Rulada cu dovleac si ciocolata


Rulada cu dovleac si crema de ciocolata, un desert delicios pentru toata familia

Sectiune rulada cu dovleac

Maine este Halloween, o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare occidentale. Recent, in special spre deliciul celor mici, Halloween-ul si-a facut loc si in Romania. Dovleacul sculptat este specific acestei sarbatori, dar si deserturile cu dovleac. Chiar daca eu nu sarbatoresc Halloween, nu m-am abtinut si am facut o delicioasa rulada cu dovleac si crema de ciocolata. Pentru cei care doresc maine sa aiba pe masa o prajitura cu dovleac si ciocolata, aceasta reteta de rulada este ideala.

Rulada cu dovleac si ciocolata – Ingrediente (tava cuptor 35×40)

Aluat rulada cu dovleac

  • 4 oua medii
  • 150 g faina
  • 200 g zahar
  • 150 g piure dovleac fiert
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic sofran (optional)

Crema de ciocolata

  • 160 g ciocolata neagra de buna calitate (minim 60% cacao)
  • 100 g ciocolata alba de buna calitate
  • 80 g ulei de floarea soarelui
  • 70 ml lapte de vaca integral
  • 150 ml smantana indulcita pentru frisca
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare – Aluat rulada cu dovleac

  • Curatam dovleacul (avem nevoie de cca 300 g dovleac crud pentru 150 g piure), il taiem in cubulete si il fierbem la aburi. Dupa ce este perfect fiert, stingem focul si lasam dovleacul sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, il pasam cu un blender pana obtinem un piure fin.
  • Intr-un vas, spargem ouale, adaugam un varf de cutit de sare si zaharul. Mixam pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
  • Adaugam piureul de dovleac in compozitia de oua si zahar si amestecam cu grija, de jos in sus.
  • Amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul si o cernem printr-o sita deasa.
  • Adaugam treptat faina cernuta, scortisoara si sofranul in compozitia de oua si amestecam de jos in sus pana la omogenizarea completa.

Preparare aluat rulada cu dovleac

  • Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt si adaugam aluatul ruladei.
  • Coacem rulada, in cuptorul peincalzit la 180°C, pentru cca 12-15 minute.
  • Scoatem rulada cu dovleac din cuptor si o rasturnam, cu tot cu hartia de copt, pe o alta bucata de hartie de copt, pudrata cu zahar pudra vanilat.

Aluat rulada copt

  • Indepartam hartia de copt pe care a fost coapta rulada, apoi o acoperim cu un servet de bumbac si o lasam sa se raceasca complet.

Mod de preparare – Crema de ciocolata

  • Taiem ambele tipuri de ciocolata in bucatele potrivite si le punem intr-o craticioara. Adaugam laptele si uleiul si amestecam.
  • Punem craticioara intr-o cratita mai mare in care am adaugat 2-3 degete de apa calda. Topim ciocolata la bain-mare, amestecand incontinuu.
  • Cand obtinem o crema perfect omogena, scoatem craticioara din bain-marie, amestecam bine si lasam crema sa se raceasca pe masa din bucatarie.
  • Dupa ce s-a racit, acoperim craticioara cu un capac si  lasam crema de ciocolata pe masa din bucatarie minim 7 ore, cel mai bine peste noapte, fara sa o atingem. Dupa repaus, vom obtine o crema de ciocolata cremoasa si densa.

preparare-crema-ciocolata

  • Adaugam scortisoara peste crema de ciocolata si o mixam pentru 4-5 minute.

crema-ciocolata-mixata

  • Incorporam frisca mixata foarte bine, treptat, in crema de ciocolata. Amestecam cu grija, de sus in jos, pana obtinem un mousse omogen si aerisit.
  • Pentru mai multe fotografii din timpul prepararii, va invit sa accesati reteta de Crema de ciocolata.

Asamblare – Rulada cu dovleac si crema de ciocolata

  • Intoarcem din nou foaia de rulada si o ungem cu un strat generos de mousse de ciocolata.
  • O rulam incepand dinspre latura mai scurta a foii de rulada. Invelim rulada destul de strans in folie de aluminiu si o punem in frigider pentru cca 1-2 ore.

Rulada cu dovleac si mousse ciocolata

  • Dupa repaus, o ornam cu ciocolata neagra topita la bain-marie si, dupa ce ciocolata s-a intarit, o feliem si o servim.
  • Este delicioasa! Pofta buna si, daca sarbatoriti Halloween, sa aveti o petrecere frumoasa si plina de surprize inedite!

Felii de rulada cu dovleac

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Rulada cu dovleac si ciocolata
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 59 Review(s)

11 comentarii la “Rulada cu dovleac si ciocolata

  1. Ionela spune:

    Minunat ti-a iesit! Abia astept sa mai tai un dovleac si sa fac si du rulada! Aici dovlecii sunt f.mari si cand tai unul fac to ce prind. Am facut toate retetele cu dovleac de la tine, mai putin mufins si chifle. Ca si tine, si eu ador dovldacul! Ti-am urmat sfatul si am si la congelator rezerve. Te pup si multumesc de inca o idee minunata!

  2. Alina V spune:

    Am facut aceasta prajitura. Foaia este destul de groasa, dar nu s-a crapat deloc.
    Crema o minune, o voi folosi si un tort, pentru ca mi-a placut mult. Am folosit numai ciocolata amaruie, dar as vrea si o informative, cea alba contribuie la textura, la gust, intreb ca data urmatoare sa pun si aceasta ciocolata.
    Multumesc.

    • Laura spune:

      Alina, draga mea, ciocolata alba ii un gust un pic mai dulce, dar nu ii schimba textura. O poti face doar cu ciocolata amara sau ciocolata amara in combinatie cu ciocolata alba sau ciocolata cu lapte. Important este ca ciocolata sa fie de foarte buna calitate.
      Te pup!

  3. Aurora spune:

    Imi lasa gura apa acesta rulada cand ma uit la ea! Dar nu am mai facut nici o prajitura cu dovleac imi trebuie un anume soi de dovleac ,(dovleac placintar) sau iese cu orice fel de bostan cum ii zicem noi

    • Laura spune:

      Draga mea, prajiturile cu dovleac sunt divine! neaparat trebuie sa incerci macar una.
      Eu iti recomand dovleacul placintar pentru ca este foarte parfumat.
      Te pup.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Anda, am folosit tava de cuptor. Dimensiunile sunt: 35 cm lungime, 40 cm latime, 4 cm inaltime.
      Cu mult drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor