Parjoale moldovenesti (reteta mamei mele)


Parjoale, chiftele mari cu carne tocata

Parjoale moldovenesti detaliu
Parjoale moldovenesti, reteta traditionala romaneasca

Nu am mai facut parjoale moldovenesti de cativa ani, chiar daca le mancam frecvent cand eram acasa. Mami facea, si inca face, niste parjoale  pur si simplu divine. Imi spunea mereu ca o parjoala moldoveneasca perfecta trebuie sa aiba o crusta crocanta, iar „miezul” sa fie suculent. Cand am inceput sa gatesc serios, reteta parjoalelor a fost o adevarata provocare pentru mine. Uneori se prajeau prea repede si erau partial facute in interior, alteori imi ieseau uscate. Pana am obtinut „chifteaua lunguiata” ca la mama acasa, asa botezasem eu parjoalele in copilarie, a durat ceva timp.

Saptamana trecuta v-am lansat o invitatie la o dezabatere culinara organizata de Fairy si Chef Florin Dumitrescu. In urma propunerilor voastre, Chef Florin a adunat 10 retete de mancaruri traditionale. Acestea sunt:  papanasi, fasole cu afumatura, sarmale, cozonac, mamaliga cu branza, parjoale, tochitura de porc, ciorba de burta, piftie si drob. Ne putem mandri cu ele  pentru ca sunt intr-adevar delicioase!

Va invit sa votati in widgetul aflat in sidebar, reteta voastra preferata. Pe data de 10 decembrie, vor intra in cursa finala 3 dintre retetele propuse in aceasta etapa, mai exact, cele 3 retete care au adunat cele mai multe voturi. Trebuie doar sa bifati una dintre cerculetele aflate in dreptul fiecarei retete si votul vostru va fi inregistrat automat.

Si acum, va invit sa gustam impreuna o parjoala moldoveneasca!

Ingrediente – Parjoale Moldovenesti (10-12 bucati)

  • 200 g carne tocata de vita
  • 300 g carne de porc
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof crud (50 g dupa curatare)
  • 2 felii de paine alba, fara coaja
  • lapte
  • 2 oua medii
  • sare
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • 150 g cca  pesmet (pentru tavalit)
  • 3 linguri faina (pentru tavalit)

Parjoale moldovenesti – Mod de preparare

  • Punem feliile de paine (folosim paine mai uscata, veche de 2-3 zile) la inmuiat in lapte pentru cca 10 minute.
  • Amestecam ambele tipuri de carne tocata, apoi adaugam cartoful crud, usturoiul si ceapa, date toate prin razatoarea cu gauri foarte mici. Adaugam ouale, mararul si patrunjelul, dupa gust, tocate foarte marunt, si painea stoarsa bine. Condimentam cu sare si piper si framantam pana obtinem un amestec omogen.

Amestec carne tocata pentru parjoale

  • Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 1 ora.
  • Dupa repaus, punem intr-o farfurie pesmetul si faina si le amestecam.
  • Cu mainile umede, formam parjoale lunguiete de circa 50-60 g si le asezam in farfurie. Le presam, astfel incat parjoala finala sa aiba o grosime de circa 1,5 cm.

Forma parjoale moldovenesti

  • Tavalim parjoalele moldovenesti pe ambele parti prin amestecul de pesmet.
  • Punem ulei intr-o tigaie antiaderenta (circa un deget de ulei) si cand acesta s-a incins, adaugam parjoalele. Inainte de a pune parjoalele in tigaie, le mai alungim putin. Facem acest lucru, pentru ca in timp ce se prajesc, se mai strang.
  • Le prajim la foc mic spre mediu, cate 5-6 minute pe fiecare parte (timpul este relativ, depinde foarte mult de marimea parjoalelor si tigaia folosita).
  • Le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie si dupa ce s-au scurs, le servim.
  • Eu le-am mancat alaturi de cartofi natur cu patrunjel si ardei iute.

Parjoale moldovenesti detaliu

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Parjoale moldovenesti
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 450 Review(s)

24 comentarii la “Parjoale moldovenesti (reteta mamei mele)

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Le ador ca doar sunt moldoveanca. Eu nu le dau prin pesmet ca nu prea mananca mama crocant insa mie imi plac foarte mult mai crocante. Bravo Laura!

  2. iacob oana spune:

    sunt foarte multumita de faptul ca am gasit blogul tau pt ca sunt o parte din retete care le/am facaut si in acelasi timp mi/au si iesit.M/au ajutat in special explicatiile de la inceputu fiecarei retete si cum sunt la inceput asta conteaza f mult . Felicitari si astept noutati

  3. Jana spune:

    Draga Laura,

    Urmaresc de ceva timp retetele tale! Super! Abia astept sa fac si parjoalele; sunt sigura ca vor iesi bune!

    Iti multumesc pentru dedicarea ta si pentru pasiunea pe care o impartasesti cu noi toti.

  4. Bogdan spune:

    Mai am o sugestie pe care poti sa o incerci la ele. Mama pune si morcov ras pe care il pune putin la calit cu ceapa, mi se par ca dau un gust mai bun. 😀

  5. SCHMITTAG spune:

    BUNA LAURA ABIA ASTEPT SA VINA CRACIUNU SA LE FAC DIN NOU DAR CUM BOGDAN SPUNE CU UN PIC DE MORCOV ESTE MULT MAI BUN CEIA CE FAC IN FIECARE AN DUPA POST SI VA GARANTEZ SOCRII CAD TOT TIMPUL DIN PICIOARE ASA DE MULT LE PLAC PARJOALELE MOLDOVENESTI.CRED CA NU SPUNEM NICIODATA DESTUL DE MULT MERCI PENTRU RABDAREA CARE AI SA IMPARTI CU NOI TOTE RETETELE MINUNATE .MEEEEEEEEEEEEEEEERCI BEAUCOUP.BIS.

  6. andrei spune:

    Faina pagina chiar imi place poza de prezentare de la fiecare reteta ingrendientele si pas cu pas pentru a face mancare ca unii ca mine asa mai noi in bucatarie apreciem retetele mai amanuntite ca aici. fain iti multumit de pagina. +LIKE

  7. medy mamon spune:

    buna seara
    am citit cu atentie reteta de parjoale nu ami inteles ce faci cu lapte unde sau cand il introduc in parjoale
    multumesc pentru lamurire

    • Laura Adamache spune:

      Draga Medy, asa cum am scris la inceputul modului de preparare, punem feliile de paine la inmuiat in lapte, pentru cca 10 minute.

  8. Loredana spune:

    BUna Laura, compozitia am facut-o adineauri si urmeaza sa la prajesc pt cina si sa le degustez. Nu ai mentionat in reteta daca paine se stoarce de laptele care si l-a tras. Eu stiu ca asa facea mama dar eu am pus painea nestoarsa si mi-a iesit bine la consistenta! Apropo, si eu am adaugat morcov asa cum au mai mentionat si altii. M-a surpins insa prezenta cartofului. Sunt moldoveanca dar acasa nu punea mama niciodata cartof. Acum am pus ! Sunt curioasa care este efectul si rolul cartofului in parjoala. Poti sa ne spui?

    Mersi frumos! Si reteta ta pare completa!!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Loredana, in prima parte a retetei am spus ca painea se stoarce foarte bine inainte de a fi adaugata in compozitia parjoalelor.
      Cartoful face ca parjoalele sa fie foarte pufoase si bine legate. Sa ne spui cum ti s-au parut.
      Cu drag!

    • Vieriu Florin spune:

      Am facut si eu in seara asta compozitia pentru parjoale moldovenesti!Am pus cam tot ce ziceti dar nu am muiat painea in lapte ci in apa!Am pus si usturoi si ceapa,un cartof mare ras pe razatoarea cu partea mica,patrunjel ca nu-mi place mararul ca amaraste si e bun de pus numai la fasole cu ciolan si varza cu ciolan la cuptor!Mentionez ca nu am femeie sa-mi gateasca ca a plecat acum 10 saptamani,dar eu o sa gatesc singur ca ma pricep si ajutat putin si de retetele dumneavoastra!O seara frumoasa va doresc!!

  9. Renata spune:

    Draga Laura, in seara asta am facut 2 dintre retetele tale: parjoale moldovenesti ( ca doar sunt moldoveanca) si parjolute/ chiftele marinate. Dupa cum povesteai si tu in comentariul tau, in sfarsit am regasit gustul copilariei, de acasa, valabil pt ambele retete. Multumiri din Montreal si mult succes in continuare

    • Vieriu Florin spune:

      Am facut si eu in seara asta compozitia pentru parjoale moldovenesti!Am pus cam tot ce ziceti dar nu am muiat painea in lapte ci in apa!Am pus si usturoi si ceapa,un cartof mare ras pe razatoarea cu partea mica,patrunjel ca nu-mi place mararul ca amaraste si e bun de pus numai la fasole cu ciolan si varza cu ciolan la cuptor!Mentionez ca nu am femeie sa-mi gateasca ca a plecat acum 10 saptamani,dar eu o sa gatesc singur ca ma pricep si ajutat putin si de retetele dumneavoastra!O seara frumoasa va doresc!!

  10. JB spune:

    ..la 500 g carne ar fi mers mai multa ceapa. De regula la tocatura si maruntaie se pune kil pe kil. In plus ceapa calita aduce un ton de dulce specific. Compozitia trebuie sa fie suficient de zemoasa pentru fragezime si interior suculent. Felicitari pentru site. Urmaresc cu placere

    • Cristina spune:

      Un kg de ceapă la un kg de carne tocată???? Așa ceva, chiar, n-am mai auzit! Dar, mă rog, cîte obicee atîtea bordee!

    • Laura Adamache spune:

      Multumesc pentru apreciere. Personal nu calesc ceapa si nu am pus niciodata mai mult de cantitatea specificata in reteta. Desigur, gustul difera de la persoana la persoana.

      • Tatiana Popescu spune:

        Ar fi ideal sa includeți gramajul cepei si feliilor de piine dacă e posibil, asa cum ați specificat pt cartof. Cu mulțumiri! Tatiana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor