Ciabatta


Ciabatta – unul dintre cele mai populare tipuri de paine din Italia

Ciabatta - Reteta culinara | www.lauraadamache.ro

Ciabatta, este o paine alba italiana cu un miez usor umed si coaja crocanta. Forma sa traditionala este asemanatoare unui papuc. Din cauza acestei asemanari, a primit numele ciabatta (papuc in limba romana).

Este o paine plata si mai lata decat painea alba obisnuita pe care o cunoastem noi, iar miezul este aerat si pufos.

Datorita formei alungite, ciabatta este ideala pentru sandvisuri.  Prima mea ciabatta nu a iesit foarte plata, dar in ciuda acestui lucru, a avut o consistenta placuta. In cazul in care doriti ca miezul sa fie mai aerisit, impartiti aluatul in doua parti egale, alungiti si aplatizati fiecare ciabatta.

Ne apucam de cu seara sa facem maiaua. Maiaua este un preferment fara de care ciabatta nu se poate face. Ea ofera aluatului un gust deosebit  si o textura mai aerisita si de asemenea ajuta la conservarea indelungata a painii.

Ingrediente maia 

  • 250 gr faina manitoba/faina speciala pentru paine
  • 5 gr drojdie proaspata
  • 150 ml apa calduta

Ingrediente aluat – Ciabatta

  • 300 ml apa calduta
  • 15 gr dojdie proaspata
  • 500 gr faina manitoba/faina speciala pentru paine
  • 2 lingurite sare
  • 4 linguri ulei masline

Mod preparare maia

  • Punem faina intr-un vas, facem o gropita in centru unde turnam apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute pana obtinem un aluat dens. Asezam aluatul intr-un vas de plastic, il acoperim cu foloie de plastic alimentara si il lasam la dospit 12 ore.
  • Dupa 12 ore, maiaua arata in felul urmator,
Ciabatta

Mod de preparare aluat

  • Peste maia, turnam 300 ml apa calduta, in care am dizolvat cele 15 gr de drojdie, si amestecam. Adaugam si jumatate din cele 500 gr faina.
  • Obtinem un aluat foarte moale si lipicios pe care il acoperim si il lasam inca 2 ore la dospit. Dupa 2 ore aluatul este plin de basicute.
Ciabatta
  • Adaugam peste aluat sarea si uleiul si amestecam.
  • Incorporam faina ramasa (250 g) si framantam pana obtinem un aluat omogen.
  • Il acoperim si il lasam la dospit 1 ora.
  • Dupa 1 ora, rasturnam aluatul pe masa de lucru foarte bine pudrata cu faina.
Ciabatta
  • Si acum eu va sfatuiesc sa impartiti aluatul in 2 si sa faceti 2 painici ca sa va iasa aerisite bine.
  • Dupa ce am impartit aluatul, dam fiecarei bucati o forma cilindrica, o tavalim bine prin faina, o apucam cu grija de capete si o alungim, astfel incat sa aiba o grosime finala de cca 5-6 cm.
  • Punem painile in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt (avem grija sa existe o distanta de cca 10 cm intre ele) si le lasam la crescut inca 45 de minute.
  • Preincalzim cuptorul la 225°C si coacem painile ciabatta pentru cca 30-40 minute.
Ciabatta
  • Le scoatem din cuptor si le asezam pe un gratar unde vom astepta sa se raceasca.

Ciabatta - Reteta pentru celebra paine italiana | Laura Adamache

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

48 comentarii la “Ciabatta

  1. ina spune:

    Ciabatta e una dintre painile mele preferate!!!! Si poate sunt eu putin ciudata dar imi plac retetele complicate asa ca mai mult ca sigur ca o voi face! :-*

  2. Laura Adamache spune:

    Si mie-mi plac lucrurile mai complicate Inisor. Asa cum spuneam , te sfatuiesc sa faci 2 painici din cantitatea asta ca sa iti iasa fiecare un pic mai alveolata. Daca vrei in schimb sa o folosesti la bruschette, asa cum o sa fac eu maine, fa doar una singura. Gustul imi aminteste tare mult de gustul painii de tara. E tare buna! Pupiiic.

  3. ina spune:

    Nu ma mai satur sa ma uit la ea! Ce frumoasa e… Sorin e mort dupa paine artizanala asa ca ii va placea si asta sigur. Mii de pupici!!!

  4. Laura Adamache spune:

    Ce ma bucur ca-ti place mai Inisor. Cand a venit Cris la pranz eu tocmai o scosesem si nu am putut sa-i dau sa guste. Abia astept sa vina acasa sa manance sa vedem ce zice.

  5. ina spune:

    Da nu stiu de ce spui ca iti putea iesi mai bine. Sincer. E a doia oara in viata mea cand ma uit atata la o paine…(prima a fost painea artizanala). saracul! eu i-as fi rupt o bucatica sa manace cand se racea. Oricum va urez POFTA BUNA!!!

  6. Laura Adamache spune:

    Nu stii Inisor ca asa zic mereu? Nu prea am multa incredere in mine dar incerc sa ma corectez….
    Stii ce vinovata ma simt mai Inisor ca nu i-am dat un coltisor si lui???Si ii era atat de pofta…tare suparata sunt pe mine. Las’ ca vine el acasa si poate sa o manance pe toata daca vrea…

  7. Laura `s Leckereien spune:

    Buna Laura!
    Ream in cautare de ceva retete,ca iarasi am „lapsus” in ale bucataritului.
    Dar de ,asta este!Si cum te stiu o bucatareasa buna si c-am esti cu retetele pe gustul meu,am zis sa-ti fac o vizita.Si ce vad???!!!
    Ciabatta!!!
    Am mai incercat eu si dupa alte retete,dar o Ciabatta cu gust asa cum o stiu eu din Italya nu mi-a iesit niciodata.
    Astazi nu o fac ca tocmai am facut aseara piine proaspata.Dar reteta mi-o imprim pt. saptamina viitoare.Iti multumesc mult,sa va fe de bine si un WE PLacut.Mii de pupicei din indepartare,ca de-ai fii aproape te-as pupa d efiecare data cind gatesti.Sotul tao o face?
    Daca nu sa-i spui ca vin la el cu „sucitoriul”-asa o sotie la casa omului trebuie tratata dupa merit nobil(hi,hi)
    Bay,Bay draga Laura A.
    Cu deosebita prietenie si respect
    Laura S.

  8. Laura spune:

    Buna draga Laura!!
    Daca ar exista un premiu pentru cele mai reusite comentarii, ti l-as oferi tie din toata inima pentru ca intotdeauna ai facut cele mai haioase si excelente comentarii de aici! Chiar incercam sa mi te imaginez cu faimosul sucitor si zau ca am ras cum nu am mai facut-o de mult. Din fericire, am un sot extraordinar de tandru si atent dar e si tare rasfatat, si asta numai datorita mie pentru ca neavand copii inca il cam rasfat.
    Draga mea Laura, daca incerci reteta asta eu sunt convinsa ca o sa-ti iasa ciabatta numai ca eu tare te sfatuiesc sa faci 2 paini din cantitatea asta ca sa iti iasa mai aerisita decat a mea. Imparti aluatul in doua si fiecare bucata o rulezi in faina si apoi cand o pui in tava o intinzi dinspre centru spre exterior astfel incat capetele sa fie mai bombate. Eu am vrut sa fie un pic mai plina de miez pentru ca am facut bruschette si tare bune au ieist. Mai am si azi painica si pot spune ca e la fel de buna ca in prima zi. Te pup de mii de ori draga Laura si te astept cu drag oricand sa ma vizitezi!!

  9. Anonymous spune:

    servus Laura
    Hilda la microfon 🙂

    am incercat de 2 ori reteta asta si nu-mi ies gaurile a la carte 🙁

    la aluaturi sint chiar foarte specializta insa cred ca la reteta asta e ceva, undeva la cantitati. a ta e foarte frumoasa poate si aici gaurile ar fi trebuit sa fie mai mari. Ce crezi?

    Apoi eu am acut 2 painite de fiecare data, au crescut superb insa nu stiu de ce nu ies cum trebuie.

    De gustoasa e foarte gustoasa.

    te pup

    h

    ps am incercat multe dintre retete si-s asa cum ma astepatm , foarte bune 🙂

  10. Laura spune:

    Draga Hilda inainte de toate ma bucur mult sa te revad pe la mine.
    Ciabatta este unul dintre sortimentele de paine italiene aproape imposibil de reprodus in casa. Sunt absolut de acord cu tine in ceea ce priveste alveolatura care trebuie sa fie mult mai dezvoltata. Ca sa iasa aceste gaurele ca la carte ai nevoie de 2 lucruri si anume:
    1. o faina de forta (care sa aiba indicele W mai mare de 320). Printre cela mai bune faini sunt: Manitoba si Rieper.
    2. Un cuptor profesional care sa aiba temperatura maxima de cel putin 320 grade.
    Iti garantez ca daca ai aceste 2 lucruri iiti va iesi Ciabatta ca la carte, altfel va ieisi in continuare cu un gust bun dar cu o alveolatura saraca.
    Foarte curand voi scrie un topic despre forta tipurilor de faina si despre cum putem testa aceasta forta la noi acasa (pe am balajul fainii din comert nu este mentionat decat indicele de umiditate).
    Te pup draga Hilda si pentru orice intrebare ma gasesti aici.

  11. Anonymous spune:

    hello hello

    am cuptor bun insa greseala mea a fost ca am copt la temperatura la care coc de obicei si bag de seama ca trebuia la o temperatura mai ridicata. Multumesc frumos pt sfaturi si daca mai incerc, deocamdata mi-a pierit elanul 🙂 vin si-ti povestesc

    Oricum sa stii ca am incercat multe dintre retete, mai ales dospiturile, si-s excelente singurul meu esec e ciabatta.

    te pup, o zi faina sa ai
    Hilda

  12. Laura spune:

    Draga Hilda iti doresc din tot sufletul sa iti iasa cum trebuie ciabatta iar in cazul in care o refaci te astept sa-mi povestesti. Tare mult ma bucur ca ti-au placut restul retetelor incercate.
    Te pup draga mea si te astept oricand cu mare placere pe la mine.

  13. Liz spune:

    Buna Laura,ma bucur sa dau de blogul tau,demult cautam o reteta de ciabatta,arata super,multumesc de reteta,abia apuc sa o devorez:)..

  14. Laura spune:

    Multumesc draga Liz si bine ai venit!! Sper tare mult sa iti placa!! Te pupic si daca o incerci te astept sa imi spui cum ti s-a parut!!

  15. cris spune:

    ciao.nici nu-ti imaginezi ce bucuroasa sunt ca am gasit aceasta reteta.m-am intors de putin timp in romania,dupa 9 ani de italia,si nu reusesc sa ma obisnuiesc cu painea de aici.mie nu-mi place deloc,de ex eram obisnuita sa moi painea in ulei de masline si sa o mananc dar cu painea de aici nu poti ,devine ceva elastic.de sigur o voi face.poate ai si reteta de lingue(e un tip de paine asemanator cu ciabatta,doar ca e mai subtire )

  16. Cristina spune:

    Am revenit, dupa cum am promis 🙂
    A iesit minunata! Delicioasa! Perfecta! Mai buna decat ciabatta cumparata!
    Multumesc Laura! Esti un inger!

  17. Claudius Ilie spune:

    Nemaipomenita! Bravo Laura. Lucrurile simple sunt spiritul bucatariei italene. Am facut-o si a iesit ca-n poze. Gustul insa e o experienta… ce pacat ca n-o pot reda in cuvinte. Voi testa acest aluat in blatul de pizza. Stii e chiar mai buna decat toate ciabatele cumparate de mine fie in Italia sau Spania. Te admir si te invidiez pentru tot ce transpui pe blogul tau. Multumesc. Chapeau bas!

  18. Laura spune:

    Claudius, multumesc din toata inima pentru cuvintele tale si felicitari tie pentru ca ciabatta nu este o paine simplu de facut si faptul ca ti-a iesit atat de bine ne demonstreaza ca esti un bucatar desavarsit. Sa iti fie de bine si multumesc mult ca ai incercat-o!!

  19. Stela spune:

    Am facut painea….a iesit ff.buna.Un singur lucru vreau sa te intreb,exista si o varianta de faina romaneasca pe care o putem folosii la ciabatta? Multumesc pentru reteta,ne esti de mare ajutor…..si abia astept sa incerc noi retete de pe pagina ta…..

  20. Laura spune:

    Stela draga mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut. Cea mai indicata faina pentru ciabatta este faina manitoba care este o faina de forta(W 400) numai ca la noi inca nu exista. Este o faina canadiana obtinuta dintr-un grau particular si este speciala pentru aluaturi.
    Pupicei cu mare drag!!

  21. Anonymous spune:

    Noi am gasit faina pentru ciabatta gata pregatita in Grecia la magazinul LIDL. Urmezi instructiunile de pe pachet si iese foarte gustoasa. E asa…pentru incepatori..

  22. Mihaela spune:

    Buna,
    Imi place foarte mult aceasta painica, de fapt eu mananc in special coaja la orice paine.
    Chiar astazi am incercat s-o fac, dar gasisem alta reteta si nu sunt multumita de ce-a iesit, chiar daca gustUl e bun…..lipsesc golurile 🙂
    Cu prima ocazie o voi face dupa reteta ta, insa nu stiu ce faina sa folosesc ?!?!?! Am vazut ca Manitoba si Riepen sunt cele mai bune, dar in Romania nu am vazut asa ceva.
    Felicitari pentru blog, este pe gustul meu !

    • Laura spune:

      Mihaela scumpa mea, intr-adevar Manitoba si Rieper sunt doua tipuri de faina excelente si foarte potrivite pt ciabatta. Daca nu le gasesti cauta o faina speciala pt aluaturi care sa aiba indicele de forta W in jur de 340.
      Pupicei cu mult drag si multumesc ca-ti place blogul meu!!

  23. dina spune:

    BUNA,PT PIINEA CIABATA,CITE GR DE DROJDIE USCATA ESTE NECESARA,IN LOC DE DROJDIE PROASPATA,CARE AICI NU O GASIM.MULTUMESC

    • Laura spune:

      Buna Dina,

      Se folosesc in total 7 gr de drojdie uscata. Pt biga, folosesti un varf de lingurita de drojdie ( 2-3 gr maxim) iar restul le pui in aluat.
      Spor!!

  24. Claudius spune:

    Excelent. Laura esti pentru mine definitia pentru superlativ. Fireste ciabatta e doar u exemplu ce-mi place mie; dar blogul tau, ideile tale, prezentarea ma entuziasmeaza de fiecare data. Reteta de ciabatta am gresit-o de 3 ori pina la descoperirea blogului tau. Succes, si poate la 10 000 de retete vedem si o publicare cel putin la fel de rasunatoare ca cea din 1936 a doamnei Cecilia Maria Zapan. Cu poze, ca asa ceva inca mai invat de la tine. Multumesc enorm pentru sfaturile legate de secretele dospirii, coacerii, aluaturilor de paine in general. Stii doar ca „gospodinele” fug de coca si foi, ma intreb ce s-ar face daca ar prepara pastele de casa gen gnocchi, sau tortelini. Succes din plin si noroc si intelegere pentru tine !

    • Laura spune:

      Claudius, iti multumesc mult pentru aprecieri!! Ma bucur atat de mult ca ai incercat si ca ti-a placut ciabatta. Este una dintre tipurile de paine preferate de noi.
      Te mai astept cu drag sa ma vizitezi!
      O saptamana excelenta iti doresc!

  25. carmensz spune:

    Am facut astazi aceasta paine, ma rog astazi am finalizat-o. Pot spune ca a iesit o paine relativ buna, sunt multumita de rezultat, insa cred ca e mai reusita varianta fara biga in care lasi aluatul sa creasca pentru 18 ore.
    Mie personal nu mi se pare ok o anumita etapa si anume, ca dupa 2 ore dupa ce a dospit foarte frumos si are bule, sa framanti aluatul cu sarea si uleiul, sa se sparga toate bulele de aer si apoi sa o lasi pentru inca o ora, dar nu mai iese cum a fost.
    Deci repet, painea e buna dar nu mi se pare exact ciabatta.
    Nu stiu daca este permis, nu vreau fac reclama, dar as adauga un link cu o alta varianta de ciabatta, cu dospire de 18 ore

    • Laura spune:

      Carmen, draga mea, multumesc pentru comentariu. Este vorba despre o versiune simplificata a ciabattei. Pentru o ciabatta „ca la carte” avem nevoie in primul rand de o faina de forta care, din nefericire, nu este accesibila tuturor. Singurul punct slab al acestei retete este forma ciabattei. Trebuie sa aiba o forma mai aplatizata. In rest, pasii sunt corecti. Exista extrem de multe variante de preparare dar cea originala se face cu biga. Repet, este o ciabatta simplificata astfel incat sa fie accesibila tuturor.
      Te pup!

  26. Andreea spune:

    Absolut minunata. Am facut-o de mai multe ori , chair si cu seminte si tarate. Orice varianta e delicioasa. Am pus poze aici si aici

  27. george spune:

    parca e lucrare de doctorat. Si asta numai pt o painita. As vrea sa citesc o reteta pt limonada. Pun pariu ca trebuie vreo 30-40 de ore pt preparare si vreo maia din lamaie verde care se amesteca cu vreun aluat de lamaie mov si se lasa la macerat inca vreo 30 de ore.

    • Laura spune:

      George, ciabatta este o paine complexa.
      Reteta mea de limonada e posibil sa te dezamageasca, pentru ca nu contine foarte mult text si nu am folosit lamai mov.

  28. oana spune:

    Arata minunat ciabatta ta. Si cu gauri multe si fara gauri, si aerata si neaerata arata fabulos. Eu sunt mare fan paine. Am sa o incerc…sper sa am timpul necesar. Intr-adevar daca mi-e dor de ceva din Italia este pizza si sandwich urile cu ton in ciabatta. Bine si cafeaua lor scurta bauta pe fuga. Zi frumoasa sa ai!

  29. Monica spune:

    Draga Laura, Am facut ciabatta deja de 2 ori. Este extraordinar de buna. Gustul este super si arata si perfect. Singura problema e ca nu capata o culoare frumoasa deasupra (e mult prea alba, dupa parerea mea, iar daca o las mai mult se arde partea de jos). Multumesc pentru reteta!

  30. Monica spune:

    Draga Laura, cuptorul meu e electric si astept tot timpul sa ajung la 220°, folosesc optiunea cu curenti de aer. Ciudat este ca alte paini (de ex. cea in forma de floare sau cea turceasca au capatat o culoarea f frumoasa; si cea rustica rapida imi iese f buna, desi culoare nu e ca a ta). Intentionez sa-mi cumpar un cuptor nou. Daca exista anumite criterii pentru cuptoare pentru paine, ar fi ideal sa le pot citi pe blogul tau! 🙂 Cu mult drag de la München.

    • Nicoleta spune:

      Astazi am facut ciabatta. Recunosc, nu stiam de manitoba, pana ieri! A iesit divina si da, cu siguranta am sa mai fac! Multumesc

    • Constantin spune:

      Aluaturile cu hidratare mai mare (peste 65 %) au nevoie de temperatura mare si aburi in primele 10-15 minute de coacere, iar cuptorul sa nu fie pe ventilatie pentru ca o sigileaza de la inceput si nu o lasa sa creasca. Folositi cuptorul cu ambele rezistente pornite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor