Grisine de dovleac


Retete Aluaturi – Grisine de dovleac

Grisine de dovleac detaliu
Grisine de dovleac, un snack delicios de toamna

A venit toamna si cum toamna fara dovleac nu exista la noi in casa, am grija sa nu-mi lipseasca din bucatarie si sa-l folosesc la cat mai multe si  mai variate retete.

Duminica trecuta am facut o placinta de dovleac pe care din pacate nu am mai apucat sa o fotografiez dar am s-o repet cu siguranta cat mai curand si am sa postez reteta. VEZI AICI RETETA DE PLACINTA DE DOVLEAC

Din doveacul pentru placinta am oprit cateva felii pe care le-am copt la cuptor. Ador dovleacul copt!

Si cum feliile au fost destul de mari, am oprit o parte pentru aceasta reteta rapida si minunata de grisine de dovleac.

Ingrediente – Grisine de dovleac (20 grisine de 25 cm)

  • 500 g faina
  • 12 g drojdie proaspata
  • 150 g piure de dovleac copt
  • 50 g ulei masline
  • 170 ml apa
  • 1 lingurita miere
  • 2 lingurite mici rase sare
  • susan
  • mac

Mod de preparare – Grisine de dovleac

  • Punem intr-un vas, sau in vasul robotului, faina. Adaugam in centrul fainii 70 ml apa in care am dizolvat drojdia si o lingurita mica de miere. Amestecam putin cu o lingura de lemn dupa care adaugam restul apei, piureul de dovleac copt si uleiul de masline,

Grisine de dovleac preparare

  • Incepem sa framantam aluatul. Cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea si framantam in continuare pana devine elastic. Daca mai cere faina mai adaugati o lingura sau doua, iar cand aluatul se desprinde de pe maini sau de pe paleta robotului, atunci este gata.
  • Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam la crescut 1h30 minute, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece. Eu incalzesc cuptorul la 200 grade pentru maxim 1 minut, il sting si bag vasul cu aluat in cuptor.
  • Dupa 1h30 min., aluatul si-a dublat volumul. Rupem mici bucatele de aluat (cam 30 g are o bucatica), o rulam pe masa de lucru pudrata cu mac sau susan, pana obtinem un sul lung de aprox. 25 cm si cca 1 cm diametru.
  • Punem grisinele in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.

Grisine de dovleac in tava

  • Le coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10-15 minute sau pana se rumenesc,

Grisine de dovleac coapte in tava

  • Le servim dupa ce se racesc. Sunt delicioase si foarte crocante! Pofta buna!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Grisine de dovleac
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
2.51star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)

26 comentarii la “Grisine de dovleac

  1. Andreea spune:

    Daca tot ai pomenit de sot…sotului meu nu-i place dovleacul 🙂 dar retetei asteia sunt sigura ca nu-i rezista! Am sa fac grisinele astea si nu am sa-i spun cu ce sunt. Iti spun ce reactie a avut imediat ce le pun in practica :)Tine-mi pumnii! 🙂

  2. Anonymous spune:

    Scumpa Laura,
    cu ce as putea inlocui piureul de dovleac?
    Din pacate noua nu ne place dovleacul…
    Grisinele tale arata delicios!
    Dany

  3. cristina spune:

    Buna Laura,

    Nici noua nu ne place dovleacul. Grisinele arata minunat si cred ca sunt gustoase. Poate s-ar putea inlocui piureul de dovleac cu altceva.

    Ti-am trimis niste fotografii, pe mail.

    Te pup,

    Cristina

  4. Ionela spune:

    Minunate, Laura! Sper sa gasesc si eu dovleac sa le incerc! De care dovleac folosesti? De cel rotund cu coaja verde deschis? Ma bucur nespus ca sunt si de post pentru ca in zilele de post sunt foarte bine venite! Nu-ti spun ca de foarte multe ori am facut grisinele tale cu masline, insa nu cu faina de grau dur, cu 200 g gris si 400 g faina obisnuita si ies foarte bune! Abia astept s-o incerc si pe asta! Toate cele bune!

  5. Ionela spune:

    Iarta-ma, Laura, dar nu inteleg ce diametru trebuie sa aiba grisinele? 1 sau 2 cm? E cam mare diferenta. Poate 1 sau 1,5 cm ai vrut sa zici? Multumesc!

  6. Geta spune:

    Ce bine arataaa … pina una alta le-am mincat din ochi asa de pofta ce-mi e ! Precis am sa incerc reteta de grisine pentru ca mie imi place foarte mult dovleacul.

  7. Laura spune:

    Andreea scumpa nici nu o sa-si dea seama pentru ca dovleacul se simte destul de discret. Abia astept sa imi spui daca si-a dat seama! Pup si weekend placut sa ai!

  8. Laura spune:

    Dany draga mea cred ca ai putea sa inlocuiesti dovleacul cu morcov. Nu am incercat niciodata dar ma gandesc ca au aproape aceiasi consistenta. Fierbi morcovii si apoi ii transformi in piure. Sau cu orice alta leguma care are consistenta pulpei de dovleac.
    Pup!

  9. Laura spune:

    Cristina scumpa cred ca dovleacul poate fi inlocuit cu morcov fiert si transformat ulterior in piure sau cu orice alta leguma care seamana cu dovleacul.
    Scumpa mea, acum fug sa iti raspund la mail. Am vazut pozele minunate dar nu am avut absolut deloc timp sa raspund. Asa perioada aglomerata nu am mai avut de foarte mult timp.
    Pupicei cu drag si weekend placut!!

  10. Laura spune:

    Ionela draga mea tare ma bucur sa te aud!! Ce mai faceti voi? Sunteti bine?
    Scumpa, am folosit un dovleac cu coaja galbena si cu pulpa foarte portocalie. Nu stiu cum se numeste exact dar este foarte parfumat. Tare interesanta versiunea grisinelor cu gris si sa stii ca am sa incerc si eu pentru ca m-ai facut curioasa.
    Cat desper diametrul grisinelor, ale mele au variat intre 1-2 diametru. Cu cat le faci mai subtiri, cu atata ies mai crocante.

    Pupicei cu drag!

  11. Ionela spune:

    Multumim, suntem bine, tot departe de casa… Ideea grisinelor cu gris am preluat-o de la Maya, ea a adoptat-o asa de la tine. Te imbratisez cu mult drag!

  12. Laura spune:

    Ma bucur ca sunteti bine Ionela draga mea!! Da, da, maya le-a facut cu gris din cate imi amintesc si i-au iesit divin!! Pupicei si voua si aveti grija de voi!!

  13. Ionela spune:

    Laura, am intrat in posesia a doi dovleci mari, rotunzi de culoare verde deschis. Marturisesc ca pentru prima oara incerc sa-i gatesc, de aceea revin cu o intrebare: tai dovleacul ca sa-l coc si pana cand il las? Pana se inmoaie miezul? Multumesc mult si astept si placinta cu dovleac! Mai ai si alte retete cu dovleac? Multumesc tare mult!

  14. Laura spune:

    Ionela scumpa, il tai in felii de aceiasi dimensiune ca sa se coaca in acelasi timp si le coci la cuptor pana se inmoaie pulpa.
    mai am pe blog, checul cu dovleac care este exceptional.
    Uite aici linkul:

    Te pupic cu drag!!

  15. mamika spune:

    minunata ideea! am facut si eu ceva pornind de la aluatul tau, iti las un link pe facebook! multumim de inspiratie Laura!cu drag Epurasha2bb

  16. raluca spune:

    Minunate grisine. Noi am inceput postul cu dovleac: supa crema de dovleac cu ciupercute, chec cu dovleac pt cei mici si grisinele. Au fost preferatele mele. Sigur le repet cat de curand. Multumim.

  17. Carmen spune:

    Buna ziua doamna Laura,eu nu gasesc tot timpul dovleac,as putea folosi cartofi dulci?multumesc,aveti niste retete minunate,si mie imi place f mult sa stau in bucatarie :-)o zi buna!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Carmen, nu am incercat cu cartofi dulci,dar consistenta lor este foarte asemanatoare cu cea a dovleaculuo, deci sigur vei obtine niste grisine minunate. Sigur o sa le incerc si eu cu cartofi dulci, multumesc pentru idee.
      O zi excelenta iti doresc!

  18. Rodica spune:

    Reteta este exceptionala! Merita incercata de oricine! Noi am facut-o deja de doua ori in aceasta saptamana! Multumim pentru reteta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor