Galuste cu prune


Galuste cu prune (Gomboti sau Knedle) – reteta simpla, traditionala

Galuste cu prune detaliu
Galuste cu prune, reteta mamei mele

Asa-i ca galustele cu prune erau unele dintre dulciurile pe care le mancati cel mai des si cu cea mai mare placere in copilarie? La mine asa a fost.

Nu exista toamna fara o portie de galuste cu prune si nu exista nici acum. In fiecare an le fac, urmand reteta de galuste cu prune si gris a mamei mele.

Ies foarte pufoase datorita grisului, si atat de bune, incat eu ma opresc intotdeauna abia dupa a treia galusca. Pentru ca mie imi place mult de tot aluatul galustelor, le umplu cu jumatati de pruna destul de micute si mananc intotdeauna pruna inainte, ca sa opresc ce-mi place la sfarsit, adica aluatul si pesmetul crocant.

Am ramas cu obiceiul acesta din copilarie. Cristi prefera un echilibru intre aluat si prune asa ca am facut cateva galuste cu jumatati micute de pruna si celelalte cu jumatati de pruna mai mari.

Galustele cu prune sunt cunoscute, in anumite regiuni ale tarii, si sub numele de gomboti sau knedle cu prune. Aluatul gombotilor este preparat din cartofi, faina, gris, oua si sunt umpluti de obicei cu prune. Eu am mancat si galuste cu caise, sunt delicioase si foarte parfumate.

Pentru aluatul galustelor cu caise, bunica folosea un aluat cu branza de vaci, asemanator cu aluatul pentru papansi fierti.

Dupa ce se fierb, gombotii se tavalesc printr-un amestec de pesmet prajit in unt si zahar.

Zaharul se adauga intotdeauna dupa ce stingem focul, in pesmetul fierbinte, si se amesteca bine.

Ce tip de cartofi folosim pentru galuste cu prune?

Pentru niste galuste cu prune reusite, trebuie sa folosim neaparat cartofi vechi albi fainosi, in niciun caz cartofi noi si, la fel, nu recomand cartofii rosii. Cartofii pentru gomboti trebuie fierti in coaja. Daca ii curatam si taiem in bucatele, acestia vor absorbi apa in timpul fierberii, iar aluatul va avea nevoie de mult mai multa faina ca sa se lege.

Ce prune folosim pentru galuste?

Eu folosesc prune romanesti pentru galuste, mi se par cele mai potrivite pentru acest desert traditional. Cand eram mica, le culegeam din curte si parca galustele aveau un gust si mai bun. Indiferent de locul din care va procurati prunele, daca vreti sa va bucurati de niste gomboti pufosi si gustosi, acestea trebuie sa fie bine coapte (daca va plac prunele la fel de mult ca si mie, incercati si reteta de Prajitura cu prune si crumble de alune, una dintre preferatele mele).

Si daca vreti sa incercati un gust mai inedit, incercati sa inlocuiti prunele cu smochine negre micute intregi. Anul trecut, pentru ca aveam foarte multe smochine, am zis sa fac o tura de galuste cu cele mai micute dintre ele. Au iesit minunate! Atat de gustoase, anul acesta sigur voi face o portie de galuste cu prune si una cu smochine.

Va invit sa incercati reteta mamei de galuste cu prune. Este foarte simpla si, daca tineti cont de sfaturile de mai jos, or sa va iasa minunat de gustoase.

Astept cu drag sa imi spuneti cum vi s-au parut.

Ingrediente – Galuste cu prune (gomboti) – 12 buc. mari

  • 700 g cartofi albi vechi fainosi
  • 150 – 160 g faina
  • 2 oua medii
  • 50 – 60 g gris
  • 1 varf cutit sare
  • 180 g pesmet (pt tavalit)
  • cca 70 -75 g zahar (pt tavalit)
  • 40 g unt (pt pesmet)
  • 6 prune
  • 2-3 linguri zahar (pt prune)

Mod de preparare – Galuste (gomboti) cu prune

  • Pentru inceput, spalam prunele, le stergem bine si le taiem in jumatati. Le punem intr-o farfurie si le pudram cu 2-3 linguri de zahar.
  • Spalam cartofii si ii punem la fiert intregi, nu ii curatam si nici nu ii taiem. Cartofii se fierb la foc mic, in acest fel evitam craparea cojii. Daca avem o coaja crapata, cartoful absoarbe apa si aluatul va inghiti mai multa faina.Eu pun de obicei mai multi cartofi la fiert, in cazul in care crapa unul, pota alege un alt cartof cu coaja intacta. Dupa ce cartofii au fiert, ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca.

Daca va raman cartofi fierti si nu stiti ce sa faceti cu ei, va recomand sa incercati aceste Placinte cu cartofi la tigaie sau Gnocchi de cartofi su sos de smantana.

  • Cat timp fierb cartofii, topim untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mic si adaugam pesmetul. Il rumenim, pe foc mic, pentru cateva minute. Cand capata o culoare aurie, stingem focul si adaugam zaharul. Zaharul se adauga intotdeauna dupa ce stingem focul. Eu am folosit intotdeauna zahar tos, nu zahar pudra. Ador combinatia crocanta dintre pesmet si zaharul tos! Daca doriti, puteti adauga in pesmet si putina scortisoara, personal prefer doar pesmet si zahar. Amestecam bine si il lasam sa se raceasca complet.
  • Dupa ce s-au racit, curatam cartofii si dam prin razatoarea cu gauri mici. Adaugam ouale, sarea, faina si grisul si amestecam. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.
  • Nu va sfatuiesc sa adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor fi tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extem de umed, mai putem adauga maxim 1 lingura cu faina si 1 lingura cu gris. Consistenta aluatului trebuie sa fie usor lipicioasa. Nu va faceti griji, galustele se vor modela fara probleme, daca vom avea mainile in permanenta udate cu apa.

Aluat galuste cu prune

  • Umplem o oala cu apa si o punem la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba, adaugam 1 lingura cu ulei si ½ lingurita rasa sare.
  • Cu mainile ude (dupa fiecare galusca, ne udam din nou mainile cu apa), rupem bucatele din aluat si le aplatizam. Punem in centrul fiecareia cate o jumatate de pruna, apoi inchidem aluatul si ii dam o forma de galusca.
  • Asezam galustele cu prune formate pe un platou intins udat si el cu apa. Galustele vor sta cuminti in platou, fara sa se lipeasca de el, pana cand vor fi puse la fiert.
  • Punem galustele in oala, cate 3-4 deodata, si le fierbem pana cand se ridica singure la suprafata. Nu punem foarte multe galuste deodata la fiert pentru ca se pot lipi intre ele. Le scoatem cu o paleta cu gauri si le punem direct in tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite in crocantul pesmet.

Galuste cu prune preparare

  • Servim galustele cu prune imediat, fierbinti, sau le lasam sa se raceasca. Mie imi plac reci, dar nu refuz niciodata un gombot cu prune cald.

Profitati din plin de aceste minunate fructe!

Prunele nu sunt doar delicioase, dar si foarte sanatoase. Sunt bogate in vitamina C, vitamina A, K, potasiu si fibre. Stimuleaza memoria, previn bolile de inima si diabetul, combat anemia, trateaza constipatia si sunt pline de carbohidrati buni.

Prunele sunt ideale la dieta! O pruna contine doar 30 de calorii.

Galuste cu prune (gomboti)

Spor la galuste!

Gomboti cu prune

Pofta buna!

Galuste cu prune

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Galuste cu prune (gomboti)
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
3.51star1star1star1stargray Based on 1661 Review(s)

143 comentarii la “Galuste cu prune

  1. Mirabela spune:

    pentru ca in week-end vreau sa fac si gem de prune si galuste cu prune nu am mancat nicidata iar reteta ta este destul de bine explicata o sa incerc 🙂 :*

  2. Pajint Melinda spune:

    Arata exceptional, reteta e minunata! Urmeaza sa fac si eu galuste cu prune, de data asta aleg reteta ta, cu gris n-am mai facut. Abia astept…hmmm, yami-yami!!!!!
    Te pup,
    cu drag!!!!!

  3. Mihaita Crantea spune:

    Laura, sunt curios dupa ce te uiti cand cauti cartofi mai fainosi? Am facut aseara (cu niste cartofi albi de market) si mi-a iesit aluatul extrem de lipicios si de moale. Nu puteam sa ii modelez, ci doar luam cu lingurita si ii scuturam in apa care fierbe. Am continuat sa mai adaug care o lingura de faina / lingurita de gris, dar aluatul nu a devenit destul de ok sa fie modelat (drept urmare i-am facut pe toti fara umplutura). Au iesit buni, dar nici pe departe estetici.

    • Laura spune:

      Mihaita, eu ma feresc cat de pot de cartofii din supermarket. Am avut foarte multe intamplari destul de nefericite cu ei. Imi amintesc ca acum cateva luni am incercat sa fac cartofi prajiti si am obtinut un fel de piure prajit. Pur si simplu s-au dezintegrat in tigaie. Deci, cartofii cei mai buni pentru galuste sunt cei albi, vechi, cu coaja nu foarte subtire. Nu pot sa iti spun exact ce tip sunt, dar alege cartofi albi si incearca sa ii cumperi din piata sau sa fie cat mai putin tratati. Un alt lucru important este sa nu iti crape in timp ce ii fierbi. De aceea este bine sa ii fierbi la foc mic, fara graba. Aluatul trebuie sa fie lipicios, dar nu excesiv. Ai incercat sa iti umezesti palmele inainte sa le modelezi?

    • Mihaita Crantea spune:

      Mersi de sfaturi. In general si eu iau din piata, dar cum m-am apucat de treaba seara dupa 8 nu am avut alta varianta in afara de market. O sa mai incerc odata dupa ce iau cartofi albi cu coaja groasa din piata.
      Fara sa imi umezesc palmele nu era chip ca aluatul sa se dezlipeasca de pe degete, parca lucram cu lipici nu altceva 🙂
      Mersi si de sfatul cu focul mic (mie mi-au crapat in oala jumatate dintre ei).
      O zi faina sa ai!

  4. dorina spune:

    noi le spuneam papanasi. bunica le facea cu prune intregi, in care in loc de samburi punea o lingurita de zahar cu scortisoara, care prin fierbere sa transforma intr-un sos gros si dulce. nu imi imaginez papanasii altfel…

    • Antonella spune:

      Dorina, ai dreptate. Nu stiu din ce zona esti, dar si eu ii fac la fel ca si tine. Eu am crescut in Tg. Mures. Si eu pun pruna intreaga in aluat , cu zahar si scortisoara in mijloc….deja imi lasa gura apa cand ma gandesc. Prin partile nostre romano- maghiare se numesc „Gombotzi cu prune” ;)……………ce bunatate! Laura, incearca, n-o sa-ti para rau! 🙂
      Praga va saluta!

  5. simonacallas spune:

    Mama nu ne facea galuste cu prune (habar n-am de ce, ca era o experta in ale bucatariei), dar am mancat la una dintre matusi ori de cate ori am avut ocazia. E un desert la indemana si extraordinar de gustos. Ce daca sunt la dieta? Da-le-ncolo de calorii 🙂

  6. Pajint Melinda spune:

    Draga Laura!!! Am facut galustele cu prune!!!!! O minunatie!!! Sunt atat de bune, moi, pufoase…chiar e yami-yami!!! Le-am inscris si in concurs, aceste galuste merita totul!!!!!
    Multumesc din suflet, ne-ai dat o bucurie cu aceasta reteta!!!
    Cu drag,
    Melinda

  7. Andreea G spune:

    Buna Laura,

    Aseara am facut galustele, insa compozitia a fost prea moale, mult prea moale, am mai adaugat faina si gris, dar tot nu le-am prea putut manevra. Gustul este ok, insa pentru aspect luam o nota de 2 :(. Partea buna e ca s-au mancat .

    • Laura spune:

      Draga mea, asa cum i-am spus mai sus lui Mihaita, conteaza foarte foarte mult calitatea cartofilor folositi si mai ales sa nu iti crape in timpul fierberii. Daca se intampla asta, cartoful crapat va absorbi apa si aluatul va iesi foarte foarte moale. Desi este o reteta foarte simpla, cartofii folositi pot influenta rezultatul final. Daca nu esti sigura de calitatea lor, poti face doua lucruri:

      1.Dupa ce ii fierbi, ii cureti, ii dai prin razatoare si apoi ii lasi sa se raceasca complet. In felul acesta vor pierde din umezeala excesiva.
      2. Poti sa cureti cartofii, dupa aceea ii tai in cubulete si ii fierbi la aburi. Apoi ii lasi sa se raceasca, ii pasezi si adaugi restul ingredientelor. In felul acesta, aluatul iese perfect cu ingredientele specificate in reteta.

      Te pup cu drag!

    • Raicu Gabriela spune:

      Foarte tare rețeta. Mi -au ieșit nemaipomenit de opufoase și gustoase găluștele.Mulțumesc frumos pentru rețetă, doamnă dragă .

  8. Lia spune:

    Ce galuste perfecte ti-au iesit! … iar in sectiunea cu pruna pe jumatate arata mai interesant decat cu ea intreaga parca. … Adica n-am mai vazut. Felicitari! 🙂

    Ador galustele cu prune dar sotului nu ii plac (el e ciudat rau in gusturi) si doar pt mine nu ma apuc pt ca le devorez pe toate intr-o zi.

  9. andreea spune:

    stiai ca la maramures se fac din aluat dospit,si se fac pe aburi intr-o ustensila ca o sita cu maner,se gaseau demult de cumparat acum nu stiu daca mai exista asa ceva,si mie tare imi plac genul acela de galuste,plus se tavalesc in nuci macinate cu zahar,astea cu cartofi nu am facut niciodata dar vreau sa incerc,arata bine!

  10. Elena spune:

    Buna Laura,
    te-am descoperit de putin timp si sunt fascinata de retetele tale….ai postat nu de mult pe facebook, galustele cu prune. Imi plac la nebunie, am incercat sa le fac de cateva ori dar fara succes. Ori nu-mi placea aluatul ori nu le puteam da o forma, gustul lasa de dorit. Mereu mi-am zis ca trebuie sa mai incerc pana descopar reteta perfecta. Ei bine, reteta ta este Perfecta! Ieri oscilam intre galuste cu prune sau prajitura cu prune 😀 Din comoditate am ales prajitura doar ca mi-au ramas prune si cum erau deja pudrate cu zahar si scortisoara mi-a venit in minte fotografia ta cu galusca sectionata ….mi-am luat inima in dinti si am facut galustele tale cu prune respectand reteta intocmai…..nebunie! Asta este cuvantul potrivit..mi-au iesit perfecte si extrem de delicioase. Iti multumesc frumos pt reteta si sper sa ajung din cand in cand sa mai probez si alte retete. O zi frumoasa in continuare!

  11. OLGTA spune:

    Draga Laura,
    Am citit reteta ta de galuste cu prune. Nu toata lumea stie cit de delicios este acest desert si de ce sa nu recunoastem ca sunt foarte multe gospodine care nici nu au auzit de ele ,dar sa le mai si pregateasca. Intradevar ,din copilarie manica aceste delicioase „galuste”. In familia mea s-au pregatit mincaruri delicioase si putin mai altfel decit cele obisnuite ,asa incit ,nu mi-a fost deloc greu sa-mi obisnuiesc si eu familia cu mincarea pe care o facea , mama . mamamare , matusa . Ce sa mai vorbesc de GALUSTELE CU PRUNE care sunt foarte adorate la noi in famile. Dar vreau sa-ti spun Laura, ca le poti pregati si in anotimpurile cind nu mai gasim prune, in loc de pruna, pui o lingurita de gem de prune , s-au poti pune din toamna la congelator si le folosesti atunci cind ai nevoi. Dar de fapt ce m-a determinat sa-ti scriu aceste rinduri. Pruna eu nu o desfac foarte putin ,ii scot simburele , iar in locul lui pun o lingurita de zahar care in prealabil a fost amestecat cu scortisoara, care ii da un gust si o aroma extraordinara. Si in pesmetul care l-ai rumenit eu pun zahar si scortisoara dupa gust.
    Sa incerci si tu si poate imi scrii citeva rinduri sa-mi spui diferenta.
    Iti doresc numai bine si cit mai multe retete.

    • Laura spune:

      Mihai, mie mi-au iesit 12 galuste si in fiecare am folosit jumatate de pruna. Daca tie iti ies mai multe, foloseste mai multe prune.:)

  12. lia iordache spune:

    PERFECT! Am urmat instructiunile din reteta si cu toate ca am gatit de nenumarate ori galuste cu prune sau cu caise, reteta de mai sus e perfecta! O mica observatie: daca aveti pe mina inele, datile jos inainte de a amesteca aluatul! Eu l-am pierdut prin aluat si m-am simtit in postura printesei care…….

  13. Alexandru Stefan spune:

    Acest desert il facea mama mea cand eram copil, este desertul meu preferat alaturi de Tiramisu.
    Am sa prepar si eu astazi aceasta reteta si revin cu impresii. Multumesc Laura !

  14. Diana spune:

    Am facut galuste dupa reteta ta si au iesit perfecte! Multumesc!! De cand incerc sa fac unele ca ale bunicii, din pacate nu mi-am notat reteta ei si mereu le greseam, dar acum au iesit minunate! 🙂

  15. cojoc cristina spune:

    Buna ziua! Avand in vedere ca noiembrie fiind nu mai gasesc prune, cu ce altceva as putea umple galustile? sau poate stiti un loc de unde as mai putea lua prune:) multumesc frumos

  16. Carmen spune:

    Excelenta reteta. Am urmat-o intocmai si au iesit pufoase si bune. Multumesc Laura. De altfel constat ca ai nenumarate retete super.

  17. anamaria spune:

    Eu am inlocuit prunele cu piersici …au iesit extraordinar de bune,o sa incerc si cu prune. Foarte tare reteta!

  18. adrianadone77 spune:

    par bune, dar stiti se fac si mai mari.decat o felie de pruna poti si un intraga fara sinbure.
    mie imi sar in ochi si POTI sa le dai prin orice dulce! 😛

  19. Bianca spune:

    Senzationale. Mie nu mi-ai iesit niciodata…dar acum le-am facut dupa repeta ta si au iesit superbe! Multumesc 🙂

  20. sofronea ramona spune:

    Laura,am gatit astazi galuste cu prune dupa reteta ta si vreau sa spun ca sunt foarte,foarte bune.Recomand la toata lumea sa incerce cu incredere .Toate retetele care le/am incercat de la tine sunt foarte bune,gustoase si mereu am avut incredere ca nu voi da gres .

  21. mirela spune:

    Când fac galuste cu prune,nu mai mananc altceva toata ziua,ata de mult imi plac.Si nu fac din 6 prune,ci din 30-40.Si eu pun prunele intregi doa ca in loc de pesmet le dau prin turta dulce macinata.Sunt dementiale,incercati.

    • Laura spune:

      Mirela, mi-ai facut pofta de galuste!! Neaparato sa le tavalesc si eu prin turta dulce. Cred ca sunt delicioase.
      Multumesc pentru idee!

  22. nicole spune:

    Draga Laura

    Abia astept sa se coaca prunele in gradina !!! Imagineaza-ti c-am plantat un prun care are acum 4 anisori, special sa fac din ele „cnele” cum le spuneam acasa in Moldova la galustele cu prune, si bineinteles dulceata de prune cu miez de nuca.Dupa cate stiu, galusca cu prune e o reteta care-si are originea prin nordul Europei cred ca Suedia.Ei le mai fac si cu caise. Si germanii le fac si le spun Knodel , Nemnii au si versiunea sarata de knodel ( cu paine inmuiata cu putin lapte ,oua ,sunculita afumata taiata marunt etc).
    Multumesc mult pentru reteta! de cum se coc prunele o si fac !! Cu prune din comert nici nu ma gandesc!…numai gust de prune n-au !

  23. simo spune:

    le-am facut acum si au iesit super!imi place reteta; si eu fac parte din categoria celor care aveau o retienere cand venea vorba de „galuste”! aluatul era marea problema….! dar de azi, razboiul cu lipiciosul aluat de altadata, s-a transformat in dorinta de a face galuste cat mai des si de a incerca mai multe umpluturi pentru ele! am in plan sa incerc cat de curand galuste cu caise pentru ca mie imi plac foarte mult caisele, gemul de caise etc.!apropiatilor mei le plac mult galustele si vreau sa spun ca acum ceva timp,din dorinta de a le face o mica surpriza, si tinand cont de faptul ca eu nu ma puteam baga sa le mai prepar pentru ca incercasem de vreo 2 ori si nu reusisem sa le duc la bun sfarsit asa cum mi-as fi dorit, am hotarat sa le cumpar de la market congelate;am zis ca o sa fie totul gata repede si ma gandeam ca o sa fie si bun; drept sa spun ,cred ca as fi putut sa le incerc tot pe ale mele chiar asa cum erau;nu mi-au placut deloc cele din market;nici nu ziceai ca sunt galuste;si acum de cate ori trec pe langa ele in magazin imi aduc aminte de nefericita intamplare si va sfatuiesc sa nu le incercati!de fapt, acum nici nu cred ca va mai trece prin minte sa le cumparati cu o asa reteta oferita de Laura! o zi binecuvantata Laura si multumesc de reteta!

  24. maria spune:

    Tocmai le-am facut, am urmat intocmai indicatiile dar nu-mi plac deloc la gust…nu am mai mancat inainte dar nu cred ca asa ar trebui sa iasa: ca o coca inecacioasa. exact asa erau la gust: prune invelite in coca! Le-am aruncat dar sunt dezamagita ca nu a iesit un preparat bun. de ce oare? asa ar fi trebuit sa fie?

  25. Mircea Igret spune:

    Bestiale !!!! Multumesc Laura, sunt cele mai bune galuste facute de mine. Intotdeauna secretul e aluatul si a iesit perfect. Mersi si felicitari!

  26. Maria spune:

    Ciao. Am facut reteta ta astazi ,au iesit minunate si foarte gustoase galustile cu prune ,eu care nu sunt o persoana foarte incantata de dulciuri si avand prietenul cu diabet am eliminat o parte de zahar si tot au iesit bune .Multumesc pentru reteta postata de tine .Esti o scumpa.Pupici.

  27. Stefana spune:

    Buna, am facut astazi reteta impreuna cu mama si prietenul si putem sa spunem ca este cea mai buna reteta de Galuste cu Prune mancate pana acuma.
    Felicitari si multumim de reteta 🙂

  28. mihaela cornelia dragomirescu spune:

    Iubită Laura, de fapt ar trebui să spun preaiubită Laura la câți admiratori ai, zilele astea o să încerc și eu rețeta ta. Aluatul e secretul, clar. Ce și cum umpli este foarte variabil. Lângă jumătatea de prună sau în pruna întreagă puteți încerca și o bucățică de nucă, așa ,de crocant ! Dar ce mă miră pe mine cel mai tare e cum de nu pui în pesmetul prăjit și îndulcit, o linguriță cu vârf de scorțișoară ???!!!???!!!!!!! Încercați cu toată încrederea…… :)))) Te iubesc și te țin ca sursă de inspirație mereu ascunsă, secretă, prea mă laudă toți cei care gustă ceva făcut după rețetele tale…….. :))))))

    • Laura spune:

      Draga mea, multumesc pentru cuvintele frumoase!
      Sigur o sa adaug si scortisoara in pesmet. Sunt convinsa ca vor fi foarte parfumate.
      Pup cu drag!

    • Laura spune:

      Draga mea, exista doua campuri pentru abonarea la newsletter (in sidebar sus) si un alt camp pentru abonarea la feed, la sfarsitul fiecarui articol.
      Daca te abonezi, folosind a doua optiune, vei primi, in casuta de email, notificari automate imediat dupa ce postez o noua reteta.
      Daca alegi prima optiune, vei primi periodic un newsletter personalizat cu propuneri de retete.
      Te pup!

  29. Luminita spune:

    Laura, mulktumesc pentru reteta, am respectat-o intocmai.
    Asa mi-au iesit mie:
    /www.facebook.com/photo.php?fbid=4593651135949&set=p.4593651135949&type=1&theater

  30. Carmen spune:

    Am încercat rețeta si nu mi-au ieșit bune deloc. Presupun ca aluatul nu trebuie sa mai aibă gust de cartofi…este ca si cum mănânc piure cu prune si cu zahăr …exact asta este gustul…probabil am greșit undeva… 🙁

    • Laura spune:

      Draga Carmen, ce tip de cartofi ai folosi? Daca galustele au un gust pronuntat de cartofi, incearca data viitoare sa folosesti alt tip de cartofi.
      Indicati sunt cartofii fainosi, albi, vechi, nu noi.

  31. Elena spune:

    Felicitari Laura! Am experimentat reteta ta si sunt foarte multumita. Am pus si scortisoara si am facut cu jumatati de pruna, dar si cu prune intregi. Sunt gustoase, pufoase……Merci mult!

  32. Doina spune:

    Totul e bine și frumos dar în ceea ce privește pesmetul rumenit cu unt nu mi-a plăcut niciodată . Mai bine este cu puțin ulei , fiindcă nu are gustul mai puternic decât pesmetul .
    Am făcut o singură dată cu unt și după ce s-au răcit găluștele , predomina prea tare gustul de unt , că le-am aruncat ; de fapt eu dintotdeauna am făcut pesmetul cu puțin ulei ( sau deloc ) dar m-am luat după rețetă de pe internet și am dat chix.
    Asta e experiența mea , dar fiecare cu gustul său.
    PS Astăzi fac iarăși găluște de-o să vă lase gura apă.
    O zi bună tuturor !

    • Laura spune:

      Doina, mie imi place foarte mult gustul untului, dar am prajit pesmetul si in ulei si nu mi-a displacut.
      Cu toate astea, eu prefer untul.
      Nu cred ca trebuia sa le arunci. Era suficient sa cureti pesmetul si sa prepari altul cu ulei.

  33. gabriela spune:

    Buna Laura, am o intrebare : pot inlocui faina cu amidonul de porumb? multumesc mult pentru toate retetele delicioase :* :*

  34. gabriela spune:

    am facut in seara asta galustele BESTIALEEEEE.. cele mai bune galuste mancate vre-o data. Multumesc din suflet pentru reteta si felicitari pentru toata munca depusa :* :* pupici

  35. Dan spune:

    Aluatul este nepermis de moale si lipicios!!!
    Desi am respectat cantitatile mentionate, aluatul este imposibil de prelucrat fiindca apa retinuta de cartofi nu se poate „extrage„. Ar fi trebuit sa se precizeze ca piure-ul de cartofi trebuie pastrat o perioada buna in frigider, pana se intareste , urmand ca mai apoi sa se incorporeze celelalte ingrediente. Pentru siguranta, se poate adauga cam 70 de grame de unt ( care va intari considerabil piure-ul , la frigider) Inca ceva, de la oua, ar fi bine sa foloseasca numai galbenusurile ( daca planuiti sa pastrati galustele mai mult de 2 zile, aluatul va fi tare ca si cauciucul)
    Cei care s-au maimutarit si au lasat comentarii de genul ; „ vai, am facut aseara si mi-a iesit; ceva de vis…te pup, mersi„etc. sigur n-au obtinut galuste cu prune, asa cum se arata-n poze.

    • Laura spune:

      Dan, daca doresti niste galuste exact ca cele din imagine, foloseste cartofi de buna calitate.
      Nu te sfatuiesc sa adaugi unt sau doar galbenusuri pentru ca vei obtine un alt rezultat. Singurul sfat pe care ti-l pot da, este cel de sus, foloseste cartofi netratati, fierbe-i incet, la foc mic, ca sa nu crape si sa absoarba apa.

    • Bogdan Raducanu spune:

      Dan, ai perfecta dreptate!
      Cartofi bio , bla-bla-bla. E doar vrajeala.
      Ca sa iti iasa aluatul este nevoie ca piureul sa fie bine racit inainte si nu strica suplimentarea cantitatii de unt.
      ( adaugarea numai a galbenusurilor da nu doar culoare, ci si leaga, datorita oligoelementelor si a lipsei salazelor).
      O seara buna,
      BR

      • Laura spune:

        Bogdan, „vrajeala” asta cu cartofi bio functioneaza de minune la galustele astea, iti garantez. Cartofii din supermarketuri sunt atat de tratati incat ii poti stoarce de apa.
        Nu stiu unde ai vazut unt in aluat, dar cu siguranta nu la mine.
        O zi buna si tie!

  36. mariana spune:

    laura , n-am mai mancat găluște cu prune de 10 ani de cand nu mai este mama mea. Vreau sa încerc și eu aceste găluște dar am o teamă la aluatul din cartofi. Fie ce-o fi, mi-am propus să le fac mi-e cam frică de aluat .Tine-mi pumniii.

    • Laura spune:

      Mariana, draga mea, nu are de ce sa iti fie frica. daca alegi un tip de cartofi netratati, sigur vor iesi perfect.
      Tin pumnii!! sa imi spui cum au iesit!

  37. Madalina Zmed spune:

    intotdeauna aluatul de galuste va fi lipicios,puteti suplimenta cantitatea de faina dar nu exagerat,ptr a rezolva problema lipitului eu am facut bilutele cu mainile infainate bine,am pus pe o frfurie niste faina,apoi am pus cu lingura aluat,l-am rostogolit de doua ori si l-am modelat foarte bine apoi,de asemeni am pus galustele direct in oala pe masura ce le-am facut,la sfarsit,ptr ca eu ma feresc de pesmet prajit am macinat niste biscuiti digestivi cu scortisoara,am adaugat nuca macinata ,zahar brun si iese un desert supersanatos si gustos!Cred ca voi face de acum galustele cu gris ptr ca se umfla frumos si banuiesc ca vor si maine la fel de gustoase,nu de alta dar am facut portie dubla,ca Haplea

    • Laura spune:

      Draga Madalina, ai perfecta dreptate, aluatul pentru galuste trebuie sa fie lipicios, altfel ies tari.
      Ma bucur mult ca ti-au placut.

  38. Adriana spune:

    Au iesit divine , sunt super bune . Ca sa fiu sigura ca aluatul era fiert, le-am tinut un pic mai mult dupa ce s-au ridicat la suprafata. Multumesc pentru reteta.

  39. Paula spune:

    Sunt cele mai bune galuste cu prune pe care le-am facut vreodata. Am incercat si alte retete dar de mult timp o cautam pe cea perfecta. Pot spune ca tocmai am gasit-o. Multumesc Laura! Ai nota 10+

  40. sorin spune:

    Buna,nici nu stii de cand caut o reteta buna de „gomboti”!.Noi in Bihor le spunem gomboti.Mi-e personal nu-mi ies buni,ies tari.Nu am facut gomboti de peste 15 ani.Ma mai rog de cate o matusa, soacra etc. sa-mi faca cand sunt in vacanta.Cu prima ocazie am sa fac.Te rog sa-mi spui daca stii in Italia de nord cam care ar fi cartofii buni pt. galuste ,au multe feluri ! Apropo ,spuneai ca iti place aluatul,la mine in Oradea, mama , mai facea pe langa galustele rotunde clasice un fel de galuste de forma cilindrica de 1,5 cm diametru aproximativ si lungi de 3- 4 cm,date prin pesmet ca si celelalte galuste.Sunt fara umplutura si au un gust aparte!..Pe curand!

    • Laura Adamache spune:

      Sorin, iti recomand un tip de cartofi albi si vechi, nu noi. Nu stiu exact ce tipuri sunt in nordul Italiei, dar iti recomand sa nu cumperi cartofi Selenella. Nu sunt deloc buni pentru aceasta reteta.

  41. Dorina spune:

    Multumesc pentru reteta Laura!Acum am facut si au iesit delicioase!!!pufoase,aluatul a iesit super///am pus in prune si zahar cu scortisoara si un sambure de nuca!

  42. ema spune:

    Buna Laura:) Am incercat si eu astazi aceasta reteta si a iesit la fel de aspectuoasa.
    La ultimile galuste am pus zahar in aluat pentru a incerca ceva putin diferit si nu am reusit sa le mai modelez …asa ca multumim pentru reteta . Esti foarte talenta.

  43. ema spune:

    Buna Laura:) Am incercat si eu astazi aceasta reteta si a iesit la fel de aspectuoasa.
    La ultimile galuste am pus zahar in aluat pentru a incerca ceva putin diferit si nu am reusit sa le mai modelez …asa ca multumim pentru reteta . Esti foarte talenta.

  44. Eli spune:

    Super bune galustele..azi le am facut si mi eu iesit super..am dat o pe mama pe spate,a recunoscut ca mi au iesit mai bune ca ale ei..super reteta;)..bravo10!!!

  45. dan filimon spune:

    Reteta e ok. Compozitia iese moale daca nu se scurg cartofii cum trebuie (cei care nu se fierb in coaja). Pentru asta eu nu pun in compozitie 2 oua intregi, ci un ou intreg si un galbenus. Asa nu mai sunt nevoit sa pun faina in plus. De asemenea, eu pun in compozite un varf de sare si unul de zahar. Asta pentru ca sa nu fie compozitia un pic cam „seaca”.

  46. Tomata spune:

    Laura, am facut aseara galuste dupa reteta ta.
    Desi a fost prima oara si n-am prea avut incredere ca o sa-mi iasa, au fost foarte bune, chiar si foarte aspectuoase 🙂
    Merci de reteta. Mai incerc si altele de pe blogul tau.

  47. Ioana spune:

    As avea o intrebare. Ce faci daca te-ai grabit si ai scos prea repede galustele de la fiert si le-ai tavalit deja prin pesmet dar coca lor nu s-a copt complet? Eu am pus prea multe galuste la fiert si unele dintre ele nu s-au facut bine. Cum pot sa le repar? ☺

  48. Cris87 spune:

    Laura eu am avut cartofi din gradina de la bunica ne tratati dar noi cei drept si mia iesit aluatul foarte lipicios nu am putut lucra cu el si pe langa asta nu sau fiert au ramas cude galustele iar la zahar nu sa simtit de loc. Nu stiu cu ce am gresit dar nu au iesit deloc au fost un esec total😔.

    • Laura Adamache spune:

      Draga Cris, pentru galustele cu prune nu se folosesc decat cartofi albi vechi, cu coaja groasa, in niciun caz cartofi noi. Din cauza cartofilor noi ti-a iesit aluatul lipicios.

  49. Bianca Sima spune:

    Bună ziua! Îmi plac Găluștele cu prune de mica, însă de când am descoperit rețeta ta, au devenit desertul meu preferat, deoarece se pune jumătate de pruna, astfel încât pot savura și gustul aluatului . Am descoperit aceasta rețetă acum vreo trei ani și o fac f des, mi-a ieșit din prima și sunt super încântată. Familia mea și prietenele mele îmi spun ca fac cele mai bune „gogoloațe”. 👍

  50. ionica spune:

    La cativa ani distanta , vin si eu cu o remarca . In Ardeal este un desert traditional si se cheama silvas gombot , cu accentul pe prune . Se folosesc prunele de Bistrita , care sunt de culoare inchisa , este cu pulpa verde , neaderenta la sambure . Se taie pruna in doua , pe latime si in locul samburelui se pune un varf de lingurita cu scortisoara , amestecata cu putin zahar tos . Aluatul este pufos , dar fara gris , este un aluat cu cartofi , unde se pastreaza proportia de 2:1 , adica 2 parti cartofi ( piure ) si o parte faina . Se fierbe in foarte multa apa . Prunele se fierb , dar raman tari si sunt delicioase Si inca ceva , nu se face din 6 prune , ci din minimum 20 de prune . Recordul meu personal este de 22 de galuste ! Reteta pare gustoasa , dar nu e tradicionalul gombot .

  51. Mirela spune:

    Buna seara, daca puneti si unt in aluat vor ramane fragezi si a doua zi, sau chiar a treia ( am preluat asta dintr-o reteta din Ungaria ca nici bunica nu punea unt, dar de cativa ani asa fac si sunt mult, mult mai buni)…Spun asta fiindca eu fac cate 50-70 de gomboti si vin prieteni la masa, mai dam pe la vecini….dar tot mai raman si sunt excelenti si mai tarziu, chiar daca stau in frigider…Poate ca la dvs. nu se face, dar la noi in Oradea sigur se pune zahar amestecat cu scortisoara in pruna. Acesta se topeste cand fierb gombotii si devine ca un sirop de prune…Merita incercat

  52. Petronela spune:

    Foarte gustoși gomboții!!!
    Gramajele date lasă de dorit însă..
    Din cantitățile date mi.au ieșit 18 bucăți.
    N-ar fi fost nicio problemă, daca nu mi-aș fi propus sa fac 3 porții..și am obținut aproape 5 porții…
    „Mulțumesc” pt inducerea în eroare…🧐😶😑

  53. Sylvia spune:

    Este al doilea am descind ne delectam cu aceste minunate găluște cu prune. Mulțumim tare mult pentru rețeta. God bless you!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor