Friggione, sos de ceapa si rosii


Friggione, sos dens italian de ceapa si rosii 

friggione-sos-ceapa-rosii

Friggione este un sos dens specific regiunii Emilia-Romagna, care, desi are la baza doar doua ingrediente principale, este absolut delicios. Reteta sosului friggione dateaza din 1886, iar din anul 2004 este pastrata la Camera de Comert a orasului Bologna. Acum aproape 11 ani l-am gustat pentru prima si singura data, intr-un restaurant din orasul Cento, foarte aproape de Bologna. Mi-a placut foarte mult, mi s-a parut ca seamana oarecum cu zacusca romaneasca, si mi-am promis ca o sa-l incerc intr-o buna zi. Abia dupa 11 ani am reusit sa ma tin de promisune, dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? Pentru acest sos delicios de ceapa si rosii, mi-au fost de mare ajutor rosiile cuburi de la prietenii Sun Food. Uitam sa va spun ca este un sos de post si este excelent in combinatie cu mamaliga, ca garnitura pentru fripturi la cuptor sau gratar, ideal pentru bruschette si, de ce nu, pentru paste.

Sos de ceapa si rosii – Ingrediente (cca 700g sos)

  • 1,5 kg ceapa alba
  • 1 conserva rosii cuburi decojite Sun Food (400g)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura rasa zahar
  • 50 ml apa calda (optional)

Sos de ceapa si rosii – Mod de preparare 

  • Curatam ceapa, o taiem julienne si o punem intr-un vas incapator. Adaugam sarea si zaharul si o framantam cca 1 minut. Acoperim vasul si lasam ceapa la macerat 2 ore.
  • Dupa 2 ore, punem uleiul de masline intr-o cratita incapatoare antiaderenta, pe foc mic. Cand uleiul s-a incalzit, adaugam ceapa si apa lasata de aceasta.

preparare-friggione

  • Reducem focul la minim, acoperim cratita cu capac, si calim ceapa pentru cca 2 ore sau pana cand capata o frumoasa culoare aurie. Daca apa lasata de ceapa se evapora in timpul fierberii, adaugam 50 ml apa calduta, amestecam si fierbem in continuare.
  • Avem grija sa amestecam sosul destul de des, astfel incat sa nu riscam ca ceapa sa se arda.
  • Adaugam rosiile cuburi si amestecam. Fierbem sosul pentru inca cca 2 ore sau pana cand tot lichidul se evapora si obtinem un sos dens si cremos. In cele doua ore de fierbere, amestecam des sosul, cu o lingura de lemn.

friggione-zacusca-ceapa-rosii

  • Lasam sosul friggione sa se raceasca pana atinge temperatura camerei, apoi il punem in borcane sterilizate. Pentru a ne asigura ca sosul de ceapa si rosii se va conserva bine, sterilizam din nou borcanele prin fiebere sau la cuptor. Le pastram intr-un loc racoros si intunecat pentru 1 an.
  • Putem pastra sosul la frigider pentru cca 3-4 zile sau in congelator 3-4 luni.
  • Pentru ca timpul de preparare este destul de lung, va recomand sa faceti o cantitate mai mare de sos.

sos-ceapa-rosii-friggione

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Sos de ceapa si rosii
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

6 comentarii la “Friggione, sos de ceapa si rosii

    • Laura Adamache spune:

      Draga Ionela, daca folosesti rosii proaspete, opareste cca 1 kg de rosii intregi, crestate la capete, in apa fierbinte, pentru cca 1 minut. Le scoti din apa, le cureti coaja si le tai in jumatati. Elimini apa de vegetatie si samburii si apoi le tai in cubulete. Cantareste 400 g si foloseste-le in locul rosiilor cuburi conservate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor