Sos Bechamel – sos de baza


Sos Bechamel (sosul alb), o reteta de sos de baza in bucatarie

Sos Bechamel reteta
Sos Bechamel, sos alb, reteta sos de baza

Sosul Bechamel, numit si sos alb, este unul dintre cele mai cunoscute sosuri de baza din bucataria franceza, folosit la scara larga si in Italia, Anglia si multe alte bucatarii.

Este impresionant cum dintr-un sos obtinut din 3 ingrediente principale (unt, lapte, faina) se pot naste atatea alte retete delicioase.

Consistenta finala a sosului bechamel depinde de proportia dintre faina si lapte si de timpul de fierbere. In Italia sosul bechamel este foarte des intalnit in bucataria regiunii Emilia-Romagna.

Regasim sosul Bechamel in retetele de lasagne, cannelloni, clatite umplute sarate, paste la cuptor, sufleuri, tarte umplute cu carne si legume etc.

Marchizul de Nointel, Louis de Béchameil, a propus acest sos pentru prima data in secolul XVII, dar denumirea de sos beschamel i-a fost atribuita dupa ce bucatarul regelui Ludovic al XIV-lea a introdus reteta sosului in cartea sa “Le Cuisinier Francois”.

Se spune ca sosul Bechamel este originar din Toscana, unde purta numele de salsa colla, ulterior acest sos a ajuns in Franta datorita Caterinei de’ Medici.

Va propun cateva retete cu sos bechamel, delicioase si simplu de facut:

Sos Bechamel – Ingrediente (cca 800 g sos)

  • 1 l lapte
  • 100 g unt
  • 100 g faina
  • 1 lingurita mica rasa sare
  • ¼ lingurita mica rasa nucsoara pudra

Cum se prepara Sosul Bechamel

  • Punem laptele intr-o craticioara, pe foc mediu. In momentul in care atinge punctul de fierbere, stingem focul si acoperim craticioara cu un capac.
  • Punem untul intr-o cratita antiaderenta, pe foc mic. Cand untul s-a topit complet, adaugam toata faina deodata si amestecam viguros, cca 1 minut, pe foc foarte mic, pana cand compozitia capata un aspect auriu. Francezii numesc acest amestec, roux, noi romanii il numim rantas alb

Sos Bechamel preparare

  • Cand rantasul/roux-ul capata un aspect auriu, incepem sa adaugam treptat laptele fierbinte, si amestecam continuu dupa fiecare portie de lapte adaugat. Eu am adaugat laptele in 4 transe, deci cate 250 ml de lapte deodata.
  • Dupa ultima transa de lapte adaugat, fierbem sosul inca cca 10-12 minute, pe foc foarte mic, amestecand continuu pana cand sosul Bechamel capata o consistenta usor cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a stinge focul, condimentam sosul cu sare, piper proaspat macinat si nucsoara.
  • Stingem focul si acoperim imediat sosul beschamel cu folie de plastic alimentara (folia de plastic trebuie asezata in contact direct cu suprafata sosului).

Sos Bechamel - www.lauraadamache.ro

  • Lasam sosul Bechamel sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il punem in frigider sau il folosim imediat.

–Sfaturi utile–

  • Cu ingredientele din aceasta reteta, vom obtine un sos Bechamel cu o densitate medie, daca il dorim mai lichid, reducem cantitatea de unt de la 100 g la 70-80g si faina de la 100 g la 70-80 g.
  • Pastram sosul acoperit in frigider pentru un maxim de 3 zile sau in congelator pentru circa 1 luna.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Sos Bechamel
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 60 Review(s)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor