Prajitura rasturnata cu banane si caramel


Prajitura rasturnata cu banane – Retete culinare Prajituri

Prajitura rasturnata cu banane si caramel

Asa cum va spuneam si pe pagina facebook, nu pot sa descriu in cuvinte gustul acestei prajituri rasturnate cu banane si caramel. Blatul umed de ciocolata, bananele si caramelul se imbina perfect in aceasta prajitura, asa ca mi-a fost imposibil sa ma opresc dupa prima portie.

Initial planuisem doar sa o gust, dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, am „gustat” doua felii destul de mari si nu-mi pare absolut deloc rau. Daca si voua va plac prajiturile rasturnate cu banane, va invit sa incercati aceasta reteta.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel – Ingrediente (forma 24 cm ø)

Ingrediente – Caramel

  • 100 g unt moale
  • 150 g zahar

Ingrediente – Prajitura rasturnata cu banane

  • 100 g faina;
  • 3 banane coapte bine;
  • 30 g cacao;
  • 3 g praf de copt;
  • 90 g unt moale;
  • 175 g zahar;
  • 2 oua mari (1 ou mare cu coaja = 70 g);
  • 80 ml lapte;
  • 80 ml iaurt natural;
  • 1 varf cutit sare.

Mod de preparare – Caramel

  • Punem untul intr-o tigaie antiderenta, pe foc mic, si il lasam sa se topeasca complet.
  • In momentul in care untul este complet topit, adaugam zaharul si amestecam pe foc mic, pana cand untul absoarbe tot zaharul si obtinem un caramel omogen (cca 7-8 minute).
  • Turnam imediat caramelul in forma, nu il lasam sa se raceasca pentru ca se intareste, deci imediat dupa ce luam tigaia de pe foc, turnam caramelul, intr-un strat uniform, pe fundul formei.
  • Asezam feliile de banana, intr-un singur strat, peste caramel.

preparare-prajitura-rasturnata-bananeciorba

  • Lasam forma pe masa din bucatarie pana cand preparam blatul de ciocolata.

Mod de preparare – Blat ciocolata

  • Punem untul moale, taiat in cubulete, si zaharul, intr-un vas incapator. Mixam pana cand obtinem o crema omogena (cca 3 minute). Adaugam ouale, unul cate unul (adaugam al doilea ou numai dupa ce primul a fost perfect incorporat in crema de unt) si mixam pana la omogenizare.
  • Amestecam faina, praful de copt, cacaua si sarea si le cernem printr-o sita deasa.
  • Intr-un vas separat, amestecam laptele si iaurtul.
  • Adaugam in crema de unt, alternativ, mixul de faina si mixul de lapte si iaurt si mixam pana cand obtinem un aluat fin si omogen.
  • Punem aluatul peste banane si il nivelam cu grija.

prajitura-banane-tavaciorba

  • Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 170°C, pentru cca 25-30 minute. Dupa 25 minute de coacere, introducem o scobitoare in centrul prajiturii. Daca iese curata, inseamna ca prajitura este coapta, daca nu, o mai coacem inca 5 minute.
  • Scoatem prajitura din cuptor, o lasam 5 minute in forma, apoi o rasturnam pe un platou si o lasam sa se raceasca cca 10-15 minute.
  • O servim ca atare sau insotita de inghetata sau un sos de vanilie.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel - prezentare

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Prajitura rasturnata cu banane si caramel
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 71 Review(s)

36 comentarii la “Prajitura rasturnata cu banane si caramel

  1. zaharica spune:

    Buna, draga Laura. M-am bucurat nespus sa gasesc aceasta reteta minunata la tine. Avand niste banane ignorate, chiar intentionam sa fac ceva cu ele dimineata. Spune-mi te rog, trebuie sa ung tava cumva, inainte de a turna caramelul? (Scuza-ma ca te intreb, desi am vazut ca nu ai spus nimic de asta, presupun ca nu trebuie…insa as vrea sa ma asigur. Ma apuc acus de ea…

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur ca-ti place reteta.
      Nu trebuie sa ungi forma inainte de a adauga caramelul.
      Spor la treaba si astept sa-mi spui cum a iesit.

  2. Zdupes spune:

    Îți lasă gura apă…
    Mulțumesc pentru rețetă!
    Este întotdeauna binevenită când îți rămân niște banane și habar n-ai ce să faci cu ele.

    • Laura spune:

      Draga mea Dana, ma bucur tare mult ca-ti place!
      A devenit una dintre preferatele noastre.
      Te pup cu cel mai mare drag!

  3. Simona spune:

    Draga Laura,
    Ca de obicei am urmat exact reteta si a iesit super! Multumesc pentru detaliile clare! E tare buna si aromata prajitura! O sa o repet cu siguranta!Te voi urmari in continuare!

  4. Cristina spune:

    Draga Laura,
    Am facut prajitura si pot spune ca fost bestialaaaaaa. A rezistat 15 min pentru 3 persoane :)). Multumesc pentru reteta.
    Am si o intrebare: la mine caramelul s-a separat de unt ( untul a ramas lichid deasupra caramelului). Spune-mi te rog unde am gresit. Multumesc!

    • Laura spune:

      Draga Cristina, ma bucur tare mult ca ti-a placut.
      Se poate separa din cauza calitatii untului. Trebuie sa folosesti intotdeauna un unt de cea mai buna calitate ca sa nu existe surpriza asta. Am patit si eu treaba asta, la un alt tort rasturnat, cu mere, dar am pus caramelul cu tot cu untul separat in forma si mi-a iesit perfect. Untul in exces intra in prajitura.
      Te pup!

  5. ana spune:

    Am facut si eu mai devreme, dar a fost un esec. Caramelul a fost destul de amar si cu gust de unt si banane stricate. Pandispanul a iesit f inchis si avea gust de banane stricate 🙁 probabil, am gresit eu cantitatile…

    • Laura spune:

      Ana, daca bananele au avut un gust ciudat, inseamna ca erau stricate.
      Caramelul devine amar daca depasesti timpul de preparare.
      Data viitoare, in caz ca doresti sa o mai incerci, foloseste banane coapte bine, dar fara pete maronii pe coaja sau pulpa fructului.
      Caramelul trebuie sa aiba o culoare brun-roscata.

  6. Andra spune:

    Bună Laura,

    Încerc sa fac caramelul dar zaharul pur și simplu nu se topește. Este pe foc de mai bine de 20 de minute și abia acum începe sa își schimbe culoarea. Când am adăugat zaharul untul era topit. Îmi poți spune te rog u am gresit?

    Multumesc

  7. Simona spune:

    Foarte buna prajiturica! Mi s-a intamplat acelasi lucru ca si altora. A inceput sa se bronzeze 🙂 f greu, iar ulterior s-a si separat untul de zahar (am folosit un unt cu 85% grasime, nu stiu daca are vreo legatura) insa daca aveti rabdare…vreo jumatate de ora:)) de mestecat pe foc, se-ncheaga in ceea ce trebuie, pana la urma. Cred ca data viitoare voi face si o cantitate mai mare de aluat, mi-ar placea sa fie mai inalta, pt ca blatul asta e nemaipomenit.
    Multumesc!

  8. Mihaela spune:

    Buna ziua, am citit ce au scris doamnele mai sus, am avut exact aceeași problema cu caramelul, untul S a separat de zahăr, am folosit unt de cea mai buna calitate, l am lăsat la foc mic in tigaie antiaderenta , exact cum scria in rețeta . Nimic, am ajuns la peste 30′ si nu merge, am si termometru special pentru a nu ajunge la nivelul de fum, 160 grade nu mai mult. Eram deja sceptica in privința untului. Eu știu ca caramelul se face doar cu apa, deci? Unde este greșeala dumneavoastră ? Acum chiar sunt sincer suparata pentru untul de calitate si zahăr aruncat. Țin sa precizez ca fac dulciuri de peste 25 de ani , cu succes.
    Sincera sa fiu am rămas deluza , ma voi șterge de la acest blog, eu cred ca ar fi trebuit rectificat ceva. Prea multe coincidente nu vi se pare?

  9. ana-maria spune:

    Mi-a iesit! Am avut si eu problema cu caramelul, untul s-a separat de zahăr. Am cautat pe google si se pare ca e destul de comuna problema. Am scurs untul care se separase, am adaugat citeva linguri de apa fierbinte si am continuat asa, fara unt pina am obtinut un caramel (al meu a iesit mai deschis la culoare). In rest am urmarit reteta (am tinut-o mai mult la cuptor; era inca uda la mijloc dupa 30 min) . Data viitoare o sa incerc sa pun zaharul primul si sa vad daca e mai bine. Am vrut sa las acest comentariu pentru cei care au probleme cu separarea. Cu putina rabdare se repara, nu renuntati. Multumesc pentru reteta!

      • Alina spune:

        E prajitura mea preferata, desi o fac tare rar 😁 Astazi pt prima oara mi s-a separat zaharul de unt, dar nu-i bai, am scurs surplusul. Tocmai am incercat varianta fara cacao, sa-i dau un pic sa guste si piticei mele care nu are inca 3 ani. Eu zic un pic, dar parca vad ca da navala pe ea :))) Am redus un pic si cantitatea de zahar din blat. De-abia astept sa o scot din cuptor. Multumim frumos pt minunatia asta de praji !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor