Coliva


Coliva din grau – Retete culinare Laura Adamache

Coliva platou

Coliva cu grau, reteta pentru parastas si inmormantari, Pas cu pas reteta de coliva cu grau si nuca. 

Coliva este singura reteta pe care mi-as fi dorit sa nu invat niciodata sa o fac. Acum doi ani, dupa moartea tatalui meu, am facut-o pentru prima data si mi-a fost teribil de greu, de departe cea mai dificila reteta pe care am facut-o vreodata. Durerea a fost atat de intensa, incat prepararea ei mi s-a parut ca a durat o vesnicie.

Tot acum doi ani am inceput sa fac poze cu gandul de a posta reteta de coliva. Nu am reusit sa fotografiez decat spalarea graului, apoi am renuntat. Pur si simplu nu am reusit. Anul acesta nu mi-a fost deloc mai usor, dar m-am gandit ca este o reteta care va poate ajuta la un moment dat, asadar mi-am adunat toate fortele si am fotografiat pasii prepararii.

Ce simbolizeaza coliva?

Coliva traditionala este unul dintre preparatele principale care se face cu ocazia parastaselor, inmormantarilor si pomenirilor celor plecati dintre noi. Coliva din grau fiert, indulcita cu miere sau zahar, simbolizeaza trupul mortului. Ingredientele din coliva reprezinta curatenia sufleteasca a decedatilor si, totodata, credinta in nemurire si Inviere.

Aceasta ofranda dateaza inca din secolul IV, cand a trait Sfantul Teodor Tiron. Dupa 50 de ani de la moartea Sfantului, Imparatul Iulian Apostatul, dorind sa ii batjocoreasca pe crestini, a stopit toate alimentele din piata cu sange, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Tiron i-a aparut in vis Arhiepiscopului Constantinopolului Eudoxie si i-a spus sa anunte crestinii sa nu cumpere nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere.

Coliva se face din grau, dar si din arpacas de grau (arpacasul este un produs obtinut prin decorticarea si slefuirea boabelor de grau, mei si orz). Ingredientele esentiale pentru prepararea ei sunt nuca si zaharul, iar ca mirodenii, in functie de regiune, se pot folosi: coaja rasa de portocala, scortisoara si esenta de rom. Pentru ca nu exista niciun ingredient de origine animala, coliva este de post.

Ingrediente – Coliva cu grau (1 forma rotunda 24 cm)

  • 500 g grau
  • 1 varf cutit sare
  • 1,5 l apa
  • 250 g zahar
  • 300 g nuca
  • 1 portocala (coaja rasa)
  • 2 lingurite scortisoara
  • esenta de rom
  • cca 200 g biscuiti populari + 100 g nuca macinata + zahar pudra (pentru acoperit coliva)
  • miez de nuca (ornament)

Cum se face coliva cu grau – Mod de preparare pas cu pas

  • Curatam graul si il spalam in 9 ape caldute (cele 9 ape corespund celor 9 cete ingeresti).
  • Dupa ce spalam graul, il punem intr-o oala incapatoare si il acoperim cu 1,5 l apa rece. Punem oala pe foc mic si il fierbem pana cand apa este absorbita aproape in totalitate. In timpul fierberii nu amestecam graul, ci miscam oala din cand in cand, astfel incat boabele de grau sa nu se lipeasca de fundul oalei. Va recomand sa folositi o oala antiaderenta.
  • Dupa ce apa a scazut aproape complet, adaugam zaharul si sarea, amestecam bine si mai fierbem coliva inca 10-15 minute sau pana cand apa a scazut complet.
  • Stingem focul si acoperim oala cu un capac sau o folie de plastic alimentara. Il lasam sa se raceasca pana a doua zi.
  • A doua zi, coliva trebuie sa aiba o consistenta foarte bine legata.

Preparare coliva

  • Adaugam miezul de nuca macinat, coaja rasa de portocala, esenta e rom si scortisoara si framantam pana cand obtinem o consistenta omogena. (In cazul in care coliva nu este perfect legata, adaugam 2-3 linguri de biscuiti macinati.)

cornbread buna17

  • Montam un cerc de patiserie, de 24 cm ø, pe un platou si il umplem cu coliva. O nivelam cu grija, apoi indepartam cercul.
  • Amestecam biscuitii macinati cu miezul de nuca si imbracam integral coliva cu mixul obtinut. Cu o paleta sau o lingura nivelam amestecul de nuca si biscuiti astfel incat sa obtinem un strat uniform. O pudram din belsug cu zahar pudra vanilat si o ornam cu miez de nuca sau, daca doriti, bomboane.

Coliva preparare

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Coliva
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 395 Review(s)

59 comentarii la “Coliva

  1. Ionela spune:

    Chiar ma gandeam cu multumire la tine aseara cand am facut, ca in fiecare an, de cand ai postat reteta, mucenici moldovensti. Nu as vrea sa te intristez, dar acum am aflat ca tatal tau nu mai e. Imi pare rau! Il pomenesti cu drag in multe retete… Toti, la un moment dat, trecem prin momentele acestea cumplite, dar viata merge inainte. Nu am incercat niciodata coliva, dar va veni o zi cand va trebui. Multumesc de reteta!

  2. cristina spune:

    am sa incerc sa fac aceasta reteta a COLIVEI, SPER SA REUSESC, AVAND IN ACEST MOMENT ACELEASI EMOTI (MAMA A DECEDUT- SI NU E DELOC USOR DUPA 40 DE ZILE SA FACI O RETETA PT CEI DRAGI CARE NU MAI SUNT INTRE NOI… ) SPER SA REUSESC MAMA ERA O MARE BUNA GOSPODINA!

    • Laura Adamache spune:

      Dumnezeu sa o odihneasca, draga Cristina! Imi pare tare rau si inteleg foarte bine prin ce treci acum. 🙁

  3. Gabriela spune:

    Laura, multumesc din suflet pentru reteta! Nici eu , pana la moartea tatalui, nu am crezut ca va trebui vreodata sa fac o coliva. Deseara imi voi lua inima in dinti si o voi face. Doamne ajuta!

  4. Luci spune:

    Vă mulţumesc foarte mult pentru această reţetă.
    Aveţi mare dreptate -ne este greu ,foarte greu să preparăm aceasta reţetă.Acum o fac şi eu pentru părinţii mei (s-a stins din viaţă şi Mica mea).

  5. Irina spune:

    Intrebare: cum se face ca pudra alcatuita din biscuiti+ zahar pudra sa imbrace partea laterala, verticala, a colivei? Cum se poate pudra pe verticala?! Ce „truc” trebuie sa folosim?

    • Laura Adamache spune:

      Draga Irina, cu o spatula lunga si lata de cofetarie se acopera perfect. Daca nu o ai la dispozitie, poti folosi un cutit cu lama lata. Pui amestecul pe lama si o lipesti de marginile colivei. La fel de bine o poti acopri cu mana. Pui in palma putina amestec si cu multa grija il aplici de jur imprejurul colivei.

  6. Pica spune:

    Mulțumim ptr. rețeta minunata si f. detaliata, dar nu faceți si crucea? Sau rămâne la latitudinea celui care face coliva, cum face crucea! Eu am testat rețeta Dvs. si a fostperfecta! Mulțumesc mult, va doresc sănătate, PIca

    • Laura Adamache spune:

      Draga Pica, am facut crucea, dar dupa ce am facut pozele…mi-a fost foarte foarte greu sa pozez coliva cu crucea pe ea, treceam printr-o perioada extrem de grea atunci…:((
      Multa sanatate si tie, draga mea!

  7. Ana Daniela spune:

    Buna Laura, imi pare rau pentru pierderea suferita. Am pierdut-o si eu pe mama si as dori pentru 5 noiembrie, pentru Pomenirea Mortilor, sa duc si eu la biserica coliva, mai ales ca face 6 luni. Am gasit grau aici in Elvetia la magazinul de turci si anume bulgur. Voiam sa stiu daca este bun pentru coliva. Multumesc frumos anticipat !

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, condoleante. Imi pare foarte rau sa aud ca si tu treci prin aceasta suferinta.
      Imi cer mii de scuze ca nu ti-am raspuns la timp. Nu am incercat sa fac coliva cu bulgur, dar nu ti-l recomand. Bulgurul este obtinut de obicei din mai multe tipuri de grau macinate mare.
      O singura data a facut coliva cu spelta, cu bob intreg, mi-a placut la fel de mult ca cea cu grau.

    • Mariana spune:

      Acum și eu sunt nevoita sa fac coliva,mama m a părăsit în aceasta saptamana,o foarte foarte bună mare și priceputa gospodina,dar eu nu prea am stat pe lângă ea iar acum sunt nevoita sa fac coliva,sper sa reușesc sa nu o dezamăgesc de acolo de sus de unde ma privește….

  8. Margo spune:

    Multumesc pentru reteta.Astazi m-am hotarat sa fac si eu pentru prima data coliva. Nu am posibilitatea sa merg cu ea la biserica, dar o voi tamaia .Sper sa iasa buna.

  9. Sumandea Calin spune:

    Eu mananc „coliva” asa cum o numiti voi, oricum si oricand. Nu va dati seama ca Dumnezeu va dat o asa reteta gustoasa si sanatoasa pe care voi o asociati cu mortii, si astfel o mancati cu amar si rar.

    condoleante tatalui tau

    • Gabriela spune:

      Asa este. Si eu o mananc oricand. La fel si reteta de mucenici. Mi se pare o pierdere incredibila sa mananci ceva atat de bun numai odata la un an. Uneori traditiile mai sunt si negandite. Daca ar fi sa mancam coliva numai la morti sau pomeni, am ajunge sa ne bucuram cand primim coliva, in ciuda durerii pe care o simt cei care fac coliva.

  10. Gabriela spune:

    Conform pasilor din reteta: Am fiert arpacasul, am pus zahar, varful de cutit de sare,am mai lasat sa fiarba putin si apoi am lasat asa pana dimineata,acoperit cu folie de plastic. Acum ma chinui si ma doare mana cand incerc sa amestec nuca cu arpacasul intarit. Daca astia sunt pasii normali, nu mai fac in viata mea coliva. Prin urmare, sigur nu se facea asa, ci ati gresit cand ati scris ordinea pasilor de executie… Dupa oprirea focului trebuia sa pun nuca si esentele, cand inca mai puteam amesteca.. Nu am omorat pe nimeni ca sa ispasesc vreo pedeapsa dandu-mi sufletul sa amestec acolo….

    • Gabriela spune:

      Gata. A iesit. Ma cam doare bratul si podul palmei, dar a iesit. Daca nu iau in calcul partea asta de munca fizica de a amesteca ingredientele, se face destul de usor. Eu am mai adaugat si zahar pt ca mi se parea ca nu ar avea suficient. Nu am pus nici coaja de portocala si am acoperit-o cu nuca de cocos pt ca am avut mai muuuulta. A iesit buna…sper. Mie imi place 😀 Sper sa le placa si altora.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Gabriela, imi pare rau ca te-ai chinuit atat. Pasii retetei sunt exact cei descrisi la modul de preparare, doar ca eu am folosi grau, nu arapacas.

  11. Sandei ramona spune:

    Buna ziua! Am făcut aceasta rețetă fiind nevoita,băiatul meu de 6 anișori si 8 luni care a murit din cauza unei tumori care in 7luni de mi la chinui groaznic.Vreau sa va zic caci este foarte buna rețetă,doar ca durerea este foarte mare.

  12. Irina spune:

    In prima faza pornita sa fac si eu coliva pt tatăl meu, si căutând pentru prima data rețeta, constat ca nu cred ca voi reuși sa fac..am citit comentariile aferente, si constat ca si dupa ani de zile durerea si chinul acesta nu va trece..eu nemaitrecand prin asa ceva speram sa trec mai repede si mai ușor .Constat ca la mine s a schimbat viata 180 grade.Revin , va felicit ca ați reușit sa faceti coliva pt cei dragi vouă, si sper ca intr o zi sa ma trezesc mai puternica si cu convingerea ca pot sa accept pierderea lui, si sa o pot face eu, pentru ca nu fizic nu pot ci psihic imi este aproape imposibil. Doamne ajuta. Dzeu sa i odihneasca in pace si vouă pace si liniște va doresc.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Irina, imi pare nespus de rau ca ai trecut si tu prin aceasta experienta. Viata nu mai este la fel dupa pierderea unui parinte, dar in timp trebuie sa invatam sa mergem mai departe. Putere multa, draga mea! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe cei plecati.

  13. Andreea spune:

    Buna Laura,

    Multumesc in primul rand pentru toate retetele tale.Esti o inspiratie pentru mine in bucatarie.
    Doresc sa pregatesc si eu reteta de coliva insa am o intrebare.Inainte de a spala graul si a-l pune la fiert, trebuie sa stea inainte 6-8 ore in apa rece?Vad ca asa scrie pe ambalajul lui si nu stiu cum trebuie sa procedez in cazul retetei tale.
    Multumesc

    • Laura Adamache spune:

      Draga Andreea, iti multumesc mult pentru apreciere! Daca pe ambalajul graului scrie sa il lasi la inmuiat, procedeaza astfel: spala graul in cele 9 ape, apoi pune-l intr-un vas incapator, adauga apa rece cat sa-l acopere cu o palma si lasa-l la inmuiat 6 ore. Scurge graul si pune-l la fiert cu 1,5 l de apa rece. Dupa ce a fiert, urmeaza pasii din reteta.

  14. Elena spune:

    Cu incredere in Inviere ,Dumnezeu sa-l odihneasca cu Sfintii pe tatal dumneavoastra!
    Multa putere,nadejde si credinta sa va umple inima!
    Multumesc pentru reteta! M-a ajutat mult cum ati organizat descrierea.
    Sper sa-mi iasa bine si mie,in dorinta de a-i bucura pe mama si primul meu baiat,care au plecat si ei,alaturi de tatal dumneavoastra,la Tatal nostru.

    • Laura Adamache spune:

      Doamne ajuta, draga mea! Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti cei plecati de la langa noi.
      Multa putere va doresc!

  15. Arania Kluria spune:

    Fac și eu rețeta Dvs de Coliva. Mulțumesc pentru postare și explicațiile detaliate. Voi posta rezultatul.Va doresc Sărbători Pascale luminate și multă liniște sufletească.
    P.S. Ganditi-va la tatăl Dvs cu bucurie , lasati-l sa se odihnească , a plecat fizic intr-o lume mai buna dar sălășluiește mai departe în amintirea Dvs. a celui ce a fost.Tineti rânduiala pt el , vorbiți cu el în momentele de cumpănă și veți vedea că veți primi răspunsurile nevoite.Traiti viața în bucurie aici și acum. Cu drag !

  16. mara spune:

    o ornez si plang 🙁 n-am crezut ca voi face asa ceva vreodata dar azi este un an de cand am ramas orfana si de tata :(((((((

    • Laura Adamache spune:

      Dumnezeu sa-l odihneasca, draga Mara. La mine au trecut 5 ani si inc imi este foarte foarte greu fara el. :(((

  17. CORINA spune:

    Pana sa vad aceasta reteta am tot dat altora sa-mi prepare coliva,dar niciodata nu am fost multumita.Acum o fac eu,de 3 ani deja si de fiecare data iese la fel de buna. O stropesc cu lacrimi pentru ai mei cei dragi plecati prea devreme,dar ma bucur ca, atunci cand o impart,o lauda toti. Multumesc pentru ajutor ,Laura!

  18. Lucia spune:

    Draga Laura,

    Vroiam sa iti multumesc pentru reteta, Dumnezeu sa il ierte pe tatal tau. SI tata a murit acum cativa ani si stiu cat este de grea pierderea suferita. Am facut si eu ieri aceasta reteta,, a iesit foarte gustoasa. Multumesc mult de tot, Dumnezeu sa ii ierte pe toti cei plecati dintre noi si sa ii odihneasca in pace!

  19. Emiliana spune:

    Draga Laura
    Multumesc mult pentru reteta de coliva pe care ai deschis-o cu mare greu. Te inteleg foarte bine. Cu dureri mari, am sa o pun in aplicare reteta ta de coliva, mergand sambata la biserica, facandu-i mamai mele, care dupa multe luni de suferinta, a murit. Imi imaginez, ca in lumea de dincolo (daca pot sa zic asa), l-a gasit pe tatal meu, care a murit in 2001, La numai cateva ore in urma unui crunt accident de masina (cineva renumit a dat din gresala peste el pe treuere de pietoni), nu mai sufera si sunt din nou impreuna, asa cum au fost ani multi fericiti pe lumea asta. Iti doresc multa sanatate, multa putere sa treci de greutatile vietii, si multe indepliniri, in toate ce iti doresti. Cu respect, Emiliana Schmechel

    • Laura Adamache spune:

      Draga mea, condoleante pentru pierderea suferita. Este atat de trist cand se duc parintii…
      Te imbratisez, draga mea! Multa putere si sanatate iti doresc.

  20. Mihaela spune:

    Draga Laura, de mai mult timp pregătesc reteta ta de coliva, pentru zilele din an în care se face pomenirea morților și pana acum nu am dat greș cu ea. Si nu intenționez sa încerc alta. Nu mai făcusem niciodată și am citit mai multe rețete pana m-am decis la una dintre ele și aceea a fost cea postată de tine. Multumesc mult.

  21. Ana spune:

    Este randul meu de a pregati coliva pentru slujba de pomenire pentru tatal meu, Gratian. Iti multumesc mult pentru reteta, Laura. Vesnica Pomenire!

  22. Cristina spune:

    Mereu fac coliva dupa aceasta reteta si imi iese foarte buna, un singur lucru nu pot sa-l controlez , se umezeste zaharul praf dupa un timp si se vede urat asa ca am renuntat la zahar, am ornat numai cu nuca si biscuiti. Daca aveti un sfat in acest sens as fi recunoscatoare.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cristina, soacra mea, care face coliva de zeci de ani, o acopera cu un strat foarte fin de biscuiti sau chiar pesmet alb si o pudreaza cu fulgi fini de nuca de cocos. Poti incerca si tu, are un gust delicios si isi pastreaza aspectul chiar si 3 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor