Chili con carne (reteta mexicana)


Chili con carne, reteta mexicana cu carne tocata si legume

Chili con carne detaliu
Chili con carne, mancare picanta din bucataria tex-mex

Chili con carne este un preparat foarte popular in bucataria tex-mex, picant, plin de gust si cu ingrediente accesibile oricui. Acest preparat devine popular in secolul XIX, in San Antonio (Texas), datorita vanzatorilor ambulanti de origine mexicana.

Pentru aceasta mancare picanta, avem nevoie de carne tocata de vita, fasole rosie sau neagra boabe, rosii, ardei chili, proaspeti sau uscati, si neaparat chimion, nu chimen. Nu trebuie sa confundam chimionul cu chimenul, sunt doua mirodenii care, desi sunt inrudite, au un gust diferit.

Chimionul si oregano sunt mirodenii specifice bucatariei tex-mex, iar in aceasta reteta de chili nu trebuie sa lipseasca. Fasolea rosie boabe si rosiile decojite cuburi, ambele de la prietenii mei de la Sun Food, au dat un gust splendid acestei retete mexicane de chili. Puteti manca chili con carne cu o garnitura de orez cu bob lung fiert, tortillas sau nachos.

Chili con carne – Ingrediente (4 persoane)

  • 500 g carne tocata de vita
  • 1 conserva fasole rosie boabe Sun Food (400 g)
  • 1 conserva rosii decojite cuburi Sun Food (400 g)
  • 150 ml apa
  • 1 ceapa alba mare
  • 2 catei usturoi
  • 1 ardei gras mediu verde/galben/rosu
  • 2 ardei chili uscati
  • 1 lingurita rasa paprika dulce
  • 1 lingurita rasa chimion macinat
  • 1 lingurita rasa oregano
  • 4 linguri ulei de masline/floarea soarelui
  • sare
  • piper

Mancare mexicana chili cu carne de vita tocata – Mod de preparare

  • Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam ceapa si usturoiul, tocate marunt, si ardeiul gras taiat in cubulete mici. Le calim cca 1 minut, apoi adaugam chili tocat (daca doriti un gust mai putin picant, eliminati semintele),chimionul, paprika si oregano.

Chili con carne preparare

  • Amestecam bine, pe foc mic, si dupa 1 minut, adaugam carnea tocata, sare si piper dupa gust.

Chili con carne preparare

  • Amestecam si lasam carnea sa prinda culoare, cca 20 minute, pe foc mic spre mediu, apoi adaugam rosiile decojite cuburi si 150 ml apa.
  • Fierbem chilli con carne pentru inca 20 de minute, pe foc mic, sau pana cand sosul s-a redus la jumatate.
  • Scurgem boabele de fasole, le spalam sub jet de apa rece, le scurgem si le adaugam in chili.
  • Amestecam si mai fierbem mancarea mexicana chili inca 10 minute, pe foc mic.

Chili con carne preparare

  • O servim calda acompaniata de orez fiert, tortillas, nachos si putina smantana, daca doriti.

 

Chili con carne, mancare cu fasole si rosii Sun Food

Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Chili con carne, reteta mexicana
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 37 Review(s)

24 comentarii la “Chili con carne (reteta mexicana)

  1. Florin Ionas spune:

    Am de gand sa fac reteta, dar cu alte ingrediente ,conserve marca SUN FOOD nu prea am vazut prin magazinele din Constanta.Sper sa-mi reuseasca ????Multumesc.

  2. anca T spune:

    Nu imi place si nu am habar sa gatesc dar iubesc sa mananc!Am mancat acest dish in Mexico de nenumarate ori si azi mi-am propus sa-l fac eu insumi dupa reteta ta si a iesit fantastic!!!!Multumesc Laura ca prin aceasta reteta mi-ai dat un imbold in bucatarie!Te voi urma in primii mei pasi in arta culinara!

  3. Iulia Stefania spune:

    Super bun! Am facut la dublu si apoi am separat in 2 – unul f picant – cu adaos de ulei picant si unul mai putin picant. Am servit pe tortillas cu smantana … genial!!!
    Yummy !!!

  4. florin manea spune:

    cu tot respectul, dar reteta pe care o prezentati, nu are nicio legatura cu reteta traditionala cilli con carne din Mexic, de acolo de unde vine

    in primul rand, rosiile si susturoiul se coc mai intai intr o tigaie incinsa, separat de ardeiii cilli car esi ei se coc pe o plita cc. 5-7 min fara a i lasa se se arda prea tare, apoi se pun in apa fierbinte unde se lasa vreo 10-15 min. rosiile si suturoiul se coc separat, nu foarte mult, apoi se taie felii marunte si apoi , impreuna cu ardeiul , se face o pasta, sau se da prin belender

    mai departe,partea cu carnea prajita…se prajeste carnea i untura (daca nu exista untura, se poate si in uneli), se amesteca cu sosul obtinut, se mai toarna din apa in care au stat ardeii iuti. se lasa se fiarba aprox 30 min

    cam asta e in mare. ce ati descris dvs…..siner, nu prea are treaba cu reteta originala.

  5. pawn spune:

    o porcarie sinistra. am facut si eu, am mancat si la altii (inclusiv la restaurant mexican in berlin). toate componentele, care luate separat sunt bune si gustoase (fasolea, carnea, rosiile, condimentele, ardeii) se anihileaza reciproc aici si iese un papalau bun pentru…porci (daca ar fi cineva atat de nebun incat sa cheltuie asa multi bani ptr hrana porcilor).
    am jurat ca n-o sa mai pun gura pe aiureala asta cate zile oi avea si uite ca mai gasesc cunostinte sau rude care-mi ofera la masa…chili con carne :)))

  6. Irina spune:

    Foarte usor de facut si asa de gustoasaaaaaaaa!!!! Fata de reteta de aici (excelenta si f clar prezentata, multumesc!) am adaugat o conserva mica de porumb, ii place la nebunie lu’ fiu-meu. 🙂 O noua transa de chili con carne e pe foc chiar acum. A doua pe saptamana asta. :)))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor