Somon la gratar (medalioane cu sos de patrunjel)


Somon la gratar rondele, reteta simpla cu peste

Somon la gratar cu sos de patrunjel

Somon la gratar medalioane cu sos de patrunjel si cartofi natur, o reteta simpla pentru pranz sau cina. 

Dintre toate preparatele cu peste, reteta de somon la gratar mi se pare cea mai delicioasa si mai simplu de preparat. In copilarie nu mancam aproape deloc peste. Mami facea scamatorii adevarate ca sa ne determine pe mine si pe fratele meu sa mancam macar o bucatica mica de peste. In acele vremuri cei mai comuni pesti erau crapul si macroul, foarte rar se intampla sa gasim pastrav proaspat. Somon, dorada, lup de mare si alti pesti pe care ii gasim cu usurinta acum in aproape orice magazin, erau necunoscuti pentru mine.

Va recomand sa incercati si reteta de somon in crusta de mac. Este delicioasa!

De ce este bine sa mancam somon

Carnea de somon, pe langa faptul ca este deosebit de gustoasa, este si foarte sanatoasa. Somonul este bogat in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi care ne ajuta la buna functionare a inimii.

Somonul este una dintre cele mai bune surse naturale de proteine, este bogat in vitamina D si vitamine din grupul B.

Asadar, carnea de somon nu ne poate face decat bine. Noi mancam somon cel putin de doua ori pe saptamana, mai ales seara, insotit de o salata de sezon. La pranz prefer o garnitura de cartofi natur, este excelenta combinatia aceasta.

Despre salsa Salmoriglio sau sos de patrunjel pentru somon la gratar

Sosul de patrunjel (salsa Salmoriglio) este un clasic al bucatariei siciliene. Poate acompania carnea de peste, pui, vita sau porc la gratar. Ficatul de porc la gratar este minunat cu acest sos de patrunjel. Incercati sa condimentati ficatul cu acest sos, sunt sigura ca pana si cei mici, care in general nu prea se impaca cu gustul ficatului, il vor manca cu placere.

Cum se prepara corect reteta de somon la gratar

  • In primul rand avem nevoie de medalioane de somon proaspete. Daca le cumparam congelate, le lasam sa se decongeleze in frigider si apoi le tamponam foarte bine cu hartie absorbanta de bucatarie. Somonul trebuie sa fie foarte bine uscat inainte de a-l pune pe gratar.
  • Gratarul trebuie sa fie foarte bine incins si uns cu ulei inainte de a adauga bucatile de somon. Eu procedez astfel: pun gratarul pe foc mediu, adaug 2 lingurite de ulei si apoi, cu ajutorul unei bucati de hartie absorbanta, ung uniform toata suprafata gratarului. In acest fel, gratarul rezulta perfect uns si in acelasi timp, hartia abosarbe surplusul de ulei.
  • Timpul de preparare pentru reteta de somon la gratar variaza in functie de grosimea medalioanelor. Pentru un medalion cu o grosime de 3 cm, sunt suficiente 3-4 minute pe fiecare parte. Somonul ne spune singur cand trebuie intors. In momentul in care se desprinde singur de pe gratar, este timpul sa il intoarceti pe cealalta parte. Nu intorceti „cu forta” bucatile de pe o parte pe cealalta. Introduceti cu grija spatula sub medalion si, daca acesta este fript suficient, veti vedea ca se desprinde singur si o sa-l puteti intoarce fara probleme.

INGREDIENTE – SOMON LA GRATAR MEDALIOANE

  • 2 medalioane de somon
  • 1/2 lamaie medie
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 1 catel usturoi
  • 50 ml ulei de masline
  • 20 ml apa calda
  • 1/4 lingurita oregano
  • sare
  • piper

SOMON LA GRATAR – PREPARARE PAS CU PAS

  • Pentru prepararea sosului de patrunjel, tocam marunt patrunjelul proaspat si usturioul. Punem intr-un recipient cu capac (recomand un borcan de sticla), uleiul, apa calda, zeama de lamaie, patrunjelul si usturoiul, oregano, sare si piper dupa gust. Inchidem borcanul si il agitam pana obtinem o emulsie omogena.

sos de patrunjel preparare

  • Tamponam medalioanele de somon cu hartie absorbanta de bucatarie. Le pudram cu sare pe ambele parti exact inainte de a le pune pe gratar.

medalioane de somon

  • Incalzim gratarul foarte bine pe foc mediu, il ungem uniform cu ulei si adaugam medaliaonele de somon.

somon pe gratar

  • Le frigem 4-5 minute pe fiecare parte si le scoatem cu grija pe o farfurie.

somon fript la gratar

  • Condimentam fiecare medalion cu sos de patrunjel si servim cu pofta.

Somon la gratar prezentare

  • Eu am facut si niste cartofi natur pentru acest minunat somon la gratar. Am curatat cartofii (am folosit cartofi vechi albi biologici), i-am taiat in cuburi portivite si i-am fiert in apa cu sare. Am scurs cartofii, i-am pus in farfurie langa somon si i-am condimentat cu sosul de patrunjel.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Somon la gratar
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 comentarii la “Somon la gratar (medalioane cu sos de patrunjel)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor