Supa crema de sparanghel salbatic


 Retete culinare Supe, Ciorbe – Supa crema de sparanghel salbatic

Sparanghel salbatic

Primavara este anotimpul sparanghelului si nu pot sa va descriu cu cata nerabdare astept sa culeg primul fir de sparanghel si cu cate pofta il mananc asa crud, abia cules de sub tufa plina de tepi. Mamica sparanghelului este o tufa mare cu multi tepi si este destul de greu sa ii culegi puii pentru ca sparanghelul creste exact sub tufa. Cu toate astea in fiecare primavara ma cocot pe dealuri si bag mana pana la cot sub tufa in speranta ca voi gasi iubitul meu sparanghel. Si de cele mai multe ori il gasesc. Merg aproape zilnic sa culeg cateva firicele, iar sambata mergem impreuna, eu si Cris, ca sa culegem cat mai mult. Daca am noroc sa gasesc o cantitate mai mare il congelez si se pastreaza de minune chiar un an de zile. Le rup partea lemnoasa, ii spal bine bine si ii las la scurs dupa care ii tai in bucatele de 4 cm. Cand sunt complet uscati ii bag in pungulite la congelator. Nu isi pierd culoarea si nici gustul. Sparanghelul salbatic are o culoare movulie, este mult mai subtire decat cel de cultura si are o un gust usor amar. Sambata am fost la cules si am surprins in cateva fotografii mamica sparaghelului si sparanghelul asa ca daca va loviti de o tufa cu tepi care seamana cu cea din fotografie sa va uitati neaparat sub ea, poate gasiti un mic fir sparanghel pe care eu va sfatuiesc sa il gustati crud. Si daca va plac supele, va recomand sa incercati aceasta reteta de supa crema de sparanghel.

Ingrediente – Supa crema de sparanghel

  • 500 gr sparanghel salbatic/de cultura
  • 1 cescuta de orez rosu salbatic/orez alb (cca 50 g)
  • 5 cartofi medii
  • 30 gr unt/ulei
  • 1 pahar mic de vin alb sec
  • 2-3  cepe verzi
  • apa
  • sare
  • vegeta de casa

Mod de preparare – Supa crema de sparanghel

  • Punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic. Cand este topit adaugam sparanghelul curatat de partea lemnoasa, spalat si taiat in bucatele de 4-5 cm si orezul. Calim acest amestec cam 5 minute dupa care adaugam 1 cescuta de apa calda.

Supa crema de sparanghel salbatic

  • Lasam la calit pana se inmoaie legumele (vreo 10 minute) si apoi adaugam cartofii taiati cubulete mici si paharul de vin alb. Lasam pe foc mic pana se evapora tot vinul iar aburii care se ridica din tigaie nu mai miros a alcool.

Supa crema de sparanghel salbatic

  • Punem legumele intr-o oala si le acoperim cu apa. Adaugam in supa 2 cepe verzi (numai partea alba), vegeta si sare, acoperim cu capac si lasam sa fiarba legumele.
  • Cand s-au inmuiat, luam cam trei sferturi din legume si le pasam. Adaugam treptat supa pana cand obtinem consistenta dorita.

Supa crema de sparanghel salbatic

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Supa crema de sparanghel salbatic
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

21 comentarii la “Supa crema de sparanghel salbatic

  1. Elena Toma spune:

    Foarte interesant! E minunat ca ne-ai aratat si planta, ca sa fim in cunostinta de cauza. Eu insa nu o cunosc, nu stiu daca ea creste in Romania. Poate in unele zome ale tarii, ca si reventul. Un weekend minunat sa ai, Laura!

  2. Vicus spune:

    Sunt curios de creste pe la noi, teoretic ar trebui sa gasim si rucola salbatica si nasturel, dar eu in afara de leurda nu gasesc nimic 🙁

  3. Laura spune:

    Draga mea Elena ma gandesc ca poate la noi ar creste in zonele calde si umede. Probabil ca inca nu se foloseste la noi dar daca intalnesti o planta asemanatoare la noi neaparat sa te uiti sub ea cu mare atentie. Te imbratisez cu mare mare drag si un weekend minunata iti doresc!!

  4. Laura spune:

    Vicus s-ar putea sa creasca pe la noi dar nu cred ca este cunoscut inca. Si rucola este posibil sa existe. Uite de exepmlu in Italia nu se gaseste marar, radacina de telina, pastarnac, leustean, urzici. Nu se gasesc de cumparat decat in anumite zone. Eu de cand sunt aici nu am vazut nici una dintre ele nicaieri.

    • Darwi Odrade spune:

      Rucolase gaseste si la noi sub numele de voinicica. Poti gasi un articol despre asta pe ierburiuitate.wordpress.com.
      Mama sparanghelului, cum o numesti tu creste si in anumite zone din Romania, unde este cunoscuta ca Umbra Iepurelui.

  5. Amalia spune:

    Un articol foarte interesant, am mai invatat ceva azi. Nu stiam de aceasta specie de sparanghel si te admir ca il culegi singurica. Am notat reteta poate o fac cu sparanghel de la supermarket:). Multumesc si te imbratisez!

  6. auroraboreala spune:

    Eu am cautat radacina de telina cand am vrut sa fac vegeta homemade, si am gasit la Conad. 😉

    Super crema de sparanghel! Zilele astea sper sa o incerc si eu, am observat ca sunt pline supermarketurile in perioada asta. Misto este ca aduc si sparanghel salbatic!

  7. Laura spune:

    Aurora esti norocoasa ca ai gasit!! Stai cumva mai in nord? Pentru ca stiu ca acolo se gaseste. In Umbria nici o sansa. Am incercat la Conad, Ipersidis, Lidl, Eurospin, Coal. Nicaieri!! sa o incerci ca e divina. Te pup cu mare drag!!

  8. auroraboreala spune:

    Laura, locuiesc in Cattolica, un orasel la mare foarte frumos, aproape de Rimmini.
    Vegeta mi-a iesit absolut divina! Mi-a placut la nebunie in piure de cartofi. Din pacate am ramas fara (desi am dublat cantitatile), pentru ca am si cadorisit. A fost un succes! 🙂

  9. cccris spune:

    Nu am mincat in viata mea sparanghel, dar arata bine. Am un premiu pt tine ca faci numai bunatati. La mine pe blog.Sper sa iti placa.

  10. Laura spune:

    Am fost in Cattolica acum vreo 2 ani si mi-a placut la nebunie Aurora!! Ma bucur tare tare mult ca ti-a placut vegeta. Te pupic!

  11. Laura spune:

    cccris scumpa neaparat sa il incerci pentru ca este excelent, atat cel salbatic cat si cel de cultura. Alaturi de anghinare se foloseste mult in curele de slabire sau intretinere. Pup si vin acum la tine!!

  12. Teo spune:

    Am facut-o initial pentru bebe-ul meu de un anisor, cu sparanghel de cultura (desigur(::: ) insa am ajuns sa `pap` si eu din ea, deoarece e suuuuperbaaaa la gust. Sparanghelul ori te face sa te indragostesti de el, ori ramai indiferent, doar daca nu-l incerci ! Merci mult Laura !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor