Lamingtons – Prajitura tavalita


Lamingtons, prajitura tavalita prin fulgi de nuca de cocos

Lamingtons

Lamingtons, cunoscuta la noi ca prajitura tavalita, este o prajitura de origine australiana pe care o putem intalni umpluta cu marmelada sau diverse tipuri de creme sau pur si simplu acoperita de un strat generos de glazura si apoi imbracata intr-o hainuta de fulgi de cocos. La noi aceasta prajitura este cunoscuta sub numele de prajitura tavalita.

Prajitura tavalita Lamingtons – Ingrediente tava cca 32×22 cm

Ingrediente – Pandispan

  • 200 g faina
  • 200 g zahar
  • 7 oua medii
  • 80 g unt topit
  • 1/2 plic praf de copt

Ingrediente – Glazura ciocolata

  • 350 g zahar
  • 115 g cacao
  • 100 g unt
  • 120 ml apa
  • 250 gr fulgi cocos – pentru tavalit

Mod de preparare – Lamingtons, prajitura tavalita

Preparare Pandispan

  • Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi tripleaza volumul (10- 15 minute cu un mixer normal). Amestecam faina si praful de copt si le cernem.
  • Adaugam treptat faina cernuta, in compozitia de oua si zahar, si amestecam cu grija de jos in sus. La sfarsit adaugam untul rece topit si amestecam cu foarte mare grija si tot de jos in sus pana la inglobarea perfecta in aluat. Aluatul final trebuie sa aiba o consistenta pufoasa.

Lamingtons

  • Tapetam forma cu unt si faina si adaugam aluatul. Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20-25 minute. Cand este auriu si se desprinde singur de pe marginile formei, este gata.
  • Scoatem pandispanul din cuptor si il lasama sa se raceasca dupa care il taiem in cubulete de aproximativ 4×4 cm.

Lamingtons

Mod de preparare – Glazura

  •  Intr-o craticioara amestecam untul, zaharul, apa, cacaua si lasam pe foc mic pana zaharul se topeste complet. Avem grija sa amestecam destul de des ca sa nu avem surpriza sa ne trezim cu glazura arsa sau cu cocoloase.
  • Lasam glazura sa se raceasca dupa care luam cate un cubulet de pandispan si il scufundam complet in glazura, apoi il tavalim prin nuca de cocos,

Lamingtons

  • Procedam la fel cu toate cubuletele de pandispan.
  • Sevim prajitura tavalita, acompaniata de o ceasca de cafea sau un pahar rece de lapte.

Lamingtons

  • La mine  a durat 4 zile si in a patra zi avea aceaiasi consistenta pufoasa si umeda. Pofta buna!!
Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Lamingtons - Prajitura tavalita
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

17 comentarii la “Lamingtons – Prajitura tavalita

  1. clara spune:

    offf, daca ai sti cat de bine imi pica aceasta reteta…, este ziua mea, marti si vreau sa duc la serviciu niste prajituri facute de mine, nu cumparate… si ma gandeam la o tarta cu afine si catina; … GATA: aceste "tavalite".
    poti sa mi sugerezi si altceva, fara tort sau prajituri cu creme ?
    as mai vrea sa mai fac si al 3 fel…!
    multumesc.
    un weekend placut, toate cele bune!

  2. Bianca spune:

    Exact asa face si soacra mea prajitura asta. Noi ii spunem cuburi cu nuca de cocos.
    Foarte buna, demult nu am mai facut…de ani de zile:(
    Weekend placut

  3. VertAnge spune:

    Aceasta cred ca e prima prajitura pe care am facut-o in scurta mea cariera de bucatar amator. 🙂 Nu e foarte sofisticata, dar e foarte buna.

  4. Laura spune:

    Clara draga mea La Multi Ani cu multa sanatate si fericire iti doresc!! Ma bucur mult ca iti place prajitura si ca ai ales sa o faci pentru ziua ta. Daca mai vrei sa faci o a treia prajitura eu ti-as sugera sa incerci negresa cu inima de cocos. Este una dintre prajiturile mele preferate pe care o fac destul de des si o servim cu aceiasi placere de fiecare data:

    Te pupic cu mare mare drag si iti urez petrecere minunata de ziua ta!!

  5. Laura spune:

    Bianca scumpa si soacra mea face tavalite dar le face de post si sunt excelente. E o prajitura foarte raspandita la noi si e buna foc.
    Te pupic cu mare drag si weekend placut iti doresc si eu!!

  6. Laura spune:

    Anonim daca ouale nu sunt mixate cum trebuie cu zaharul si daca adugam faina si untul prea brusc in oua, aluatul pierde aerul acumulat si nu o sa creasca. Aluatul final trebuie sa fie foarte pufos si ferm, daca ti-a iesit mai curgacios e clar ca a pierdut aerul in timpul adaugarii fainii si untului.
    Avand in vedere ca nu folosim praf de copt, blatul trebuie facut cu foarte mare grija.

  7. Anonymous spune:

    Buna dimineata draga Laura,
    Am descoperit blogul tau de ceva vreme datorita unei prietene dragi , Gaby Cara .
    Iti stiam reteta de pizza Margherita de pe culinar, reteta care nu da gres niciodata si iti multumim enorm.
    Acum am in cuptor blatul de la tavalita si dupa ce se raceste incepe joaca cu tavalitul in ciocolata.
    Cu drag ,
    Alexandra

  8. silvia spune:

    Eu am descoperit cea mai buna carte de bucate ,cand te-am descoperit pe tine!
    Desi sunt foarte pretentioasa,ma bucur ca am gasit retete care sa-mi placa la nebunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor