Batoane dulci pentru Mos Craciun


Batoane dulci pentru Mos Craciun, reteta simpla de prajitura

Batoane pentru Mos Craciun

Batoane dulci pentru Mos Craciun cu fructe, un desert simplu pentru Craciun. Reteta pas cu pas de prajitura de sarbatori.

Acum doi ani l-am asteptat pe Mos Craciun cu niste delicioase cubulete de ciocolata, anul trecut cu niste cornulete vesele, asa ca anul acesta il asteptam din nou cu ceva bun si simplu care sper tare mult sa-i placa Mosului si sa va placa si voua.

Este o reteta simpla si delicioasa, o prajitura pe care, dupa preparare, o puteti portiona dupa plac (batoane, cuburi, romburi). Este o prajitura cu albusuri, galbenusurile se pot folosi pentru alte preparate dulci sau sarate. Deci nu mai stati pe ganduri, Mos Craciun o sa fie incantat daca ii puneti langa paharul cu lapte aceste mici prajiturele cu fructe.

Batoane dulci pentru Mos Craciun – Ingrediente (tava 22×14 cm)

  • 125 g zahar
  • 2 albusuri
  • 125 g faina
  • 3 g praf de copt
  • 2 plicuri zahar vanilat/esenta de vanilie
  • 100 g fructe deshidratate (caise, stafide)
  • 30 g alune padure/nuci/migdale/fistic
  • coaja rasa a unei portocale
  • scortisoara (optional)
  • 2-3 linguri ulei migdale/arahide

Batoane de Craciun – Preparare pas cu pas

  • Pentru inceput taiem in bucatele mici caisele si le amestecam cu stafidele si cu alunele taiate in bucati potrivite.
  • Mixam albusurile amestecate cu zaharul si zaharul vanilat pana obtinem o bezea matasoasa.

Batoane pentru Mos Craciun

  • Incorporam in bezea, 125 g faina amestecata cu praful de copt, avand grija sa amestecam de jos in sus cu multa grija.

Batoane pentru Mos Craciun

  • Adaugam aluatului fructele deshidratate, coaja rasa de portocala si scortisoara si amestecam cu grija de jos in sus.

Batoane pentru Mos Craciun

  • Udam hartia de copt cu apa calduta si o stoarcem foarte bine dupa care tapetam forma. Punem aluatul in forma si il nivelam cu o paleta sau o lingura inmuiata in ulei de migdale sau arahide,

Batoane pentru Mos Craciun

Inaltimea compozitiei batoanelor nu trebuie sa depaseasca 1,5 cm.

  • Coacem prajitura la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 15-20 minute.
  • Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca, dupa care o taiem in batonase dreptunghiulare de cc 4-5 cm lungime si 2-3 cm latime, pudram cu zahar pudra vanilat si il asteptam pe Mos Craciun.

Batoane dulci pentru Mos Craciun

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Batoane dulci pentru Mos Craciun
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:

16 comentarii la “Batoane dulci pentru Mos Craciun

  1. Ana M. Ciolacu spune:

    Ce bine arataaaa,Laurica !!! O sa le incerc si eu.Acum cat mai avem timp,ca dupa sarbatori o sa incep sa postez retete dietetice,nu de alta,dar trecem cu totii la dieta.Deja suntem un grup. :))) Oricum,o sa incerc bastonasele tale,ca arata minunat! Te pupic dulce!

  2. Simona spune:

    Buna Laura. As vrea sa ofer cadou de Craciun prietenilor o prajiturica facuta in casa. Ma uitam la reteta asta ca arata tare bine. Stii cat de bine se pastreaza, adica daca o fac sa zicem in Ajun si dau cadourile in cateva zile cum rezista? Sau ai alte idei de dulciuri ce pot fi oferite cadou, care sa fie facute din timp, dar sa se pastreze proaspete mai multe zile ? Multumesc

  3. Alina Stefanescu spune:

    Arata foarte bine si cred ca sunt si foarte bune. Am impresia ca vrei ca Mos Craciun sa isi lase toate darurile la tine. Am sa ii incerc si eu, poate lasa ceva daruri si pe la mine. Numai bine!

    Alina

  4. Daniela spune:

    Buna Laura, imi place reteta ta si pentru ca nu cred ca mai am timp sa o probez pana la Craciun, te rog sa-mi spui ce consistenta are blatul, pufos, crocant etc. Apoi, hartia de copt o uzi ca sa se muleze bine pe forma sau din alt motiv?

  5. Laura spune:

    Anna scumpa tare ma bucur ca-ti plac!!! Si noi ne apucam de dieta din ianuarie si pot spune ca abia astept. Ma enerveaza doar ca nu o sa gasim legume si fructe multe dar ne descurcam cu ce gasim. Pup!!!

  6. Laura spune:

    Simona draga mea, se pastreaza excelent. Chiar acum am verificat sa vad cum sunt, pentru ca de la o vreme pastrez cateva bucatele din diferite prajituri ca sa vad cum se mentin, si este exact ca in prima zi. Consistenta nu e nici crocanta, nici pufoasa, seamana mult cu consistenta checului din albusuri. Pup cu drag si o sa vin cu un post special cu retete de Craciun.

  7. Laura spune:

    Daniela draga mea, aluatul seamana mult cu cel al hecului de albusuri. Hartia udata si stoarsa e o varianta dietetica, sa-i spunem, a tapetatului clasic cu unt si faina. Pentru tipul asta de aluat recomand sa folosesti acest tip de tapetare a formei.
    Pup cu mare drag!!

  8. Laura spune:

    Alina scumpa, ma bucur mult ca-ti plac. Eu in fiecare an il astept pe Mos cu tot felul de bunataturi dar pana acum nu a lasat chiar tot la mine. Sper anul asta sa fie excesiv de darnic!!:))))

  9. mihaela spune:

    Buna Laura.Am descoperit prajitura dupa Craciun, asa ca am facut-o de revelion. Nu m-am prins care parte de hartie trebuia udata si am folosit la uns ulei de f-soarelui, nu am avut de arahide, dar prajitura a iesit perfecta. F. f. buna, a placut tuturor, asa o voi face din nou. Am facut si tarta cu portocale si mac si pentru sirop chiar am avut o pastaie de vanilie. Absolut delicioasa! multumesc mult pentru retete.Faci o chestie grozava. Si sa stii ca si sotul e un mare fan al tau, el te-a descoperit. iti doresc un an plin de sanatatate, armonie si inspiratie din plin. Cu drag, Mihaela

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare tare mult ca ti-au placut batoanele. Inainte de-a tapeta forma, uda hartia de copt cu apa de la robinet si stoarce-o foarte foarte bine. Apoi asezi foaia direct in tava neunsa. Este o metoda mai simpla si mai dietetica decat cea in care folosim ulei si faina sau unt si faina, iar prajiturile nu se vor lipi de foaie, garantez.

      P.S Se uda intreaga foaia cu care vei tapeta forma.

      Pup cu drag si va multumesc, tie si sotului tau, ca ma urmariti!

  10. vio spune:

    Buna Laura. Multumesc mult ptr.retele tale. Sunt f. bune si f. aspectuase. Iti doresc cu drag multa sanatate si inspiratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor