Placinta de Pasti cu spanac si oua


Placinta de Pasti cu spanac si oua, o reteta italiana traditionala 

felie-tarta-spanac

Placinta cu spanac si oua sau Torta Pasqualina, este specifica bucatariei regiunii Liguria din nord-vestul Italiei. Asa cum ne spune si numele, aceasta deosebita placinta se face in perioada sarbatorii de Pasti. Aluatul, facut din faina, ulei de masline si apa, se intinde in foi foarte subtiri, iar pentru umplutura se foloseste de obicei spanacul. Exista insa si umpluturi pe baza de mazare, anghinare sau frunze de sfecla. Reteta tartei cu spanac nu este deloc complicata, poate un pic migaloasa, dar rezultatul merita sigur.

Placinta de Pasti cu spanac si oua – Ingrediente (forma 20 cm ø)

Ingrediente Aluat Placinta

  • 300 – 325 g faina
  • 15 g ulei de masline
  • 170 ml apa rece
  • 1 lingurita rasa sare

Ingrediente Umplutura de spanac

  • 450 g spanac oparit
  • 250 g ricotta/urda de vaca
  • 1 ou mediu
  • 80 g branza pecorino/parmezan
  • 3 oua medii
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri ulei de masline (pentru uns foile)

Aluat Placinta cu spanac – Mod de preparare

  • Dizolvam sarea in apa. Cernem faina intr-un vas incapator. Adaugam in centrul ei apa si uleiul si framantam pana cand obtinem un aluat elastic care nu se lipeste de mana. In cazul in care aluatul mai cere faina, mai adaugam cca 25 g.
  • Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 30-35 minute.

Umplutura spanac – Mod de preparare

  • Umplem o oala cu apa, adaugam 1 lingurita plina cu sare si o punem la fiert, pe foc mediu. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam spanacul si il oparim 1 minut.
  • Scoatem spanacul din oala si il scurgem foarte bine.
  • Punem 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta, adaugam un catel de usturoi curatat, intreg si usor zdrobit. Dupa cca 1 minut, eliminam usturoiul si adaugam spanacul.
  • Il sotam 2-3 minute, pe foc mediu, apoi stingem focul si il punem intr-o sita unde-l vom lasa sa se raceasca si scurga foarte bine. Dupa ce s-a racit, il tocam marunt si il punem intr-un vas. Adaugam ricotta foarte bine scursa, pecorino ras, oul, sare si piper dupa gust.
  • Amestecam pana obtinem o consistenta omogena.

Asamblare placinta cu spanac si oua

  • Scoatem aluatul din frigider si il impartim in patru bucati egale.
  • Intindem fiecare bucata de aluat, pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie foarte subtire, de cca 2 mm grosime.
  • Tapetam forma cu ulei si faina si adaugam prima foaie de aluat. Marginile foii trebuie sa depaseasca peretii formei.

preparare-tarta-spanac

  • Ungem prima foaie, uniform, cu ulei de masline si adaugam a doua foaie de aluat.
  • Adaugam umplutura de spanac si o nivelam bine. Facem trei gropite in umplutura si adaugam cele trei oua crude.
  • Acoperim umplutura cu o alta foaie de aluat, o ungem cu ulei de masline si adaugam ultima foaie.

tarta-spanac-forma

  • Taiem aluatul in exces, apoi strangem cu grija, marginile celor patru foi de aluat.
  • Ungem placinta cu putin ulei de masline si o intepam cu grija, din loc in loc. (Atentie sa nu intepati galbenusurile).

tarta-spanac-oua-forma

  • Coacem placinta cu spanac, in cuptorul preincalzit la 180°c, pentru 45-50 minute.
  • Scoatem placinta din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 4-5 minute, apoi o scoatem din forma si o punem pe un gratar.

detaliu-tarta-spanac-oua

  • Se serveste calduta sau chiar rece. Pofta buna!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Placinta de Pasti cu spanac si oua
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

3 comentarii la “Placinta de Pasti cu spanac si oua

    • Laura Adamache spune:

      Gia, sigur ca da. Lasi spanacul sa se decongeleze, il storci foarte bine si il sotezi in tigaie 3-4 minute. Il lasi sa se raceasca si scurga foarte bine si urmezi in continuare pasii retetei.
      Cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor