Negresa cu unt de arahide


Retete culinare Prajituri – Negresa cu unt de arahide

Negresa cu unt de arahide sectiune
Negresa cu unt de arahide, prajitura cremoasa cu ciocolata

Cat de minunata este aceasta negresa cu unt de arahide! Daca ma intrebati ce prajitura imi place cel mai mult dintre toate retetele postate pana acum, va spun sincer ca negresa cu inima de cocos este preferata mea si a celor apropiati. Datorita acestei prajituri am inceput sa indragesc fulgii de cocos si combinatia dintre ciocolata si cocos.

Ei bine, daca m-am impacat cu fulgii de cocos pana la urma, m-am gandit ca acelasi lucru mi se poate intampla si cu untul de arahide pe care nu prea il simpatizez. In aceasta reteta de negresa, untul de arahide este pur si simplu divin! Nu cred ca o sa reusesc vreodata sa-l mananc simplu, dar in prajituri este delicios.

Unt de arahide – cum se produce si de ce sa il consumam

Untul de arahide este un aliment obținut prin macinarea arahidelor. Se spune ca a fost inventat de un farmacist din Saint Louis, George A. Bayle Jr., care la sfarsitul secolului al XIX-lea a inventat acest aliment ca un substitut proteic pentru carne, in acele timpuri carnea era un aliment foarte scump, accesibil doar familiilor instarite.  Untul de arahide a fost brevetat de Marcellus Gilmore Edson în 1884.

Untul de arahide este bogat in proteine, fibre si acid linoleic. Cel mai cunoscut producator de unt de arahide este fostul presedinte al Americii, Jimmy Carter, care are o plantatie in Plains, Georgia.

Doar 16% din grasimile untului de arahide sunt saturate. Restul de 84% reprezinta grasimi mono si polinesaturate, considerate grasimi sanatoase, prezente si in uleiul de masline si avocado. Untul de arahide are proprietati antioxidante, ajuta la dezvoltarea oaselor, poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

Va invit sa incercati aceasta negresa cu unt de arahide pentru ca sunt sigura ca o sa va placa.

Ingrediente – Negresa cu unt de arahide (forma 20×22 cm)

Ingrediente – Negresa

  • 70 g faina
  • 110 g unt
  • 3 oua
  • 170 g ciocolata neagra
  • 20 g cacao
  • 125 g zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • esenta de vanilie

Ingrediente – Crema de unt de arahide

  • 55 g unt
  • 200 g unt de arahide fara zahar
  • 60 g zahar alb

Mod de preparare – Prajitura Negresa cu unt de arahide

  • Taiem ciocolata si untul in cubulete mici si le punem intr-o craticioara, pe foc foarte mic.
  • In momentul in care untul si ciocolata sunt topite, adaugam zaharul si mai lasam craticioara pe foc mic inca 1-2 minute.
  • Stingem focul si lasam amestecul de ciocolata si unt sa se raceasca circa 5-6 minute (amestecul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte si nici foarte rece).
  • Adaugam ouale, cate unul pe rand, si amestecam pana la incorporare dupa fiecare ou adaugat.
  • Amestecam faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si sarea si le dam prin sita. Adaugam amestecul obtinut in compozitia de ciocolata si la sfarsit, esenta de vanilie. Amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.

Preparare aluat negresa

  • Adaugam aluatul in forma tapetata cu unt si hartie de copt si il nivelam.

Mod de preparare – Crema de unt de arahide

  • Topim untul pe foc foarte mic si il lasam sa se raceasca. Cand untul ajunge la temperatura camerei, adaugam untul de arahide si zaharul si mixam pana la omogenizare.
  • Vom obtinem o crema fina, cu o consistenta densa.
  • Cu ajutorul unei linguri punem crema de unt de arahide, din loc in loc, peste aluatul de ciocolata. Amestecam putin cele doua compozitii cu varful unui cutit.

Crema unt de arahide

  • Coacem prajitura negresa in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru cca 30 – 35 minute.

Negresa cu unt de arahide in forma

  • Inainte de a scoate prajitura din cuptor, o intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta si o putem scoate din cuptor. O lasam sa se raceasca complet, apoi o putem servi.
  • Fanii acestei prajituri vor fi incantati de gust si consistenta umeda. Pofta buna!

Bucati prajitura negresa

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Negresa cu unt de arahide
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 63 Review(s)

45 comentarii la “Negresa cu unt de arahide

  1. alina spune:

    iubesc negresele, si sunt atatea retete diferite ca nu ma plictisesc niciodata, as dori sa incerc si aceasta reteta , desi nu am gustat niciodata unt de arahide ( am auzit ca e putin gretos ) , insa nu am zahar brun cu melasa – si nici nu am unde gasi – , cu ce pot inlocui? pot folosi zahar brun simplu ? multumesc . arata delicios

  2. Elena Comoli spune:

    Multumesc frumos Laura si pentru aceasta reteta,pe care o voi incerca dumineca,dar si pentru promtitudinea cu care ai rezolvat problema cu emailul.Toata stima !!!!!

    • Laura spune:

      Cu mult drag, Elena! Pot sa te intreb la ce problema cu emailul te referi?
      Ai avut probleme in trimiterea/primirea lor?
      Te pup!

  3. Betty spune:

    eu pasta (untul) de arahide o/il consumam deja cu fulgi/bobite sau pasta de ciocolata, pe paine. pana la negresa asta nu a fost deci decat un pas. multumesc de idee.

  4. Maria spune:

    Nici mie nu prea imi place untul de arahide mancat ca atare pe paine sau pe o felie de chec ori pe biscuiti, insa folosit la prajituri da rezultate exceptionale .

  5. Beatrice spune:

    Multumesc pentru raspuns ,scumpa Laura ! In weekend fiul meu va veni de la facultate si este un adevarat adept al untului de arahide iar mie nu -mi ramane decat sa ma uit pe blogul tau si sa- I fac cate ceva.
    Locuind in SUA si avem unt de arahide de toate felurile si ne fiind si gura am indraznit sa te deranjez ,ca stiu cum e sa fii ocupat!
    Multumesc inca o data si felicitari pentru minunatul blog!

  6. Angela spune:

    foarte buna,
    as putea manca fara pauze multttttttt timp de acum inainte.
    Mersi mult pentru reteta,intr-adevar delicioasa!

  7. adina spune:

    pai si daca e indulcit , scadema cantitatea de zahar din crema? asta asa, ca am cumparat acum 2 zile unt de arahide si nici nu m-am uitat daca e sau nu indulcit.

    • Laura spune:

      Adina, daca e foarte dulce, da, poti sa scazi zaharul din crema. Pentru ca nu stiu cat este de dulce untul tau, te sfatuiesc sa adaugi treptat zaharul si sa gusti crema. Cand este suficient de dulce, nu mai adaugi zahar.

  8. Laura C spune:

    Aseara am citit reteta si azi am trecut la treaba. A iesit excelent..cu toate ca am mutat-o dintr-un cuptor in altul pentru ca unul era prea iute si celalalt cam lenes. Merita incercata!

  9. Elena spune:

    Multumesc de reteta, am facut-o doar pentru ca aveam prin frigider de luni de zile niste unt de arahide(care nu-mi place deloc)…Si a iesit o prajitura f buna, probabil o sa continui cu negresa cu nuca de cocos.

  10. Cami spune:

    Superbe retete, Laura, voi incerca si asta, te admir f.mult, chiar azi, duminica te-am auzit la radio, pregateam o prajitura cu fructe mai rustica, dar cu reusita sigura. Sunt adepta retetelor incercate cat mai des 🙂 Am notat asta si vreau doar sa stiu daca acest unt de arahide e sarat putin, asa trebuie sa fie? Succes in tot ce faci!

    • Laura spune:

      Cami, draga mea, multumesc pentru aprecieri! Da, am uitat sa anunt, saptamana trecuta am dat un interviu pentru Europa FM. Ma bucur mult ca l-ai ascultat.
      Untul de arahide are, intr-adevar, o usoara tenta sarata. O sa vezi ca este o combinatie tare reusita intre gustul dulce al negresei si crema usor sarata.
      Pup cu drag!

  11. Andreea spune:

    Am facut-o si eu. E f buna la gust, probabil ca totul tine de ce ciocolata folosesti. Dar mi-a iesit asa de sfaramicioasa… si am masurat toate ingredientele. Oare de ce?

    • Laura spune:

      Draga mea, negresa iese sfaramicioasa daca depasesti timpul de coacere. Consistenta ei trebuie sa fie umeda si compacta.
      Data viitoare, daca o mai incerci, redu timpul de coacere cu 5 minute.

  12. alina spune:

    Buna, in praji se mai simte gustul de unt de arahide sau se estompeaza? Sotului nu ii place untul si am un borcan pe care trb sa il gătesc intr-un fel sau altul. Multumesc

  13. Anisoara spune:

    Eu am facuto exact cu ingredientele si dozele din reteta, n-a iesit rau numai che se rupe toata nici nu pot so tai bucate le. ..poate am gresit sa o pun intr-o tava mai mica?

    • Laura spune:

      Anisoara, daca a iesit sfaramicioasa, inseamna ca ai tinut-o in cuptor prea mult si s-a uscat.
      Negresa este o prajitura umeda, nu trebuie coapta in exces.

  14. Raluca spune:

    Doar 70 g de faina? Eu am incercat-o si nu stiu de ce, dar nu a iesit. Arata ca un burete la final si nu era nici buna la gust. Nu stiu unde am gresit.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Raluca, da, se folosesc 70 g faina. Imi pare rau ca nu ti-a reusit. Daca doresti un sfat, trebuie sa imi dai mai multe detalii despre cum ai preparat prajitura.

  15. Nae Crina spune:

    Buna. Sunt Crina si as dori sa stiu daca aceasta reteta se poate face si de post (fara oua). Cu ce pot fi inlocuite? Multumesc frumos

  16. Ana spune:

    Buna !
    Cand amesteci compozitia de unt si ciocolata cu oule iar apoi faina folosesti mixerul sau amesteci cu telul sau lingura ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor