Tarta rustica de mere


Tarta rustica de mere – Retete culinare Tarte

Tarta rustica de mere - sectiune
Tarta rustica de mere, reteta prajitura cu fructe

Tartele cu mere se numara printre preferatele mele. Merele, chiar daca nu prea le mananc crude, sunt printre fructele cel mai des folosite de mine in prajituri.

Toamna si iarna nu exista fara o prajitura cu mere delicioasaReteta de tarta rustica de mere de astazi este una simpla, rapida si deosebit de gustoasa.

Va recomand si prajitura cu mere, explicata pas cu pas, a prietenei mele Laura Laurentiu.

Ingrediente – Tarta rustica de mere (forma rotunda de 24 cm)

  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei arahide/struguri
  • 100 ml lapte
  • 4 mere (500 g)
  • 1 plic praf de copt
  • 3 oua medii
  • 75 g alune de padure
  • 75 g stafide
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 1 varf cutit de sare

Mod de preparare – Tarta rustica de mere

  • Mixam ouale cu zaharul pentru 3-4 minute, adaugam laptele si uleiul si mixam bine sau amestecam cu o lingura. Adaugam treptat faina cernuta si amestecam pana o incorporam perfect aluatului.
  • Curatam merele si le taiem in feliute subtiri. Le adaugam in aluat impreuna cu stafidele, scortisoara si un praf de sare.
  • Prajim pentru 2-3 minute alunele intr-o tigaie antiaderenta neunsa, le lasam sa se raceasca si apoi le taiem in bucatele potrivite. Adaugam si alunele in aluat si amestecam bine.
  • Stingem praful de copt in 2 lingurite de suc de lamaie si il incorporam in aluat.
  • Trecem o bucata de hartie de copt printr-un jet de apa rece, apoi o stoarcem cat putem de bine si tapetam cu ea forma. Umplem forma cu aluatul viitoarei tarte.

Tarta rustica de mere - aluat

  • O coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40-45 minute.
  • Servim tarta cu mere calduta pudrata cu zahar pudra, alaturi de inghetata de vanilie.
Tarta cu mere - reteta de tarta rustica
  • Pofta buna! Este delicioasa! Va doresc un weekend minunat!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Tarta rustica de mere
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 89 Review(s)

119 comentarii la “Tarta rustica de mere

  1. adriana lupu spune:

    Laura si noi mancam prajituri sau tarte cu mere.Sunt usor de facut dar si foarte bune.Imi place enorm atat tarta facuta de tine dar si farfuria,este super frumoasa.Pupici si un sfarsit de saptamana linistit sa aveti.

  2. Claudia spune:

    Ador tartele cu mere si foarte des fac una asemanatoare,doar ca,contine si branza de vaci.Tarta aceasta sunt sigura ca este delicioasa,se transmit toate aromele prin aceste fotografii minunate! te pup!!!

    • Laura spune:

      Claudia, scumpa, tare bine suna varianta cu branzica de vaci. Sunt convinsa ca e o nebunie!!
      Pup cu drag si ma bucur ca iti place!!

  3. violeta spune:

    Laura, spune-mi care e trucul cu hartia de copt udata si stoarsa?
    Si poate-mi poti explica, daca te-ai lovit si tu de problema asta, hartie de copt pe care se lipeste orice bagi in cuptor.Pup si merci de raspuns

    • Laura spune:

      Violeta, scumpa, e o varianta rapida, economica si mai sanatoasa decat tapetatul cu unt si faina. Merge mult mai rapid tipul asta de „tapetat”,ca sa-i zicem asa, si prajiturile nu se vor lipi deloc de hartie.
      Am intalnit o data o hartie de copt maronie cumplita!! Pur si simplu imi intrase in prajitura.
      Cauta mereu hartie alba de copt si subtire. E cea mai buna.
      Pup dulce!!

      • Laura spune:

        Maria, draga mea, o ud ca sa evit folosirea untului pentru tapetat. De obicei, tava se tapeteaza cu unt si faina sau cu unt si hartie de copt. Daca o udam si o stoarcem, nu mai este nevoie sa tapetam tava cu unt.
        Pup!

  4. Elise spune:

    Imi place pentru ca este si foarte economica. O voi incerca si eu in seara aceasta. Nici eu nu ma impac bine cu merele crude, dar in prajituri, cu scortisoara, imi plac foarte mult! Multumesc, Laura!

    • Laura spune:

      Mariana, draga mea, ma bucur tare mult ca iti plac tarta si farfuria!!
      Pup cu drag si sper sa iti placa daca o incerci!!

  5. Anca spune:

    mama mia ce bine arata, acum ma duc sa o fac, mersi de reteta, e perfecta pt o duminica dupa amiaza. super farfuria, ce bine arata asa vintage, nota 10!

  6. ana-maria spune:

    Super , reteta !!
    Doar ce am gustat-o si este foarte buna . Nu am rezistat tentatie de a o face , avand in vedere vremea de afara, chiar simteam nevoie sa fac ceva dulce la cuptor . ( am inlocuit alunele cu nucile usor prajite foarte buna a iesit )
    Multumim pentru reteta !! Pupiki , asteptam si altele !!

  7. Emily spune:

    Laura, scumpa mea, arata bestial! Ador tarta cu mere si daca e acompaniata cu putina inghetata si sos cald de vanilie atunci e un vis implinit 🙂 Arata superb, iar farfuria e minunataaaaa
    Pupicei scumpa mea!

    • Laura spune:

      Emi, scumpica mea, tare ma bucur ca-ti place tarta!! De farfurie sunt si eu indragostita. Nu am mai gasit decat doua si le-am si inhatat de pe raft imediat.:)))
      Puuup dulce dulce!!

  8. CORNELIA CORETCHI spune:

    AM PUS LA COPT ACUM O TARTA CU MERE DUPA O RETETA RUSEASCA, INAINTE SA O FI GASIT PE ACEASTA. CE RAU IMI PARE CA N-AM STIUT SA ADAUG LAPTE,ULEI,SCORTISOARA… SUNT SIGURA CA E UN DELICIU DIN CARE MA VOI INFRUPTA DATA VIITOARE. RETELE TALE, LAURA,SUNT MIRACULOASE. ITI MULTUMESC DIN SUFLET!

    • Laura spune:

      Draga mea Cornelia, ma bucur mult ca iti place reteta mea! Sunt convinsa ca si tarta ta este un deliciu si dupa ce se termina o poti incerca si pe a mea daca doresti!
      Pup cu mult drag!

  9. Betty spune:

    Laura, pentru ca apreciez mult munca depusa de tine as vrea sa iti ofewr cu drag un premiu, pe care-l gasesti pe blogul meu

  10. adia spune:

    Buna Laura, tocmai am incercat tarta propusa de tine. Mie nu mi-a iesit asa de frumos ca tie.
    Vreau sa te intreb daca ouale intregi le bati cu zaharul sau separi albusurile de galbenusuri, le bati cu zahar si apoi adaugi galbenusurile. Tarta mea s-a cam pleostit cand am scos-o din cuptor si s-a cam imprastiat si pt ca, inca fiind calda, am incercat sa o dezlipesc de pe hartia de copt. Oricum, sarind de la una la alta, sambata voi incerca ciorba radauteana propusa de tine. O seara buna!

    • Laura spune:

      Adia, draga mea, ouale nu se separa. Se amesteca intregi cu zaharul. Esti sigura ca ai lasat tarta sa se coaca suficient? Ai facut testul cu scobitoarea inainte de-a o scoate din cuptor?
      Pup cu drag si tare rau imi pare ca nu ti-a iesit!:((

  11. adia spune:

    Multumesc pentru lamuriri! Nu-i problema ca nu mi-a iesit din prima. Asta-i motiv serios sa mai repet operatiunea :)! Iti multumesc inca o data si numai bine!

  12. Crina spune:

    Delicioasa, tocmai am gustat-o 🙂 eu am inlocuit alunele cu afine uscate, nu prea ma inteleg bine cu bucatile de alune in aluat, nu ma deranjeaza.. dar prefer sa nu le gasesc 🙂
    Iti urmaresc mai de mult blogul; am probat din retetele tale dulci, 🙂 de care am fost incantata!!
    Eu prefer anonimatul, dar de data asta am vrut sa iti multumesc si sa iti doresc succes in tot ce faci, continua sa ne provoci la bucatarit!! 🙂

    • Laura spune:

      Crina, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!! excelenta ideea cu afinele. Daca gasesc si eu, sigur o incerc cu afine.
      Pup cu drag si multumesc ca ai incercat-o!!

  13. Geta spune:

    Am facut tarta in dupa amiaza asta, foarte buna si mi-a iesit si foarte frumoasa. spun foarte buna caci am si gustat din ea. Multumim pentru reteta . Numai bine

  14. Timea spune:

    Tare mult imi plac tartele cu mere si nu ezit sa incerc de cate ori vad o reteta nou. Si aceasta e super si am pus-o pe lista :).

  15. Anca spune:

    draga Laura, am facut tarta, musafirii mei au fost foarte incantati, eu insa sunt la dieta si nu am putut sa o gust. copilasul meu a mancat-o cu mare pofta si m-am bucurat pt ca i-am oferit ceva sanatos.

  16. Andreea Pintea spune:

    Am incercat minunatia asta de tarta cu o mica modificare, am facut-o sub forma de briose, si din 1/3 din cantitatile initiale si mi-au iesit exact 6 briose extraordinar de delicioase, aromate si bune! E o reteta ce va ajunge in caiet! Mersi mult.

  17. Aida spune:

    Draga Laura, de mult timp iti urmaresc blogul, ai retete foarte interesante, gustoase si usor de facut. am incercat foarte multe retete (Chocolate Crinkles fiind preferatele pustiului meu) si toate mi-au iesit.tarta cu mere a fost excelenta, eu am inlocuit alunele cu nuci si a fost delicioasa.multumesc pentru retete

  18. monica spune:

    tocmai am injumatatit si noi( cu sotul si ale noastre fetite) minunata tarta. este excelenta si mi-a iesit tare aratoasa !. precizez si modificarile: nu am pus ulei ci margarina, de aceea cred ca e un pic uscata, deci nu stiu de e bine ori ba..apoi, nu am pus alune pentru ca nu aveam si am servit-o cu smatana in loc de inghetata..cred ca pe timp de iarna e de preferat, caci e mai mult decat gustoasa.. multumim pentru reteta.

    • Laura spune:

      Monica, draga mea, sa va fie de bine!!! Imi place tare tare mult ideea cu smantana si o s-o servim si noi la fel data viitoare cand o fac.
      Pup dulce dulce!

  19. Anca spune:

    La aceasta tarta, blatul e mai umed?
    Am facut-o e tare buna dar, gandul ca e umeda ma face sa ma gandesc ca nu e coapta desi cand am introdus scobitoarea a iesit curata.

    Poate oi fi gresit eu sau poate prajitura are un blat mai umed si asta datorita merelor.

    • Laura spune:

      Anca, scumpa mea, da, tarta finala este mai umeda. Acest lucru se datoreaza cantitatii merelor din aceasta reteta. Eu ador tartele umede dar daca tu o doresti un picut mai uscata, poti reduce merele din reteta. Poti folosi 3 mere pentru o tarta mai uscatica un pic.
      Pup dulce!!

  20. Nicoleta spune:

    Draga Laura,iti citesc blogul mereu cu multa placere,aproape zilnic imi verific emailul sa vad ce retete minunate ai mai postat.Esti ca o delectare pentru mine la sfarsitul zilei,cand adoarme bebele(are 7 luni) dau si eu fuga pe blogul tau sa ma relaxez citind din retetele tale minunate.Si cum de mult vroiam sa-ti scriu dar nu am reusit ,acum ca am prestat aceasta minunata tarta cu mere vreau sa-ti multumesc pt toate retetele pe care le-am incercat si nu am avut ocazia sa-ti multumesc.Esti minunata prin tot ceea ce faci.
    Ps.Tarta e inca la cuptor, dar sunt sigura ca va iesi foarte buna dupa cum arata si miroase.Pup si succes in continuare

  21. alina spune:

    Nu sunt „descurcareata” in bucatarie, dar aceasta tarta mi-a iesit delicioasa chiar si fara stafide si alune (absente din lista baietelului si din bucataria mea la mom. coacerii :)) iti multumesc din suflet pt toate retetele si sfaturile puse pe acest site. arata minunat si sunt delicioase, oricand risc sa incerc o reteta de-a ta cu convingerea ca-mi va placea. o zi frumoasa!

  22. tanya spune:

    Stii LAURA cit salivez cind iti vad retetele cu aceste bunatati [dulciuri] pe post , deoarece eu am diabet si nu pot minca ,?fii buna si da mi si mie o reteta tot asa usoara si buna ,buna .eu nu prea sint inspirata la asa ceva .MERSI

  23. Lara spune:

    E a doua oara cand o fac si e superba! Ce explozie de arome e in bucataria mea acum! : )
    Multumesc din suflet, Laura. Retetele tale sunt.. impecabile!!
    Te pup : *

  24. Adriana spune:

    Am pregatit duminica aceasta tarta si a fost delicioasa. In loc de alune, am pus nuci, dar a iesit foarte buna.
    Este usor de pregatit si foarte buna.
    V-o recomad cu caldura.

  25. Madalina spune:

    Felicitari pentru un blog atat de reusit!

    Buna tarta, tocmai am papat o felie!

    Multumesc pentru reteta si iti doresc

    La cat mai multe retete!

  26. dragomir manuela spune:

    draga laura aseara am pregatit pt familia mea aceasta tarta cu mere si a iesit foarte foarte buna. copii nu se mai saturau. o minunatie de reteta. cu siguranta am sa mai incerc si alte retete de la tine. felicitari!!

  27. Adriana spune:

    Laura,
    Am pregatit si eu aceasta tarta cu mere. A fost, foarte, foarte buna!
    Multumesc pentru reteta!!!
    Cu drag,
    Adriana

  28. Cristina spune:

    Am facut-o de multe ori. Este absolut delicioasa si se face si foarte repede.
    Ultima data am facut-o dimineata si pana seara nu mai era nimic 🙁
    Si am primit numai laude din partea tuturor 🙂
    Aproape in fiecare weekend gatesc ceva dulce de pe blog-ul tau.
    Multi pupici…

  29. Stelutza spune:

    azi o s-o fac din nou…nu mai stiu a cata oara…sotul meu o cere iarasi…excelenta ! multumesc pentru reteta !

  30. deea spune:

    Laura vreau sa ma apuc de facut tarta dar n am nici tzipenie de lamaie in casa. Are ceva daca sting praful de copt cu zeama de portocala… ma gandesc ca i tot acida, n are ce sa strice asa tare .

  31. djulieta spune:

    Arata foarte bine ,dar e vro problema daca in loc de alune pun nuci?
    Mersi mult pentru retetele astea minunate care le prezinti.

  32. Patricia spune:

    Buna ziua. Am incercat reteta ta si mi-a iesit exceptional! Multumesc! Incerc mereu retetele tale si sunt foarte incantata de rezultat. Mult succes in continuare. Iata cum mi-a iesit mie:

  33. Corina spune:

    Foarte frumoasa prezentarea…..eu am înlocuit alunele cu migdale prajite,sper sa mi placa….e in cuptor si emana o aroma îmbietoare…multumesc frumos pt reteta.Respect

  34. Laura spune:

    Buna Laura. Poti spune te rog ce dimensiuni are tava ta rotunda pt tarta asta? Cred ca a mea cu diametrul de 26 cm e cam mare, asa-i? Multumesc

    • Laura spune:

      Draga Laura, am scris in reteta, in dreptul ingredientelor, diametrul formei. Este vorba de 24 cm. Poti folosi si una de 26, insa tarta o sa iasa putin mai subtire.
      Cu drag.

  35. natalia spune:

    minunata! am repatat reteta aceasta de cateva ori si e favorita. Laura chair daca pozele nu sunt atat de frumoase ca ale tale gustul cu siguranta e la fel
    multumesc

  36. Denisa spune:

    Imi poti spune te rog de ce e nevoie de asa de mult ulei pentru tarta? Mi se pare ca a iesit putin uleioasa. In rest e extraordinara. Multumesc frumos pentru reteta!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Denisa, daca ti se pare ca a iesit prea uleioasa, data viitoare poti folosi 80 ml de ulei. Iti recomand un ulei de arahide sau struguri pentru aceasta reteta.

  37. giurgiu mariana spune:

    buna draga mea sa stii ca si eu chiar acum am reteta cu tarta in cuptor sper sa iasa foarte buna doar ca eu am folosit in loc de alune nuci prajite.te pup si iti multumesc frumos.astept si alte retete minunate pe pagina mea de facebook.mariana giurgiu,,.gratzie bellisima.

  38. Andra spune:

    Bună Laura, tarta a Ieșit super doar ca am inlocuit zaharul cu îndulcitor pudră (am calculat diferența de cantitate) pentru ca am făcut pt tata care nu are voie zahăr. A crescut super bine și consistenta e perfectă. Eu am făcut multe din rețetele tale, mai ales torturile și mereu au fost foarte apreciate. Mulțumesc mult pentru reteta. Pupici

    • Laura Adamache spune:

      Sa va fie de bine, draga mea! Chair acum o am si eu in cuptor, abia astept sa mananc o bucatica mica.
      Te pupic!

  39. Ioana spune:

    O prajitura senzationala! Am pregatit-o de nenumarate ori si am incercat diverse combinatii. De ex: reteta cere 75 g alune, 75 g stafide. Am respectat cerinta de 150g dar am pus alune sau nuci, merisoare, goji, stafide sau diverse combinatii intre ele. Alteori in loc de 500 g mere am pus 500g combinatie de fructe: mere+jumatati de prune, mere+afine (sau din toate 3). Am preparat-o si cu ulei de struguri dar uneori si cu ulei de floarea-soarelui. Celelate ingrediente le.am respectat intocmai. De fiecare data a fost la fel de reusita si la fel de gustoasa!!! Se pare ca este o prajitura foarte adaptabila si usor de preparat! Se numara printre favoritele noastre.
    Laura, felicitari pt retetele minunate pe care le impartasesti cu noi!

  40. Iulia spune:

    …Laura…inca o reteta cu reusita de la tine1 …multumesc si pupici! …si la 80 de ani, te rog sa ai acest blog …si sa-mi fi muza in bucatarie…pt nepotei…<3 …

  41. Aura spune:

    Draga Laura, tocmai am scos-o din cuptor. Am inlocuit merele cu pere si am renuntat la alune si stafide pt ca de data asta nu am avut. Tarta este absolut delicioasa si parfumata, iar aluatul este umed exact cum imi place mie si e si foarte aratoasa ? iti multumesc mult pentru reteta ?

  42. Maria spune:

    Draga Laura, multumesc din suflet! E incredibil de buna tarta asta. Eu am dublat cantitatea de scortisoara, pentru ca nu ma pot satura de scortisoara 🙂 In plus, langa o cafea e wow!
    Am facut-o ieri cu gandul ca e o „prajitura de miercuri”, dar n-as refuza-o la nicio ocazie 🙂
    Si cand ma gandesc ca pana acum cativa ani nu imi placea prajitura cu mere.. e clar ca nu intalnisem prajitura potrivita. 🙂

    • Laura Adamache spune:

      Sa iti fie de bine, draga mea! Ma bucur mult ca ti-a placut. Si eu ador scortisoara, iar in combinatie cu merele, este divina.

  43. Simona spune:

    Nu-mi vine sa cred cit de asemanatoare este o reteta romaneasca cu una pe care am gasit-o pe net denumita „Sicilian Apple Cake”. Daca imi permiti Laura am sa adresez o rugaminte de pe site-ul tau: Dragi bucatari si bucatarese va lansez o provocare: postati tot mai multe retete in engeza la capitolul „Romanian Cuisine” si adaugati si un strop de marketing in alegerea titlurilor retetelor voastre care sa dezvaluie provenienta acestora, ca in exemplul de mai sus 😉
    Am avut ocazia sa gust aceasta tarta si e deosebit de buna, eu fiind si o iubitoare a deserturilor cu mere si chiar o voi face zilele urmatoare cu o mica adaugire. Am primt niste gutui si gindesc ca ar da o aroma si mai bogata alaturi de mere. Am s-o numesc „Romanian rustic autumn pie” 🙂
    Multumesc pentru toate retetele pe care le-am facut de pe site tau Laura de-a lungul anilor, stiu ca merg la sigur cu retetele tale. Iti doresc inspiratie in continuare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor