Pesto de sparanghel


Pesto de sparanghel, sos italian pentru paste

Pesto de sparanghel salbatic

Pesto de sparanghel, reteta simpla de vara cu sparanghel salbatic sau de cultura. Cum se face reteta de sos italian pesto? 

Trebuie sa recunosc ca saptamana asta nu prea am gatit nimic. Am fost mai mult pe fuga si ori am mancat in oras ori cand ajungeam acasa mancam o salata. Astazi am avut o multime de treburi prin casa dar printre picaturi am reusit sa fac acest minunat pesto.

Eu ador sparanghelul, pur si simplu mi se pare cea mai minunata plantuta creata de Dumnezeu, asa ca bineinteles ca mie mi se pare divin acest pesto. De data asta l-am facut din sparanghel salbatic dar iese la fel de bun si cu sparanghel de cultura.

Asa ca daca indragiti sparanghelul la fel de mult ca mine, incercati-l, pentru ca este absolut delicios si sanatos. Se poate servi cu paste sau cu felii de paine coapte in cuptor, frecate cu un catel de usturoi si cu un strat generos de pesto.

AICI RETETA DE PESTO DE DOVLECEI

Pesto de sparanghel – Ingrediente (250 g)

  • 300 g sparanghel (cantarit dupa curatare)
  • 150 ml ulei de masline
  • 30 g miez de nuca/samburi de pin/migdale (eu am folosit nuca)
  • 100 gr parmezan ras/pecorino
  • 3-4 catei de usturoi
  • cateva frunzulite de menta (optional)
  • sare dupa gust

Sos italian pesto cu sparanghel – Preparare pas cu pas

  • Dupa ce indepartam partea lemnoasa a sparanghelului, il spalam. Punem o craticioara cu apa la fiert, adaugam 1 lingurita cu sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam sparanghelul, taiat in bucati si il fierbem 5-6 minute.
  • Il scurgem si il racim sub jet de apa rece, ca sa isi pastreze culoarea, apoi il lasam la scurs vreo 10-15 minute.
  • Intre timp curatam miezul de nuca, usturoiul il curatam de coaja si apoi il zdrobim usurel. Curatam cateva frunzulite de menta proaspata, radem parmezanul si pregatim uleiul.
  • Punem in vasul robotului sparanghelul scurs, frunzulitele de menta, miezul de nuca, sare si cam un sfert din cantitatea de ulei si incepem sa mixam.

Pesto de sparanghel

  • Treptat adaugam si restul uleiului pana ajungem la consistenta dorita. Eu am pus in jur de 150 ml de ulei si am obtinut o consistenta cremoasa.
  • Dupa ce am obtinut un pesto de sparanghel cremos, adaugam parmezanul sau pecorino dat prin razatoare. Mixam pana la omogenizare, dupa care il punem in borcane, il acoperim cu un strat fin de ulei de masline si il pastram la frigider pentru 1-2 saptamani.
  • RETETA RAPIDA PASTE CU PESTO SPARANGHEL: fierbeti pastele in apa cu sare, le scurgeti si le puneti vreo 2- 3 minute intr-o tigaie pe foc mic impreuna cu cateva linguri de pesto dizolvate in 2 linguri din apa in care au fiert pastele. Le serviti calde cu putin parmezan ras.
  • RETETA RAPIDA BRUCHETTE: asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie cu copt cateva felii de paine (ideal un tip de paine rustica nu paine alba) si le coacem la 200 grade cuptor preincalzit pentru vreo 5 minute. Le scoatem din cuptor, le frecam cu un catel de usturoi si le ungem cu pesto. Le servim calde.

Pesto de sparanghel salbatic

Pofta buna!!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Pesto de sparanghel
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

20 comentarii la “Pesto de sparanghel

  1. Mihaela spune:

    Am descoperit de curand blogul tau, imi place foarte mult, felicitari. Cred ca suntem de aceeasi varsta, eu am 33 merg pe 34, nici eu nu sunt in Romania. Am inceput de curand si eu un blog . Mi-a placut foarte mult reteta de detergent natural din lamai, sigur o sa o incerc curand. Numai bine si la multe retete delicioase 🙂

  2. kittytweedy spune:

    nu m-am incumetat niciodata sa mananc pesto pe paine sau in paste sau in orice forma.Nu stiu de ce…Si mie imi place sparanghelul foarte mult.Poate ca o sa-mi iau inima in dinti si o sa incerc acest pesto! Arata minunuat!

  3. ama spune:

    Laura draga arata incredibil! Ca intotdeauna! 🙂

    Eu marturisesc cu rusine ca nu ma pot convinge sa cumpar si sa gust sparanghelul. Cred ca ar trebui sa mi-l pregateasca cineva mai intai sa ma conving ca e bun :)))

    Te pup dulce!

  4. Laura spune:

    Kitty draga mea incearca-l neaparat pentru ca sunt convinsa ca o sa-ti placa. Te pupic cu mare drag si daca-l incerci sa imi spui daca ti-a placut!!

  5. Laura spune:

    Bine ai venit draga Mihaela si multumesc ca iti place blogul meu!! Iti doresc mult succes cu blogul tau si am sa vin sa te vizitez si eu cu mare drag!! Te pupic cu drag!!

  6. Laura spune:

    Ama scumpa cat ma bucur ca iti place retetuta asta. E tare tare bun sparanghelul si foarte sanatos. Tare te-as invita la niste paste cu pesto de sparanghel sa vezi cat sunt de bune. Pupicei cu drag!!

  7. Laura spune:

    Reka draga mea, sigur ca se poate folosi sparanghel congelat.
    De multe ori l-am facut si eu asa si a iesit divin. Eu il fierb direct inghetat, il clatesc si il storc bine si iese tare bun.

    • Laura spune:

      Laura draga mea, parmezanul poate fi inlocuit cu pecorino. Din pacate in Romania aceste doua tipuri de branza nu au un corespondent asa ca mi-e teama ca numai aceste doua tipuri de branzica se pot folosi.
      Pup cu drag!
      P.S Daca nu ai unul dintre aceste tipuri de branza, poti face pesto-ul fara nici un fel de branza. Iese bun foc si asa si mai lejer ca gust.

  8. laura spune:

    multumesc pt raspuns! intre timp am facut sosul si am pus cascaval si a iesit super bun:p mai astept retete ca stau cu ochi pe blogul tau tot timpul:X imi plac f mult retetele am incercat cateva unele au iesit bune altele mai putin dar sper sa ma perfectionez ca sunt la inceput si nu prea stiu sa gatesc:P. pupici:X:X:X succes in tot ce faci:X

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor