Chec Bilbolbul (fara unt, ulei, oua)


Chec Bilbolbul, o reteta simpla de chec, cu cacao din belsug

chec bilbolbul detaliu

Chec Bilbolbul cu cacao, fara unt, ulei, oua, reteta italiana pas cu pas. Cum se face acest chec delicios cu cacao, mod de preparare si ingrediente.

Sigur va intrebati de ce acest chec se numeste Bilbolbul. Bilbolbul este un personaj fictiv, protagonistul seriei de benzi desenate care poarta acelasi nume, publicata incepand cu 1908 in „Corriere dei Piccoli”, prima revista italiana de benzi desenate.

Bilbolbul este un copil african care trece prin diverse aventuri in satul sau din Africa de Est. In functie de starile prin care trece, Bilbolbul isi poate schimba culoarea. Cand se simte rusinat, Bilbolbul devine rosu, furia il transforma intr-un copil de culoare verde.

imagine preluata de pe lospziobianco.it

In 1913, reteta acestui chec a fost publicata in revista „Corriere dei Piccoli” si de atunci a devenit una dintre cele mai populare retete de chec din Italia. In foarte multe hoteluri se serveste acest chec Bilbolbul la micul dejun. Este foarte simplu de facut, amestecam ingredientele si il bagam in cuptor. Nu contine oua, ulei sau unt, asadar este o prajitura fara prea multe calorii. Cacaua este ingredientul principal, iar pentru un chec foarte inchis la culoare, va recomand sa folositi o cacao neagra. In Romania se gaseste in orice market, in Italia, cacaua este mai deschisa la culoare.

Chiar daca ingredientele din aceasta reteta de chec sunt putine, textura este fabuloasa. Obtinem un chec pufos, umed, cu un gust minunat de cacao si portocala.

In reteta originala se pudreaza cu zahar pudra, dar eu am ales sa ii imbrac cu putina ciocolata topita, desigur ciocolata amaruie cu un minim de 60% continut cacao, preferata mea.

Va garantez ca o sa va placa mult acest chec Bilbolbul! Abia astept sa imi spuneti cum vi s-a parut.

MAI MULTE RETETE DE CHEC AICI

Chec Bilbolbul – Ingrediente (forma de chec 30×12 cm)

  • 300 g faina
  • 100 g cacao neagra
  • 350 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura plina coaja de portocala rasa
  • 1 varf cutit sare

Chec italian cu cacao, fara oua, unt, ulei – Preparare pas cu pas

  • Punem faina, zaharul, cacaua si sarea intr-un vas si amestecam.

compozitie chec cacao

  • Adaugam laptele, la temperatura camerei, si amestecam.
  • La sfarsit punem in compozitia checului praful de copt cernut si coaja rasa de portocala.
  • Amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.

compozitie chec cacao

  • Tapetam forma cu ulei si faina sau, daca doriti, doar cu hartie de copt, si adaugam compozitia.

Putem tapeta forma de chec doar cu hartie de copt. Daca alegem aceasta metoda, udam foarte bine hartia, cu apa rece, apoi o stoarcem si o asezam in forma.

chec bilbolbul in forma

  • Coacem checul Bilbolbul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 40 de minute, pe treapta a doua a cuptorului, functie traditionala (caldura de jos si de sus). Scoatem forma din cuptor, lasam checul in forma cca 5 minute, apoi il rasturnam pe un gratar unde il lasam sa se raceasca complet.
  • Puteti pudra checul cu zahar pudra. Eu am topit 100 g ciocolata amaruie si am format niste dungute simpatice pe intreaga suprafata a checului. Am adaugat si niste bobite de ciocolata pe deasupra.

chec bilbolbul felie

  • Dupa ce glazura de ciocolata se intareste, feliem checul si il gustam cu pofta. Este delicios!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chec Bilbolbul
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)

18 comentarii la “Chec Bilbolbul (fara unt, ulei, oua)

  1. Ana de la B spune:

    L-am pus acum la cuptor. Am niste cacao neagra de la van houten, foarte buna si nu stiam ce sa fac cu ea. Doua modificari am facut, in loc de zahar am pus un indulcitor pudra si compozitia era foarte solida, asa ca am mai pus vreo 50-70 ml lapte. Acum, ca ma uit la imaginea dumneavoastra cu checul pus in tava realizez ca trebuia sa fie mai vascoasa putin compozitia. Revin cu rezultatul

    • Alina spune:

      Rețeta este incompletă,checul este foarte dens, deși am pus mai mult de 500 ml lapte. Exteriorul se usucă, se formează o crustă ca la pâine. Foarte multă cacao și cam atât, deoarece coaja de portocală nu se mai simte!!!

      • Laura Adamache spune:

        Reteta este foarte completa. Nu uita ca in acest chec nu se folosesc oua, unt ulei, deci nu are cum sa aiba consistenta unui chec care contine aceste 3 ingrediente. Checul iese delicios daca se respecta reteta.

  2. Miha spune:

    Bună, Laura! Îți mulțumesc pentru toate rețetele, munca ta și a echipei tale, pentru acest site! Am făcut acest chec, este foarte bun! Noi am înlocuit cu faină fără gluten și am adăugat merișoare uscate și din acest motiv, mai puțin zahăr! Succes în tot ceea ce-ți propui! Iubim rețetele tale!

  3. Burnar spune:

    Bună ziua, acum încerc checul, 350 lapte nu este suficient pentru a se incorpora în 300 faina și 100 cacao, nu este bine ceva, de cântărit am cântărit bine dar nu iese bine, îmi pare rău să spun asta

    • Lucy spune:

      Si mie mi-i s-a întamplat la fel…era mult prea uscată compoziția și a trebuit sa mai pun lapte…..nu știu daca de vina a fost faptul ca am pus laptele rece din frigider…nu a fost la temperatura camerei….

      • Laura Adamache spune:

        Draga Lucy, nu uita ca fiecare tip de faina absoarbe lichidul in mod diferit. Daca a iesit prea uscat, poti adauga lapte pana atingi o consistenta cremoasa.

  4. Elena Doval spune:

    da, acum am supraveghiat-o pe nepotica mea de 10 ani sa o faca si a trebuit 550 mil lapte; am pregatit sa puna putina estenta de vanilie, portocala rasa, scortisoara si am turnat in tava de prajitura, apoi a pus zmeura culeasa din gradina si am acoperit cu aluat sa nu se arda. E la cuptor, sa vedem ce iese.

  5. Iulia spune:

    Buna seara. exista si alte prajituri sau biscuiti pe care ii pot face fara unt sau oua? din pacate, am pe cineva in familie care nu mai are voie sa manince deloc unt/ nimic cu ulei sau galbenusuri, si incerc sa gasesc niste variante de dulciuri/ ceva sarat care sa ii faca placere. multumesc mult.

  6. Bianca spune:

    Reteta este minunata, checul iasa perfect cu ingredientele la gramajul recomandat. Coaja de portocale merge perfect cu ciocolata. 5⭐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor