Gogosi la cuptor cu branza de vaci


Retete culinare – Gogosi la cuptor cu branza de vaci

Gogosi la cuptor cu branza de vaci

Gogosile la cuptor cu branza de vaci sunt un desert delicios si rapid, ideal pentru micul dejun. Dupa o pauza destul de lunga, revin cu o noua reteta care sper sa va placa. Gogosile se numara printre dulciurile mele preferate. Din pacate, gogosile prajite nu sunt chiar atat de dietetice si din aceasta cauza le fac foarte rar. Gogosile la cuptor sunt la fel de gustoase ca cele prajite, iar branza de vaci le da o consistenta deosebita.

Ingrediente – Gogosi la cuptor cu branza de vaci (9 bucati – 6-7 cm diametru)

  • 250 g faina
  • 225 g branza de vaci
  • 100 g lapte
  • 40 g zahar
  • 6 g drojdie deshidratata/15 g drojdie proaspata
  • 1 lamaie mare (doar coaja)
  • 1 portocala (doar coaja) – optional
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

  • Punem faina amestecata cu drojdia deshidratata intr-un vas de plastic, adaugam in centrul ei branza de vaci bine scursa, laptele usor incalzit (nu fierbinte), zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala.
  • Framantam pana cand obtinem un aluat elastic si omogen.

Gogosi la cuptor cu branza de vaci

  • Punem aluatul intr-un vas de plastic pe care-l acoperim cu folie alimentara de plastic si il lasam sa dospeasca, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer reci, pentru 45 minute.
  • Dupa 45 minute, rasturnam aluatul pe masa de lucru pudrata cu faina si il intindem CU MANA intr-o foaie groasa de cca 1,3 cm. Cu ajutorul unei forme rotunde cu un diametru de cca 6 cm, decupam gogosile. Le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, lasand o distanta de cativa cm intre ele. Le lasam sa dospeasca, intr-un loc cald, inca 45 de minute.

Gogosi la cuptor cu branza de vaci

  • Coacem gogosile in cuptorul preincalzit la 200°C pentru cca 20 minute.
  • Le pudram din belsug cu zahar vanilat si le servim.

Gogosi la cuptor cu branza de vaci

Note

  • Nu adaugati mai mult zahar in aluat. Datorita timpului scurt de dospire, o cantitate mai mare de zahar poate influenta negativ modul in care se dezvolta aluatul. Pudrati-le din belsug cu zahar vanilat dupa coacere.
  • Nu intindeti aluatul cu facaletul. Mai bine obtinem niste gogosi gustoase si cu un aspect un pic mai neregulat, decat niste gogosi frumoase, dar nu foarte apetisante.
  • Eu am folosit branza de vaci Lacteea (0,2% grasime) si lapte degresat Zuzu, dar puteti folosi o branza de vaci si un lapte cu un continut mai ridicat de grasimi.
Print Friendly, PDF & Email

54 comentarii la “Gogosi la cuptor cu branza de vaci

  1. Anca spune:

    Inca o reteta minunata, Laura! Foarte bine arata si cred ca sunt foarte gustoase. Nici mie nu imi prea plac prajelile, asa ca cu siguranta o sa incerc reteta asta, mai ales ca sotul ma tot roaga sa ii fac gogosi 🙂

  2. Lalita spune:

    Laura, arata grozav si nici nu au asa multe calorii. As vrea sa te intreb ceva: ce alt tip de branza as putea sa folosesc? Nu sunt in tara si deci nu pot cumpara branza de care spui. Cu ricotta ar fi acelasi lucru? Pup dulce, scumpa!

    • Laura spune:

      Lalita, scumpa, tare ma bucur ca-ti plac!
      Sigur ca poti folosi ricotta. Ies la fel de gustoase si cu branza de vaci si cu ricotta.
      Pup dulce!

  3. Anca spune:

    Buna,arata super gogosile! Oare merg si de post cu lapte si branza de soia? Sunt la fel de moi si pufoase ca si gogosile clasice? Multumesc anticipat.Anca.

    • Laura spune:

      Anca, draga mea, nu stiu cum ies cu branzica de soia, dar cu lapte de soia ies sigur.
      Consistenta este diferita fata de cea a gogosilor prajite. Sunt moi si pufoase, dar sunt diferite totusi de cele prajite.
      Pup cu drag!

  4. adina spune:

    super ideea asta cu gogosi la cuptor, imi e pofta de ceva vreme, dar numai la gandul ca va trebui sa le prajesc in baia aia de ulei si imi trecea toata pofta.
    sper sa le fac week-end-ul viitor.

  5. Mara spune:

    Este o reteta mai mult ca bine-venita! Esti minunata Laura! Doresc sa te intreb 2 lucruri referitoare la aceasta reteta:
    1. Pot inlocui zaharul din compozitie cu zaharina/indulcitor lichid?
    2. Pot inlocui faina alba cu faina integrala?
    Multumesc

    • Laura spune:

      Mara, draga mea, poti inlocui zaharul cu indulcitor solid, dar iti recomand sa pui si o lingurita cu zahar ca sa ajute aluatul sa dospeasca frumos.
      Poti folosi 180 g faina integrala si 70 g faina alba pentru aluaturi.
      Cu mult drag!

  6. Poliana spune:

    O idee minunata! Si mie imi plac gogosile, dar tocmai din cauza faptului ce trebuiesc prajite le fac fff rar. Cu siguranta ca am sa le fac si eu la cuptor, arata prea bine si cu branzica sunt minunate! Pupici Laura draga.

  7. A spune:

    Multumim, Laura!
    Nu imi trecuse prin minte sa le pun la cuptor, motiv pentru care le eliminasem din portofoliu!
    Acum o sa incerc aceasta varianta. Cred ca merg la cuptor si cu dulceata sau gem la mijloc.
    Multe pupicuri calde in aceasta zi de iarna!

    • Laura spune:

      Draga mea, sunt delicioase si mult mai sanatoase decat cele prajite.
      Merg sigur umplute cu gem sau cu o crema de vanilie sau ciocolata.
      Pupicei cu mult drag!!

  8. Mihaela spune:

    La fix te-am gasit cu reteta asta,aveam pofta de o gogoasa ,dar alea prajite nu mai imi cad bine,acum cu reteta asta sper sa fie bine.
    Succes in tot ceea ce faci!

  9. adriana spune:

    Laura, astazi am facut gogosile si au iesit super bune.Le plac piticilor mei si mai sunt putine pe farfurie.Am facut portie dubla.Multumim.Pupici.

    • Laura spune:

      Anna, draga mea, nu le-am incercat cu apa, dar eu cred ca ies si asa.
      Incearca, daca nu le-ai incercat deja, sa le faci intr-o cantitate mai mica.
      Pup cu drag!

  10. dana spune:

    Daaa, si noua ne plac gogosile…dar faptul ca trebuiau prajite in ulei…:( nu ma mai incanta deloc.Multumesc pentru idee, iata ca subsriu ideii acestor gogosele, pe care le voi incerca.
    Ca de obicei, sunt cu ochiii pe tine…te imbratisez Laura!

  11. cefacinweekend spune:

    Nu mi-a trecut prin cap ca se pot face gogosi la cuptor… Merci pentru reteta! Este ideala si pentru copii! Dar ce se intampla daca intind aluatul cu facaletul? Nu e acelasi procedeu ca si cu mana: presare?

    • Laura spune:

      Katy, draga mea, nu trebuie sa iasa tari. Au o consistenta elastica, dar nu trebuie sa fie tari.
      Pe ce program ai setat cuptorul?

  12. Anna spune:

    Acum le fac pt ca am facut rost de lapte. Vreau sa fac portie dubla ca am maine doi invitati. Oare mai sunt bune maine? Oricum ideea de gogosi coapte e geniala. Eu sunt complet antiprajeli. Multumesc pentru reteta. Pup!

  13. Anna spune:

    Gogosile mele sunt un fiasco. Pe langa faptul ca s-au ars foarte tare pe fund si gustul m-a dezamagit, practic sunt niste painici putin dulci. Imi pare rau de branza mai bine faceam niste papanasi cu toata antiprajeala mea. Poate sunt eu mai nepriceputa, nu stiu ce sa zic… 🙁

    • Laura spune:

      Anna, draga mea, imi pare tare rau ca nu ti-au iesit…Sunt niste gogosi dietetice (nu contin unt, oua, etc) deci gustul nu poate fi asemanator cu cel al gogosilor cu care suntem noi obisnuiti.
      Cu toate acestea, nu trebuiau sa se arda pe fund..Ce tip de branza ai folosit?

    • Laura spune:

      Dina, draga mea, din pacate nu am alta reteta de gosoi la cuptor.
      Dar am in plan unele fara branza. O sa le postez imediat dupa ce le fac.

  14. Ligia spune:

    Draga Laura,
    si eu sunt foarte incantata ca reteta asta e dietetica, fara prajeli si fara mult zahar. Acum m-am apucat sa le fac. Dupa ce am framantat aluatul cateva minute (max 5), aluatul devenea din ce in ce mai lipicios. Am mai pus vreo 2 linguri de faina, dar tot lipicios era, asa ca m-am oprit din framantat si l-am lasat la dospit. Nu am reusit pana in prezent sa inteleg de ce un aluat devine lipicios, desi nu sunt chiar incepatoare la aluaturi (de exemplu, fac aproape in fiecare zi paine – in masina :), in afara de aluaturi pe care le framant eu insami din cand in cand). Am observat ca „lipiciozitatea” depinde de faina, dar nu m-am prins inca ce faina face ca aluatul sa fie mai lipicios si care il face mai elastic. Daca ai putea sa ma ajuti, ti-as fi tare recunoscatoare. Mentionez ca la paine folosesc faina integrala in cantitate mare (70-80% faina integrala, 20-30% faina alba 550-600).

    • Laura spune:

      Cami, draga mea, nu le-am incercat fara branza, dar o sa postez in curand o reteteta de gogosi la cuptor fara branza.
      Pup cu drag!

  15. claudia spune:

    am incercat deja 2 retete sunt foarte sanatoase si delicioase,m-ar interesa daca se poate retete cu salmao,avogado,multumesc,totul e de actualitate si f. sanatoase

  16. Nicol spune:

    Felicitari Laura, inca o reteta pe gustul meu.Ti-am incercat multe din retetele tale si pot afirma cu certitudine ca sunt foarte gustoase.Imi plac sunt mai deosebite si mai dietetice, exact pe gustul meu

    • Laura spune:

      Laura, nu le-am incercat cu faina integrala. Poti incerca sa le faci din jumatate din ingredientele din reteta ca sa vezi cum iti ies.
      Te pup!

  17. Laura spune:

    Inca ceva,am vazut ca ai scris mai sus ca e bine sa pui macar o lingurita cu zahar in aluat ca sa creasca frumos,pot pune din acela brun sau neaparat alb?

    • Laura spune:

      Laura, draga mea, te sfatuiesc sa pui zahar alb. Poti inlocui lingurita de zahar cu una rasa de miere sau de malt.
      Te pupic!

  18. Michi M. Zavada spune:

    Va las o reteta extraordinara care merita a fi incercata
    Gogoşi cu brânză, din 300g făină, 150g brânză, câte 1 pahar lapte şi ou, 2 linguri zahăr, 40g drojdie. Se frământă toate, se lasă să crească, se întinde coca, se taie cu paharul, se prăjesc bine în ulei fierbinte, pe ambele părţi, se presară cu zahăr.

  19. Diana Lazar spune:

    Laura toate retetele le ai in gramaje, as fi vrut sa stiu in linguri cat inseamna? De exemplu 40 gr zahar cate linguri inseamna?

  20. Rotariu Loredana spune:

    Varianta simpla a gogosilor tale la cuptor e la mare apreciere la noi in casa. Nici nu as fi crezut ca exista gogosi facute la cuptor care sa fie inca mai delicioase decat cele prajite! Pentru acelea eu pun aluatul la aparatul de facut paine. Pot face la fel si la reteta aceasta cu branza? Multumesc, numai bine!

    • Laura spune:

      Draga mea, ma bucur tare mult ca va plac aceste gogosele.
      Sigur ca poti framanta aluatul si la masina de paine.
      Pup cu drag!

  21. Mariana spune:

    Nu am incercat inca aceasta variant de copt in cuptor dar as vrea pe viitor intrucit sunt diedetice. Multumesc arata grozav de apetisante.In curind incerc si eu.PA

  22. Roxana spune:

    Foarte bune. Eu cautam ceva in care sa „ascund” branza pentru ca la noi copiii nu prea o iubesc si iata, fac reteta ta a 10-a oara :). Azi am pus cateva ‘”gocce” de ciocolata si apa (in loc de lapte) si parca sunt si mai bune.
    Multumim.

  23. Elena spune:

    Bună ziua gogoșile gata coapte ,pot fi păstrate și la congelator sau nu? Am facut cam multe și as vrea sa ma pastrez câteva ptr saptamana viitoare.Multumesc și ast un răspuns urgent dacă se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor