Paine rustica de cartofi


Retete culinare Paine – Paine rustica de cartofi

Paine rustica de cartofi

Acum o saptamana am vazut aceasta reteta de paine cu cartofi la Laura Laurentiu si cum nu am putut rezista tentatiei, am facut-o si eu si nu mi-a parut deloc rau pentru ca are un gust absolut delicios.

Eu am modificat modul de coacere pentru ca am vrut o paine cu coaja crocanta,  care sa se mentina crocanta chiar si dupa racire.

Sunt cateva reguli simple pentru obtinerea unei paini bune  si crocante chiar si dupa racire:

1. Cuptorul trebuie hidratat inainte de a introduce painea la copt . Hidratarea trebuie efectuata si in primele 10 minute dupa ce am bagat painea in cuptor. Pentru asta, avem nevoie de o craticoara mica in care vom pune apa si pe care o vom introduce in cuptorul rece. Dupa ce introducem craticioara, dam drumul cuptorului si il incalzim la temperatura ceruta de reteta (in cazul acestei retete 190°C). Dupa ce cuptorul a atins aceasta temperatura, introducem painea si mai lasam craticioara cu apa in primele 10 minute de coacere dupa care o scoatem. Nu o lasam mai mult deoarece umezeala excesiva formata de vaporii de apa vor inmuia coaja dupa ce painea se raceste. In ultimele 10 minute de coacere, intredeschidem foarte putin usa cuptorului ca sa eliminam umezeala formata in interiorul cuptorului. In acest fel obtinem o painica frumos colorata si cu coaja crocanta.

2. Dupa ce scoatem painea din cuptor, o asezam in pozitie verticala la racit, pe un gratar. In acest fel, painea elimina umezeala in exces iar coaja va ramane crocanta chiar si dupa racire.

3. Lasam tava in care vom coace painea la incalzit in cuptor. Cand cuptorul atinge temperatura dorita, scoatem tava rapid, rasturnam painea si o bagam repede repede la cuptor. Socul termic suferit de paine va crea acea crusta crocanta.

4. Daca vrem o paine cu adevarat pufoasa si cu o crusta super crocanta, folosim lecitina de soia. Lecitina de soia are rolul de a distribui corect aerul format in interiorul painii, ii confera elasticitate iar painea se mentine mult mai mult pufoasa si cu o coaja crocanta. Pentru fiecare jumatate de kg de faina folosita, utilizam 1 lingurita rasa de lecitina de soia dizolvata in putina apa.

Ingrediente – Paine rustica de cartofi (2 paini)

  • 680 g cartofi galbeni fainosi cantariti cu coaja
  • 650-660 g faina speciala pentru paine
  • 120 ml apa in care au fiert cartofii
  • 4 lingurite sare
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 3 linguri ulei de masline

Mod de preparare – Paine rustica de cartofi

  • Spalam cartofii bine bine si ii punem la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare.
  • Dupa ce au fiert, ii scoatem si ii lasam sa se raceasca complet dupa care ii curatam si ii zdrobim. Eu i-am framantat putin si cu mana ca sa nu ramana vreo bucatica de cartof intrega.
  • Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar pana se lichefiaza. Amestecam drojdia lichefiata cu 120 ml din apa in care au fiert cartofii.  Atentie, apa trebuie sa fie lejer calduta, nu fierbinte.
  • Eu painica am facut-o la robot dar am sa explic cum se face manual.
  • Punem intr-un vas faina iar in centrul ei adaugam cartofii. Amestecam cat de bine putem pana vom obtine un aluat sfaramicios. Adaugam acum drojdia dizolvata in apa si 3 linguri de ulei de masline.
  • Desi initial aluatul se va lucra destul de greu, pe parcurs va deveni compact si elastic. Inainte de a termina de framantat adaugam si celelalte 2 lingurite de sare.
  • Vom obtine un aluat elastic.

Paine rustica de cartofi - preparare aluat

  • Lasam aluatul la dospit 1 ora.
  • Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe masa infainata si il impartim in doua bucati egale.

Paine rustica de cartofi - preparare paine

  • Aplatizam fiecare bucata de aluat dupa care o rulam pe lungime pana obtinem un sul. Unim capetele sulului si intoarcem painica cu fundul in sus astfel incat “cusatura” sa fie in partea de jos.
  • Asezam painile pe un servet pudrat cu faina, le pudram si pe ele cu faina si le acoperim cu alt servet. Le lasam sa creasca 35-40 minute.

Paine rustica de cartofi - aluat la dospit

  • Preincalzim cuptorul la 190°C cu o craticoara de apa in el si cu tava de cuptor in care vom coace painile rustice cu cartofi.
  • Cand cuptorul a atins temperatura necesara, scoatem repede tava, rasturnam painicile pe fundul tavii (deci intoarcem tava cu fundul in sus si nu o tapetam cu nimic) astfel incat cusatura painii sa fie la suprafata.
  • Bagam repede tava cu painile la cuptor (pe a doua treapta de jos in sus)  mai lasam craticioara cu apa in primele zece minute dupa care o scoatem.
  • Coacem painea cu cartofi pentru 45-50 minute iar in ultimele 10 minute, o coacem cu usa usor intredeschisa. Pentru a nu ramane intredeschisa prea mult, bagam intre usa si cuptor coada unei linguri de lemn.
  • Dupa 50 minute, obtinem o painica frumoasa foc.

Paine rustica de cartofi detaliu paine coapta

  • O lasam sa se raceasca complet aseazata in pozitie verticala, pe un gratar.
  • Eu nu am asteptat sa se raceasca complet si mi-am taiat o feliuta sa vad cum a iesit.

Paine rustica de cartofi detaliu felie

  • Minunata, cu un miez elastic si o coaja super crocanta. Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Paine rustica de cartofi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

54 comentarii la “Paine rustica de cartofi

  1. lauralaurentiu spune:

    Laura draga, sa iti fie de bine, ma bucur ca ti-a placut reteta asta de paine de casa. Iese super fain, am vazut-o si pe a ta, e grozava! Si eu folosesc trucul cu "aburirea" cuptorului pentru coacerii painii, pun un vas marisor si cu suprafata larga (tava adanca) plin cu apa fierbinte in cuptorul rece, apoi il aprind, setandu-i temperatura corespunzatoare. Pana bag painea in cuptor, e destula "abureala" acolo, ca sa obtin o coaja crocanta! :))

  2. Chef Chilly spune:

    Wow, arata delicios! Si pozele sunt minunate. Tocmai am inceput si eu un blog de cooking – , si chiar esti o inspiratie pentru mine! Great job!

  3. El recetario de Falina spune:

    Laura imi pastrez reteta si o voi face cat de curand cand am sa stau acasa o zi intreaga ca sa pot sa ma ocup de ea bine si fara graba… am sa-ti spun cum mi-a iesit…
    Te pupic dulce de tot si multumim pentru sfaturi. adevarul ca paine de casa nu am facut decat niste pannini mici dar am sa incerc aceasta reteta.

  4. Daniela spune:

    Vai ce bine arata!
    Sant inebunita dupa painea cu o coaja asa de buna, cum ti-a iesit tie.
    O alta metoda de a produce umiditate in cuptor este, sa pui cativa cuburi de ghiata in partea de jos a cuptorului, exact in momentul cand introduci painea, asta face multi brutari.
    Si alceva… nu trebuie deschisa usa cuptorului pana nu au trecut min 20-30 min, atata dureaza sa ajunga painea la 60ºC in momentul cand moare microorganismele din drojdie. Odata ce moare toate microorganismele, nici painea nu mai creste.
    Scuze daca te-a deranjat si daca te-am plitisit.
    Defectul meu ce-l mai mare, spun intodeauna ce gandesc.
    Pe curand.

  5. Alexandra spune:

    Iti place sa gatesti dar timpul nu iti permite sa petreci prea mult timp in bucatarie?
    Vrei sa pastrezi gustul cat mai natural al alimentelor?
    Solutia este sistemul de gatire ZEPTER! Modul ideal de gatire, pastrare si servire a mancarurilor!
    VA ASTEPTAM LA PREZENTARI SA VA CONVINGETI! Pentru programari sunati la 0767394322-Alexandra, 0762399617-Oana sau adresa de e-mail

  6. Laura spune:

    Laurel drag mii de multumiri pentru reteta. Am vazut-o la tine imediat ce ai postat-o si de atunci m-am gandit zilnic la ea. E divina pur si simplu si se mentine de minune.
    Pupicei si weekend minunat sa ai!!

  7. Laura spune:

    Stefania e davvero molto molto buona. La prossima volta voglio mettere 100 gr di manitoba per una mollica ancora più soffice. Baci!

  8. Laura spune:

    Daniela scumpa nu m-a deranjat deloc comentariul tau!! Eu vara folosesc cuburile de gheata si intr-adevar este o solutie excelenta pentru formarea umezelii. Eu am deschis cuptorul dupa 10-15 minute ca sa scot recipientul cu apa di cuptor dar ma misc extraordinar de rapid astfel incat sa nu permit modificarea temperaturii din cuptor.
    Te pup si multumesc pentru sfaturi!!

  9. Ana Maria Ciolacu spune:

    Am facut-oooooo !!!! Si… OMG !!! Jur cu mana pe inima ca o paine atat de buna nu am mai mancat niciodata…Vreau sa o postez si eu pe blog,insa nici nu stiu cui sa ii multumesc,eu la tine am vazut-o,am urmat pasii tai deci MULTUMESC LAURA, SCUMPICA MEA,si sa i se indeplineasca toate dorintele celuia care a inventat-o.Ca e prea buna…Era o bucata buuuunaa de cand nu mai ramasesem asa impresionata de ceva.Painea asta stiu ca va deveni un "must" in casa noastra.Au devorat-o pur si simplu… :)de complimente,nu mai zic…Am salvat cu palme peste maini 2 feliute dintr-un colt sa le pot poza…Am facut jumatate din cantitati,deci una,dar maine sau poimaine o refac,ca timp am.Preaaaa buna…

  10. Ana Maria Ciolacu spune:

    O fac din nou,astept sa fiarba cartofii…E mult prea buna sa fie adevarata.De data asta sper sa crape in punctul corect :)Pupicei, Laurica !

  11. Anonymous spune:

    Draga Laura, aprecieri si felicitari pt. tot ceea ce ai reusit in viata! Intrucit se vorbeste tot mai des despre importanta si valoarea painii din faina de griu integral(macinat fara separarea componentelor), te rog sa ne "ajuti" cu ceva retete de paine din griu integral. Daca inca nu ai, incearca si fa, deoarece se pare ca oamenii chibzuiti carora le pasa de sanatatea lor, cauta aceasta paine! Iti multumesc anticipat intrucit sint sigur ca vei aborda aceste retete convinsa fiind si tu de importanta lor! Multa sanatate si s-auzim de bine !!!
    P.S. Anunta-ma te rog cind postezi asemenea retete, sa fiu pe faza si sa nu-mi scape cumva. Multumesc.

  12. Laura spune:

    Ioan, mi-ai dat un sfat excelent pe care am sa-l urmez cu mare drag. Ador painea din faina integrala si recunosc ca in Germania am mancat cea mai buna paine din faina integrala.
    Pana o sa postez retete de paine integrala poate te intereseaza urmatoarele tipuri de paine, de asemenea foarte sanatoase:

    O seara excelenta iti doresc

  13. Laura spune:

    Ana scumpa mea, ti-a iesit o minunatieeeeeeeeeeeeeeeee!!! Am vazut-o la tine si arata splendid, impecabil, perfect!!
    Pup cu drag si multumesc ca ai incercat-o!!!

  14. Anonymous spune:

    Laura draga, nu vreau coaja crocanta – ce ma sfatuiesti sa fac? si inca ceva, te rog: ce tip de faina sa folosesc? multumesc frumos si toate cele bune, Daniela

  15. Laura spune:

    Daniela draga mea, daca vrei coaja moale, dupa ce scoti painica din cuptor,o acoperi cu o carpa de bumbac pana se raceaste. Ideal ar fi sa folosesti o faina pentru paine sau aluauri dospite. Pup!!

  16. Laura Paul Dume spune:

    Buna dimineata Laura!!! OMG am facut aseara piinea si e trasnet de buna!!! Nu arata asa de spectaculoasa ca si a ta (am pus-o pe FB), dar a fost crocanta si gustul e un deliciu!!! Mersii mult draga mea!!!

    • Laura spune:

      Gabriela, draga mea, aluatul poate fi pus la framantat si dospit in masina de paine dar te sfatuiesc apoi sa o coic in cuptor.
      Te pup cu drag!

    • Laura spune:

      Nicoleta, draga mea, iese si cu faina normala dar cu faina speciala pt aluaturi, iese fenomenal de gustoasa.
      Pup cu drag! Sa imi spui daca ai facut-o!

  17. Ioana spune:

    O minunatie de paine 🙂 Am avut la masa familia venita in Romania de Iluminatie ,am facut mancarica care a fost servita cu placere ,dar vedetele la masa au fost aceasta minunatie de paine si nu in ultimul rand desertul „muffins-uri fara ou dar cu ciocolata”. Am dat toata familia „pe spate” :).Multumesc pt.informatiile pe care le dai cu minutiozitate si felicitari pt.tot ceea ce faci si la cat mai multe minunati !
    Ioana.

  18. Dana spune:

    Buna seara si felicitari pentru toate retetele minunate cu care ne faci viata mai frumoasa!Vreau sa fac si eu aceasta paine in masina de paine.Poti sa-mi spui mai detaliat ordinea ingredientelor?Multumesc anticipat! Dana

    • Laura spune:

      Dana, draga mea, ordinea ingredientelor nu este foarte importanta. Important este ca drojdia sa nu intre in contact cu ingredientele lichide. Asadar, in primul rand adaugi ingredientele lichide, apoi faina si in faina faci o gropita unde adaugi drojdia sfaramata/uscata.

  19. Daniela spune:

    Buna seara,
    As dori sa incerc si eu aceasta reteta de paine…dar aluatul l-aş face la programul de framantat si dospit de la masina de facut paine.
    Intrebarea mea este daca sunt suficiente doar 120 ml apa pentru cantitatea de ingrediente uscate din reteta.

  20. Mirela spune:

    Buna Laura,

    Ma poti ajuta cu pasii pe care ii urmezi pt a face aceasta paine in masina de paine, te rog?

    Tocmai ce mi-am achizitionat una si painea asta imi place f mult, mai ales ca e cu cartofi… dar as vrea sa o incerc si la aparat, insa nu stiu in ce fel pun ingredientele si daca se pun toate de la bun inceput sau revin si pun ceva mai tarziu 🙂

    Multumesc,
    Mirela

    • Laura spune:

      Draga mea, pui in masina ingredientele in urmatoarea ordine: cartofii zdrobiti, apa, uleiul, zaharul, sarea, faina si in centrul ei, drojdia rupta in mici bucatele (e important ca drojdia sa nu intre in contact cu ingredientele lichide). Actionezi masina si cand programul de framantare s-a terminat, scoti aluatul, il imparti in doua si urmezi pasii de preparare exact ca in reteta.
      O poti coace si in masina de paine, numai ca gustul si consistenta vor fi diferite fata de painea coapta in cuptor.
      Te pup! Sa imi spui cum a iesit!

  21. Mirela spune:

    Multumesc pentru raspuns. Daca ma uitam mai devreme pe site, o incercam chiar azi, dar tocmai ce am pus-o in functiune 🙂 Peste doua zile o voi incerca si vreau sa o coc in masina sa vedem cum iese. Sunt tare curioasa. Pot folosi si drojdie uscata? Si daca da, ce gramaj?

    Multumesc,
    Mirela

  22. Nicoleta spune:

    Buna Laura, am si eu o intrebare la tine. Doresc sa fac ciorba de fasole in bol de paine, crezi ca aceasta reteta de paine este ideala pentru asa ceva? Imi trebuie o paine cu crusta foarte crocanta. Multumesc pentru sfat.

    • Laura Adamache spune:

      Buna Nicoleta, da, este potrivita pentru ciorba de fasole. Oricum, iti recomand sa nu pui ciorba cu mult timp inainte in bolul de paine obtinut.
      Cu mult drag!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Irina, te sfatuiesc sa o pastrezi intr-un saculet de panza. In acest fel rezista cateva zile fara probleme. Daca doresti sa o conservi pentru o perioada mai lunga, feliaza paine si congeleaza cate 2-4 felii in pungi de plastic pentru congelator. Cand vrei sa o mananci, pune feliile congelate in frigider pana a a doua zi. Daca doresti, le poti reincalzi cateva minute in cuptorul preincalzit la 150°C.

  23. Roxana spune:

    Salut. Acum m-am apucat de treaba dar partea asta nu am inteles-o „Aplatizam fiecare bucata de aluat dupa care o rulam pe lungime pana obtinem un sul. Unim capetele sulului si intoarcem painica cu fundul in sus astfel incat “cusatura” sa fie in partea de jos.” in poze nu se vede nici o cusatura sau nu o vad eu. Inca o poza la acest pas ar fi de mare ajutor. Cu mult drag, R
    PS Pozele de final arata extraordinar.

  24. Crina spune:

    Laura, in primul rand, vreau sa-ti spun ca urmaresc blogul tau de multi ani si te felicit pentru toate retetele superbe care le postezi pe blog si pot sa spun ca toate care le-am incercat pana acum au fost delicioase :):) Am facut aceasta paine astazi fiindca am avut niste cartofi ramasi de la „placintele cu cartofi la tigaie” si pot sa spun ca la gust mi-a iesit foarte buna, crusta frumoasa, dar ca aspect nu a iesit la fel ca a ta. Cum spunea cineva mai sus daca se poate sa avem poze mai detaliate cum se modeleaza aceste painici ar fi grozav. Vreau sa o refac din nou si as vrea sa-mi iasa si aspectoasa de data asta :):) Multumesc mult pentru acest blog si mult spor si de acum incolo!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Crina, ma bucur mult ca ti-a placut aceasta paine.
      Promit sa revin curand cu mai multe poze din timpul prepararii.
      Te imbratisez cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor