Puglia, bijuteria din sudul Italiei


Puglia, bijuteria din sudul  Italiei – Calatorii Laura Adamache

Grote Puglia

Micutele orasele de basm,  centrele istorice medievale, misterioasele castele si pesterile carstice, traditiile populare, peisajele uluitoare si, nu in ultimul rand, produsele traditionale de o calitatea ireprosabila, fac din Puglia una dintre cele mai populare destinatii pentru turistii din intreaga lume.

Gargano, cunoscut si sub denumirea de Pintenul  Italiei, este o peninsula aflata pe Marea Adriatica, in partea de est a Italiei. Muntele Calvo, din zona muntoasa a regiunii, este imbracat in paduri de fag, pin si stejar iar coasta garganica este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase din Italia.

Mare Puglia

Parfumul pinilor este omniprezent.  Pe plaja, in oraselele  albe aruncate pe stancile abrupte, pe terasele cochete si animate din zona, chiar si in magazine, esti mereu insotit de acest parfum inconfundabil.

Pini pe mare Vieste

Cele mai populare orase din Gargano sunt Rodi Garganico, Peschici si Vieste, acesta din urma fiind cel mai frumos si mai viu dintre toate orasele din zona.

Centru Vieste

Vieste este situat in punctul cel mai estic al promontoriului Gargano. Orasul vechi este dominat  de stradute inguste si case albe.

Stradute si scari Vieste

Principalele obiective turistice din Vieste sunt Castelul Svevo, un castel de aparare, pozitionat pe mare si restaurat in anul 1240 de catre regele Frederic al II-lea, si Catedrala dell’Assunta construita in zona cea mai inalta a orasului Vieste, in secolul XI.

Biserica dell'Assunta

Toti cei care au vizitat acest oras s-au intors cu amintirea plajei lungi de cativa kilometri, acoperita de nisip fin si auriu, de culoarea incredibila a  marii si de cea a caselor viestane.

Case albe Vieste

Pietei din Vieste i-am dedicat cateva ore bune. Daca mi-ar fi permis timpul, sigur as fi stat acolo o zi intreaga. Nu este o piata foarte mare, dar este una dintre pietele cele mai frumoase si mai bogate din cate am vazut.

Cred ca toti am auzit de orecchiette, un tip de paste facute doar din apa si faina de grau dur, originare din Puglia. Cum intri in piata, orecchiettele de diferite culori sunt primele care te intampina. In Puglia, in meniul oricarui restaurant, vom gasi orecchiette cu cime di rapa (inflorescentele frunzelor de gulie).

Orecchiette Vieste

Ardeii iuti au fost intotdeuna cultivati in aceasta zona.  Initial au fost consumati proaspeti, ulterior, pentru a prelungi perioada de disponibilitate, au fost conservati sub diferite forme.  Crema de ardei iuti este una dintre cele mai populare creme, reteta ei fiind transmisa din generatie in generatie,  din timpuri stravechi.  Contine 70% ardei iuti proaspeti, 18% ulei de masline extravirgin, otet, sare si arome naturale. Se consuma intinsa pe paine sau pentru a aromatiza diverse sosuri.  In afara cremei de ardei iuti, am gustat o zacusca delicioasa pe baza de ardei iute, vinete, anghinare, ulei de masline, ciuperci pleurotus si otet.  Un gust absolut unic si incredibil de gustos!

Ardei iuti Vieste

Rosiile deshidratate in mod natural, la soare, sunt prezente in toate pietele mari si mici din Puglia. Se folosesc numai rosii lunguiete asemanatoare celor care se folosesc pentru conservele de rosii. Pentru dehidratare se folosesc rosii perfect coapte. Se taie in doua, pe lungime, fara sa fie despartite  cele doua jumatati, se curata semintele si se aseaza la soare pe niste suporti de trestie, impletiti manual, numiti cannizzi. Se pudreaza cu sare pentru a mari viteza deshidratatrii, iar seara se introduc in incaperi lipsite de umiditate. Procedeul se repeta timp de 3-4 zile, pana cand gradul de umiditate al rosiilor scade sub 30%. Pot fi conservate ca atare sau in ulei de masline extravirgin.

Rosii deshidratate

Cand intram in Puglia, atentia ne este imediat atrasa de maslinii maiestuosi cu ramurile care aproape ating pamantul, cu trunchiurile groase si contorsionate. Sunt maslini seculari care-si au originea in Roma antica, ne spune mandru un localnic. Iti inspira pace, liniste, sunt adevarate monumente vii incarcate de istorie. In aceasta zona, maslinele inca sunt recoltate exclusiv manual, astfel nascandu-se renumitul  Ulei de masline extravirgin del Gargano DOP (Denominazione di Origine Protetta). Gustul uleiului din Gargano depinde mult de zona in care au recolate maslinele, clima, expunerea solara si tipul de sol  in care au fost plantati maslinii. Cert este ca acest ulei are un gust unic, intens,  o culoare aprinsa verde si  o densitate incredibila.

Ulei de masline Vieste

Branzeturile, atat de gustoase si variate, sunt unele dintre primele lucruri cumparate in Puglia. Cascavalul de Vieste este produs exclusiv din lapte de vaca colectat din zona de productie.  Are o forma ovala sau tronconica, cu un mot pozitionat in partea superioara. Greutatea unei bucati este undeva intre 1 -2,5 Kg, coaja este subtire, neteda, de culoare galben pai. Gustul este usor dulce cand cascavalul este proaspat si usor picant cand vorbim despre cascavalul viestan maturat.

Cascaval Vieste

Buratta este preferata mea, dar destul de rar o gasesc proaspata in zona in care locuiesc.  De ce spun proaspata? Pentru ca gustul adevarat al burattei  se simte numai la scurt timp dupa ce a fost preparata,  cum spun eu “cat e calda”. Chiar si dupa o zi de la preparare, buratta isi pierde din gust si consistenta.

Cascaval si burrata

Cacioricotta este o branza fabricata din lapte de oaie sau capra sau un mix din aceste doua tipuri de lapte. O putem gasi proaspata sau maturata 60 de zile. Are o forma cilindrica, un diametru de cca 10-12 cm si o inaltime de cca 8 cm. Culoarea este galbena si bucata de branza poate prezenta niste dungi fine lasate de forma in care au stat. O gasim proaspata sau maturata. Gustul este delicat si placut.

Cacioricotta

Taralli, scarcelle, cartelatte, africani, sunt doar cateva dulciuri traditionale pe care le putem gusta in Puglia.

Taralli Puglia

Pietele sunt bogate in fructe si legume, care mai de care mai proapete, mai parfumate si mai colorate.

Legume si fructe piata vieste

Conservele de legume si  fructe au o traditie bine definita in Puglia. Masline verzi, masline negre, rosii deshidratate in ulei, ciuperci pleurotus in ulei sau otet, ardei iuti, ardei umpluti, vinete in ulei sau anghinare, capere, sparanghel,  conservate in ulei, otet sau in sare, sunt unele dintre cele mai populare conserve din Puglia.

Perete plin cu conserve legume si fructe

Dintre mezeluri merita amintita soppressata, un salam delicios din carne de porc. Carnea, taiata in bucati potrivite, este tocata si amestecata cu sare, piper, ardei iute si alte condimente.  Salamul obtinut se inteapa, se pune sub o presa din  lemn natural (de aici vine si numele lui) pentru 48 de ore, apoi se usuca intr-un mediu aerisit  si lipsit de umiditate  pentru 35-40 zile.

Mezeluri Puglia

Daca suntem in Puglia, neaparat trebuie sa gustam paposcia, un tip de focaccia, cunoscuta si sub numele de Pizza Schett sau Pizza a Vamp. In secolul al XVI-lea, inainte de a se coace painea, temperatura cuptorului era testata cu o bucata de aluat. Se spune ca o paposcia bine coapta insemna ca temperatura era perfecta  si se putea trece la coptul painilor. Procedeul este unul simplu: aluatul se intinde intr-o foaie groasa de 2-3 cm, lunga de cca 20-30 cm si se coace. Dupa coacere, se taie pe lungime, se stropeste cu ulei de masline si se umple cu cascaval, in varianta originala. Acum umplutura este foarte variata, putem alege prosciutto crudo, mozzarella, carnati, cime di rapa etc. Indiferent cu ce alegem sa o umplem, este delicioasa.

Preparare Paposcia

Orice concediu reusit, oricat de lung ar fi, se scurge cu o viteza uluitoare. Am avut parte si de soare si de nori, dar indiferent de conditiile atmosferice, nu am pierdut nici macar o secunda. Am vizitat tot ce se putea vizita in Vieste si orasele invecinate, am facut plimbari lungi in natura si cateva ore, in zilele insorite, le-am dedicat plajei.

Turn Vieste

Ultimul apus pe mare, mi-a amintit de o strofa  dintr-o frumoasa poezie locala:

Lu sole sta sscende ‘mmienzu mmare/ e cull’urtima luce ca è rrimasta/ lu cielu ti culuri sta si ‘mpasta/ e mmille sfumature sape fare”

„Soarele apune in mare/ Si cu ultimele raze ramase/ Coloreaza cerul si creaza mii de nuante”

Apus Vieste

Sa avem de-acum o toamna cel putin la fel de frumoasa ca vara care tocmai a trecut!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
Puglia, bijuteria din sudul  Italiei
Article Name
Puglia, bijuteria din sudul Italiei
Description
Puglia este una dintre cele mai populare destinatii pentru turistii din intreaga lume. Concediu in Vieste. Piata din Vieste.
Author

9 comentarii la “Puglia, bijuteria din sudul Italiei

  1. Roxana spune:

    Un articol foarte frumos având ca subiect principal orașul meu mult iubit, Vieste. Un loc într-adevăr fascinant din toate punctele de vedere. Dacă vei mai veni în vizită să ști că cea mai bună paposcia o vei găsi la Vico… :-). Felicitări încă o dată pentru articol.

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur ca ti-a placut. La vara venim din nou acolo si sigur o sa mananc paposcia la Vico. Multumesc mult pentru info!

  2. Liviana spune:

    Salut,
    In Septembrie voi vizita si eu Gargano-Puglia, insa dupa ce am citit articolul parca nu mai am rabdare. Spune-mi, te rog, daca stii, este suficient de cald ca sa pot face plaja in acea perioada?

  3. gabi spune:

    felicitari pt articol, iubesc italia, fiecare tara cu uscaturile ei,dar imi place mult de la civilizatie, curatenie, locurile bine intretinute,…am vizitat doar padova, venezia, sotomarina dar as mai face-o d 100d ori.:-) imi place pizza pastele branzeturile uffff m-as muta acolo.cu drag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor