Turta Dulce Pufoasa


Retete culinare Prajituri – Turta Dulce Pufoasa pentru Craciun

Turta dulce pufoasa detaliu
Turta dulce pufoasa, o reteta simpla si delicioasa pentru Craciun

Turta dulce este una dintre retetele caracteristice sarbatorilor de Craciun. Si daca anul trecut v-am propus reteta de biscuiti de turta dulce, anul acesta va invit sa incercati o delicioasa reteta de turta dulce pufoasa si parfumata.

Reteta de turta dulce este foarte simpla, iar rezultatul este mai mult decat delicios.

Stiti ce iubesc eu la turta dulce? Aroma delicioasa care se raspandeste in casa in timp ce se coace. Miroase a Craciun, a cadouri, a iarna. Asadar, daca si voua va place varianta pufoasa a turtei dulci, va recomand aceasta simpla reteta.

Vezi aici cum se prepara condimentele pentru turta dulce.

Neaparat sa incercati si reteta de turta dulce italiana, Mostaccioli, seamana foarte mult cu turta dulce romaneasca, doar ca glazura este de ciocolata. Click pe poza de mai jos pentru reteta.

Ingrediente – Turta dulce pufoasa (forma rotunda de 28 cm)

  • 500 g faina
  • 400 g zahar
  • 100 g miere
  • 3 linguri cacao (30g)
  • 15 g mix condimente pentru turta dulce
  • 1 plic praf de copt (7g)
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri ulei
  • 1 varf cutit sare

Mod de preparare – Turta dulce pufoasa

  • Intr-un vas incapator, amestecam faina, zaharul, cacaua, praful de copt dat prin sita, sarea si condimentele.
  • Amestecam laptele cu mierea si il punem pe foc. Cand mierea s-a topit complet, stingem focul si lasam laptele sa se raceasca, apoi il amestecam cu cele 4 linguri cu ulei.
  • Adaugam laptele peste ingredientele solide si amestecam pana la completa omogenizare.
  • Tapetam o forma de 28 cm cu unt si faina (am folosit o forma cu gaura la mijloc, dar puteti folosi chiar si o forma dreptunghiulara daca doriti).
  • Adaugam aluatul de turta dulce in forma tapetata.

Turta dulce pufoasa preparare

  • Introducem turta dulce in cuptorul RECE, apoi ii reglam temperatura la 170°C. Coacem turta dulce pentru 30-35 minute. Inainte de-a o scoate din cuptor, o intepam cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata, o scoatem din cuptor, daca iese un pic umeda, o mai lasam cca 5 minute la copt.
  • Scoatem turta dulce pufoasa din cuptor si o lasam sa se raceasca.
  • Putem pudra turta dulce cu zahar sau putem alege o glazura de ciocolata sau zahar pudra si lamaie sau portocala. Eu am topit cca 125 g ciocolata la bain-marie si dupa ce turta dulce s-a racit complet, am glazurat-o cu ciocolata topita, foarte discret calduta.
Turta dulce pufoasa detaliu final
  • O taiem dupa ce glazura se intareste complet si o servim cu multa pofta.

Turta dulce pufoasa detaliu felie

  • Turta dulce pufoasa este delicioasa si foarte simplu de facut! Spor la gatit!

Turta dulce pufoasa prezentare

Print Friendly, PDF & Email
Sumar
recipe image
Nume Reteta:
Turta dulce pufoasa
Autor:
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total:
Voturi:
41star1star1star1stargray Based on 161 Review(s)

74 comentarii la “Turta Dulce Pufoasa

  1. Carol spune:

    Superba! Sper sa reusesc si eu sa o pregatesc in weekend. Se pune si piper? M-ai surprins….
    In rest.. toata admiratia mea. Superbe fotografii.

  2. Marcu Codruța spune:

    Draga Laura,retetele tale sunt absolut fabuloase,am incercat si eu câteva.delicios!dar am o problema:nu-mi iese pandispanul,niciodată!nu stiu ce sa mai fac.am incercat in fel si chip,am ascultat sfaturile vecinelor…nu reușesc.dar am făcut alte bunatati de pe blogul tau si mă bucur ca te-am găsit .sărbători fericite!

  3. Angi spune:

    Arata perfect pe masa de Sarbatori!
    Laura draga, iti urez din suflet Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si sa ne auzim cu bine!
    Te pup <3

  4. Pop Georgeta spune:

    Laura dragă, mixtul de condimente îl alcătuim după gustul nostru?? Sau în părţi egale?? Cam, cât să păstrez turta dulce şi în ce?? Mulţumim din nou pentru minunatele reţete!! Eu una, sunt foarte mândră că pot să reproduc câte ceva dintre minunăţiile pe care tu le împărtăşeşti cu noi!!! Te pupic dulce şi Sărbători cât mai frumoase, aşa cum le doriţi voi!!!!! Crăciun Fericit!!!

    • Laura spune:

      Georgeta, draga mea, mixul se alcatuieste dupa gustul personal. Nu trebuie sa contina toate condimentele folosite de mine si nici sa fie in parti egale.
      Se patreaza pentru cca 5-6 zile, intr-un recipent de plastic cu capac ermetic, special pentru prajituri, sau intr-o punga de plastic.
      Pup cu drag si Sarbatori fericite si tie!

    • Laura spune:

      Raluca, draga mea, nu trebuie sa scazi din ingrediente daca o faci intr-o tava fara gaura de 26 cm.
      Pup cu mare drag!

  5. Livia spune:

    In sfârșit o reteta perfecta de Turta dulce. Felicitări! Multe esuari am avut pana sa intru la tine pe blog. Aici știu ca găsesc retete corecte si delicioase. Multumesc!

    • Stelutza spune:

      Mare dreptate ai Livia! e plin internetul de retete, insa din cate am incercat, doar cele oferite de Laura imi ies cu succes de fiecare data 🙂

    • Laura spune:

      Livia, draga mea, tare mult ma bucur ca ti-a placut!
      Pupicei cu mare drag!
      Iti doresc un nou An plin de sanatate, fericire si impliniri!

  6. Oana spune:

    Am testat reteta, si sincer mi-a placut ce a iesit. I-am pus chiar si sotului meu la munca, si cand a venit acasa mi-a cerut reteta pt un coleg de munca…Si sa nu mai vorbesc de Ruth, fetita mea de un an si 5 luni, care manaca cot la cot cu mine.
    Felicitari pt blog si pt retete.

  7. Georgiana spune:

    laura, imi poti face o favoare? masori volumul formei (cu apa) pt mine? adica as vrea sa stiu cati ml de compozitie se creaza cu aceasta reteta, sa stiu daca pot folosi o forma de silicon din colectia mea (forma de ursulet neregulata, nu pot s-o masor altfel)

    • Laura spune:

      Draga mea, eu am facut turta dulce din jumatate din ingredientele mentionate in reteta si am copt-o intr-o forma de 22 cm. Am umplut-o acum cu apa si au intrat 800 ml. Te pup!

    • Cristina spune:

      Draga Georgiana, ai facut turta in ursulet, ce cantitati ai folosit si cum a iesit? Am si eu un ursulet si vreau sa fac. Multumesc.

  8. Mihaela Mihăiță spune:

    Laura,am făcut-o si eu și a ieşit perfectă.Am adăugat si nuci.Nu-ți vine să te oprești.Mai vreau rețete.

  9. Lavinia spune:

    Buna Laura, imi plac foarte mult retele tale. Am facut parte din ele si au iesit minunat, dar nu imi reuseste reteta de turta dulce pufoasa. Am respectat in tocmai reteta si indicatiile tale. Se coace foarte greu… cam 1 ora (testul scobitoarea) si nu iese pufoasa (putin lutoasa). Ce nu fac bine? Te pup cu drag.

    • Laura spune:

      Draga mea, daca se coace atat de greu poate fi din cauza cuptorului tau. Ce tip de cuptor folosesti? Pe gaz sau electric?
      Ce forma ai folosit? De silicon, teflon, aluminiu?
      Pup cu drag! Imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar gasim noi o solutie.

  10. Lavinia spune:

    Am cuptor electric. Primele 2 dati am folosit forma de silicon cu gaura in mijloc, iar ultima data am folosit forma rotunda de tort teflonata 🙁 . Te pup.

  11. Carla spune:

    Draga Laura,

    Am ajuns la reteta aceasta tot cautand pe internet variatiuni mai „altfel” ale clasicei turte dulci… Ce caut eu, de fapt, este o reteta in care sa pot incorpora gem la mijloc, asa cum este turta dulce nemteasca, cea din magazin… Crezi ca ar merge sa pun in reteta aceasta niste magiun la mijloc? Sau ai vreo idee cum se poate prepara varianta umpluta de turta dulce?

    Multa sanatate iti doresc si pregatiri cat mai frumoase pentru Sarbatorile de Iarna… te admir enorm si site-ul tau este my all time favourite! <3

    Cu mult drag,
    Carla.

    • Laura spune:

      Draga mea, se poate taia dupa preparare si umple cu marmelada sau gem. Din pacate nu am o reteta de turta dulce umpluta.
      Te pup cu drag!

  12. Dana spune:

    Multumesc, Laura. Super a iesit turta dulce pufoasa. Desi este prima data cand fac si am avut ceva emotii:))) Pufoasa si gustoasa a fost apreciata de toti cei ai casei. Craciun fericit!

  13. daniela spune:

    nu prea arata a turta dulce,asa cum stiam eu ca arata….ma asteptam sa vad acele gramajoare acoperite de acea glazura alba si crocanta……

  14. rodica spune:

    Turta dulce arata ff bine . Abia astept sa o incerc. Am gasit la Kaufland praf de copt special pentru turta dulce. Contine si condimentele enumerate in reteta. Felicitari ptr site Laura este foarte bun(ptr noi cei fara pricepere in ale gatitului) .

  15. Lore spune:

    Hihi, sunt foarte bucuroasă că am încercat rețeta. Prima oară a facut-o luna asta, pe 5 dec., cadou pentru prieteni de Moș Nicolae.
    Săptămâna asta urmează a doua tranșă, pentru vizite înainte de încheierea anului.
    Laura, este minunat cum ceea ce faci cu drag se răsfrânge atât de departe, către oameni pe care probabil nu îi vei întâlni niciodată. Zile cu zâmbete!

    • Laura Adamache spune:

      Draga Rodica, poti incerca sa reduci cantitatea, dar nu garantez ca vei obtine acelasi rezultat.
      Cu ingredientele din reteta, in niciun caz nu vei obtine o turta dulce foarte dulce. Iti garantez 🙂

  16. Roxana spune:

    Perfecta reteta si indicatiile 🙂 pe mine m-a aranjat ca aveam toate ingredientele in casa, ador retetele simple si in acelasi timp cu un rezultat complicat de bun!
    Multumesc!

  17. Mariana spune:

    Draga Laura, se poate transforma reteta in acea forma clasica de turta dulce(gramajoalele invelite in zahar). Daca da, probabil trebuie marita cantitatea de faina? Multumesc mult.

  18. Velea Liliana spune:

    Am facut aseara turta dulce.
    Am urmat reteta intocmai.Insa cred ca trei linguri de mix de condimente este prea mult, iar legat de acest lucru nu spuneti proportiile pentru condimentul in sine, separat.
    De ce spun acest lucru, fiindca are un gust ciudat-amestecat de amar, si iute care iti ramane pe gat si care este fff.deranjant.
    Si nu as mai pune piper.
    Acum, fiecare face cum doreste, gusturile nu se discuta.
    Insa imi pare rau ca nu o pot manca, chiar daca a iesit pufoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lauraadamache.ro foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor