web analytics

Pate de Ficat de Pui

Retete culinare – Pate de ficat de pui

Pate de ficat de pui detaliu final

Pateul de ficat de pui este unul dintre delicioasele preparate cu care am crescut. Mami ni-l facea foarte des pentru ca era cam singurul mod in care eram convinsi sa mancam ficatul de pui. Este o reteta de pate de casa foarte simpla si foarte practica. Daca doriti, puteti sa-l folositi pentru prepararea unor delicioase oua umplute sau il puteti servi intins pe felii de paine proaspata sau prajita.

Ingrediente – Pate de ficat de pui

  • 400 g ficat de pui
  • 75-100 g unt
  • 3 galbenusuri fierte de ou
  • 5-6 boabe de piper
  • 1 bucata de 4-5 cm de praz/1 ceapa mica
  • sare
  • piper macinat

Mod de preparare

  • Curatam ficatul de punguta de fiere cu foarte mare atentie. Il spalam si il punem intr-o craticioara. Il acoperim cu apa (apa sa depaseasca ficatul cu 2-3 degete), adaugam prazul/ceapa, taiat in ineluse subtiri, boabele de piper si 1 lingurita de sare.
  • Fierbem ficatul pana este complet patruns (cca 20-30 de minute), la foc mic. Cu o lingura, luam spuma formata la suprafata apei.
  • Fierbem 3 oua tari, pt cca 8-9 minute, le curatam, le taiem in doua pe lungime si extragem galbenusul.
  • Dupa ce ficatul a fiert, il trecem rapid printr-un jet de apa calduta si il lasam sa se raceasca.
  • Punem in robot ficatul rece, prazul, galbenusurile de ou, sare(daca mai este nevoie), piper macinat si untul moale (puneti doar 75 g la inceput si daca nu este suficient de cremos pentru gustul vostru, mai adaugati inca 25-30 g unt).
  • Mixam pana cand obtinem un pate fin si cremos.

Pate de ficat de pui preparare

  • Pentru ca eu l-am vrut dietetic de aceasta data, am inlocuit untul cu 2 linguri de branza quark. Nu stiam sigur cat de gustos va fi dar am ramas pur si simplu uimita de finetea gustului obtinut. Deci, daca doriti, puteti folosi quark in locul untului pentru ca va garantez ca iese absolut divin. Daca faceti aceasta schimbare, il puteti consuma si in dieta dukan.

Pate de ficat de pui

  • Albusurile ramase se pot umple cu o parte din pateul de ficat de pui, iar restul se pune intr-un bol si se acopera cu o folie alimentara de plastic. Se pastreaza la frigider pana in momentul in care-l serviti.
  • Daca il faceti cu unt, il scoateti din frigider cu cca 5-10 minute inainte de a-l servi pentru ca untul se intareste la frigider.
  • Daca folositi quark, nu este nevoie sa-l scoateti inainte din frigider pentru ca nu isi schimba consistenta. Ramane la fel de cremos si fin.

Pate de ficat de pui

  • Quark-ul este o crema fina de branza dietetica. In Romania se gaseste branza quark Exquisa 0,2% grasime in magazinele Kaufland si cred ca si in Lidl.

Pofta buna!!

Sumar
Nume Reteta:
Pate de Ficat de Pui
Publicata:
Timp preparare:
Timp coacere:
Timp total preparare:
Voturi
4 Based on 29 Review(s)

63 Comentarii
  1. 1
    01/11/2012
    11:56

    Mersi pentru reteta, suna bine. Varianta pe care o fac eu nu contine galbenusuri (colesterol, of) si nu-mi amintesc sa fi avut de suferit consistenta din cauza asta. Contribuie mult la gust?
    Poti incerca candva cu ienibahar, daca nu iti displace ideea, mie mi se pare o combinatie reusita.

    • 1.1
      06/11/2012
      11:43

      Alex, galbenusurile ii dau o consistenta cremoasa si un gust mai bogat. Avand in vedere ca nu-l manancm pe tot in aceeasi zi, colesterolul nu ne poate da batai de cap.
      Sigur o sa incerc su ienibahar, data viitoare.
      Pup dulce!!

  2. 2
    01/11/2012
    11:57

    ce bine arata..am sa incerc si eu…poate chiar azi

    • 2.1
      06/11/2012
      11:41

      Andreea, draga mea, sa ne spui daca ti-a placut, in caz ca l-ai incercat!
      Pup cu drag!

  3. 3
    01/11/2012
    13:24

    Super pentru reteta si pentru ideea cu quark-ul! Felicitari! Am facut si nutella si rulada si au iesit exceptionale. Chiar esti de apreciat pentru idei. Te pup!

    • 3.1
      06/11/2012
      11:40

      Adina, draga mea, ma bucur mult ca iti plac!
      Pup dulce!

  4. 4
    01/11/2012
    13:27

    Ce as vrea si eu o feliuta de paine unsa cu pate pregatit de tine.Super!

    • 4.1
      06/11/2012
      11:40

      Rocsy, draga mea, cu mare drag te-as invita sa-l gusti, numai ca distanta nu ne permite acest lucru..:(
      Pup dulce!

  5. 5
    01/11/2012
    14:10

    Pentru o versiune mai sanatoasa ,ficatul se fierbe 1-2 minute in apa simpla , fara sare sau alte adausuri, se continua fierberea dupa ce prima apa a fost inlocuita cu alta curata .

    • 5.1
      06/11/2012
      11:39

      Vickie, multumim pentru sfat! Daca se spumeaza foarte atent si se spala ficatul foarte bine inainte de fierbere, se poate sari peste oparit.
      Dar, desigur, se poate da si intr-un clocot daca se doreste acest lucru.
      O zi execelenta sa ai!

  6. 6
    01/11/2012
    21:45

    Mmm, ador pateul facut in casa!!!Mult mai sanatos si mult mai delicios!Pupici!

    • 6.1
      06/11/2012
      11:36

      Si eu il iubesc tare tare mult!!
      Pup cu drag, scumpa mea!

  7. 7
    02/11/2012
    12:02

    …mmm,foarte bun pentru mamici cu pici,chiar si bunici!:)Eu ii adaug ienibahar ,piper si coriandru,nu pun ou.Si condimentele pentru drob ii dau un parfum aparte.Se pastreaza foarte bine la frigider cateva zile si este excelent pentru mic-dejun.Felicitari pentru ideile si prezentarile tale.Se spune ca arta cu cei mai multi discipoli,este arta culinara..Ca adept al ei si al tau,iti multumesc pentru daruire.:)

    • 7.1
      06/11/2012
      11:32

      Draga mea, ma bucur tare mult ca iti place pateul meu.
      Desigur, fiecare il poate imbogati cu orice condimente doreste.
      Iti multumesc mult pentru aprecieri si te mai astept, cu mare drag, sa ma vizitezi!

  8. 8
    02/11/2012
    15:42

    Vai si mie imi place pateul asa.Doar ca il fierb in lapte.Nu stiu daca iasa diferit de cel fiert in apa

    • 8.1
      06/11/2012
      11:18

      Draga mea, laptele il ajuta sa ramana deschis la culoare, dar si daca-l fierbi in apa iese foarte bine si mai scapam de calorii.
      Pup cu drag!

  9. 9
    02/11/2012
    21:46

    Multumim Laura pt varianta simpla de pateu de ficat – homemade, in plus este si Dukan. Eu fierb ficatul in lapte ca sa ramina deschis la culoare si in loc de unt pun frisca batuta. Untul il folosesc doar pt sigilare, deasupra. Dar si frisca este grasa asa ca nu salvez pre multe calorii. Doar ca seamana cu un mousse. Ma tot gindesc sa ma apuc de o terina in crusta (ne-Dukana for sure), cu gelatina turnata printr-un orificiu dupa ce a fost coapta… daca ai vreo idee si timp si chef, poate cindva ne ajuti cu o astfel de reteta. Sint multe retete pe blogurile frantuzesti, dar am mai mare incredere in ce faci/propui tu. Nu am facut ceva de pe acest blog si sa nu-mi reuseasca. Sa fii sanatoasa!

    • 9.1
      06/11/2012
      11:16

      Draga mea, intr-adevar frisca cred ca ii da un gust delicios dar si o gramada de calorii in plus. Chiar nu ma asteptam sa iasa atat de delicios cu quark. De acum, cred ca renunt la versiunea cu unt.
      Am in plan pentru Craciun o terina delicioasa in straturi. Sper tare mult sa am timp sa o fac. Daca o incerc, sigur postez reteta pe blog.
      Pup cu drag si multa sanatate si tie!

    • 9.2
      14/12/2012
      18:37

      Inteleg sa nu-ti placa politicienii dar cu limba materna ce ai ? Pe cat imi place reteta si mai mult imi displace … “homemade” !!!!!!!!!!!!!!! Sa ne mai miram de ce au atata succes dusmanii in a ne inrobi !! Sa nu fie prea tarziu cand ai sa-ti dai seama!

  10. 10
    03/11/2012
    21:34

    Arata tare bine si este o reteta destul de usoara,trebuie sa o incerc! Hugs

    • 10.1
      06/11/2012
      11:12

      Buburuza, draga mea, ma bucur tare mult ca iti place.
      Se face super simplu si rezultatul este delicios!

  11. 11
    04/11/2012
    21:53

    Foarte gustos si aromat trebuie sa fie!!!Imi place pate-ul de ficat facut in casa!Yuumyy!

    • 11.1
      06/11/2012
      10:23

      Si noua ne place tare tare mult!
      O zi minunata sa ai!

  12. 12
    05/11/2012
    21:39

    Cu siguranta cel facut in casa e cel mai delicios !!!

    • 12.1
      06/11/2012
      10:13

      Categoric! Nici nu vreau sa ma gandesc ce pun in pateul pe care-l gasim prin magazine.
      Pup cu drag!

  13. 13
    05/11/2012
    22:52

    Reteta de baza pentru mine :). Nu cred ca a fost petrecere in ultimii 10 ani sa nu fi facut pateu de ficat. Cand vreau sa-l facem sa arate ‘fancy’ il facem invelit in prosciutto

    Variatiunea la reteta mea, in loc sa fierb ficatii ii prajesc in ulei de masline, cu putina ceapa tocata. In rest la fel ca a ta

    • 13.1
      06/11/2012
      10:09

      Si eu ador pateul facut in casa, numai ca in ultima perioada, spre rusinea mea, am cam uitat de el.
      O zi excelenta sa ai!

  14. 14
    06/11/2012
    11:55

    ..nucsoara merge de minune la pate de ficat de pui…

    • 14.1
      09/11/2012
      10:52

      JB, asa este, numai ca la noi in familie doar eu iubesc gustul nucsoarei.

  15. 15
    15/11/2012
    21:23

    Buna, Laura. Ai incercat varianta cu ficat fiert in lapte?

    • 15.1
      20/11/2012
      11:55

      Draga mea, l-am incercat ultima data, dar parca imi place mai mult cel fiert in apa.
      Iese mult mai lejer pateul.
      Pup cu drag!

  16. 16
    16/11/2012
    21:21

    Am facut si eu astazi si a iesit foarte bun.

    • 16.1
      20/11/2012
      11:37

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
      Pupicei si sa-ti fie de bine!

  17. 17
    18/11/2012
    13:02

    L-am pregatit si eu azi, este foarte bun, mi-a placut mult.Quark-ul ii da un gust si o consistenta deosebita.Multumim pentru reteta, va pup

    • 17.1
      20/11/2012
      10:45

      Sa-ti fie de bine, draga mea!
      Pupicei!

  18. 18
    28/11/2012
    20:34

    doar ce l-am facut si a iesit super! multumim pt reteta!

    • 18.1
      29/11/2012
      11:01

      Ramona, draga mea, sa-ti fie de bine!
      Pup dulce!

  19. 19
    29/11/2012
    14:52

    buna laura.acum fac si eu pateul si aveam nevoie de putin ajutor.cand bag ficatul la robot,il bag cu tot cu ceapa cu care a fiert sau pe aceasta nu o las?am nevoie de raspuns rapid ca acum fac pateul,daca poti sa imi raspunzi.

    • 19.1
      29/11/2012
      15:00

      Emy, draga mea, da, baga si ceapa. O sa-i dea un gust foarte bun.
      Pup si spor!

  20. 20
    30/11/2012
    20:30

    asa am facut.a iesit delicios.super reteta ta.imi plac mult retetele tale.ms.te pup

  21. 21
    26/02/2013
    15:04

    Super reteta!
    Acum ma apuc sa fac si eu, sa vad ce imi iese ;) .
    Zi frumoasa sa ai!

  22. 22
    07/03/2013
    12:44

    Chiar am sa fac si eu azi, caci n-am mai facut demult! Eu tin dieta fara carbohidrati,sau limitati la maxim si fara alimente dulci,tot ce inseamna dulce inclusiv legume si fructe. Sunt permise proteinele, grasimile bune, unt 85% ,galbenusuri, branza grasa,nuci,etc. Din august 2012 si pana azi am slabit 18 kg fara sport ( asta pt ca am mai scapat pe langa), n am tinut chiar strict! Lent dar sigur, si nu am stres sa manac cu 0,2% grasime. Mai e cunoscuta sub denumirea de dieta Ketogenica. Mi am facut analizele si au iesit foarte bune, colesterolul e normal chiar si cu atatea grasimi. Scuze am fost putin pe langa subiect, dar am vazut ca lumea se teme mult de galbenusuri de colesterol si nu e chiar asa, daca stii sa mananci corect. Am sa fac acest pateu cu unt si cu galbenusuri( nu am mai pus pana acum). Cam cat rezista in frigider? si/sau daca il putem face sa tina mai mult cum? Pupici, Anamaria

    • 22.1
      19/03/2013
      09:59

      Draga mea, felicitari pentru reusita!
      Pateul se poate conserva in frigider pentru cca 3-4 zile. Desi se poate congela, eu te sfatuiesc sa il consumi proaspat, in decurs de 3-4 zile.
      Dupa decongelare isi pierde partial gustul.
      Te pup si dieta usoara in continuare!

  23. 23
    25/03/2013
    20:51

    Buna! Vreau si eu sa incerc aceasta reteta dar am o nelamurire. La fiert se adauga praz/ceapa si apoi la robot se adauga iar praz. Care? Altul crud sau cel fiert odata cu ficateii? Multumesc mult!

    • 23.1
      04/04/2013
      11:10

      Olivia, se adauga prazul care a fiert impreuna cu ficateii.
      Pupicei!

  24. 24
    28/03/2013
    01:00

    Eu pun 3 cepe caramelizate in mixer (in loc de una fiarta), ouale fierte tari le pun cu totul si pun si 1-2 morcovi fierti bine de tot. In plus, in afara de sare si piper merge si un praf de nucsoara. Daca o dati atunci pe razatoare puneti numai 1/6 lingurita, daca este deja rasa merge si 1/3 lingurita, ca deja si-a mai pierdut din aroma.

    • 24.1
      04/04/2013
      10:48

      Mitik, multumim pentru reteta!

  25. 25
    30/03/2013
    18:24

    multumim frumos ptr retetele tale minunate,copiii sunt f incantati si eu fericita ca nu sunt nevoita sa cumpar din comert:)am incercat f multe retete si toate au iesit absolut delicioase,nu am avut timp sa-ti multumesc pana acum,dar reteta de paté o fac a doua oara,ar fi fost nepoliticos sa nu-ti multumesc din suflet ca impartasesti cu noi cunostintele tale culinare!Laura,jos palaria si un week-end frumos,pupici:-)))

    • 25.1
      04/04/2013
      10:19

      Mihaela, draga mea, tare ma bucur ca ti-a placut.
      Intr-adevar, pateul de casa este muuuuult mai gustos si sanatos decat cel din comert.
      Pup!

  26. 26
    02/06/2013
    21:53

    Hi, first of all este in mod real unul dintre cele mai dragute, elegante, profi site-uri de profil.
    Eu sunt novice in ale gatitului dar sper sincer sa ma inspiri si ajuti in bucatarie :) este cazul.

    Legat de pateul de fiacat pe care sincer il iubesc te rog sa-mi spui daca in loc de praz putem pune ceapa verde?

    O seara placuta

  27. 27
    11/07/2013
    11:40

    Doamna Adamache,

    Eu am citit si comenturile…si am trisat…am pus ienibahar risnit proaspat:)…si o lingurita mica de mustar clasic (bunica mea facea o pasta in genul asta cu mustar si albus fiert iar la final marar proaspat-o nebunie)… si m am apucat de mancat singura -(era in special pt puiul meu, dar el e afara, vaneaza viespi:))-cu pita ardeleneasca proaspata (deobicei nu fac asta imediat ce termin de facut o mancare)…delicios.
    Va multumesc,
    R.

    • 27.1
      23/07/2013
      17:04

      Draga mea, ma bucur tare tare mult ca v-a placut!! Sper ca puiutul mic s-a intors cu pofta de mancare dupa vanatoare, da?
      Pup cu drag pe amandoi! sa va fie de bine!

  28. 28
    11/07/2013
    20:51

    Bună Laura,

    Am făcut pate-ul. Este minunat! Mai ales că se încadreaza perfect în dieta Dukan pentru toate fazele!

    Keep up the good work!

    • 28.1
      23/07/2013
      17:02

      Sa-ti fie de bine, draga mea!
      Pup cu drag!

  29. 29
    10/10/2013
    01:03

    Buna, daca nu am robot de bucatarie, cum as putea proceda? Merci

    • 29.1
      21/10/2013
      11:18

      In lipsa robotului, merge la blender sau masina de tocat.

    • 25/10/2013
      11:01

      Estera, cel mai bine folosesti un blender.
      Te pup!

    • 29.2
      25/10/2013
      13:29

      Catalina, draga mea, pune ficatul fiert, galbenusurile si legumele intr-o sita cu gauri mici si paseaza-le cu o lingura. E mai migalos asa, dar cu putina rabdare o sa reusesti.
      Cu drag!

  30. 30
    24/12/2013
    13:57

    Am facut reteta si iese foarte buna. Am pus o ceapa mai mare ca noua ne place ca ceapa sa fie mai multa. Multumim! :-)

  31. 31
    15/01/2014
    21:29

    Si eu am facut pateul in seara asta si mi-a iesit excelent!In plus,am adaugat o lingura de smantana,e foarte bun.Va multumesc pentru reteta!

    • 31.1
      22/01/2014
      14:58

      Cu mult drag, Elena! Ma bucur mult ca ti-a placut!

  32. 32
    24/02/2014
    09:56

    Am incercat si noi pentru bebe, dar am pus ulei de masline in loc de unt si a iesit foarte gustos.

  33. 33
    28/03/2014
    13:45

    Draga Laura!
    In sfarsit am pregatit pateul, este delicios!!!
    Quark si galbenus…, ti-am respectat reteta intocmai.
    Felicitari!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti sa folosesti aceste atribute HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>