Lingurite crocante cu mac


Lingurite crocante cu mac, reteta aperitiv pentru Craciun

lingurite-mac

Linguritele crocante cu mac si faina integrala sunt o gustare excelenta pentru masa de Craciun sau Revelion. Aluatul se face in cateva minute si, cel mai important, nu avem nevoie de forme speciale pentru coacerea linguritelor. Eu le-am umplut cu o crema de cartofi, morcovi si curry, dar puteti alege oricare alta umplutura, un mousse de somon afumat sau de prosciutto cotto ar fi ideale pentru aceste lingurite.

Lingurite crocante cu mac – Ingrediente (12 lingurite obisnuite de inox)

Aluat lingurite – Ingrediente

  • 200 g faina integrala
  • 100 g faina alba de grau
  • 50 g mac
  • 2 linguri ulei de masline
  • 125-150 ml apa
  • 1/2 lingurita mica sare

Crema de cartofi si morcov – Ingrediente

  • 200 g cartofi albi fierti (cantariti dupa fierbere si decojire)
  • 60 g morcov fiert ras (cantarit dupa curatare si fierbere)
  • 1 lingurita plina curry
  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei de arahide/floarea soarelui
  • 1/4 lingurita sare

Lingurite crocante cu mac – Mod de preparare

  • Punem ambele tipuri de faina intr-un vas, le amestecam si adaugam in centrul lor, uleiul de masline, macul, sarea si, trepat, apa rece. Framantam pana cand obtinem un aluat compact, cu o consistenta asemanatoare aluatului pentru paste. In functie de faina folosita este posibil sa avem nevoie de 125 ml apa sau 150 ml. O adaugam trepat, iar in momentul in care obtinem o consistenta compacta si omogena, nu mai adaugam apa.
  • Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il lasam sa se odihneasca, pe masa din bucatarie, 1 ora.
  • Dupa 1 ora, eliminam folia si intindem aluatul, pe masa usor pudrata cu faina, intr-o foaie de cca 4 mm. Daca foaia este mai groasa de 4mm, linguritele se vor umfla in cuptor, deci asigurati-va ca foaia are 4 mm.
  • Asezam linguritele, cu partea concava in sus, pe aluat. Decupam aluatul de jur imprejurul linguritelor.
  • Asezam linguritele de inox, de data aceasta cu partea concava in jos, in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le ungem cu putin ulei de masline.
  • Asezam aluatul decupat pe fiecare lingurita unsa si il presam usor. Intepam aluatul, din loc in loc cu o scobitoare.

preparare-lingurite

  • Coacem linguritele, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 12-15 minute, sau pana cand se rumenesc discret.
  • Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca putin, apoi le desprindem cu grija de lingurite.
  • Le asezam pe un gratar unde le lasam sa se raceasca complet.

Crema de cartofi si morcovi – Mod de preparare

  • Dam cartofii si morcovul prin razatoarea cu gauri mici.
  • Punem untul si uleiul intr-o tigaie antiaderenta si cand untul este complet topit, adaugam lingurita de curry. Amestecam, pe foc mic, cca 30 de secunde, apoi adaugam morcovul si cartofii rasi si amestecam pana cand tot untul este absorbit de legume (cca 2 minute, nu mai mult).
  • Stingem focul, punem legumele intr-un vas, adaugam sarea si le pasam, la viteza foarte mica, cu un blender.
  • Lasam crema sa se raceasca complet, apoi cu ajutorul unui sac à poche, umplem fiecare lingurita.
  • Le servim reci. Pofta buna!

lingurite-crema-cartofi-morcov copy

Observatii

  1. Daca vi se intampla sa se umfle putin in timpul coacerii, imediat dupa ce scoateti linguritele din cuptor, le desprindeti cu grija de linguritele de inox si apasati usor partea umflata.
  2. Daca se intampla ca aluatul sa nu se desprinda usor de pe linguritele de inox, introduceti varful unui cutit intre lingurita de aluat si cea de inox si rotiti-l cu foarte mare grija.
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lingurite crocante cu mac
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 44 Review(s)

2 comentarii la “Lingurite crocante cu mac

  1. Pernevan Ioana spune:

    Superba reteta.Am facut linguritele din cantitate dubla.Am folosit linguri de supa de la Ikea de marime medie.s-au copt in 20 min fiecare tura si s-au desprins foarte usor .Am folosit 400ml apa pt consistenta buna a aluatului.Multumesc pentru idee si cantitatile exacte.Am vazut ca nu exista comentarii si m-am gandit ca par mai greu de incercat.NU,SUNT FOARTE USOR DE FACUT SI IES FOARTE BINE.Superb blog acum l-am descoperit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor