Cozonac sarat si un concurs pentru voi


Retete culinare de Pasti – Cozonac sarat

Cozonac sarat - felie

Suntem obisnuiti sa avem pe masa de Pasti, un cozonac rotofei umplut cu nuca, mac, cacao sau rahat. Eu va propun astazi si o varianta sarata a cozonacului dulce traditional. Servit ca apertiv, simplu sau alaturi de diferite mezeluri sau branzeturi, acest cozonac sarat, o sa impresioneze sigur, intr-un mod placut, musafirii invitati la masa de Pasti.

Ca sa obtinem un cozonac cu un gust savuros si o textura minunata, va recomand sa folositi un ulei de masline de calitate. Eu am folosit excelentul ulei de masline extravirgin Costa d’Oro, care nu-mi lipseste niciodata din bucatarie. Costa d’Oro este o companie italiana fondata in 1968 in Spoleto, Umbria, iar in prezent  este unul dintre cei mai mari exportatori de ulei de masline din Italia, cu o capacitate de productie de peste 175.000 litri de ulei de masline pe zi.

Ulei de masline extravirgin Costa d'Oro

Ingrediente – Cozonac sarat (forma dreptunghiulara de 30×11 cm)

  • 400 g faina
  • 140 ml lapte
  • 25 ml apa
  • 50 ml ulei de masline extravirgin Costa d’Oro
  • 7 g drojdie deshidratata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 2 lingurite cu sare
  • 1 ou mediu
  • 6-7 felii sunca de curcan
  • 100 g cascaval afumat
  • 10 masline verzi
  • 50 g bacon afumat
  • 1 galbenus de ou + 3 linguri cu lapte

Mod de preparare

  • Amestecam faina cu drojdia deshidratata si o punem intr-un vas. Adaugam in centrul ei, laptele usor caldut (laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut) amestecat cu oul, uleiul si zaharul.
  • Incepem sa framantam, iar cand aluatul a capatat consistenta, adaugam sarea dizolvata in cei 25 ml apa calduta. Framantam pana obtinem un aluat elastic.
  • Acoperim vasul in care se afla aluatul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit, intr-un loc caldut ferit de curenti de aer rece, pentru 1h30 minute.

Cozonac sarat - preparare aluat

  • Rasturnam aluatul pe masa usor pudrata cu faina si il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, groasa de cca 4-5 mm.
  • Acoperim, aproape in totalitate (lasam cca 2-3 cm din margini libere) cu feliute subtiri  de sunca de curcan. Peste stratul de sunca, adaugam feliile de cascaval, maslinele taiate in feliute si cubuletele de bacon. Rulam foaia, nu foarte strans, apoi o taiem in bucati de cca 6 cm inaltime.
  • Tapetam forma cu unt si hartie de copt. Asezam bucatile in picioare in forma, in doua siruri. Punem 4 bucati de aluat pe o parte a formei si 3 pe cealalata parte (lasam o distanta de cca 1,5 cm intre rulouri).

Cozonac sarat - mod de formare

  • Acoperim forma cu o carpa de bumbac si lasam cozonacul sarat sa dospeasca cca 30-45 de minute.
  • Il ungem cu 1 galbenus de ou amestecat cu 3 linguri cu lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40-45 minute.

Cozonac sarat - prezentare cozonac in forma

  • Dupa ce s-a rumenit uniform, il scoatem din cuptor si il rasturnam pe un gratar.
  • Il servim dupa ce s-a racit.

Cozonac sarat - detaliu felie


Ieri, 19.05.2013, s-a incheiat frumosul concurs Costa d’Oro. Toate retetele au fost extrem de apetisante si cu greu am reusit sa aleg 4 finalisti care vor castiga cate un cos cu produse Costa d’oro!

Acestia sunt:

1. Angi Food – Terina cu piept de pui si ficatei

2. Dulciuri fel de fel – Tarte cu Camembert

3. Din bucataria mea – Pizza Calzone

4. My Classic Cuisine – Fructe de mare cu portocale si ghimbir

Cele patru retete finaliste vor fi promovate pe pagina facebook Costa d’oro si vor putea fi votate de catre fanii lor.

Felicitari tuturor si va multumesc pentru participare!!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE: Dragilor, am o veste buna pentru voi. Concursul se va mai prelungi un picut, revin cu detalii dupa ce le voi primi si eu de la organizatori, asa ca astept cu mare drag, in continuare, retetele voastre. 

Asa cum va spuneam mai sus, concursul se prelungeste pana pe data de 19 mai!! Va astept cu interes retetele! Pupicei tuturor!

Pe langa acest delicios cozonac sarat, va invit, alaturi de Costa D’oro, la un concurs apetisant.

Ce aveti de facut?

  1. Postati pe blogul personal o reteta de aperitiv care sa fie facut cu uleiul de masline Costa D’oro. Nu trebuie sa fie neaparat un aperitiv specific mesei de Pasti, dar trebuie sa se inscrie neaparat in categoria aperitive si sa contina in lista de ingrediente uleiul de masline Costa D’oro.
  2. Pentru a va valida inscrierea, lasati un comentariu la acest articol cu linkul retetei postate pe blogul vostru.
  3. Durata concursului este de 2 saptamani (incepand de azi si pana pe 12 mai 2013), iar la sfarsitul concursului,  eu voi propune 4 retete care vor fi promovate pe pagina Costa d’Oro, iar fanii vostri vor putea vota preferata lor.
  4. Castigatorii concursului vor primi un cos cu produse Costa D’Oro.

Multa bafta va doresc si spor la gatit!

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Cozonac sarat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 24 Review(s)

47 comentarii la “Cozonac sarat si un concurs pentru voi

  1. Alina spune:

    Draga Laura ,arata minunat ce ideie buna ,superb si delicios.Trebuie sa incerc aceasta reteta neaparat pt. prinz intr-o zi ,multumesc pt. reteta si sa ai un Paste fericit ! pupici

  2. nina spune:

    Este demential. Abia astept Pastele sa il fac. L-as face si miine, dar…. Cred ca este un pic dulce din cauza laptelui. Pup

    • Laura spune:

      Ioana, draga mea, se poate daca elimini sarea si adaugi cca 60-80 g zahar. In acest caz, vei mai avea nevoie de cateva linguri cu lapte pentru a obtine un aluat elastic.

  3. mariana spune:

    am facut pentru ziua de Pasti acest cozonac sarat si s-a mancat imediat, abia am apucat sa gust din el si mi-am dat seama de ce s-a evaporat…foarte bun, o sa-l mai fac

  4. Daniela spune:

    Buna Laura! Am executat acest cozonacel pentru masa de Pasti si intr-adevar a iesit deosebit ca aspect. Dar coca a iesit cam tare. A crescut frumos in vasul acoperit cu folie, dar dupa copt coca era tare. Nu stiu unde am gresit! Poate nu am framantat suficient? Te pup.

    • Laura spune:

      Daniela, draga mea, daca a iesit un pic tare, inseamna ca faina folosita de tine avea un grad de absorbtie mai mare al lichidelor si trebuia sa suplimentezi cantitatea laptelui cu inca cateva linguri (in general 2-3 linguri). Faptul ca a crescut frumos, nu are legatura cu consistenta aluatului. Din descrierea ta, cred ca ai obtinut de la inceput un alut destul de tare, nu? Daca e asa, data viitoare, mai adauga cateva linguri de lapte in aluat si vei obtine un cozonacel pufos.
      Pup cu drag!

      • Daniela spune:

        Iti multumesc pentru raspuns. Daca imi amintesc bine, aluatul era cam tare. Nu pot spune ca am experimentat prea mult aluatul de cozonac si in general ma feresc sa folosesc drojdia (am o mare teama). In rest toate retetele pe care le-am incercat de la tine sunt un deliciu. Vreau sa incerc saptamana aceasta Salata Capricciosa. Te pup!

  5. janet spune:

    Imi place concursul,dar si uleiul Costa D’oro,pentru aceasta,particip si eu cu o reteta de paine aperitiv.

    O seara minunata!

  6. Bogdan Alina spune:

    Buna Laura!
    Am vazut concursul organizat de tine si Costa D’oro si mi-am zis sa particip si eu. Am ales un aperitiv cu branza si spanac: Placinta spirala cu branza si spanac (cu aluat de casa).

    Iti doresc mult spor in tot ceea ce faci!

  7. Nicoleta Grofova spune:

    Buna Laura,

    Vreau si eu sa ma inscriu la concurs cu o reteta. Multumesc frumos pentru sansa si toate cele bune iti doresc. Nico

  8. Diana Oana spune:

    Hristos a inviat!
    Draga Laura, deși am mai spus-o în repetate rânduri, ai un blog minunat!
    Mi-a plăcut concursul tău și am pregătit și eu ceva folosind uleiul Costa d’Oro, rețeta o găsești accesând acest link:

    O zi frumoasa și un sfârșit de săptămână minunat!
    Diana

  9. didi spune:

    buna seara !
    in poze trebuie afisat uleiul de masline Costa d’Oro sau doar il specificam ca ingredient fara a-l poza ?multumesc de raspuns!

    • Laura spune:

      Didi, nu este neaparat necesar sa apara uleiul in pozele retetei, dar trebuie specificat in lista ingredientelor.
      Te pup!

  10. Ana spune:

    Draga Laura, este prima oara cand particip la un concurs organizat de tine, insa iti urmaresc cu drag retetele de fiecare data! Concursul acesta a fost exact pe gustul meu, pentru ca eu folosesc ulei de masline aproape in orice, fiind unul din secretele gustului retetelor mele vegetariene. Iata reteta mea . Cu drag, Ana

  11. Dohotariu-Avram Alina spune:

    Bună, Laura!
    Am pregătit și eu o rețetă pentru concurs.
    Vreau să te mai întreb ceva: pot înscrie mai multe rețete în concurs sau doar una singură? O zi bună!

  12. Anemona spune:

    Buna seara!
    Doresc sa ma inscriu si eu la concurs. Am testat multe retete de aici si am ramas incantata de fiecare in parte. Va felicit pentru reusitele Dvs.!
    Iata si linkul cu reteta participanta:

  13. Irina Calistru spune:

    Buna Laura,
    Pentru ca s-a prelungit perioada de inscriere, revin cu o reteta de aperitiv inspirata de pe blogul tau pe care il urmaresc cu drag

  14. Alice spune:

    Buna
    Daca nu e prea tarziu, am aparut si eu cu ceva pentru concursul organizat de Costa d’Oro si blogul tau.

    Mersi frumos!
    O seara faina!

  15. Licuta Marin spune:

    Felicitari cartigatoarelor!!!
    Multumim Laura pentru gazduire si Costa d’Oro pentru produsele oferite!
    Te pup si iti doresc o seara minunata!

  16. Didi spune:

    Am venit dupa postarea din FB. Nu stiam reteta. Ziceam sa nu mai intru sa comentez pana nu trece concursul acela dar nu m-am abtinut.

    La superlativ totul, preparatul si prezentarea, coloristica, totul ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor