma, cu ajutorul unui cutit cu care desprindeti marginile si mutati-l pe platoul de servit. Il puteti decora cu restul de praline sau cu fructe care „striga” dupa ciocolata: rodii (in cazul meu), zmeura, capsuni etc.

Savurati!

Tort mousse de ciocolata, cafea si praline -Reteta propusa de Lorena Ignatescu

10. Tort cu pere si crema de branza cu vanilie – Reteta propusa de Adela’s Cake

Tort cu pere si crema de branza cu vanilie - Reteta propusa de Adela's Cake

11. Tort Popica – Reteta propusa de Madalina Georgescu

Tort Popica - Reteta Madalina Georgescu
Tort Popica

Blat cacao:

  • 10 oua (separate)
  • 290 gr zahar
  • 220 gr faina
  • 25 gr cacao
  • miroase (1 pastaie de vanilie)

Albusul se bate cu zaharul. Se bat de la inceput impreuna, dureaza mai mult, dar spuma obtinuta la final este foarte buna.

In galbenus punem un praf de sare si semintele de la pastaia de vanilie.

Cand albusul este batut il amestecam cu galbenusurile.

Se amesteca faina si cacao si se cern peste compozitia de mai sus.

Cuptorul se porneste mai inainte ca sa fie incins si compozitia se coace pe hartie de copt la 170 grade si se coace cate o foaie.

Crema mouse:

  •  5 de oua(separate)
  • 175 gr zahar
  • 250 gr margarina
  • 500 gr ciocolata
  • miroase (1/2 pastaie de vanilie)

Margarina si ciocolata le topim separat pe bain marie.

Cand sunt topite separam ouale si batem albusul cu zaharul pana ce obtinem o spuma. Apoi peste galbenusuri punem semintele de la pastaia de vanilie si le adaugam unul cate unul speste spuma de la albus si amestecam usor. (intre timp margarina si ciocolata s-au mai racit, ele nu trebuie sa fie nici reci nici calde). Peste aceasta se adauga margarina topita, se incorporeze la viteza mica si apoi adaugam si ciocolata si mestecam usor pana face niste basicute.

Mouse-ul se tine la frigider pana la ansamblarea tortului.

Crema spuma de vanilie:

  • 300 ml frisca
  • 3 oua (folosim doar galbenusurile)
  • 2 linguri apa
  • 250 grame zahar
  • 1/2 pliculet gelatina
  • 30 ml. apa rece
  • miroase (1/2 pastaie de vanilie)

Gelatina se pune la inmuiat cu 10 minute inainte.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul, 2 linguri apa, un praf de sare si semintele de la 1/2 pastaie de vanilie si se tin pe foc, la bain marie, amestecand continuu, cu telul, pana incepe sa se formeze o spuma (nu trebuie sa fiarba), iar cristalele de zahar s-au dizolvat.

Se da deoparte si se adauga gelatina

Dupa ce aceasta compozitie s-a racit o amestecam cu frisca batuta.

Crema se tine la frigider pana la ansamblarea tortului.

Crema cu fructe de padure(sarlota):

  • 1 oua
  • 100 gr zahar
  • 100 ml lapte
  • 1 pliculet gelatina
  • 200 ml frisca
  • 200 gr fructe de padure

Oul se bate cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul si devine de un alb-galbui. Se amesteca cu laptele si se pune la fiert pana se umfla.

Gelatina se umezeste cu apa rece, se topeste pe foc si apoi se adauga peste compozitia de mai sus. Cand se raceste sarlota se amesteca cu frisca batuta pana se omogenizeaza si apoi se adauga fructele de padure. Este bine sa facem aceasta compozitie la final pentru ca ea se intareste usor din cauza gelatinei si nu se mai intinde frumos.

Sirop:

  • 1 l apa
  • 500 gr zahar
  • 100 ml coniac
  • coaja de portocala rasa

Se firbe zaharul cu apa pe foc. Cand a fiert il dam la o parte si adaugam coaja de portocala rasa. Dupa ce s-a racit adaugam si coniacul. Acesta se strecoara inainte de a fi folosit.

Ansamblare: Se pue o foaie de blat si se insiropeaza bine, apoi crema vanilata, apoi foaie de blat insiropata, mouse de ciocolata si peste acesta crema cu fructe de padure. Se tine la frigider, cel mai bine de pe o zi pe alta. Se decoreaza cu frisca si crema de mouse daca ne mai ramane.

Ponturi:

Frisca: -Cand batem frisca putem sa daugam in aceasta 2 linguri de zahar si un pliculet de zahar vanilat. Pentru ai imbunatatii gustul acesteai, in frisca pe care o folosim pentru creme putem sa adaugam frisca natura. Frisca naturala o batem separat fara ai adauga zahar sau miroase. Cand aceasta este batura se amesteca cu frisca batuta pentru creme. Este bine sa luam de o parte frisca de decorat, deoarece aceasta devine mai moale si la decorat nu va arata frumos. Pentru cei care nu sunt pretentiosi la decorat pot sa o amestece pe toata cu frisca natura. Gustul este mult mai bun.

Blat: -Este bine sa pregatim compozitia pentru fiecare foaie separat, muncim mai mult, dar pana se coace prima foaie putem sa facem compozitia de la doua, in schimb compozitia pentru a doua foaie cat prima este in cuptor se poate lasa din cauza albusului batut spuma.

Daca pentru a bate albusul folosim robotul de bucatarie sau mixer este bine ca dupa aceea sa folosim o spatula (sau chiar cu mana) pentru a incorpora galbenusurile si apoi faina. Rezultatul este ca vom avea un blat mai pufos.

Fructele de padure: -Daca cumparam fructe din comert congelate, acestea se scurg de zeama inainte de a fi puse in compozitie.
Aceasta este reteta. Sper din tot sufletul sa va fi starnit curiozitatea, pentru ca noua ne-a bucurat rau de tot papilele gustative.
Sa aveti o saptamana minutata in continuare si mult spor la prajiturit.

Tort Popica

12. Tarta cu lamaie – Reteta propusa de Juha Tiensuu

Tarta cu lamaie - Reteta propusa de Juha Tiensuu
Tarta cu lămâie

6 porţii (vasul meu luat de la Horezu are 20 cm diametru)

Reţeta e simplă iar rezultatul gustos. Vanilia şi lămâia fac casă bună împreună.

Aluat:

  • 3 dl făină
  • 100 g unt
  • 1/2 dl zahăr
  • 1/2 dl zahăr pudră
  • 1 ou
  • sare

Se pun într-un vas oul, zahărul pudră şi cel tos plus un vârf de cuţit
de sare. Se bat bine și apoi se adăuga făina. Se amestecă bine cu
mâna. Se adaugă untul (la temperatura camerei) peste şi se amestecă
bine bine până se încorporează tot în aluat. Se formează o bilă, se
îmbracă în folie alimentară şi se lasă la frigider. Când aluatul este
răcit se întinde în foaie subţire. Se întinde în formă drept şi i se
taie şi îndreaptă marginea (care iese din tavă). Se acoperă apoi cu o
coală de copt, se adaugă boabe de fasole sau linte, mazăre etc. pentru
a-şi păstra forma. Eu am folosit o oală cu diametrul mai mic decât al
vasului cu aluat. Se lasă la copt cam 10 minute la 175 grade Celsius
și apoi se scot boabele și coală de copt și se lasă înapoi în cuptor
aproximativ 10 minute, pâna când devine aurie. Se lasă să se răcească.

Curd de lămâie:

  • 1 1/4 dl zahăr
  • 2 ouă
  • 2 linguriţă făină de cartofi
  • 50 g unt
  • 1 dl suc de lămâie (cam 3 lămâi)
  • coaja de la o lămâie
  • pastaie de vanilie

Se pun la fiert coaja și sucul de lămâie. Se amestecă ouăle cu
zahărul, făină de cartofi și semințele de vanilie scoase din păstaie.
Treptat, se adăugă sucul şi coaja și se pun înapoi la foc medium. Se
amestecă mereu pâna când se îngroașă. Se adaugă untul și se amestecă
bine. Când este gata se lasă la răcorit şi apoi se toarnă în forma de
aluat (scoasă din vas).

Curd cu smântâna dulce şi vanilie:

  • 1 dl smântâna dulce
  • 2 1/2 dl curd
  • 1/2 dl zahăr
  • pastaie de vanilie

(Dacă nu poți găsi curd, se poate face şi cu iaurt turcesc sau
mascarpone sau o brânză mai cremoasă). Se scurge lichidul din curd și
se adaugă zahărul și semințele de vanilie. Se amestecă. Se bate
smântâna bine şi se încorporează în curd. Cu această cremă se
decorează tarta după bunul plac.

Rețeta este inspirată după cea a Herve Cuisine:

Tarta cu lamaie - Reteta propusa de Juha Tiensuu

13. French macarons cu crema de vanilie – Reteta propusa de Sevenscooking

Fench macarons - Reteta propusa de Sevenscooking

14. Tort dovleac cu crema de vanilie – Reteta propusa de La Vera in bucatarie

Tort dovleac cu crema de vanilie - Reteta propusa de La Vera in bucatarie

15. Tort de grapefruit cu ciocolată – Reteta propusa de Bucataria lui Dodo

Tort de grapefruit cu ciocolată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. Triunghiuri cu biscuiti si vanilie – Reteta propusa de Lacto-ovo-vegetarian Kitchen

Triunghiuri cu biscuiti si vanilie - Reteta propusa de Lacto-ovo-vegetarian Kitchen

17. Prajitura cu pudra de migdale si miere de albine – Reteta propusa de Dudu Lenuta

Prajitura cu pudra de migdale si miere de albine - Dudu Lenuta

Aluat

  • 250g unt
  • 250g zahar brun
  • 4 oua
  • 250g faina patiserie
  • 100g pudra migdale
  • continutul unei pastai de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • coaja de la o portocala
  • sucul de la o portocala
  • un varf de sare

Glazura

  • 100ml suc portocala
  • 75g miere de albini
  • 50ml licior portocala
  • Ciocolata pentru glazurat
  • Coaja portocala confiata
  • Felii de migdale

Untul cu zaharul si praful de sare se mixeaza spuma ,se adauga coaja de portocala si sucul de portocala in care s-a amestecat vanilia.Se adauga pe rand ouale si se mixeaza in masa de unt pana devine o crema neteda si pufoasa.
Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne in vasul in care am pus pudra de migdale.Se amesteca fainurile ,dupa care se adauga in aluatul cremos mixand cu grija toata aceasta compozitie.Se imbraca o tava cu hartie de copt ,se toarna compozitia in tava si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade 20-30min.
In timp ce prajitura se coace pregatim siropul adica glazura.Dupa ce s-a ajuns la timpul de fierbere mai lasam 5-10min sa clocoteasca dupa care luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Imediat dupa ce scoatem prajitura din cuptor o ungem cu acest sirop ,o ornam cu ciocolata , migdale si coji de portocala confiate fiecare dupa inspiratie.
Sunt delicioase!!!!Savurati-le cu placere!!!!!

Prajitura cu pudra de migdale si miere de albine - Dudu Lenuta

18. Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii – Reteta propusa de Lavinia Cristea

Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii - Lavinia Cristea

Ingredientele sunt valabile pentru o forma rotunda cu diametrul de 20 cm. Este un tort pe care il dedic cu toata dragostea bunicii mele.

Primul blat:

  • 100 g faina de migdale
  • 75 g faina
  • 130 g zahar
  • 125 g unt
  • 125 ml lapte
  • 3 oua
  • 50 g cirese confiate sau coacaze confiate
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare

Al doilea blat:

  • 60 g unt
  • 70 g marshmallows
  • 70 g ciocolata amaruie de buna calitate
  • 50 g migdale macinate
  • 40 g orez expandat

Mousse de ciocolata alba:

  • 100 g ciocolata alba de buna calitate
  •  100 ml frisca lichida
  •  50 g frisca batuta
  •  1 foaie gelatina
  •  90 g coacaze rosii
  •  Jumatate de continut pastaie de vanilie

Crema de vanilie cu coacaze rosii:

  • 100 g creme fraiche
  • 80 g mascarpone
  • 50 g ciocolata alba
  • 2 foi gelatina
  • 50 g zahar pudra
  • Jumatate de continut pastaie de vanilie
  • 150 g coacaze rosii

Rulada cu dulceata de coacaze rosii:

  • 3 oua
  • 80 g zahar
  • 40 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 5 linguri apa fierbinte
  • Jumatate de continut pastaie de vanilie
  • 200 g dulceata de coacaze rosii

Decor: glazura:

  • 2 linguri apa, 2 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 lingurita unt
  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 g cicolata alba
  • 100 g ciocolata cu lapte sau neagra
  • Coacaze rosii

Primul blat l-am realizat astfel: am mixat bine untul cu zaharul. Am adaugat apoi ouale, unul cate unul, incorporandu-le bine inainte de a-l adauga pe urmatorul. Am dat prin sita faina si am macinat migdalele, in lipsa fainii de migdale. Am amestecat faina astfel obtinuta cu faina alba si cu praful de copt si am inceput sa le incorporez in compozitia de unt si oua. Am adaugat praful de sare si scortisoara, iar apoi putin cate putin si laptele. Ciresele confiate le-am dat prin faina si le-am pus in compozitie. Am rasturnat-o apoi in tava, pe hartia de copt si am nivelat-o. Am bagat compozitia la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 20 de minute. Cuptorul meu e foarte grabit, asa ca poate dura mai mult de 20 de minute pana este gata. Din acest blat am decupat un cerc cu diametrul formei de tort, cerc pe care il voi folosi drept “capac” pentru tort, iar cu restul am imbracat peretii formei de tort, capitonati deja cu folie alimentara.

Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii - Lavinia Cristea

Pentru al doilea blat am topit la foc mic caramelele marshmallows impreuna cu untul, am adaugat apoi ciocolata bucatele, migdalele macinate si orezul expandat. Dupa omogenizare, le-am luat de pe foc si am intins o foaie dreptunghiulara. Am asteptat sa se raceasca si sa se intareasca putin, apoi am taiat-o in doua pe lungime. Din cele doua bucati am realizat un inel pe care l-am asezat in mijlocul formei de copt.

Mousse-ul de ciocolata alba l-am realizat astfel: am adus la punctul de fierbere frisca lichida, in care am adaugat mai apoi ciocolata alba bucatele, pana s-a topit. Am pus gelatina la inmuiat, apoi am topit-o la bain marie si am adaugat-o in compozitia de ciocolata. Separat, am indepartat cu grija boabele de coacaze de pe ciorchine si le-am dat in fiert 40-50 de secunde in apa cu aproximativ 50 g zahar. Le-am pus apoi la scurs. Am adaugat compozitiei de ciocolata frisca batuta, jumatatea de continut de pastaie de vanilie si coacazele scurse. Am pus cu grija mousse-ul intre cele 2 blaturi de tort si am bagat forma in frigider. De precizat ca aceasta compozitie acopera doar pana la jumatate peretii tortului. Cealalta jumatate va fi completata cu crema de vanilie.

Cat tortul a stat la frigider, am realizat crema de vanilie. Am amestecat mascarponele cu creme fraiche pana s-a omogenizat, am adaugat zaharul pudra, jumatatea de pastaie de vanilie si ciocolata topita. Am inmuiat gelatina pe care mai apoi am topit-o la bain-marie si am adaugat-o cremei. Coacazele le-am fiert in apa cu zahar, timp de 1 minut, iar apoi le-am mixat pana am obtinut o pasta fina si frumos colorata in rosu. Am adaugat pasta de coacaze cremei de vanilie. Am scos tortul din frigider si am completat pana sus spatiul dintre cele 2 blaturi cu crema de vanilie. Am obtinut astfel un duo de culori, 2 creme care au la baza vanilia si coacazele rosii.

Urmeaza rulada cu dulceata de coacaze rosii. Am separat ouale. Am batut spuma albusurile cu zaharul si un praf de sare. Am adaugat apa fierbinte si am amestecat usor cu o lingura de lemn. Am adaugat cu grija galbenusurile, unul cate unul, avand grija sa le incorporez usor in compozitie, pentru ca blatul sa iasa pufos . Am amestecat faina cu praful de copt si le-am cernut in compozitie pana la omogenizare. Am incalzit cuptorul la 180 de grade si am tinut blatul de rulada pe hartie de copt aproximativ 10-12 minute. L-am rasturnat apoi pe un prosop presarat cu zahar si am indepartat cu grija hartia de copt. Am intins apoi uniform dulceata de coacaze si am rulat blatul pe latime. Rulada astfel obtinuta am taiat-o pe masura peretilor formei de tort si am adaugat-o in inelul interior (al doilea blat). Am nivelat straturile si am intins o foaie subtire de martipan, pe care am adaugat-o peste tort, pentru a lega totul de capacul tortului, decupat la inceput din primul blat. Am acoperit cu folie alimentara si am dat la rece pana a doua zi.

A urmat apoi decorarea…Am facut mai intai glazura cu care am acoperit capacul tortului. Am topit 2 linguri de zahar in 2 linguri de apa, am adaugat cacao si am omogenizat totul. Am luat de pe foc si am adaugat si untul. Am acoperit capacul tortului cu aceasta glazura lucioasa.

Am topit apoi la bain-marie ciocolata neagra si am intins-o pe o fasie lunga si ingusta de hartie de copt, care sa imbrace de jur-imprejur tortul. Am nivelat ciocolata pe hartia de copt, realizand mici valuri in partea superioara. Am lipit apoi hartia de copt in jurul tortului si am dat la frigider pentru cateva minute. Am procedat in acelasi fel cu ciocolata alba, adaugand-o peste “haina” de ciocolata neagra.

Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii - Lavinia Cristea

Si, in sfarsit, la fel cu al treilea strat de ciocolata, pus la baza tortului. Din ciocolata topita am realizat niste forme rotunde, pe care le-am asezat mai apoi pe tort. Tot acolo am pus cu grija si cateva crengute de coacaze rosii.

Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii - Lavinia Cristea

Tort de ciocolata cu crema de vanilie si coacaze rosii - Lavinia Cristea

19. Tort aniversar 16 ani de casatorie – Reteta propusa de Bucataria din casa mea

Tort aniversar 16 ani de casatorie - Bucataria din casa mea.

20. Somloi Galuska – Reteta propusa de Restaurantul de acasa

Somloi galuska - Reteta propusa de Restaurantul de acasa

21. Prajitura cu crema de vanilie – Reteta propusa de Din Bucataria mea

Prajitura cu crema de vanilie - Reteta propusa de Din Bucataria mea

22. Tartã de ciocolatã cu sos de vanilie si scortisoarã – Reteta propusa de Mundo dos Sabores

Tartã de ciocolatã cu sos de vanilie si scortisoarã - Mundo dos Sabores

23. Tort aniversar cu mousse de visine si crema de iaurt – Reteta propusa de Mihaela Ursu

Tort aniversar cu mousse de visine si crema de iaurt - Reteta propusa de Mihaela Ursu

24. Tort Egiptean – Reteta propusa de Nicoleta B.

Tort Egiptean - Reteta propusa de Nicoleta B.

Tort Egiptean

Pt. Foi!

Pt. o tava cu diametrul de 26-28 cm!

  • • 3 albusuri
  • • 3 linguri zahar
  • • 3/4 lingura faina
  • • 60 g. alune coapte si macinate
  • • 1/4 lingurita crema tartar
  • • 1/4 lingurita sare

Se incalzeste cuptorul la 170 de grade (Foc mic spre mediu!) si se
tapeteaza o tava rotunda cu hartie pt. copt.

Se pun albusurile intr-un vas curat si se mixeaza/bat pt. cateva
secunde. Se adauga peste acestea sarea si crema tartar, se mixeaza
pana se deschid la culoare si formeaza o spuma moale. Zaharul se
adauga in ploaie si se mixeaza pana cand acesta este dizolvat. (Se ia
putina spuma intre doua degete si daca nu se mai simte zaharul atunci
nu se mai mixeaza! ~ Nu se exagereaza cu mixarea albusurilor pt. ca
acestea se vor „usca” si viitoarea foia nu va mai avea pufosenie!)

Alunele se amesteca cu faina si se adauga, in doua transe, peste
albusuri. Se amesteca cu grija, de jos in sus cu o spatula/lingura de
lemn.

Se pune in tava compozitia si se niveleaza usor cu o lingura. Se
izbeste tava de masa, de doua-trei ori, pt. a elimina „golurile” de
aer. Se da la cuptor pt. 25 de minute.

Urmand pasii de mai sus se coc trei foi. (Ustensilele folosite se
spala f. f. bine dupa fiecare foaie! Nu se face compozitia pt.
urmatoare foaie decat in momentul in care precedenta s-a copt! Este
important ca tava sa fie pregatita inainte de a face compozitia pt. ca
spuma de albusuri trebuie data la cuptor imediat!)

Crema 1! ~ Creme patissiere!

  • • 900 ml. lapte
  •  • 2 pastai de vanilie despicate
  •  • 9 galbenusuri mari
  •  • 150 gr. zahar
  •  • 60 gr. faina
  •  • 60 gr. amidon

Se pregateste un bol curat si o fasie de folie alimentara.

Se pune la incalzit laptele impreuna cu pastaile de vanilie despicate.
In prealabil, pastailor li se „rad” cu un cutit „bobitele” din
interior si se adauga si ele in lapte.

Se amesteca amidonul cu faina. Galbenusurile se pun intr-un bol. Se
adauga zaharul si se amesteca bine. Peste acestea se pune faina &
amidonul si se amesteca f. f. bine cu un tel.

Se scot pastaile de vanilie din lapte. Acesta se toarna, in fir, peste
galbenusuri si se amesteca cu un tel in continuu. Acest amestec se
pune inapoi in oala in care a fiert laptele. Se pune oala pe foc mic
si se amesteca cu un tel in continuu pana cand compozitia se ingroasa.

Imediat ce se ia de pe foc, se pune crema in bolul pregatit si se
lipeste efectiv de ea folia alimentara. (Aceasta va impiedica crema sa
faca o crusta!)

Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Inainte de folosire se mixeaza.

Crema 2! ~ Creme patissiere cu ciocolata & frisca!

  • • 300 ml. lapte
  • • 1/2 pastaie de vanilie despicata
  • • 3 galbenusuri mari
  • • 50 gr. zahar
  • • 20 gr. faina
  • • 20 gr. amidon
  • • 60 gr. ciocolata topita
  • • 60 gr. frisca

Se urmeza pasii de la prima crema doar ca se mai adauga, in crema
fierbinte, ciocolata topita si, in momentul in care crema este racita
complet si mixata, frisca.

Crema 3! ~ Frisca & zaharul caramel!

• 600 gr. frisca
• 75-100 gr. zahar
• 150 g. alune coapte taiate grosier

Se pune hartie de copt intr-o tava mai mare (Tava de la cuptor!)

Zaharul se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza. Zaharul lichid
se toarna pe hartia de copt si se lasa sa se raceasca complet. Cand
s-a racit, se dezlipeste de pe hartia de copt si se pune intr-o punga
ziplock si se sfaramiteaza. (Se bate cu un ciocan de snitele sau
sucitor!)

Se amesteca frisca, alunele si zaharul caramelizat.

Asamblare & Ornare!

Intr-un platou, in care s-a asezat un cerc de tort, se pune prima
foaie, peste aceasta se pune un strat de crema de vanilie, urmat de
unul de frisca, apoi inca o foaie, inca un strat de crema de vanilie,
urmat de crema de ciocolata. Apoi inca o foaie, urmata de crema de
vanilie, ultimul strat fiind de frisca. Se da la frigider pt. 6-7 ore,
preferabil peste noapte.

• 500 gr. smantana pt. frisca
• 1 lingura rasa cafea solubila (ness)
• trandafiri din napolitana Dr. Oetker
• ornamente de ciocolata, in forma de bilute, de la Orlando

Intr-un bol pt. mixer, de metal si rece, se pune smantana pt. frisca.
Se pune o lingurita de ness intr-o cescuta, se ia putina smantana din
bol si se freaca ness-ul. Acesta se toarna peste smantana din bol. Se
mixeza.

Se scoate tortul din frigider, se indeparteaza cercul si se imbraca cu
frisca. Se pune frisca ramasa intr-un sac de patiserie si se orneaza
cu stelute/florice. Cu o penseta de bucatarie se pun, in mijlocul
fiecarei stelute, 1-3 bilute de ciocolata. Se pun trandafirii de
napolitana in mijloc.

Se trimite reteta la concursul gazduit de minunata Laura Adamache! ~
Glumesc! ~ Incercati-l, este f. bun!

Mentionez ca retele sunt inspirate de pe site-ul lui Stephanie
Jaworski, www.joyofbaking.com si de pe site-ul Amaliei,
www.haisagatim.ro .

Tort Egiptean - Reteta propusa de Nicoleta B.

25. Tarta cu ricotta si ciocolata alba – Reteta propusa de Gust Divin

Tarta cu ricotta si ciocolata alba

26. Tort Somloi – Reteta propusa de Delicious Flavours

Tort Somloi - Reteta propusa de Delicious Flavours

27. Tort millefeuille – Reteta propusa de Gourmandino

Tort millefeuille - Reteta propusa de Gourmandino

28. Tarta cu dovleac – Reteta propusa de Iepuras

Tarta cu dovleac - Reteta propusa de Iepuras

29. Tort Diplomat – Reteta propusa de Catalina Vicol

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Ingrediente:

  • 20 g gelatina
  • 5 oua
  • 1 cutie compot tropical sau daca nu gasiti e bun si ananas
  • 2-3 portocale
  • 1-2 kiwi
  • 500 ml lapte
  • 1 lingura faina
  • 300 g zahar
  • 500 ml frisca

De cu seara se taie portocalele cat mai fin, se presara cu un praf de zahar si se lasa la rece pana a doua zi.
Se pune gelatina la inmuiat conform instructiunilor.
Se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zahar, pastaia de vanilie, faina, lapte si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Cand se ia de pe foc se scoate pastaia de vanilie, se adauga gelatina, apoi albusurile batute spuma si se pune la racit. Se mai amesteca din cand in cand. Cand s-a racit crema se baga in frigider,apoi cand incepe sa se intareasca se adauga frisca batuta spuma tare.
Urmeaza partea de creatie unde e nevoie de timp si rabdare…
Se pregateste o cratita.
Se umezeste o bucata destul de mare de folie alimentara si se pune in cratita, atat pe fund, cat si pe peretii ei. Piscoturile se trec prin zeama de la compot sau zeama lasata de la portocale, insa nu trebuie lasate sa stea in zeama pentru ca se sfarama. Se aseaza in cratita. Se pun doar pe peretii laterali. Eu la reteta asta nu am pus, am asezat tot fructe, ca si pe fundul cratitei. Apoi se pune jumatate din cantitatea de crema, se pun din nou fructe apoi restul de crema si deasupra se acopera cu piscoturi. Se acopera cu folie si se tine in frigider preferabil pana a doua zi, ca sa se intareasca bine..
A doua zi cand crema s-a intarit, desfaceti folia, puneti o farfurie sau un platou si cu o miscare brusca rasturnati tortul, scoateti folia si e gata.
E foarte usor la mancat, asa ca atentie la calorii.

30. Prajitura cu crema de vanilie – Reteta propusa de Iuliana Florentina

Prajitura cu crema de vanilie - Reteta propusa de Iuliana Florentina

31. Placinta cu branza si dovleac -Reteta propusa de 3Sistercooking

Placinta cu branza si dovleac -Reteta propusa de 3Sistercooking (Custom)

32. Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie – Reteta propusa de Miremic

Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie - Reteta propusa de Miremic (Custom)

33. Cremes + teoria foitajului – Reteta propusa de Caiet cu retete

Cremes + teoria foietajului - Reteta propusa de Caietul cu retete

34. Insule plutitoare – Ile flottante (Floating islands) – Reteta Brindusa S.

Insule plutitoare - Ile flottante (Floating islands) - Reteta Brindusa S.

35. Piramide cu banane si vanilie – Reteta propusa de Sorina Kitchen

Piramide cu banane si vanilie - Reteta propusa de Sorina Kitchen

36. Lebede Indragostite – Reteta propusa de Nicol Zecheru

Lebede Indragostite - Reteta propusa de Nicol Zecheru

37. Mini torturi Sarbatoarea Vaniliei – Reteta propusa de Iria.ro

Mini torturi Sarbatoarea Vaniliei - Reteta propusa de Iria.ro

38. Tort exotic cu vanilie, lavanda si fructe – Reteta propusa de Simona’s Passions

Tort exotic cu vanilie, lavanda si fructe - Reteta propusa de Simona's Passions

39. Tort de mango si vanilie – Reteta propusa de Kiss The cook ( Catalina Zaharescu)

Tort de mango si vanilie - Reteta propusa de Kiss The cook

40. Tort cu vanilie si piper Sechuan – Reteta propusa de Beatrix Veres

Tort cu vanilie si piper Sechuan - Reteta propusa de Beatrix Veres

Descrierea retetei:

Blat:

  • Batem spuma 8 oua integrale cu 250 gr. zahar, adaugam 230 gr. faina si 20 gr. cacao pudra.

Il coacem la 180 ºC intr-o forma tapetata cu unt si faina timp de 20-25 minute. Intre timp preparam o cafea buna.

Cremele:

Le-am facut in acelasi timp in doua cratite separate. Intr-una am pus ¾ l lapte cu doua batoane de vanilie taiate in doua, in cealalta am pus ¾ l lapte si 1 lingura mare de piper Sechuan zdrobit. Intre timp am amestecat 14 galbenusuri cu 260 gr. zahar si 200 gr. faina.

Le-am impartit in doua, si le-am adaugat pe rand la laptele care fierbea, din care am scos pastaile de vanilie, iar pe celalalt l-am strecurat intai.

Dupa ce crema a ajuns la consistenta dorita, cam 5-10 minute, adaugam 5 foi gelatina inmuiate in apa (sau praful de gelatina inmuiat tot in apa rece). Adaugam in creme si cca. 5o gr. de unt, in fiecare in parte. Batem albusurile spuma cu putina sare si 2 linguri zahar, pe care le impartim in doua, si le adaugam la cremele semi-racite.

In crema cu piperul Sechuan am mai adaugat nuci si ciocolata zdrobite, cca. doi pumni.

Intre timp pregatim si frisca. Eu am folosit frisca vegetala, ½ l pentru cele doua creme.

Cand crema s-a racit de tot, am adaugat jumatate de frisca batuta spuma.

Montajul:

Taiem blatul in doua, il imbibam cu cafea, punem crema de vanilie, peste care cealalta parte a blatului insiropat cu cafea, peste care punem crema Sechuan.

Le lasam la rece.

Putem pune un strat de ciocolata cu nuci zdrobite chiar la baza prajiturii, ii da o savoare aparte.

Cand le servim putem pune cate o bobita, dar nu mai mult, de piper Sechuan, e foarte crocanta si egzotica.

Tort cu vanilie si piper Sechuan - Reteta propusa de Beatrix Veres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *