Calatorie culinara cu Laura Adamache – Inscrie-te in concurs


Completeaza campurile de mai jos cu numele tau, adresa de email si reteta pe care doresti sa o inscrii in concurs. In campul “Incarca Foto”, adauga fotografia retetei, apoi apasa butonul “Trimite”. Reteta ta va fi publicata in aceasta pagina.

IMPORTANT

  1. Fotografia nu trebuie sa depaseasca 1MB. In caz contrar, veti primi eroare in momentul incarcarii.
  2. Cititi cu atentie regulamentul inainte de inscrierea in concurs.

    Nume (*)

    E-mail (*)

    Descriere reteta (*)

    Incarca Foto (dimensiune maxima 1Mb)

    [wpgdprc "Prin utilizarea acestui formular sunt de acord cu stocarea, manipularea și Protectia Datelor."]

    Campurile marcate cu (*) sunt obligatorii.


    INSCRIERI RETETE CONCURS – EDITIE ROMANIA

    Mandrila Alex Razvan – Prajitura desteapta

    prajitura-desteapta-cu-ciocolata

    Prajitura desteapta cu ciocolata – Mandrila Alex-Razvan
    Origine reteta : Romania

    Ingrediente 
    – 300 grame zahar pudra
    – 200 grame unt topit ( si racit )
    – 200 grame ciocolata neagra topita
    – 150 grame faina
    – 50 grame cacao
    – 9 oua ( separate )
    – 1 litru de lapte
    – 1 esenta de rom
    – 1 varf de cutit sare

    Mod de preparare 
    Pentru inceput vom amesteca zaharul pudra cu cele 9 galbenusuri si le vom mixa pentru inceput la viteza mica , galbenusurile trebuie sa fie la temperatura camerei , apoi marim viteza si mixam totul pana cand galbenusurile se deschid la culoare ; cand galbenusurile arata ca o crema putem adauga ciocolata topita ( am topito la bain-marie) si o incorporam , urmeaza sa adaugam untul topit si il incorcoram si pe el la cea mai mica viteza . Dupa ce am incorporat adaugam cacaoa si esenta de rom si mixam din nou , adaugam putin lapte cat sa subtiem putin compozitia si apoi incepem sa adaugam cate o lingura de faina , incorporam apoi putin lapte subtiem , si repetam la fel pana terminam toata faina de adaugat , acum cu laptele ramas il adaugam si pe el si mixam totul . Va iesi o compozitie foarte lichida . Dam bolul deoparte si acum ne ocupam de cele 9 albusuri impreuna cu praful de sare si vom bate foarte bine pana cand devin spuma tare ( aveti grija sa nu aveti galbenus sau grasime in albusuri pentru a se putea bate bine ) .Vom pune acum din albusurile batute cate putin si le incorporam in compozitia ciocolatoasa facuta mai devreme foarte incet de jos in sus pana terminam de incorporat toata spuma . Apoi punem compozitia obtinuta intr-o tava inalta sau vas yena cu diametru de 24×36 eu am folosit , tapetata cu hartie , si o vom da cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru aproximativ 1 ora . Cel mai important e ca blatul sa fie perfect copt iar prajitura sa fie usor moale in mijloc . Daca vom scutura tava prajitura nu se misca la suprafata , asta inseamna ca e coapta perfect . Acum trebuie sa o lasati sa se raceasca complet in cuptor iar apoi o dati la frigider pentru cel putin 3 ore sau mai bine peste noapte.
    Pofta buna !


    Veronica Iosub – Ciorba de coaste afumate

    ciorba-de-coaste-afumate-300514[1]


    Bucataria Emiliei – Fasole batuta

    fasole-batuta


    Mihaela Hanci – Amandine

    amandine-1

    Blat : 150 g faina, 5 oua, 200 g zahar, 4 linguri cacao, 1 plic praf de copt, 1 praf sare, vanilie, rom.
    Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se freaca cu zaharul, faina se amesteca cu praful de copt si cele 4 linguri de cacao. Se face un blat care se coace in tava tapetata cu hartie de copt. Blatul trebuie sa fie de circa 1,5 cm inaltime inainte de coacere.
    Sirop: 400 ml apa, 200 g zahar, 1 fiola esenta de rom, vanilie.
    Se pun ingredientele intr-o cratita (mai putin esenta de rom, care se adauga la sfarsit) si se fierb pana la dizolvarea completa a zaharului.
    Crema : 125 ml lapte, 120 g zahar, 1 baton vanilie, 4 galbenusuri, 200 g unt, 2 linguri cacao, esenta rom.
    Intr-o cratita se fierb apa si zaharul. Se adauga batonul de vanilie taiat in doua pe lungime. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 15 minute. Se lasa sa se raceasca pana devine caldut.
    Blatul, dupa ce s-a racit, se taie in doua pe lungime. Se pune prima foaie in tava in care s-a copt si se insiropeaza.
    Intr-un castron, se freaca galbenusurile si se adauga siropul, putin cate putin. Se pune cratita pe foc mic si se fierbe amestecand continuu, pana bse ingoasa putin.
    Untul se freaca cu cacaoa si se adauga esenta de rom. Se pune crema cate o lingura si se mixeaza pana devine spumoasa.
    Atentie : Se foloseste imediat, fiindca se intareste repede!
    Se pune crema pe foaia de blat insiropata si deasupra se aseaza a doua foaie care se insiropeaza cu restul de sirop ramas.
    Se da la rece pentru minim doua ore.
    Dupa ce s-a racit bine, se taie cuburi si se glazureaza.

    Glazura : 300 ml smantana dulce, 250 g ciocolata menaj.
    Se topesc impreuna pe foc si se toarna pe fiecare bucta de prajitura.
    Glazura ramasa, se lasa sa se raceasca si se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa. Daca este prea groasa, se subtiaza cu smantana dulce. Se pune crema obtinuta intr-un posh si se orneaza amandinele.


    Mihaela Hanci – Sarmale cu varza murata

    sarmalesarmale 2

    Umplutura : 1 kg carne slaba de porc, 200 g carne de porc afumata de tip kaiser sau costita, cu tot cu sorici, 1 ceasca de cafea cu orez cu bob rotund, 2 cepe, sare, piper, cimbru macinat, marar uscat.

    Imprejur: 250-300 ml vin alb sec, 1 pahar suc de rosii, 2-3 rosii crude (depielitate, scosi samburii si tocate cuburi) sau rosii in bulion, cateva felii de afumatura si bucati de sorici, cimbru crengute, marar uscat, foi de dafin, boia dulce, piper, sare, seminte marar.

    Mod de preparare: Se toaca carnea. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Cand devine sticloasa se pune orezul si se lasa pana se albeste putin. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu carnea tocata si se potriveste de sare, piper, cimbru, marar.
    Daca varza murata este foarte sarata, se pune varza in apa rece care se schimba de cateva ori inainte de folosire.
    Varza murata se desface foi, se scot nervurile si se taie bucati potrivite din care se vor forma sarmalele. Se umplu foile, se ruleaza si se infunda la capete.
    Intr-o forma de fonta emailata se pune intai un covoras de felii de afumatura si bucati de sorici, crengute cimbru, seminte marar, foi de dafin. Se acopera totul cu un strat din foi intregi de varza. Peste varza, se aseaza circular pe marginea vasului sarmalele, lasand mijlocul liber pentru a-l umple cu varza tocata. Cand s-au terminat sarmalele, se acopera totul cu varza tocata si se mai pun : foi de dafin, crengute cimbru, seminte marar, rosiile cuburi, sucul de rosii si vinul. Se completeaza cu apa si se fierb la foc mic pentru aproximativ o ora. Se mai dau la cuptorul incins la 180 grade, pentru inca o ora.
    Se lasa sa se raceasca in cuptor si se reincalzesc a doua zi, cand se si servesc, foarte fierbinti, cu mamaliguta, smantana si ardei iute.


    Mihaela Hanci – Cozonac cu nuca (2 cozonaci)

    cozonac-cu-nuca-2

    INGREDIENTE:
    Aluat: 1 Kg faina tip 000; 6 galbenusuri; 250 g zahar; 500 ml lapte dulce; 150 g unt; 50 ml ulei de nuca; un cub drojdie proaspata; un praf de sare; vanilie; rom; coaja de lamaie si portocala.
    Umplutura : 6 albusuri; 6 linguri zahar; 300 g nuca macinata.
    Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul pus cate o lingura si se continua baterea. La sfarsit se adauga nuca si se amesteca foarte usor, sa nu se lase umplutura.
    Pentru uns: un galbenus, o lingurita de lapte. Se amesteca bine.

    Aluat : Untul se topeste pe foc cu uleiul. Laptele se incalzeste. Se face o maia din drojdie, o lingurita zahar, 2 linguri faina si lapte. Galbenusurile se freaca cu praful de sare si restul de zahar.
    Se framanta ingredientele minim 15 minute, pana se obtine un aluat moale si elastic. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se incinge cuptorul la 170 grade. Tavile se tapeteaza cu hartie de copt si se tin la cald.
    Se imparte aluatul in doua. Fiecare bucata se reimparte in doua, Se intind doua foi care se umplu cu nuca, se ruleaza si se impletesc impreuna. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac.
    Se pun in tavi si se lasa din nou la crescut pentru jumatate de ora. Se ung cozonacii cu galbenus diluat cu lapte si se dau la cuptor pentru aproximativ 45 minute.
    Cand sunt gata, cozonacii sunt frumosi rumeniti si trebuie sa treaca testul scobitorii.
    Se scot din forme pe un gratar si se lasa la racit, intorcandu-i de pe o parte pe alta, ca sa-si pastreze o forma frumoasa.


    Irina Budiu – TOCANITA DE PUI CU MAMALIGA

    tocanitza-de-pui-cu-mamaligutza-2

    Ingred: 1 pui de circa 1,500 kg, 3 cepe taiate potrivit, 1 ardei taiat marunt, 4 catei usturoi, 2 linguri pasta de gogosari, 3 lg ulei, lapte , 2 lg faina, sare, piper, patrunjel.
    Intr-o cratita de tuci se caleste ceapa in 3 linguri de ulei, adaugam ardeiul si spre sfarsit usturoiul taiat feliute. Peste toate punem cele 2 linguri de pasta de gogosari si mai lasam la calit vreo 2 min la foc mic. Adaugam puiul pe care l-am transat in prealabil. Adaugam apa cat sa acopere 1/3 din cratita, sare, piper si lasam la foc mic sa se fiarba.Pe cand este gata puiul scoatem bucatite de pui din cratita si ingrosam putin compozitia cu lapte si putina faina. Lasam sa fiarba putin amestecand continuu sa nu cumva sa se lipeasca de fund. La sfarsit punem inapoi bucatite de pui in cratita , patrunjelul taiat marunt si lasam inca cateva minute sa fiarba.
    Separat punem apa intr-o oala 0,5l apa cu sare si lasam sa dea in clocot apoi adaugam faina de malai amestecand continuu (cam o cana), circa 20 min.
    Asamblare: Punem in farfurie mamaliga pe langa care adaugam tocanita si o bucata de pui.
    Pofta buna!!!


    Irina Budiu – GOGOSI CU CREMA DE VANILIE

    10982255_803022496438563_4155490163483147258_o

    Ingrediente pentru gogosi: 1 kg faina, 300 ml lapte, 5 lingurite zahar, 3 oua, 50 gr drojdie, 50 unt topit, sare.
    Se face o maia din drojdie pe care o sfaramitam intr-un bol peste care adaugam 2 lg zahar, 70 ml lapte caldut, si 2 lg faina. Lasam sa creasca aproximativ 10 min.
    Cernem faina peste care adaugam sarea, cele 3 oua batute bine, laptele caldut, untul topit si racit,zaharul si maiaua.Framanatam bine cam 15 min pana se desprinde de pe maini, daca mai e nevoie mai adaugam putina faina.Lasam la dospit la loc ferit de curenti cam 1ora. Dupa ce a crescut aluatul mai framantam putin.Pudram masa de lucru cu faina . Formam bile cam de 30-40 cm si le mai lasam pe masa 30 min la crescut. Incingem 1 l ulei si punem cate 4 bile in ulei la prajit intorcandu-le pe ambele parti.
    Pentru crema de vanilie folosim 2 linguri amidon , 2 oua, 6 linguri zahar, 370 ml lapte, si 100 gr unt . Amidonul se amesteca cu cele 2 oua batute bine , zaharul si laptele. Se pune pe foc si se lasa sa se ingroase. Cand s-a racit se mixeaza cu untul pe care l-am lasat la temperatura camerei.
    Gogosile se umplu cu aceasta crema cu ajutorul unei siringi. Le pudram cu putin zahar.
    Pofta buna!!


    Irina Budiu – Pui in paine

    pui-in-paine

    Ingred: 1 pui de circa 1 kg, 1 kg faina,1 lingurita zahar, 50 gr drojdie, sare, piper,300 ml apa, usturoi, boia.
    Facem o maia din drojdie, zahar, apa calduta si 2 linguri faina. O lasam ca creasca 10 min. Faina o cernem intr-un bol, adaugam sare, piper, apa calduta si maiaua. Framantam 20 min apoi o lasam la dospit circa 1 h.
    Intre timp condimentam puiul cu sare, piper, boia, si il umplem cu catei de usturoi fiecare dupa gust. Prajim puiul intreg pe toate partile la foc mic pana capata o tenta aurie.
    Dupa ce alautul a dospit luam o tava de yena pe care o ungem cu putin ulei si punem o parte din alautul de paine peste care asezam puiul si deasupra il imbracam cu restul de aluat.
    Se da la cuptor 1,5 h la foc mic. Cand se scoate sa lasa sa se raceasca circa 10 min . Desfacem paine si vom avea un super pui delicios.
    Pofta buna!!!


    Bucataria Emiliei – Prajitura Linzer

    linzer


    INSCRIERI RETETE CONCURS – EDITIE FRANTA

    Mihaela Hanci – BOEUF BOURGUIGNON

    boeuf-bourguignon

    Ingrediente : 150-170 g bacon, 1 lingura ulei de masline, 1,3 Kg carne macra de vita taiata cuburi, 1 morcov mare taiat cuburi, 1 ceapa mare taiata julien, 2 linguri faina, 700 ml vin rosu sec, 500-700 ml supa de vita, 1 lingura pasta de rosii, 2 catei de usturoi degerminati si zdrobiti, 1/2 lingurita cimbru proaspat tocat, 1 foaie de dafin (daca este posibil, proaspata), sare si piper dupa gust.
    Pentru arpagic si ciuperci : 20-25 buc. arpagic, 250 g ciuperci champignon mici, 1 lingura unt, 1 lingura ulei.
    Mod de preparare :
    Se caleste baconul in uleiul de masline. Cand s-a uscat bine, se scoate si se pun cuburile de vita, tavalite in prealabil prin faina. Cand s-a rumenit carnea, se scoate si se pune la scurs. In grasimea din cratita, se soteaza morcovul si ceapa. Se scot si legumele dupa ce s-au inmuiat putin si se scurge grasimea din cratita, oprindu-se foarte putina.
    Se pune cratita din nou pe foc si se deglaseaza cu vinul. Se lasa sa fairba descoperit cateva minute pana se evapora alcoolul. Se pun bucatile de vita si baconul, se potrivesc de sare si piper, se presara restul de faina, se amesteca si se da cratita la cuptorul incins la 220 grade, pentru 4 minute. Se scoate, se amesteca ingredientele si se reintroduce in cuptor pentru inca 4 minute.
    Se reduce temperatura la 160 grade, se toarna supa. Lichidul din cratita trebuie sa acopere carnea. Se adauga bulionul, usturoiul, foaia de dafin si cimbrul. Se pune cratita in cuptor pe gratarul din mijoc si se lasa sa fiarba 3-4 ore. Daca lichidul scade prea tare, se completeaza cu supa.
    Cat timp fierbe carnea, se pragatesc arpagicul si ciupercile.
    Se topeste untul in tigaie cu uleiul. Se adauga cepele si se calesc la foc potrivit 10 minute sau pana sunt bine aurite. Se scoate ceapa si se pun ciupercile intregi. Cand s-au rumenit frumos, se scot si se pastreaza impreuna cu ceapa pana este gata carnea.
    Dupa ce s-a fiert carnea, se scurge sosul printr-o sita, intr-o cratita curata. Se adauga carnea impreuna cu arpagicul si ciupercile si se mai pune pe foc pentru cateva clocote.

    Irina Budiu – L’ILE FLOTTANTE ( INSULA PLUTITOARE)

    lapte-pasare
    Ingrediente: Crema de ou: 500 ml lapte, 6linguri zahar, 6 galbenusuri, 1 baton vanilie.
    Se fierbe laptele intr-o cratia cu 3 linguri zahar si batonul de vanilie. Se mixeaza cele 6 galbenusuri cu 3 linguri de zahar pana se albeste compozitia. Se strecoara compozitia ca sa eliminam batonul de vanilie si se pune la foc peste care adaugam treptat crema de ou amestecand usor.
    Bulgarasii: 6 albusuri, 1 l lapte, 4 linguri zahar, un praf sare.
    Se bat cele 6 albusuri cu un praf de sare si cele 4 linguri de zahar.
    Punem pe foc laptele si cand incepe sa clocoteasca luam cu o lingura din bezea si punem bulgarasii usor sa fiarba in lapte cate 30 sec pe fiecare parte. Ii scoatem cu o strecuratoare si ii lasam la scurs.
    Asamblare: Punem crema de ou in castron peste care adaugam bulgarasii din bezea.
    Pentru decor am ars putin zahar si cu ajutor unei furculite am facut un mic decor.
    Pofta buna!!!


    Criste Ramona – TARTA TATIN CU MERE, SOS DE VANILIE SI LIME

    tarte tatin

    Ingrediente aluat: 125gr unt,180 gr faina,3 lingurite zahar,un varf de sare,3lingurite apa rece(optional)
    Ingrediente umplutura: 3 mere potrivite,jumatate de lamaie,scortisoara,3 linguri zahar ,1lingura buna de unt,1 plic zahar vanilinat/baton de vanilie
    Ingrediente sos: 200 gr smantana pt frisca,2 galbenuse,esenta vanilie/baton de vanilie,2linguri zahar
    Mod de preparare: Se framanta un aluat din unt,faina,zahar si sare iar daca aluatul este nemodelabil se poate adauga apa rece pana se poate intinde cu sucitorul intre doua folii de plastic.Aluatul astfel intins se da la frigider.Intre timp curatam merele,le taiat feliute si le stropim cu zeama de la lamaie pt a nu se oxida.Punem in forma de tarta cele 3linguri de zahar si dam la cuptor pana se formeaza caramelul.Cand acesta s-a format,adaugam untul si omogenizam.Peste, aranjam frumos feliutele de mere in straturi,adaugam scortisoara ca sa cuprinda fiecare feliuta si peste scortisoara adaugam zahar vanilinat.Intindem aluatul de tarta peste mere si dam la cuptor pt 25-30min la foc mediu.Scoatem din cuptor si punem deasupra un platou si rasturnam tarta,fundul tartei devenin fata tartei.
    Mod de preparare sos: Se adauga smantana pt frisca intr-o craticioara pe foc si se lasa pana se infierbanta.Cele doua galbenuse se bat cu zahar pana se albesc si se adauga peste smantana,omogenizandu-se.Se adauga esenta de vanilie sau batonul taiat pe lung in jumatate si se tine la baie-marie pana se ingroasa insa nu pana fierbe.Se serveste rece,alaturi de sos de vanilie iar pentru un plus de savoare se adauga in sosul de vanilie coaja de lime rasa.


    Mandrila Alex Razvan – Hachis Parmentier

    hachis parmantier

    Ingrediente:
    700 g carne de vită tocată
    1 kg cartofi
    4 ouă
    2 cepe
    1 morcov
    60 g unt
    2 căței de usturoi
    10 ml lapte
    o crenguță de cimbru
    o frunză de dafin
    2 linguri de ulei
    sare și piper

    Mod de preparare :

    Prepararea piureului :

    Începem prin a pregăti piureul: spalăm și curățăm cartofii , apoi ii taiam cubulete si ii punem la fiert cu o lingurita de sare ,dupa ce au fiert ii scurgem de apa si ii pasam , impreuna cu 30 de gr de unt si 10 ml de lapte fierbinte si 2 oua si amestecam bine pana cand piureul iese fin .
    Prepararea carnii de vita :
    Curatam 2 cepe ( eu am folosit ceapa rosie ) ,le taiam marunt , curatam un morcov si il taiam in cubulete , curatam si cei 2 catei de usturoi si tocam marunt .
    Intr-o cratita incapatoare incingem cele 2 linguri de ulei si restul de unt , punem la calit frunza de dafin crenguta de cimbru , morcovul , ceapa si usturoiul timp de 5 minute. Dupa calirea legumelor punem carnea de vita peste si incepem sa o sfaramam cu o spatula de lemn in timp ce amestecam , dupa ce sa schimbat la culoare carnea adaugam sare si piper , eu am adaugat si o lingura de bulion si o lingurita de condimente pentru carne tocata , si lasam pe foc mic 15-20 de minute amestecand din cand in cand .
    Dupa ce este gata si carnea scoatem crenguta de cimbru si foaia de dafin , lasam sa se raceasca putin carnea si adaugam cele 2 oua ramase in compozitie si omogenizam .
    Preincalzim cuptorul la 200 de grade timp de 10 minute , ungem un vas yena cu unt si o tapetam cu hartie de copt , adaugam stratul de carne si uniformizam cu o lingura apoi punem stratul de piure si la fel cu lingura il uniformizam si bagam la cuptor timp de 30-40 de minute .

    Eu am adaugat pe deasupra un strat de cascaval ras pentru o crusta mai frumoasa !


    Emy Raileanu – Classic Quiche Lorraine

    quiche lorraine


    Mandrila Alex Razvan – Sufleu de Ciocolata

    sufleu-ciocolata

    Ingrediente :
    50gr zahar pudra
    100 gr ciocolata amaruie
    100 ml lapte
    20 gr unt
    10 gr faina
    1 pastaie de vanilie (semintele)
    1 praf de sare
    2 oua separate
    putin zahar ( pentru a unge formele)
    1 lingura de unt ( pentru a unge formele )

    Mod de preparare :
    Pentru inceput vom unge formele cu putin unt la temperatura camerei , ne ajutam de o pensula , untul este foarte moale , ungem mai intai baza formei apoi vom unge peretii cu miscari de jos in sus pentru a fi sigur ca sufleul creste frumos , acum vom pune putin zahar in forma si o vom roti pentru a acoperi totul foarte bine cu zahar , continuam la fel si cu celalate 2 forme .
    Pentru a pregati sufleul vom pune untul intr-o cratita incinsa la foc mic , lasam untul sa se topeasca usor , apoi adaugam faina si amestecam usor , gatim faina pentru 1 minut cat sa numai fie cruda , cand faina este gata putem adauga laptele care este la temperatura camerei si amestecam pana laptele se va ingrosa si va forma un fel de budinca . Luam cratita de pe foc si punem ciocolata , amestecam pentru a se topi, dupa vom adauga galbenusurile si le incorporam si pe ele , adaugam si semintele de la pastaia de vanilie iar amestecul este gata.

    Prepararea albusurilor :
    Adaugam albusurile in bolul unui mixer , adaugam un praf de sare si incepem sa mixam , cand albusurile devin spumoase adaugam zaharul pudra putin cate putin pana cand albusurile vor deveni ferme dar nu foarte tari .
    Vom lua putin din albusuri si vom adauga peste amestecul de ciocolata , punem o cantitate mica pentru inceput si le incorporam foarte usor sa nu pierdem aerul din ele , si continuam pana punem restul de albusuri .
    Vom umple formele si le vom da la cuptorul preincalzit la 185 grade pentru circa 15 minute , puneti gratarul la treapta cea mai joasa a cuptorului . La sfarsit pudrati cu zahar pudra si serviti fierbinte .


    Mihaela Hanci – SOUPE DE POTIRON ET JAMBON CRU DE BAYONNE

    supa-crema-de-dovleac

    Ingrediente : 1 dovleac mic curatat de coaja si seminte; 1 ceapa medie; 1 dovlecel galben cu tot cu coaja; 1 catel de usturoi degerminat; 1 ardei gras galben; cateva buchetele de conopida; 50 ml ulei din seminte de dovleac; 150 ml vin de Porto; nucsoara proaspat rasa; 2 mere verzi; seminte dovleac; 200 ml smantana dulce sau lapte de cocos; 1 lingura zeama de lamaie verde; 1 lingura ulei masline; 1 l supa de legume; cateva transe de jambon crud de Bayonne; sare si piper dupa gust.

    Ceapa se toaca marunt. Dovleacul, dovlecelul, ardeiul si merele verzi (carora li s-au scos casutele semintelor) se taie cuburi. Conopida se rupe buchetele.
    Ceapa si usturoiul se calesc in uleiul de masline. Se adauga legumele taiate si se soteaza cca. 5 minute. Se stinge cu supa de legume si se adauga vinul. Se acopera si se lasa sa fiarba pe foc mediu 20-25 minute.
    Semintele de dovleac se umezesc cu putina apa, se presara sare si se prajesc intr-o tigaie termorezistenta amestecand constant, sau, se dau la cuptorul incins pentru 4-5 minute.
    Se paseaza legumele, se subtiaza cu smantana dulce (sau laptele de cocos) si zeama de lamaie verde si se potriveste de sare, piper, nucsoara.
    Se pune supa din nou pe foc si se lasa sa dea cateva clocote.
    Intre timp se prajeste jambonul (fara ulei) intr-o tigaie termorezistenta.
    Se pune supa in farfurie, in centru se aseaza transe de jambon crocant, se presara seminte de dovleac si se fac spirale din smantana si ulei din seminte de dovleac.


    Irina Budiu – Purée de chou-fleur aux côtelettes

    pict01_watermark

    Ingrediente: 1 conopida medie ( 700 gr), 50 gr unt, 100 ml smantana, 1 bucata cotlet de porc de circa 1 kg, 2 cepe, 3 catei usturoi, 100 ml cognac, 300 ml supa de vita, 50 gr stafide, ulei,sare, piper
    Intr-o tigaie punem putin ulei si un 1 catel de usturoi in coaja. Asezam bucata de carne in tigaie si o lasam sa se prajeasca pe toate partile, apoi o scoatem si sotam putin ceapa pe carne am taiat-o rondele.Adaugam peste ceapa carnea si punem paharul de cognac si flambam putin.Lasam putin sa scada lichidul apoi adaugam supa de vita si stafidele. Asezonam cu sare si piper, punem capacul peste tigaie si lasam circa 40 min, apoi dam capacul ca o parte si lasam sa scada la foc mic.
    Intre timp punem pe foc o oala in care punem apa si sare. Cand incepe sa fiarba apa adaugam 2 catei de ustoroi si conopida pe care in prealabil am spalat-o bine si am rupt-o in buchetele.
    Dupa ce s-a fiert o scoatem intr-o strecuratoare lasand apa sa se scurga din ea. O asezam intr-un bol si cu blenderul o pasam bine. Cu o lingura de lemn amestecam untul topit cu conopida pasata si adaugam incet smantana. La sfarsit adaugam sare si piper. Untul se poate inlocui cu uleiul de masline. Daca doriti puteti pune si 1 catel de usturoi din cei 2 fierti.
    Se aseaza pe farfurie piureul peste care punem carnea si ceapa si stropim cu reductia in care am facut carnea.
    Pofta buna!!!


    Oana Cristea – Paleron de boeuf braisé à la bière brune

    mancare-vita


    INSCRIERI RETETE CONCURS – EDITIE ITALIA

    Irina Budiu – Paste cu rondele de rechin

    paste-cu-rondele-de-rechin

    Ingredienete sos: 2 catei usturoi, 1/2 ardei piscator curatat de samburi, 1 salota, 4 rosii curatate de coaja, sare, piper, busuioc.
    Preparare reteta: Se taie salota marunt si se caleste in putin ulei de masline impreuna cu usturoiul si ardeiul taiat marunt. Se adauga rosiile taiate marunt,curatate de samburi si coaja, se condimenteaza cu sare ,piper si putin busuioc. Dupa aproximativ 10 min de cand a inceput sa fiarba sosul se adauga rondelele de rechin si se mai lasa cca 10 min la fiert.
    Intr-o oala se pune 1 l apa cu putina sare si se lasa pana apa clocoteste. Se adauga pastele pe care le fierbem pana devin al dente.
    Asamblare: Se pun pastele in farfurie peste care se aduga sosul apoi o bucata din rondelele de rechin. Daca doriti puteti rade putin parmezan deasupra si orna cu busuioc proaspat. Pofta buna

    Bucataria Emiliei – Bruschette cu rosii 

    untitled

    Vekas Rodica Maria Spaghetti a la carbonara

    paste-alla-carbonara

    Ingrediente:
    400g. spaghetti,
    4 oua,
    160g. de pecorino romana (branza de oaie) sau parmezan,
    129=0 g. bacon/ guanciale sau pancetta,
    1 lingurita piper negru,
    sare(dupa gust),
    4 linguri ulei de masline,
    100g. de smantana,
    3/4 cana de apa in care au fiert pastele;

    Mod de preparare:
    1.Se fierb pastele al dente -6-8 minute.
    2.In timp ce pastele fierb, intr-o tigaie cu peretii inalti, se pune uleiul de masline si se rumeneste baconul taiat fasii sau patratele(eu am ales ultima varianta);se amesteca 1/2 din cantitatea de branza cu piperul, sarea, smantana si ouale ,batute in prealabil ,si se amesteca usor cu baconul prajit, se adauga pastele scurse si 3/4 cana de apa in care au fiert pastele pentru ca sosul sa fie mai cremos.Se lasa impreuna 2 min. apoi se servesc cu restul de branza sau cu parmezanul ras si putin piper deasupra(cine doreste).Pofta buna!


    Mihaela Hanci – Ravioli cu spanac si ricotta

    ravioli-cu-spanac-si-ricotta

    Paste : 300 g faina tip „00” (eu am folosit farina di grano tenero), 3 oua, un praf de sare.
    Se pune faina pe blatul de lucru. Se face o adancitura in mijloc si se pun ouale si praful de sare, batute in prealabil cu o furculita. Se framanta un aluat care la final trebuie sa fie fin si elastic. Se da la frigider pentru o jumatate de ora inainte de a-l modela.

    Umplutura : 500 g spanac proaspat, 250 g ricotta, 50 g parmezan ras, sare si piper dupa gust, un galbenus, un praf de nuscoara .
    Spanacul se opareste in apa cu sare. Se blanseaza si se pune la scurs. Cand s-a racit, se toaca din cutit. Se stoarce foarte bine, se amesteca cu ricotta, parmezanul ras, praful de nucsoara si sarea.

    Sos : 4 frunze de salvie proaspata, 150 ml smantana de gatit, parmezan ras, 50 g unt. Se pune o tigaie tip wok pe foc. Cand s-a incins se pune untul. Se adauga frunzele de salvie si se lasa pana isi lasa aroma. Se scot si se adauga smantana. Se amestecam bine si se mai lasa pe foc cca. 30 de secunde.

    Foile de paste se intind foarte subtire. Eu am folosit o masina pentru facut paste. Foile se lasa sa se usuce usor inainte de a fi modelate. Se pun gramajaore de umplutura de cca. jumatate de lingurita. Se unge foaia de jur imprejurul gramajoarelor cu albusul de ou ramas de la umplutura. Se acopera cu o a doua foaie si se taie cu o forma speciala pentru ravioli, sau cu un cutit foarte bine ascutit. In cazul in care se foloseste cutitul, marginile se preseaza bine cu o furculita ca sa nu se desfaca la fiert. Se mai lasa cca. jumatate de ora la uscat.

    Intr-o oala mare (cca. 4 litri) se fierbe apa la foc mare. Cand clocoteste, se adauga o lingura de sare. Se pun pastele la fiert si se da focul la mediu. Se fierb aproximativ 10 minute. Se scot cu o spumiera.
    Se scurg bine de apa ravioli si se adauga in sos. Se stinge focul si se amesteca usor. Se pun in farfurie, se presara parmezan ras si se decoreaza cu frunze de spanac sau busuioc.


    Alexandru – Fructe de mare cu orez si legume

    009

    Mod de preparare :
    Se curata 2 cepe potrivite
    2 morcovi
    1 ardei iute
    piper
    sare
    ghimbir
    2 rosii

    Se taie ceapa fasii fasii si se caleste impreuna cu morcovul, si ardeiul iute in putin ulei de masline, dupa care se adauga caracatita crevetii, scoicile si calamarul, se amesteca bine pina capata putina culoare dupa care se adauga rosii sau pasta de tomate si se prepara un sos cu ardei iute si putina sare si piper dupa gust si se amesteca cu fructele de mare, si se lasa acoperite cu un capac sa fie calde .

    Dupa care se prepara orezul

    Orezul se lasa putin in apa circa 10 -20 minute pina se mai umfla putin, dupa care se spala bine cu apa rece si se pune la fiert ,taiem 2 morcovi o ceapa sau 2 si adaugam peste orez si putin cimbru, piper si putin ghimbir sa-i dam putin gust.

    timp de preparare 15 minute

    Orezul se serveste alaturi de fructele de mare, peste fructele de mare se adauga putina lamaie.


    Mihaela Hanci – Tagliatelle bolognese

    tagliatelle-bolognese

    Paste : 300 g faina tip „00”, 3 oua.
    Se pune faina pe masa de lucru, se formeaza o adancitura in mijloc si se pun ouale batute. Se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si lucios. Se formeaza o bila care se infasoara in folie de plastic si se da la rece pentru 30 minute.
    Se intind foi subtiri si se lasa 10-15 minute la uscat pe masa de lucru. Se taie tagliatelle late de aproximativ 5 mm (eu am folosit masina pentru paste). Se pun la uscat pana este gata sosul.
    Sos: 100 ml ulei, 1 ceapa tocata foarte marunt, 50 g pancetta (neafumata) tocata din cutit, 200 g carne de vita tocata, 200 g carne slaba de porc tocata, 1 tulpina de telina tocata cuburi mici, 1 morcov tocat cuburi mici, 1 graunte usturoi tocat foarte marunt, o frunza dafin (daca este posibil proaspata), 25 cl vin rosu sec, 400 g rosii in suc tocate, 1 varf de cutit nucsoara proaspat rasa, 2-3 linguri lapte integral fierbinte, sare si piper.
    Pentru servit : parmezan proaspat ras.
    Se incinge o tigaie adanca. Se pune uleiul si se adauga pancetta. Se lasa sa se topeasca putin si se pun legumele si foaia de dafin zdrobita in mana. Dupa ce legumele s-au inmuiat se adauga carnea tocata si se da focul tare. Se lasa ateva minute si se adauga vinul. Se fierbe la foc mare pana la evaporarea completa a sucului. Se adauga rosiile si se lasa sa clocoteasca. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara si se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, aproximativ 1 ora. Cand sosul scade foarte mult, se adauga laptele.
    Tagliatellele se fierb intr-o cantitate mare de apa fiarta sarata. Se scurg, se amesteca cu sosul, se pun in farfurii si se presara parmezanul ras.


    Mihaela Hanci – Trofie cu pesto de busuioc

    trofi-cu-pesto-4

    Pentru trofie: 300 g faina de tip „00”, 150 ml apa rece.
    Faina se pune pe blatul de lucru si, putin cate putin, se adauga apa rece, cat sa se obtina un aluat tare. Cu cat este mai uscat, cu atat este mai usor de modelat. Se presara faina pe masa de lucru si se framanta aluatul timp de 10 minute, pana cand devine neted si elastic. Se formeaza o bila, se infasoara in folie de plastic si se da la rece pentru jumatate de ora.
    Se rupe din aluat si se formeaza un rulou lung si subtire de aprox. 2 cm grosime. Se taie in bucati de 1 cm. Se ruleaza subtire fiecare bucatica, obtinandu-se un „fus” mic si subtire. Pastele astfel obtinute se pun la uscat intr-o tava presarata cu gris. Se fierb in apa fierbinte cu sare.
    Pentru pesto : 30g busuioc prospat cu tot cu tije, 15 g seminte de pin, 1 catel mare de usturoi degerminat, 200 ml ulei de masline, 60g parmezan ras, 40 g de pecorino rasa, sare dupa gust.
    Toate ingredientele se pun in blender utilizandu-se modul impuls, pentru a nu supraincalzi sosul.
    Pastele se scurg, oprindu-se o cana din lichidul in care au fiert. Se amesteca bine cu sosul pesto, adaugandu-se, daca este nevoie, putin din lichidul oprit de la fiertul pastelor.
    Se servesc imediat, ornate cu busuioc si presarate cu parmezan ras.


    Mihaela Hanci – Saltimbocca alla romana

    saltimbocca-alla-romana

    Ingrediente : 6 bucati fine (max. 0,5 cm), 6 transe proscitto, 6 frunze mari de salvie sau 12 mici, 25 cl vin alb sec, 30 g unt, 50 ml ulei de masline, mozzarella, faina, sare si piper.
    Bucatile de carne se bat ca pentru snitele. Se condimenteaza cu sare si piper (atentie la sare! prosciutto poate fi sarat). Deasupra fiecarei bucati de carne se intinde cate o transa de prosciutto si o frunza de salvie. Se ruleaza, se prind marginile cu scobitori si se tavalesc prin faina. Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga untul si se prajesc usor rulourile obtinute, 4-5 minute. Se scot intr-un vas cald. In grasimea din tigaie se pune vinul si se lasa la foc potrivit sa fiarba cateva minute pana se evapora alcoolul din vin. Se pun rulourile inapoi in tigaie si se mai lasa sa fiarba acoperit cca. 5 minute. Se trage tigaia de pe foc si se pun bilute de mozzarella. Se servesc imediat cu un piure de cartofi cu telina si pastarnac.

    Piure : cartofi pentru piure (aproximativ 500g), o telina mica, un pastarnac, nucsoara rasa, lapte pentru fiert, 2 linguri de unt, sare si piper.
    Cartofii, telina si pastarnacul se pun la fiert in lapte cu sare. Cand legumele sunt foarte bine fierte, se scurg, oprindu-se un pahar din lichid. Se zdrobesc legumele si se trec prin sita. Se adauga untul si se subtiaza cu lichid oprit de la fiert. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara rasa.